"Το 2003 έτοιμη η πολυκλινική"
"Εκστρατεία για το ευρώ από το υπουργείο Υγείας"
"Είπε..... Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος- Υπουργός Υγείας"
"Εκσυγχρονισμός ολυμπιακών νοσοκομείων με 32 δισ.δρχ. - Για τις ανάγκες των Αγώνων"
"Σε λειτουργία τέλος του 2003 - η Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό"
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ / 3 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.5
"Άγονη γραμμή στην Υγεία"
Στην ακριτική Σύμη βρέθηκε ο υπουργός κ .Αλέκος Παπαδόπουλος, προκειμένου μα παραβρεθεί στο διήμερο συμπόσιο με τίτλο «Υγεία και Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη στα μικρά νησιά του Αιγαίου», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Σύμης.
Ο κ.Παπαδόπουλος, υπουργός Υγείας, μιλώντας ενώπιον δέκα βουλευτών από όλα τα κόμματα και πενήντα καθηγητών της Ιατρικής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Βρετανίας, έκανε λόγο για νέα εκστρατεία κατά ¨του πολιτικού εμπορίου που γίνεται για θέματα περίθαλψης» αλλά και κατά ¨των συμφερόντων που θέλουν να υπονομεύσουν προγράμματα ύψους 4 τρισεκατομμυρίων¨. Επισήμανε επίσης ότι θα ληφθούν σκληρά μέτρα κατά των άσκοπων διακομιδών ασθενών με ελικόπτερο από ακριτικά μέρη καθώς και ότι δεν θα ισχύει –κατά κανόνα- η εντοπιότητα στις τοποθετήσεις που θα κάνει στους μάνατζερ των νοσοκομείων. Τη συζήτηση άνοιξαν ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σ.Καραγιάννης και ο δήμαρχος Σύμης Μ.Σαρρής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 4 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.6
"Ώρα αλήθειας για το νέο ΕΣΥ – Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος και οι 17 «μικροί υπουργοί Υγείας» συμπέραναν και προωθούν τομές"
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας και πώς αυτή προωθείται μέσα από τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας, ήταν το θέμα της «μαραθώνιας» πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Συ.ΠεΣΥ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Υγεία υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ.Αλέκου Παπαδόπουλου.
Στη συνεδρίαση αυτή οι επικεφαλής των ΠεΣΥ παρουσίασαν την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής ως προς την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, αλλά και εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχισθεί η προσπάθεια αναμόρφωσης των υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα, εστίασαν σε επιμέρους θέματα σχετικά με τη λειτουργία των Γραφείων Υποδοχής Ασθενών, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία. Πάντως, ήδη στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία των Γραφείων Υποδοχής Ασθενών, ενώ όπως φαίνεται η πλειονότητα των νοσοκομείων αυτών δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στη στέγαση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, τα οποία υπενθυμίζεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Σημειώνεται ότι χθες έγιναν και οι ορκωμοσίες των 17 αναπληρωτών διευθυντών των ΠεΣΥ, κύρια αρμοδιότητα των οποίων, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Στο ζήτημα της τοποθέτησης των μάνατζερ των νοσοκομείων εστίασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος κατά την ομιλία του, σε συμπόσιο με θέμα «Υγεία και περίθαλψη στα μικρά νησιά του Αιγαίου» που έγινε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Σύμης. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν θα ισχύει η «εντοπιότητα» στις τοποθετήσεις των μάνατζερ των νοσοκομείων για να μηδενιστεί έστω και η παραμικρή υπόνοια μη «διάφανης» συνεργασίας, αφού θα προκριθεί η επιλογή υπευθύνων από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Για παράδειγμα εάν ένας μάνατζερ έχει «δείγματα γραφής» στην Ήπειρο θα τοποθετηθεί σε νοσοκομείο της Πελοποννήσου και ούτω καθεξής.
Μια καλή είδηση συνόδευσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, καθώς η Ένωση των Καθηγητών (Α΄ Βαθμίδας) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΙΠΑ) επικαλούμενη «τις δυσμενείς επιπτώσεις της αποχής των πανεπιστημιακών γιατρών στην εκπαίδευση των φοιτητών μας και των νέων γιατρών όπως και την άρτια περίθαλψη των ασθενών», πρότεινε σε ανακοίνωσή της «την αναστολή της αποχής των πανεπιστημιακών γιατρών απ’ όλα τα καθήκοντά τους μέχρι της 12ης Οκτωβρίου 2001, οπότε και θα επανεξετασθεί το όλο θέμα βάσει της διαμορφωθείσης καταστάσεως». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών πραγματοποιεί γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών γιατρών της Αθήνας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 20 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.7
"Το 2003 έτοιμη η πολυκλινική"
Στα τέλη του 2003 προβλέπεται να παραδοθεί η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, έργο προϋπολογισμού 2,5 δις. δρχ. Η έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων υγειονομική μονάδα, μετά τη λήξη των Αγώνων, θα αποδοθεί σε δημόσια χρήση σαν ενισχυμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου και θα ενταχθεί στις υγειονομικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Β΄ ΠεΣΥ. «Η Πολυκλινική θα αποτελέσει την τεχνική βάση για την οικοδόμηση και λειτουργία άλλων αστικού τύπου κέντρων υγείας, τα οποία θα προχωρούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.
ΒΗΜΑ / 22 Σεπτεμβρίου 2001
"Εκστρατεία για το ευρώ από το υπουργείο Υγείας"
Ενημερωτική εκστρατεία για την προσαρμογή στο ευρώ των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι τυφλοί και οι ηλικιωμένοι, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας. «Παρ’ όλο που ο χρόνος είναι περιορισμένος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ενεργειών και τη μεθοδολογία που ακολουθείται, υπάρχει η βεβαιότητα της έγκαιρης και αποτελεσματικής προσαρμογής στο ευρώ» επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας – Πρόνοιας κ. Αλ.Παπαδόπουλος, στην ημερίδα με θέμα: «Ενημέρωση για λήψη μέτρων μετάβασης στο Ευρώ».
Ο υπουργός σημείωσε ότι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του έργου μετάβασης του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας τηρείται μέχρι στιγμής σε όλα τα κύρια σημεία του. Από τον Μάιο έχει συγκροτηθεί Ομάδα Διοίκησης Έργου Ευρώ, ενώ έχει εγκατασταθεί Σύμβουλος Υποστήριξης για τον καλύτερο συντονισμό των 196 φορέων της αρμοδιότητάς του, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν.
«Η αντικατάσταση ενός εθνικού νομίσματος από ένα άλλο που εκφράζει αξίες διαφορετικού μεγέθους», ανέφερε ο κ.Αλ.Παπαδόπουλος, «δεν είναι μια απλή υπόθεση που αρχίζει και τελειώνει στην αλλαγή του συμβόλου και στον υπολογισμό των ποσών με βάση τις ισοτιμίες. Αντίθετα, εμπεριέχει ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ένα σύνολο δραστηριοτήτων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να προετοιμασθούν αποτελεσματικά τα κράτη-μέλη». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δραστηριότητες αυτές είναι:
ΕΘΝΟΣ / 21 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.56
"Είπε..... Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος- Υπουργός Υγείας"
Για να επιβιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να υπακούουν όλοι ανεξαιρέτως στις αρχές λειτουργίας του, διαφορετικά θα σαρωθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
ΕΞΠΡΕΣ / 28 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.3
"Εκσυγχρονισμός ολυμπιακών νοσοκομείων με 32 δισ.δρχ. - Για τις ανάγκες των Αγώνων"
Με τη διάθεση περίπου 32 δισ. δρχ. θα εκσυγχρονιστούν τα Ολυμπιακά Νοσοκομεία για τις ανάγκες των αγώνων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος,κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Κεντρικής Υπηρεσίας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Αττικής. «Η μεταρρύθμιση δεν θα μείνει στα χαρτιά αλλά θα γίνει πράξη, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία θα εκσυγχρονιστούν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Παράλληλα, στους επόμενους δύο μήνες θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι διοικητές- μάνατζερ στα νοσοκομεία, θα λειτουργήσουν σύντομα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα γραφεία υποδοχής ασθενών, αλλά και τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Επίσης, εντός των ημερών θα υλοποιηθεί ο θεσμός επιθεωρητών υγείας για τον έλεγχο των υπηρεσιών και για τη διασφάλιση της ποιότητας προς τους ασθενείς.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να αφήσουμε το υγειονομικό μας σύστημα να «μαραζώνει» μέρα με τη μέρα. Γιατί διαθέτουμε – όπως είπε- υψηλού επιπέδου επαγγελματίες υγείας, καλές υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ ξοδεύουμε και σημαντικούς πόρους.
Το σύνολο των πόρων, για την πρώτη φάση ανάπτυξης των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Αττικής, προσεγγίζει τα 50 δισ. Και τα έργα της πρώτης φάσης θα υλοποιηθούν μέχρι το 2003.Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα Ολυμπιακά Νοσοκομεία, τα νοσοκομεία που θα καλύψουν υγειονομικά τους αθλητές και τους συνοδούς τους, καθώς και τους χιλιάδες τουρίστες που αναμένονται την περίοδο εκείνη στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στον Ευαγγελισμό θα διατεθούν 1,8 δισ. για την ανέγερση νέου κτιρίου εργαστηρίων και 1,7 δισ. για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού.
Τα δύο νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» θα ενοποιηθούν και μαζί με την ογκολογική μονάδα θα γίνει ένα παιδιατρικό campus στην Αττική, κόστους 3 δισ. δρχ., όπως σημείωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Τέλος τα νοσοκομεία
«Ερυθρός Σταυρός», «Γενικό Κρατικό Αθηνών», «Σωτηρία», «Σεισμανόγλειο», «ΚΑΤ» και «Ασκληπιείο» θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 29 δισ. Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 29 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.12
"Η εξυγίανση της υγείας"
Τον Ιούλιο του 2000, με τη δημοσιοποίηση των 200 σημείων του προγράμματος «Υγεία για τον πολίτη»,η κυβέρνηση κατέδειξε τη βούλησή της για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επειδή όμως η λέξη «μεταρρύθμιση» στην Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από την κακή και πρόχειρη χρήση της, θα ήθελα με το άρθρο αυτό να περιγράψω με ειλικρίνεια τόσο την αφετηρία όσο και το περιεχόμενο της κρίσιμης αυτής προσπάθειας.
Θα υπάρχει ακόμη δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Τούτο είναι το μεγάλο ερώτημα και το μείζον διακύβευμα. Αυτό που σήμερα αποκαλούμε δημόσιο σύστημα υγείας κινδυνεύει να μείνει ένα άδειο κέλυφος, μια απλή κουρτίνα που καλύπτει τις εκατοντάδες ιδιωτικές ιατρικές πράξεις και πληρωμές που γίνονται κάθε μέρα.
Είμαστε η χώρα που πληρώνει δημόσιους λειτουργούς για να «διοικούν» παράλληλα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, αλλά και η χώρα όπου ένα ασφαλιστικό ταμείο μπορεί να διατηρεί ένα ξεχωριστό κι ανεξέλεγκτο «δικό του» σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Είμαστε ακόμα η χώρα με τους περισσότερους αξονικούς τομογράφους, τους περισσότερους ειδικευμένους γιατρούς και τις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις στον κόσμο. Με το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό, με ανύπαρκτη μετεκπαίδευση και χωρίς κανένα σύστημα αξιολόγησης των γιατρών. Αλλά και με το πιο αδιοίκητο σύστημα, το πιο ερασιτεχνικό και συγκεντρωτικό, που όλο μαζί, 128 νοσοκομεία, εκατοντάδες Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, 13 Περιφερειακές και 54 Νομαρχιακές Διευθύνσεις, περιμένει τα κελεύσματα ενός γραφείου στην οδό Αριστοτέλους 17 για να πάρει την παραμικρή απόφαση.
Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών, λειτουργούν υπό το βάρος υπέρογκων χρεών που γεννά η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να εξοφλήσουν τα δικά τους χρέη προς τα νοσοκομεία, αλλά και η συνειδητή υποκοστολόγηση στον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικών δαπανών, όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη των απόρων και το κόστος της αιμοδοσίας, που κοστίζουν στα νοσοκομεία 80 δισ. Κάθε χρόνο!
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, κι αυτήν καλούμαστε και πρέπει να αντιστρέψουμε. Και το κάνουμε.
Δίνουμε τέλος στον υδροκεφαλισμό του υπουργείου και δημιουργούμε 17 ευέλικτα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας, για να δίνουν γρήγορες και άμεσες λύσεις στα προβλήματα, αλλά και γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να σχεδιάσουμε, να εφαρμόσουμε και να ελέγξουμε πολιτικές υγείας.
Καταργούμε τη νομική προσωπικότητα των νοσοκομείων και τα Διοικητικά τους Συμβούλια, γιατί η διαχείριση των προβλημάτων υγείας των πολιτών δεν είναι ένα λάφυρο της πολιτικής διαμάχης ή ένα φέουδο διαφόρων παραγόντων.
Αναθέτουμε ευθύνες διοίκησης στους επικεφαλής των υπηρεσιών των νοσοκομείων, γιατρούς, διοικητικούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τοποθετούμε ως διοικητή επαγγελματία μάνατζερ, με συγκεκριμένους στόχους αποτελεσμάτων που πρέπει να πετύχει στη θητεία του.
Με την εισαγωγή της μηχανοργάνωσης και του διπλογραφικού συστήματος, δημιουργούμε συνθήκες πραγματικού ελέγχου της διαχείρισης των νοσοκομείων και της διοίκησής τους.
Ένα δημόσιο σύστημα υγείας, όμως πρέπει να είναι και οικονομικά βιώσιμο, γιατί μόνο τότε θα είναι και κοινωνικά δίκαιο. λοιπόν τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας, που θα διαχειρίζεται τις δαπάνες των ασφαλισμένων, αλλά και θα συμπληρώνεται με αυτές που το κράτος διαθέτει για τους άπορους, τους ανασφάλιστους ή και τους αλλοδαπούς. Διασφαλίζουμε έτσι στα νοσοκομεία έναν προϋπολογισμό λειτουργίας πραγματικό κι όχι εικονικό. Μόνο έτσι μπορούμε να τους διασφαλίσουμε τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες ώστε να παρέχουν νέες υπηρεσίες και εξειδικευμένες επεμβάσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Καθιερώνουμε ξεκάθαρες σχέσεις ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, υποχρεώνοντας όλες τις μονάδες υγείας να πιστοποιηθούν για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Καταργούμε ταυτόχρονα παγιωμένα ανήθικα προνόμια που τροφοδοτούν τις υπόγειες διαδρομές προς τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές και καταληστεύουν τους δημόσιους πόρους.
Εντάσσουμε ακόμη το ΙΚΑ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε και με τον προσωπικό γιατρό να δημιουργήσουμε επιτέλους μια ενιαία, δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα. Με σύγχρονα κέντρα υγείας αστικού τύπου, με διαγνωστικές εξετάσεις, με ολοκληρωμένη φροντίδα που καλύπτει την προαγωγή και την πρόληψη και 24ωρη εφημερία ετοιμότητας, με γιατρούς που θα στέκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη κι όχι ατέρμονες ουρές για μια συνταγή στο βιβλιάριο.
Το αναβαθμισμένο δημόσιο νοσοκομείο και η ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδα είναι τα δυο γερά πόδια στα οποία επάνω θα σταθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια. Ένα σύστημα ισότιμης πρόσβασης όπου ο Έλληνας πολίτης θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Η προσπάθειά μας απαιτεί υπομονή, επιμονή και χρόνο, γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και θα αντιστέκονται συνεχώς. Όμως πρέπει να πετύχουμε, γιατί το οφείλουμε στον απλό Έλληνα πολίτη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ / 29 Σεπτεμβρίου 2001, σελ.39
"Σε λειτουργία τέλος του 2003 - η Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό"
Μέχρι το τέλος του 2003 θα λειτουργήσει η «Πολυκλινική» που πρόκειται να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες των αθλητών και συνοδών τους που θα κατοικήσουν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Χωριό.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2,5 δισ. δρχ., δαπάνη που έχει περιληφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Όπως δήλωσε μάλιστα ο Υπουργός Υγείας & Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Πολυκλινική θα παραμείνει και θα λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
Πρωτοβάθμια φροντίδα
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας, αμέσως μετά την κατασκευή του, η Πολυκλινική θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω των εγκαταστάσεων Εξωτερικών Ιατρείων, Επειγόντων και Διαγνωστικών Εργαστηρίων (βιολογικών υλικών και απεικονίσεων) με πρόσθετες Υπηρεσίες Φυσιοθεραπείας για αποκατάσταση από μικροτραυματισμούς και μυοσκελετικές ελαφρές κακώσεις. Όλες οι παραπάνω λειτουργίες θα είναι ενισχυμένες με πρόσθετους χώρους καν μηχανήματα για εξυπηρέτηση αθλητριατρικών περιστατικών καθώς και με χώρους για το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους αθλητές και τους συνοδούς που θα προέρχονται από ξένες χώρες (ξενόγλωσσο προσωπικό, διερμηνείς κλ.π.).Στο χώρο της μονάδας θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικός χώρος λήψης δειγμάτων για τον έλεγχο Dopping, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Δ.Ο.Ε. καθώς και χώρος εγκατάστασης της Ολυμπιακής Ιατρικής Επιτροπής που θα εποπτεύει την παροχή υπηρεσιών υγείας. Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών κυρίως σε γραφειακούς χώρους και εν γένει χώρους προσωπικού ή και για εγκατάσταση ιατρείων και άλλων επιπλέον ειδικοτήτων που δεν είναι αναγκαίες στην πρώτη φάση, όπως παιδιατρική, τμήμα παρακολούθησης εγκύων κ.λπ.
Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί η Υγειονομική Μονάδα είναι έκτασης 7,5 στρεμμάτων και σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, διαθέτει εύκολη πρόσβαση από όλες τις κατευθύνσεις. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε με γνώμονα τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ.
Σεβασμός προς το περιβάλλον
Εκτός από τη μεγάλη σημασία που έχει δοθεί στη λειτουργικότητα και τον ιατρικό εξοπλισμό, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην εκμετάλλευση των φυσικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και γενικά στο σεβασμό προς το περιβάλλον.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει παραδοθεί κι εγκριθεί η προκαταρκτική μελέτη που προβλέπει τη δόμηση 5.000 τ.μ. προϋπολογισμού 2,5 δισ. δρχ. (κτιριακές υποδομές, ξενοδοχειακός και ιατρικός εξοπλισμός).
Οι μελέτες ολοκληρώνονται και θα παραδοθούν στη «ΔΕΠΑΝΟΜ» το Νοέμβριο.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει λάβει εντολή για άμεση δημοπράτηση του έργου έως το 2001.
|