Ρουσφετολογικές μεταθέσεις: Τέλος! 

Αυστηρός έλεγχος για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΦΙ / 9 Μαίου 2000, σελ. 18

"Ρουσφετολογικές μεταθέσεις: Τέλος!"

 

Αποφασισμένος για βαθιές τομές στον ευαίσθητο χώρο των Νοσοκομείων ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος

Έδωσε εντολή σε όλους τους γραμματείς περιφερειών και νομάρχες να ανακαλέσουν τις αποσπάσεις προσωπικού που προέρχονται από νοσηλευτικά ιδρύματα, επιχειρώντας ένα θερμό χτύπημα στο καθεστώς των ρουσφετολογικών μεταθέσεων και παρατάξεων. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ανεπάρκεια εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου απασχολείται σε δουλειές ξένες προς το αντικείμενό του, έδωσε 15νθήμερη προθεσμία σε όλες τις διοικήσεις προκειμένου να κατατάξουν το προσωπικό τους.

 

 

 

 

ΕΞΟΥΣΙΑ / 5 Μαίου 2000, σελ. 11

 

 

"Αυστηρός έλεγχος για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας"

 

Αποφασισμένος να αρχίσει ελέγχους για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Στη λήψη σκληρών μέτρων για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την επίρριψη ευθυνών σε επίορκους ιατρούς του ΕΣΥ προχωρεί ο Υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος

Χθές ο Υπουργός απέστειλε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Π.Δ., το οποίο περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία των 219 κλινικών όλης της χώρας. Οι κανόνες αφορούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το προσωπικό, την κτιριακή υποδομή και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν οι κλινικές για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

Οι υπάρχουσες κλινικές έχουν διορία για να προσαρμοστούν με τις νέες προδιαγραφές 6 μήνες όσον αφορά τη σύνθεση του προσωπικού και 18 μήνες για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.  Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην οικεία Νομαρχία, ώστε να λάβουν νέα άδεια λειτουργίας.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν αντικατασταθεί εγκαίρως η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας, τότε αυτοδικαίως θα καταργείται η ισχύ της και θα διατάσσεται το κλείσιμο της κλινικής.

Επιπλέον, τίθεται φραγμός σε ορισμένες ανορθόδοξες πρακτικές στις οποίες έχουν επιδοθεί ορισμένες κλινικές. Εφεξής, για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται η διενέργεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων σε κλινικές που δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια γι' αυτό. Ακόμη θα απαγορεύεται η λειτουργία διαγνωστικών κέντρων μέσα στους χώρους των κλινικών και θα απαιτείται η έκδοση ξεχωριστής άδειας.

Παράλληλα, τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσανατολίζονται στη ριζική αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο αφορά τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών ταμείων. Οι νέες ρυθμίσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά ήδη το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ανανέωση των συμβάσεων μόνο για 70 κλινικές (επί συνόλου 110) και μάλιστα μόνο για ένα χρόνο.

Πάντως γενικότερα ο Αλ. Παπαδόπουλος έχει αποφασίσει εντός των επόμενων δύο ετών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του υγειονομικού συστήματος, να προχωρήσει εκ νέου σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Επίσης, τον έλεγχο εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων θα αναλάβει το νέο σώμα ελεγκτών που πρόκειται να συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του Π.Δ. που αφορά τις προδιαγραφές ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων και διαγνωστικών κέντρων. Να θυμίσουμε οτι η έκδοση των δύο Π.Δ. εκκρεμεί από το ... 1992, με συνέπεια σήμερα ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί τελείως ανεξέλεγκτα.

Ατιμωρησία γιατρών

Εξάλλου, από σχετική έρευνα των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας έχει βρεθεί ότι από το 1990 μέχρι σήμερα εκκρεμούν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών ΕΣΥ 91 υποθέσεις που αφορούν παραπτώματα γιατρών. Από αυτές, το 15% αφορά χρηματισμό, το 20% τη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, το 10% παράβαση καθήκοντος, το 15% αδικαιολόγητη απουσία κλπ.

Ενδεικτικό της ασύδοτης κατάστασης που επικρατεί είναι το εξής περιστατικό: Σε μια υπόθεση χρηματισμού, στην οποία το αδίκημα τελέστηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1991, το Δ.Σ. του νοσοκομείου ενημερώθηκε από τις δικαστικές αρχές στις 31 Ιανουαρίου του 1994.

Το σχετικό έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 17 Αυγούστου του 1995 και 5 ολόκληρα χρόνια αργότερα (20.01.2000) αποφασίστηκε η διενέργεια ανάκρισης.

Με σκοπό λοιπόν τον έλεγχο και την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ο κος Παπαδόπουλος αποφάσισε:

1. Τη μηχανογράφηση της γραμματείας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες.

2. Την ενημέρωση των διοικήσεων των νοσοκομείων για τις διοικητικές και πειθαρχικές τους ευθύνες σε περίπτωση μή έγκαιρης προώθησης των πειθαρχικών υποθέσεων γιατρών του ΕΣΥ.

 

Home