ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

του Γ. Λακόπουλου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

26 Μαρτίου 2007

«Αγυρτεία!»

Λένε ότι η καλύτερη ηλικία για να μιλάει ένας πολιτικός χωρίς το άγχος της καριέρας είναι γύρω στα 60 - ό,τι ήταν να κάνει στην πολιτική το έκανε. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος τα πλησιάζει - είναι 58. Το ύφος του εδώ και χρόνια αφήνει να αναδυθεί ότι όσα ‘‘λίγο έλειψε’’ να κάνει αλλά δεν έκανε είναι περισσότερα απ΄όσα έκανε. Υπουργός του Ανδρέα και του Σημίτη και ‘‘σκιώδης υπουργός’’ του Γιώργου. Έχει ένα καλό όνομα που το έκτισε χωρίς επικοινωνιολόγους. Από χαρακτήρα, μετράει πότε θα μιλήσει και λέει αυτό που απέφυγαν οι άλλοι. Αν δεν ήταν άνθρωπος, θα ήταν διασταύρωση τζίτζικα και μυρμηγκιού.

Η τελευταία φορά που η λέξη ‘‘αγύρτες’’ συνδέθηκε με το δημόσιο βίο ήταν πριν 60 χρόνια. Ο Θέμος Κορνάρος την έβαλε στον τίτλο του πιο γνωστού βιβλίου του. Ο Αλέκος μίλησε στα ‘‘ΝΕΑ’’ την Παρασκευή για ‘‘αγύρτες με άσπρο κολάρο και κοινωνική καταξίωση που παράγουν μαύρο χρήμα, χωρίς αιδώ... με ανοχή και ομερτά να τους προστατεύει’’. Τα ρήματα σε ενεστώτα διαρκείας υποδηλώνουν το νήμα και το εκκρεμές που απαιτούνται για να ‘‘προσωποποιηθούν’’ οι χαρακτηρισμοί: καθέτως στο χρόνο και οριζοντίως στο κομματικό σύστημα...

Η διακριτική παράλειψη κομματικού χώρου και κυβερνητικού χρόνου είναι εύγλωττη. Ο Βολταίρος έλεγε ότι η μεγάλη χρησιμότητα των λέξεων είναι να κρύβουν τις σκέψεις μας. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Σε ποιους συμπίπτουν, γύρω μας, η ‘‘κοινωνική καταξίωση’’ με το ‘‘μαύρο χρήμα’’; Ποιοι κάνουν πρόβες στον καθρέφτη για να παίξουν τον Αυλωνίτη πρόεδρο στο σωματείο ‘‘Πνεύμα και ηθική’’; Κόψτε φάτσες και βγάλτε συμπεράσματα. Σε εποχές που υπάρχουν σκάνδαλα και υποθέσεις με διαφθορά, δεν ξεπλένονται όσοι είχαν άλλοτε εμπλοκή σε σκάνδαλα και υποθέσεις με διαφθορά.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν από εδώ οι ‘‘εντάξει’’ και απέναντι οι ‘‘σκάρτοι’’. Η διαχείριση εξουσίας έκανε πολλούς κύκλους - αθώες είναι μόνο οι πλάκες στο προαύλιο της Βουλής. Η μια παράταξη κατέρρευσε όταν κάποιοι εντός της υπερέβησαν το ‘‘ανεκτό’’ όριο ‘‘αγυρτείας’’. Και η άλλη πλησιάζει σε ό,τι έλεγε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πάτρικ Ο’ Ρουρκ: ‘‘Οι Ρεπουμπλικανοί ανήκουν στο κόμμα που υποστηρίζει ότι τίποτε δεν λειτουργεί σωστά και εκλέγονται για να το αποδείξουν’’.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  / 26 Μαρτίου 2007

 

Home