ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ / Το ποδαρικό της Βουλής

Αλέκος αποφασισμένος

Υπουργός Υγείας: Ούτε βήμα πίσω

Το αυτονόητο

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΒΗΜΑ / 7 Ιανουαρίου 2001, σελ. Α 19

"ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ / Το ποδαρικό της Βουλής"

Με ποια νομοσχέδια ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εργασίες

 

Με δύο νομοσχέδια της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κυρίας Βάσως Παπανδρέου και ένα του υπουργού Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλου ( το οποίο όμως αξίζει για δύο) κάνει ποδαρικό η Βουλή για το 2001. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που διακόπηκε τις γιορτές επαναλαμβάνεται από μεθαύριο με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

ΑΘΗΝΑΙΚΗ / 12 Ιανουαρίου 2001, σελ. 12

 

"Αλέκος αποφασισμένος"

 

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζει στον τομέα της Υγείας, δήλωσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαγορεύεται από την 1.1.2002 να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο οι πανεπιστημιακοί γιατροί που απασχολούνται στο ΕΣΥ. Την αντίρρησή τους εξέφρασαν φορείς που προσήλθαν στην Επιτροπή, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Κουτσελίνης, έκανε λόγο για διακριτική συμπεριφορά εις βάρος των πανεπιστημιακών γιατρών.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 17 Ιανουαρίου 2001, σελ. 6

 

"Υπουργός Υγείας: Ούτε βήμα πίσω"

Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος απαντά – κυρίως – στους πανεπιστημιακούς γιατρούς για το «νέο ΕΣΥ».

 

Ούτε βήμα πίσω στις αντιρρήσεις των πανεπιστημιακών γιατρών κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε μιλώντας, χθες, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι είναι ζήτημα αρχής να υπάρχουν στο δημόσιο νοσοκομείο ίδιες εργασιακές σχέσεις, διαβεβαιώνοντας ότι ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας από την υποχρέωσή στους ακαδημαϊκούς γιατρούς να μην έχουν ιδιωτικό ιατρείο και απασχόληση σε ιδιωτικές κλινικές. Σε όλες τις προηγμένες χώρες, είπε ο υπουργός, μπορούν οι πανεπιστημιακοί να κάνουν ιατρείο στο νοσοκομείο. Είναι όμως παράλογο, συμπλήρωσε, να είναι κάποιος διευθυντής κλινικής και ταυτόχρονα και σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και παράλληλα και σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Πρόσθεσε ότι σε τρία – τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία – όπως το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο και το Λαϊκό- θα απαιτηθούν έργα υποδομής τα οποία θα γίνουν τάχιστα, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορεί να προβάλλονται ως άλλοθι για άρνηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι το πρώτο από τα έξι που ακολουθούν για τη γενικότερη αναμόρφωση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι « όσοι αντιδρούν είναι αυτοί που βολεύονται θέλοντας να συνεχισθεί μια πρακτική που λεηλατεί το σύστημα και καλλιεργεί φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς». Υπ’ αυτή την έννοια, είπε, ο ίδιος δεν δέχεται εκπτώσεις στο διάλογο, αφού οδηγούν σε εκφυλισμούς και εν τέλει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους σε συμβιβασμούς.

Χαρακτήρισε το σημερινό σύστημα κεντρικής διοικήσεως των νοσοκομείων ως ναπολεόντειο «με το σπέρμα του μαρασμού» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν 140 νοσοκομεία και 250 κέντρα υγείας να διοικούνται από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους: «Είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη. Τα περιφερειακά ΕΣΥ θα είναι ειδικά επιτελικά κέντρα κι αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή ζωής ή θανάτου του ΕΣΥ. Δεν θέλουμε τα νοσοκομεία να πάσχουν από νοσοκομειακό αυτισμό κλεισμένα στον εαυτό τους, αλλά ναούς της ιατρικής, με αξιολόγηση, έλεγχο και διαρκή εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στο νέο διοικητικό μοντέλο των νοσοκομείων, είπε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το πρότυπο των « εξωτικών ευυπόληπτων πολιτών που δεν έχουν καμία σχέση με τη διοίκηση» και να υπάρξει στροφή σε σύγχρονους μάνατζερ «με αποδοχές μεγαλύτερες από τα μέτρα του Δημοσίου».

Για το θέμα των απογευματινών ιατρείων, τόνισε ότι σκοπούμενο είναι να βγάζουν οι γιατροί νόμιμα επιπλέον χρήματα και να μη συνεχίζονται τα φαινόμενα παραοικονομίας, παράνομων ιατρείων και παράνομης διακινήσεως ασθενών: «Πιστεύουμε στην ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων. Όχι τέσσερις αξονικές τομογραφίες το πρωί και 15 το απόγευμα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Κι αντιστοίχηση των απογευματινών ιατρείων με την παρουσία στα εξωτερικά ιατρεία που σήμερα εξετάζουν μόνον ειδικευόμενοι, ακόμη και φοιτητές». Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον νέο τρόπο προσλήψεως και αξιολογήσεως των γιατρών, χωρίς να αποκλείει να υπονομευθούν ή να μην εφαρμοσθούν επαρκώς στην αρχή.

 

Νοσοκομειακοί: Τριήμερη απεργία

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ». Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος προκήρυξε και τριήμερη απεργία, με έναρξη την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί πρόκειται να καταφύγουν σε δικαστήρια εντός και εκτός περιφέρειας, σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι ρυθμίσεις.

 

ΝΙΚΗ / 17 Ιανουαρίου 2001, σελ. 16

 

"Το αυτονόητο"

Το άκρως αντίθετο είναι αυτό που έκανε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Το βράδυ της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ με τους πέντε επιβαίνοντες προτίμησε αντί για τα παράθυρα των καναλιών να μεταβεί αθόρυβα στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας και να ενημερωθεί για το τραγικό περιστατικό.

Αντί για ευμενή σχόλια, εισέπραξε την κριτική του τομεάρχη της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τον κατηγορεί ότι κρύβεται και δεν βγαίνει να μιλήσει. Δηλαδή το αυτονόητο, να διατηρείς μια σοβαρότητα και να περιμένεις το αποτέλεσμα των ερευνών για να μιλήσεις, είναι πια κατακριτέο.

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (ΡΙΖ.) / 29 Ιανουαρίου 2001, σελ. 54

 

"ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ"

 

Δεν μπορούμε να μην συγχαρούμε τον υπουργό Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλο για τη γενναιότητα και την παλικαριά του να βγεί από του βήματος της ελληνικής Βουλής, να καταγγείλει – ευτυχώς μικρή μερίδα – μαιευτήρες γιατρούς που προβαίνουν σε καισαρικές χωρίς λόγο.

Αυτά δεν είναι τίποτε, εμείς ξέρουμε αδίστακτο γιατρό που έκοβε φέτα – φέτα το πόδι ενός διαβητικού, ενώ θα μπορούσε να το γλιτώσει. Ξέρουμε περιπτώσεις γιατρών που έκαναν εγχειρήσεις σε καρδιές χωρίς λόγο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ψυχίατροι συνήργησαν στον εγκλεισμό ασθενών σε ψυχιατρεία από συγγενείς για λόγους περιουσιακούς. Σε ασθενείς τους οποίους μετέτρεψαν σε φυτά, σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, για να εισπράττουν από το ΙΚΑ νοσήλια.

Μιλάμε για τέτοια κατάντια και αναισχυντία του ιατρικού λειτουργήματος, απίστευτη κι όμως αληθινή… 

 

Home