"Στερνό "αντίο" από Κύπρο και Ελλάδα στον Σπύρο Κυπριανού"
"Συνταγματικός ο νόμος για τους Πανεπιστημιακούς"
ΗΜΕΡΗΣΙΑ / 30 Μαρτίου 2002, σελ.31
"Συνταγματικός ο νόμος για τους Πανεπιστημιακούς"
Συνταγματικός νόμος κρίθηκε ο νόμος 2889/01 που απαγορεύσει την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα Γ του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέληξε στην διαπίστωση ότι ο "νόμος Παπαδόπουλου" δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ωστόσο, η ολομέλεια ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει για την νομιμότητα του τρόπου επίλυσης των πανεπιστημιακών γιατρών, καθώς το τμήμα διχάστηκε γύρω από αν η απόφαση απομάκρυνσης τους ελήφθη νόμιμα από τα ΠΕΣΥ ή έπρεπε να ληφθεί από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα (εν όψει της συνταγματικής κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ). Αν η ολομέλεια δεχθεί την αρμοδιότητα των ΠΕΣΥ όλα τελειώνουν για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, ενώ αν γίνει δεκτή αρμοδιότητα των ΑΕΙ, τότε θα χρειαστεί μια μικρή παράταση για την εφαρμογή του νόμου, αφού θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική διάταξη και στην συνέχεια έκδοση των αποφάσεων απομάκρυνσης από τα ΑΕΙ. Σημειώνεται ότι αρκετοί έχουν ήδη απολυθεί, ενώ κάποιοι παραμένουν στις θέσεις τους ύστερα από σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ότι πρέπει να παγώσει η απομάκρυνση τους για ορισμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπου κρίθηκε ότι κινδυνεύει η λειτουργία της πανεπιστημιακής κλινικής, η υγεία των ασθενών, κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποφάσεις του Γ τμήματος ΣτΕ, που θα γίνουν επίσημα γνωστές περίπου σε ένα μήνα, θα σημειώνεται ότι ο νομοθέτης ήταν ελεύθερος να περιορίσει την απασχόληση των πανεπιστημιακών ιατρών, χωρίς να θίγονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική ελευθερία, την αρχή της ισότητας και εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς την πολιτεία, την προστασία της υγείας.
ΒΗΜΑ / 15 Μαρτίου 2002, σελ. 6
"Στερνό "αντίο" από Κύπρο και Ελλάδα στον Σπύρο Κυπριανού"
Ετάφη χθες στη Λεμεσό
Κύπρος και Ελλάδα αποχαιρέτησαν χθες τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος ετάφη στη γενέτειρά του Λεμεσό, παρουσία εκατοντάδων φίλων του, οι οποίοι, παρά την παράκληση της οικογενείας, εισήλθαν στο χώρο του κοιμητηρίου φωνάζοντας "αθάνατος" και "άξιος" χειροκροτώντας.
Είχε προηγηθεί η κηδεία στη Λευκωσία και τον επικήδειο εκφώνησε ο πρόεδρος κ. Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του αποχαιρετώντας "τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Σπύρο Κυπριανού".
Την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κο Κώστα Σημίτη, εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων ο αντιπρόεδρός της κ. Κώστας Γείτονας, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας.
Ο Σπύρος Κυπριανού πέθανε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 70 ετών ύστερα από εννεάμηνη μάχη με τον καρκίνο.
|