Καλοκαιρινή έφοδος

Με απόφαση του υπουργού Υγείας αλλάζει η διοίκηση στο ΠΕΠΑΓΝΗ / Ξήλωσε Δ.Σ. νοσοκομείου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ / Τους υποχρέωσε σε παραίτηση

Τι ζήτησε ο Αλ. Παπαδόπουλος από τους προέδρους των νοσοκομείων / Τ’ άκουσες γιατρέ μου;

ΕΣΥ: Συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους προέδρους των νοσοκομείων

 

 

 

 

 

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ / 14 Αυγούστου 2000, σελ. 4

 

"Καλοκαιρινή έφοδος"

 

Αγρίεψε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο υπουργός Υγείας διέκοψε τις διακοπές του για μία ημέρα, και πραγματοποίησε έφοδο στο υπουργείο Υγείας. Συγκάλεσε μάλιστα και έκτακτη σύσκεψη, αφήνοντας άφωνους τους υπαλλήλους του υπουργείου που εκείνη την ώρα σκέφτονταν που θα περάσουν το τετραήμερό τους.

Αντί γι’ αυτό βγήκαν φορτωμένοι με ακόμη περισσότερη δουλειά.

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ / 28 Αυγούστου 2000, σελ.32

 

"Με απόφαση του υπουργού Υγείας αλλάζει η διοίκηση στο ΠΕΠΑΓΝΗ / Ξήλωσε Δ.Σ. νοσοκομείου"

 

Αιφνιδιαστικά και μέσω ολιγόλογου φαξ, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος ζήτησε τις παραιτήσεις των διορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΠΕΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη μη δικαιολογημένη απουσία από τη θέση του, προ δεκαπενθημέρου, υπαλλήλου του νοσοκομείου και την επιεική ποινή που στη συνέχεια του επιβλήθηκε.

Έτσι από τις θέσεις τους παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Σμπώκος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαλαχούτης, καθώς και τα μέλη Παναγιώτης Βάρδας και Χρήστος Δοριάκης.

Όλα άρχισαν πριν από δεκαπέντε ημέρες, όταν σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Χάρης Σοφιανός, στο ΠΕΠΑΓΝΗ που εφημέρευε, εμφανιζόμενος ως ιδιώτης, διαπίστωσε τη μη δικαιολογημένη απουσία από τη θέση του του υπαλλήλου από το γραφείο πληροφοριών του νοσοκομείου.

Διέταξε αμέσως ένορκη διοικητική εξέταση και την επιβολή ποινής στο συγκεκριμένο υπάλληλο.

Το Δ.Σ. του ΠΕΠΑΓΝΗ στη συνεδρίας της περασμένης Τετάρτης ασχολήθηκε με το θέμα εξετάζοντας τρεις προτάσεις μελών του, για ποινές στέρησης μισθού για δέκα ημέρες και αυτή της επίπληξης.

Τελικά, κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε η ποινή που θα επιβαλλόταν στον υπάλληλο να είναι στέρηση μισθού για μία ημέρα.

Το πρακτικό της συνεδρίασης με τη συγκεκριμένη απόφαση εστάλη στο υπουργείο Υγείας και όπως όλα δείχνουν δεν ικανοποίησε τον αρμόδιο υπουργό, που ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των διορισμένων μελών του Δ.Σ.

Οι "μνηστήρες"

Ο ορισμό των νέων μελών του συμβουλίου θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα ονόματα υποψηφίων μνηστήρων για τη θέση του προέδρου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Γιάννη Σμπώκο, ο πρόεδρος του ΠΕΠΑΓΝΗ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του υπουργού.

Ωστόσο, είπε πως θα ζητήσει διευκρινήσεις επί του θέματος, καθώς ο ίδιος απουσίαζε από το νοσοκομείο με άδεια τόσο κατά της επίσκεψη του κ. Σοφιανού, όσο και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου και πάρθηκαν αποφάσεις για την ποινή που θα επιβαλλόταν στον υπάλληλο του γραφείου πληροφοριών.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ

Συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φορέων για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τους προέδρους όλων των νοσοκομείων της χώρας, όπου θα τους αναλύσει τα σχέδιά του και θα ακούσει τις απόψεις τους.

Αν και προς το παρόν ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει κάνει καμία αλλαγή στο σχέδιο νόμου που είχε υποβάλλει στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Ιουλίου, έχει όμως δηλώσει πως αν γίνουν εποικοδομητικές προτάσεις δεν αποκλείεται και να τις δεχτεί.

Πάντως, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας, εξέφρασαν αντιρρήσεις σ΄ αρκετά σημεία της μεταρρύθμισης. Ο διάλογος του υπουργού Υγείας με τους γιατρούς θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα αναζητηθεί η χρυσή τομή. Μετά τις συζητήσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας θα καταθέσει το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, προς ψήφιση στη Βουλή.

 

 

ΕΘΝΟΣ / 28 Αυγούστου 2000, σελ. 21

 

"ΗΡΑΚΛΕΙΟ / Τους υποχρέωσε σε παραίτηση"

 

Ανεπαρκή βρήκε ο υπουργός Υγείας την ποινή που επιβλήθηκε από το Δ.Σ. σε υπάλληλο και ζήτησε την παραίτηση 4 μελών του

Τις παραιτήσεις των διορισμένων μελών του Δ.Σ. του ΠΕΠΑΓΝΗ με αφορμή τη μη δικαιολογημένη απουσία υπαλλήλου του νοσοκομείου από τη θέση του, και την επιεική ποινή που του επιβλήθηκε στη συνέχεια, ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα από τις θέσεις τους παραιτήθηκαν ο πρόεδρος Γ. Σμπώκος, ο αντιπρόεδρος Γ. Μπαλαχούτης καθώς και τα μέλη Π. Βάρδας και Χ. Δοριάκης.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες όταν σε αιφνιδιαστική επίσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας  Χ. Σοφιανός στο ΠΕΠΑΓΝΗ που εφημέρευε, εμφανιζόμενος ως ιδιώτης, διαπίστωσε τη μη δικαιολογημένη απουσία από τη θέση του, του υπαλλήλου από το γραφείο πληροφοριών.

Διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση και την επιβολή ποινής στον υπάλληλο.

Το Δ.Σ. του νοσοκομείου στη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με το θέμα και επέβαλλε στον υπάλληλο την ποινή της στέρησης μισθού για μια μέρα.

Το πρακτικό της συνεδρίασης με την απόφαση εστάλη στο υπουργείο Υγείας και μάλλον δεν ικανοποίησε τον υπουργό, ο οποίος ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών του Δ.Σ.

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ / 30 Αυγούστου 2000, σελ. 8.1

 

"Τι ζήτησε ο Αλ. Παπαδόπουλος από τους προέδρους των νοσοκομείων / Τ’ άκουσες γιατρέ μου;"

 

"ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ" ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει πια για να μην βελτιωθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μετά και τις συστάσεις του υπουργού Υγείας προς τους προέδρους των νοσοκομείων αλλά και την παρέμβαση του στο θέμα της έλλειψης προσωπικού.

Πιστά τις οδηγίες του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου θα πρέπει να ακολουθούν από δω και στο εξής οι επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται αποφασισμένος να μην δεχθεί πλέον φαινόμενα αθλιότητας στους χώρους νοσηλείας των Ελλήνων πολιτών.

Τα χρονικά περιθώρια της βελτίωσης είναι μάλιστα ιδιαίτερα στενά, δεδομένου ότι ως τα τέλη Οκτωβρίου οι πρόεδροι των νοσοκομείων θα κληθούν να συμπληρώσουν το "Δελτίο Ενημέρωσης των Βελτιώσεων" που θα τους αποσταλεί από το αρμόδιο υπουργείο τις επόμενες ημέρες. Στο εν λόγω Δελτίο θα αξιολογούνται καθημερινές λειτουργίες, λειτουργία του τμήματος των εκτάκτων περιστατικών, των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, αλλά και των νοσηλευτικών τμημάτων.

Εξάλλου και η δικαιολογία περί έλλειψης προσωπικού σύντομα θα εξαλειφθεί μια και θα προσληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου 5.350 άτομα που θα καλύψουν θέσεις σε κρίσιμες μονάδες.

Οι αυστηρές συστάσεις, πάντως, του κ. Παπαδόπουλου προς τους προέδρους των νοσοκομείων φαίνεται ότι έχουν γίνει σαφείς στα …. Αφτιά των υπευθύνων, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να αρχίζουν να κινητοποιούνται άμεσα.

Ο πρόεδρος του ΚΑΤ κ. Παναγιώτης Βίγλας σε δηλώσεις του χθες εμφανίστηκε έτοιμος να δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του προϊσταμένου του, κ. Παπαδόπουλου.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν εφαρμοστεί κάποια μέτρα βελτίωσης των συνθηκών, τα οποία περιλαμβάνονταν και στις εγκυκλίους του υπουργού, καθότι δεν υπήρχε αυστηρότητα στα νοσοκομεία, αντίθετα επικρατούσε χαλαρότητα όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον ερχόμενο μήνα, πάντως αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους προέδρους όλων των νοσοκομείων της χώρας, οπότε και ο κ. Παπαδόπουλος θα δώσει λεπτομερείς κατευθύνσεις στους επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί παρά και τις νέες ανακοινώσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις προθέσεις αλλά από τα έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν. 

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρει επίσης πως επί σειρά ετών ο ιατρικός κλάδος ακούει διάφορες εξαγγελίες οι οποίες όμως στο τέλος δεν υλοποιούνται και συμπληρώνει πως εδώ και πολύ καιρό οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν ζητήσει την επίλυση κάποιων καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όπως καθαριότητα, ασφάλεια και κάπνισμα, στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

"ΦΑΡΜΑΚΙ" Η ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Βαρύ πλήγμα από τους ανευθυνοϋπεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη δέχθηκε για άλλη μια φορά ο ευαίσθητος χώρος της δημόσιας υγείας, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε χθές στη Βουλή ο διαγραφείς από την Κ.Ο. της Ν.Δ. ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Καρατζαφέρης, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην διοικητή του ΙΚΑ για την εκρηκτική αύξηση των δαπανών στα φάρμακα. Ο βουλευτής επικαλούμενος τις καταγγελίες του κ. Γρ. Σολωμού που ανέφερε ότι μέσα σε τρία χρόνια "χάθηκαν" περίπου 312 δις. δραχμές και ότι τα κυβερνητικά έργα απέτυχαν παταγωδώς, γιατί "ήταν ατυχής η δομή της ενιαίας λίστας φαρμάκων" χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου στη συνταγογράφηση των γιατρών, τονίζει ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για τον καταλογισμό των "εγκληματικών" αυτών ευθυνών.

"Η εύθραυστη εθνική οικονομία υπέστη απαράδεκτη αφαίμαξη με συνέπειες μη αναστρέψιμες και τραγικές για τον κρατικό προϋπολογισμό, επισημαίνει με νόημα, καλώντας τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας να ενημερώσουν τη Βουλή ποιοι ωφελήθηκαν από αυτή την "περίεργη σπατάλη, καθώς επίσης και τι μέτρα θα ληφθούν για τον περιορισμό της σπατάλης εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού του 2001".

Εξάλλου, ο συνεργαζόμενος με τη Ν.Δ. ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Μάνος, με ερώτησή του στη Βουλή σχετικά με τα χρεόγραφα ιδιοκτησίας ασφαλιστικών οργανισμών, καλεί τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει σε τι ύψος έφθασε για το 1999 το έσοδο από χρεόγραφα αναλυτικά για κάθε ταμείο. Παράλληλα, τον καλεί να δώσει αναλυτικά στοιχεία για κάθε ταμείο, όπως αναγράφεται στον κοινωνικό προϋπολογισμό, για το ποια ήταν η ακριβής σύνθεση του χαρτοφυλακίου χρεογράφων την 31.12.1999 και ποια την 30.6.2000 και σε τι ύψος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα έσοδα από χρεόγραφα για το 2000.

 

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ / 30 Αυγούστου 2000, σελ. 18

 

"ΕΣΥ: Συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους προέδρους των νοσοκομείων"

 

Εντολές Αλέκου

Με σκληρή γλώσσα μίλησε στους προέδρους των δημοσίων νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ αυστηρός με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς το σύστημα μέχρι σήμερα δείχνει να μη διοικείται. Όπως είπε στον πρόλογό του ο κ. Παπαδόπουλος δυνάμεις εντός και εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας θέλουν να το βλάψουν με κάθε τρόπο.

Γι΄ αυτό, τους εξήγησε ότι αυτοί θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν τα πάντα για να μη συμβεί αυτό.

Ο κ. Παπαδόπουλος ουσιαστικά έδωσε μια λίστα με εντολές προς τους προέδρους των Νοσοκομείων, την οποία τους είπε ότι θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό. Η λίστα αυτή έχει να κάνει με την ευπρέπεια του προσωπικού, την ευγένεια, το γεγονός ότι όλοι που εργάζονται στα νοσοκομεία θα πρέπει να φορούν κονκάρδες με τη φωτογραφία τους, την ονομασία τους και την ιδιότητά τους.

Εξήγησε ότι το ωράριο του προσωπικού θα πρέπει να ελέγχεται όπως και το επισκεπτήριο, ώστε τα νοσοκομεία να δείξουν ότι είναι χώρος απολύτως ελεγχόμενος από αυτούς που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας.

Τους εξήγησε ότι ήδη καταρτίστηκαν οι ομάδες ατόμων, που θα ελέγχουν την πορεία της μεταρρύθμισης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ μέχρι τέλους Οκτωβρίου κάλεσε τους προέδρους να δώσουν στο υπουργείο δελτίο καταγραφής των βελτιώσεων που έχουν επιτύχει στο διάστημα αυτό. Τέλος δεσμεύτηκε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία πρόσληψης 5.350 ατόμων στα δημόσια νοσοκομεία, από τους οποίους 5.000 θα είναι νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας επειγόντων περιστατικών και χρονίων παθήσεων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διάλογος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και με άλλους φορείς, όπως οι γιατροί, με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση την Πέμπτη.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας εξήγησαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα θυσιάσουν στο βωμό της μεταρρύθμισης του συστήματος τη μονιμότητά τους και θα κάνουν τα πάντα για να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις τους στα νοσοκομεία.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Β. Λαοπόδης, θα εξαντλήσουν το διάστημα που απαιτείται κάνοντας διάλογο με το υπουργείο, ώστε να βρεθούν λύσεις και για άλλα θέματα, όπως αυτό της πρόσβασης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς να παίρνουν παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, όπως προβλέπει η μεταρρύθμιση.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των κινητοποιήσεων για το οποίο ρωτήθηκαν απάντησαν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα κινητοποιήσεων αλλά εφόσον ο διάλογος με την κυβέρνηση οδηγήσει σε αδιέξοδο, είναι αυτονόητο ότι θα σκεφτούν να προχωρήσουν σε απεργίες προκειμένου να μην αλλάξουν τα κεκτημένα τους αλλά και να διεκδικήσουν ουσιαστικά καλύτερη ποιότητα υγείας για τον πολίτη.

 

Home