Το Πρόσωπο της Εβδομάδας: Αλέκος Παπαδόπουλος, Ο άνθρωπος των τολμηρών αποστολών….

«Αλλαγή πολιτικής» στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ο υπαρξιστής

ΤΑ ΝΕΑ 15.01.2004

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο υπαρξιστής

«Carpe diem}- ελληνιστί «άδραξε τη μέρα». Η ποιητική αυτή προτροπή ταιριάζει στην πολιτική, όπου ευκαιρίες έρχονται και χάνονται με ταχύτητα φωτός.

Ο ΑΛΕΚΟΣ Παπαδόπουλος θα εκτιμούσε τον φιλοσοφικό χαρακτήρα και τη λατινική διατύπωση της φράσης. Ο Ηπειρώτης πολιτικός έχει υιοθετήσει ένα στοχαστικό διανοούμενο στυλ. Είναι όμως βέβαιο ότι θα τον ενοχλούσε ο οπορτουνισμός που υπαινίσσεται η μεταφορά στην πολιτική.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που έκανε την Ελλάδα όχι από δύο, αλλά από εκατόν πενήντα δύο χωριά, προωθώντας τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια», δεν λειτουργεί ευκαιριακά. Απόδειξη η έξοδος του από την πολιτική τον Ιούνιο του 2002. Τότε, σε μία κρίση πολιτικού υπαρξισμού, ο Αλέκος είχε ομολογήσει περίπου την αποξένωσή του από την πολιτική. Και την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Χαριλάου Τρικούπη και Μαξίμου του έδειξαν την πόρτα. Ίσως ήταν η τελευταία φορά που Λαλιώτης και Σημίτης λειτούργησαν με τόση σύμπνοια.

ΩΣΤΟΣΟ, αυτά είναι παρελθόν. Ο μεν Σημίτης έκανε ό,τι και ο Αλέκος: δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο δε Λαλιώτης κρατιέται εκτός. Και ο Παπαδόπουλος, που γλύτωσε μια διετία τερματικής φθοράς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – στοχαζόμενος, συζητώντας, διαβάζοντας και ταξιδεύοντας -, επανήλθε θριαμβευτικά στη Β΄Αθηνών. Είπατε τίποτα για Θεσπρωτία;

ΣΤΗΝ ουσία, ο Ηπειρώτης λειτούργησε πολιτικά, δηλαδή ανταποκρίθηκε στη συστράτευση που προκάλεσε η αλλαγή ηγεσίας. Είναι, άλλωστε, εκ των ολίγων για τους οποίους μιλάνε τόσο θετικά στο επιτελείο του Γιώργου. Κάπως έτσι ο υπαρξιστής Αλέκος πέρασε εύκολα στην άλλη όχθη, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Ενώ τόσοι και τόσοι μεγαλόσχημοι της κυβέρνησης – εκσυγχρονιστές ήυ παλαιοΠΑΣΟΚοι – δεν βρίσκουν όχι βάρκα, αλλά ούτε σανίδα για να περάσουν τον ποταμό.

 

 

ΕΘΝΟΣ 15.01.2004

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Αλλαγή πολιτικής» στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

 

Για «αλλαγή πολιτικής», η οποία θα εξηγηθεί στον λαό το προσεχές διάστημα και θα φαίνεται στο πρόγραμμα που θα υποβληθεί για έγκριση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο υπεύθυνος του εκλογικού προγράμματος του κόμματος Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι το γενικό προγραμματικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί, αλλά τόνισε ότι το διάστημα που μεσολαβεί ως το έκτακτο συνέδριο « τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και τα άλλα στελέχη θα προχωρήσουν σε ουσιαστικό και πρωτότυπο διάλογο, κατά τον οποίο θα ανοίξουν πολλά από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και έχουν να κάνουν όχι με το παρελθόν ή το σήμερα, αλλά με την προοπτική τουλάχιστον μιας δεκαετίας».

Απάντηση

Ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτηθείς, σχετικά με την εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, ότι στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος για την Υγεία προτίθεται να καταργήσει τα περιφερειακά συστήματα Υγείας, δήλωσε τα εξής:

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο σύστημα Υγείας χωρίς επικεντρωμένη λειτουργία και δομή. Συστήματα Υγείας καθοδηγούμενα από την οδό Αριστοτέλους (σ.σ.: όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας) δεν μπορούν να προσφέρουν αυτό που χρειάζεται ο πολίτης». Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του στις προσεχείς εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος τη χαρακτήρισε «δεδομένη».

 

 

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18.01.2004

 

Το Πρόσωπο της Εβδομάδας: Αλέκος Παπαδόπουλος

Ο άνθρωπος των τολμηρών αποστολών….

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν «αγύριστο κεφάλι» είτε λόγω της καταγωγής του –Ηπειρώτης γαρ- είτε γιατί δύσκολα αλλάζει απόψεις και αποφάσεις. Όπως δύσκολα και μετά από βάσανο παίρνει αποφάσεις, εξίσου δύσκολα τις αναθεωρεί. Ίσως γι’ αυτό δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν, όταν αποφάσισε να αναθεωρήσει την απόφασή του και να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική. Επί 1,5 χρόνο, από τον Ιούνιο του 2002, όταν ο Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, τίποτα δεν έδειχνε ότι θ΄ άλλαζε απόφαση. Ούτε όταν ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής που θα διαμόρφωνε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι λίγο πριν ξεσπάσουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε ήδη έτοιμο το πρόγραμμα. Τώρα απλώς το ….ξαναγράφουν.

Η απόφασή του να επιστρέψει θεωρήθηκε  η «πρώτη μεγάλη μεταγραφή» του Γ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος αιτιολογώντας την απόφασή του, είπε ότι «φαίνεται πως αλλάζουν οι πολιτικές συντεταγμένες στη χώρα (…),κάτι πολιτικό, κοσμογονικό και μεταφυσικό έγινε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και την ανάδειξη του Γεώργιου Παπανδρέου στην ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης». Έκανε λόγο ακόμα για «βοή της κοινωνίας, η οποία θέλει εκ θεμελίων ν’ αλλάξει». Κι έτσι ο Αλ. Παπαδόπουλος είναι πάλι εδώ. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί της Θεσπρωτίας θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών.

Αποτελεσματικός

 Άνθρωπος στοχαστικός, μετρημένος και αποτελεσματικός, ξαναβρήκε τα ψυχικά αποθέματα τα οποία φαίνεται ότι του είχαν εξαντληθεί το καλοκαίρι του 2002, όταν γύριζε την πλάτη στην «τηλεοπτική δημοκρατία» προκαλώντας την έκρηξη του Κ. Σημίτη. Τότε διαταράχθηκαν οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε να του ζητήσει την παραίτησή του.

 Ο τότε υπουργός Υγείας, έχοντας ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, «σαν έτοιμος από καιρό» παραιτήθηκε αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για τα πραγματικά αίτια της πολιτικής αυτοαποστρατείας του. Κάποιοι είχαν ισχυριστεί τότε ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βουλή επειδή η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική.

 Κάποιοι άλλοι εκτίμησαν ότι «τον γονάτισαν τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας». Όσοι τον γνωρίζουν καλά όμως, ήξεραν ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς να το πει ποτέ δημοσίως, είχε πρόβλημα και με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και με την υποχώρηση της πολιτικής έναντι των «αθέατων» παραγόντων του συστήματος.

 Κουρασμένος και απογοητευμένος τότε. Φρέσκος, ξεκούραστος και με γεμάτες τις πολιτικές μπαταρίες του τώρα, αναγορεύεται ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Άλλος τότε, άλλος τώρα. Ίδιος όμως στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

 Δεν δίστασε, π.χ., ν’ «αδειάσει» τον Μ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος με μία δήλωση ήξεις- αφήξεις μισάνοιξε το θέμα του 35ωρου κλείνοντας προεκλογικά το μάτι στα  συνδικάτα. «Δεν είναι η ώρα τώρα», είπε ο Θεσπρωτός  πολιτικός, για να προσθέσει ότι η οικονομία είναι πολύ ευαίσθητη, «σαν πεταλούδα». Αν τη σφίξεις άγαρμπα, εννοούσε, μπορεί να τη λιώσεις…

Σφραγίδα σε τρεις τομείς

 Πέρασε βασικά από τρία υπουργεία. Και στα τρία άφησε τη σφραγίδα του. Στο υπουργεί Οικονομικών δημιούργησε τις βάσεις για την πολιτική που επέτρεψε στη χώρα μας να ενταχθεί στην ΟΝΕ. Στο υπουργείο Εσωτερικών έφερε τα πάνω – κάτω με τον «Καποδίστρια». Και στο υπουργείο Υγείας έκανε την τελευταία σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, δημιουργώντας τα ΠΕΣΥ και βάζοντας μάνατζερς στα νοσοκομεία.

 Ο Αλ. Παπαδόπουλος, απ΄ ότι φαίνεται, εμπνευσμένος από τις θεαματικές αλλαγές που έφερε η ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στον πρώτο ρόλο, επέστρεψε για να μείνει. Οι ψηφοφόροι τον φέρουν ν΄ αναλαμβάνει  ξανά το τιμόνι της Οικονομίας, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει στις εκλογές. Και επειδή είναι δεινός και μανιώδης ταβλαδόρος, γνωρίζει ότι η τύχη ευνοεί τους ικανούς και τους τολμηρούς. Αυτός έχει αποδείξει ότι διαθέτει και τόλμη και ικανότητα. Μένει να δούμε αν έχει και ζάρι…

 

 

Home