Παπαδόπουλος προς μάνατζερ: θέλω έργο αμέσως

Έκρηξη Παπαδόπουλου στη Βουλή: Το δήθεν ΕΣΥ θα γίνει αληθινό Εθνικό Σύστημα Υγείας

Από 1ης Δεκεμβρίου οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Νέο ΕΣΥ: “Περίοδος χάριτος τέλος”  Τι ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ.Αλέκος Παπαδόπουλος από τους διοικητές των νοσοκομείων

Προειδοποιήσεις στην ορκωμοσία των προέδρων νοσοκομείων

Ενημέρωση του κ. Κ. Σημίτη από τον Υπουργό Υγείας για τη μεταρρύθμιση

Ο υπουργός Υγείας αποφασισμένος για τα απογευματινά ιατρεία

Αλ. Παπαδόπουλος: Υπερεθνικό το ζήτημα της κλωνοποίησης

Εγκρίθηκαν 373 δις για τα νοσοκομεία

 

ΕΘΝΟΣ/ 2 Νοεμβρίου 2001, σελ.10

"Αλέκος Παπαδόπουλος"

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να λειτουργούν τα νοσοκομεία 7.30 με 14.30, σαν να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν όλη τη μέρα.

 

ΕΘΝΟΣ / 5 Νοεμβρίου 2001, σελ.5

"Αλέκος Παπαδόπουλος"

Το μέγα πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι η αντίσταση των βολεμένων ανθρώπων, που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα, διότι με αυτόν τον τρόπο έχουν βολευτεί και πλουτίζουν παρανόμως σε βάρος του ελληνικού λαού.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 6 Νοεμβρίου 2001, σελ.20

"Παπαδόπουλος προς μάνατζερ: θέλω έργο αμέσως"

Τέλος στη περίοδο χάριτος για την προώθηση της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ έβαλε χθες ο υπουργός Υγείας , Αλ.Παπαδόπουλος και κάλεσε τους προέδρους των νοσοκομείων να προχωρήσουν αμέσως σε έργα.

Πρέπει τόνισε ο υπουργός σε χθεσινή ομιλία του προς τους προέδρους και αναπληρωτές προέδρους όλων των ΠεΣΥ, να ξεκινήσετε την προσπάθεια , ώστε να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στην ποιότητα των υπηρεσιών, που τα νοσοκομεία παρέχουν στους πολίτες.

 
Συγκεκριμένα ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσουν:
· Στην άμεση λειτουργία γραφείων υποδοχής ασθενών ώστε εισερχόμενος στο νοσοκομείο ο ασθενής και οι συνοδοί του, να ξέρουν που να κατευθυνθούν και από ποιο τμήμα να ζητήσουν βοήθεια.
· Στη λειτουργία του θεσμού των απογευματινών ιατρείων. Επειδή ακούγονται πολλά, σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος , τα απογευματινά ιατρεία θα λειτουργήσουν με προσωπική ευθύνη των νέων διοικητών και θα πρέπει να διευθετηθούν όσα προβλήματα υπάρχουν. Δεν θα αφήσουν, τόνισε ο υπουργός, σε κανέναν αυτά τα προβλήματα, που είναι όλα αντιμετωπίσιμα, να τα προβάλει το πρόσχημα για τη δήθεν αναστολή της λειτουργίας του θεσμού.
· Στη δημιουργία και λειτουργία τμήματος επειγόντων περιστατικών. Στο θεσμό αυτό, είπε ο υπουργός, πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος.

Ο υπουργός με τους προέδρους των ΠεΣΥ συζήτησαν επίσης χθες για την προσαρμογή του ευρώ. Το κόστος του έργου είναι 2.700.000.000δρχ. και θα επιβαρύνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση διοικητών στα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Υπολογίζεται ότι θα έχουν τοποθετηθεί όλοι ως το τέλος του χρόνου.

Οι νέοι διοικητές πρέπει να συγκροτήσουν τα συμβούλια διοίκησης στη θέση των μέχρι σήμερα διοικητικών συμβουλίων και να προχωρήσουν ακόμη στην επιλογή των διευθυντών των ιατρικών υπηρεσιών.

Δεν μπορούν να υπάρξουν υπηρεσίες ποιότητας και αποτελεσματικότητας προς τους πολίτες, ανέφερε ο υπουργός, αν προηγούμενα δεν οργανωθεί και δεν διοικηθεί το σύστημα υγείας για να μπορεί να προσφέρει.

 

 

 

ΕΘΝΟΣ / 1 Νοεμβρίου 2001, σελ.29

"Έκρηξη Παπαδόπουλου στη Βουλή: Το δήθεν ΕΣΥ θα γίνει αληθινό Εθνικό Σύστημα Υγείας"

 

Με συναινετική διάθεση απέναντι στην αντιπολίτευση, όχι όμως και απέναντι στους γιατρούς που αντιδρούν στα απογευματινά ιατρεία, εμφανίσθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επανέλαβε την απόφασή του να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας και το Β«δήθεν ΕΣΥ να γίνει πραγματικό Εθνικό Σύστημα ΥγείαςΒ», όπως τόνισε με έμφαση.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, που, όπως εκτιμά ο υπουργός, θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη και θα υποχρεώσουν τον πανεπιστημιακό γιατρό, αλλά και τον διευθυντή να βρίσκονται στο νοσοκομείο και να παρέχουν κανονικά και το πρωί τις υπηρεσίες τους.

Η αντίθεση των πανεπιστημιακών γιατρών είναι γνωστή, αλλά και η επιμονή του υπουργού να μην υποχωρήσει και να επισημάνει τα κακώς κείμενα:

«Σκοπεύουμε να εγκαινιάσουμε τον Απρίλιο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης. Και χωρίς απόφαση των ιατρικών σχολών, τα μέλη ΔΕΠ αποφασίζουν ότι δεν θα πάνε στο Χαϊδάρι. Ποιοι είναι αυτοί και πως στερούν από τον λαό τη λειτουργία ενός νοσοκομείου;», αναρωτήθηκε ο οργισμένος υπουργός και δεν επεκτάθηκε στην αντίστοιχη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, Β«διότι θα προβώ σε βαρύτατους χαρακτηρισμούςΒ», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε πως μια σειρά από προβλήματα που του παρέθεσαν οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως στόχος είναι η επίλυση τους, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που ορθώνουν ορισμένοι.

Έτσι, παραδέχθηκε πως τα χρέη των νοσοκομείων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα ασφαλιστικά ταμεία που καθυστερούν να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «μια νέα γενιά χρεών».

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ, είπε μεταξύ άλλων:

- Για τις προσλήψεις: Την προσεχή εβδομάδα, θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ονόματα των 250 γιατρών και των 5.000 ατόμων που αποτελούν νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που προσλαμβάνονται στα νοσοκομεία μετά τον σχετικό διαγωνισμό.
- Νέες προσλήψεις: Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού
(ανάλογα με τα κονδύλια που θα δοθούν για την Υγεία) θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
- Εφημερίες: Γίνεται τακτικός έλεγχος και θα αποδοθούν ευθύνες σε περιπτώσεις κραυγαλέων περιπτώσεων.
- Διπλογραφικό σύστημα: Θα εγκατασταθεί μέσα στο 2003 κι αυτό αποτελεί για τον υπουργό Β«προσωπικό στοίχημαΒ», όπως είπε.
Τέλος όσον αφορά τους μάνατζερ στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ελπίζει πολλά από αυτούς. Όπως δήλωσε, θα βρίσκονται από το πρωί ως το βράδυ και θα κρίνονται αυστηρά, αν διαπιστωθεί ότι δεν ασκούν το έργο τους με τα κριτήρια και τις αρχές που έθεσε το υπουργείο.
 
 

ΒΗΜΑ / 19 Νοεμβρίου 2001, σελ.Α21

"Από 1ης Δεκεμβρίου οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης"

 

Τα ονόματα των 20 νέων διοικητών-μάνατζερ των νοσοκομείων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας “ Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος. ο υπουργός τόνισε ότι η επιλογή των διοικητών έγινε από Επιτροπή Επιλογής Ανωτέρων Στελεχών Υγείας με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος και με τεχνοκρατικά κριτήρια. Η τοποθέτηση των διοικητών θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου και αμέσως θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, ενώ οι υποδιοικητές των νοσοκομείων θα επιλεγούν από την επιτροπή ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 17 Νοεμβρίου 2001, σελ.6

"Νέο ΕΣΥ: Περίοδος χάριτος τέλος“ Τι ζήτησε ο υπουργός Υγείας κ.Αλέκος Παπαδόπουλος από τους διοικητές των νοσοκομείων"

Ως το δεύτερο μεγάλο σταθμό του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, μετά την έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος την ορκωμοσία των μάνατζερ των νοσοκομείων των Α, Β και Γ Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Αττικής, αφού, όπως είπε, από τη δική τους δουλειά Β«θα εξαρτηθεί όχι μόνο η καλή και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό, η ίδια η ουσία και επιτυχία της μεταρρύθμισηςΒ».

Η τελετή ορκωμοσίας, που συνοδεύτηκε με την υπογραφή των συμβολαίων αποδοτικότητας των μάνατζερ, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου και από την πρώτη στιγμή ο κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τους μάνατζερ και ότι η αξιολόγησή τους αρχίζει από τώρα.

Εν αναμονή

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι περιμένει σύντομα να φανούν τα πρώτα σημάδια της βελτίωσης παρεχόμενων υπηρεσιών. Είπε μάλιστα ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο της θητείας τους θα πρέπει μεταξύ άλλων να βελτιωθεί η «καθημερινότητα του νοσοκομείου», δηλαδή η καθαριότητα, η ασφάλεια, η τήρηση του ωραρίου και του επισκεπτηρίου, η απαγόρευση του καπνίσματος κ.α.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι μάνατζερ δεν είναι απλώς δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δημόσιοι λειτουργοί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με υψηλά καθήκοντα και ευθύνες. Όσον αφορά το ωράριό τους είπε ότι είναι 24ωρης διάρκειας, επισημαίνοντας ότι θα είναι όχι απλά αυστηρός αλλά αμείλικτος σε τυχόν παρεκτροπές. «Ούτε να το σκεφθεί κανείς από εσάς ότι μπήκε στο σύστημα για να αράξει, ότι θα πηγαίνει στο γραφείο του στις 10, έως τις 11 θα κάνει τα τηλεφωνήματα και τις επαφές τους και στις δύο το μεσημέρι θα φεύγει». Και ζήτησε από τους νέους «άρχοντες» των νοσοκομείων να βγουν έξω από το γραφείο τους, να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τα προβλήματα, να εντοπίσουν τις κύριες πηγές ταλαιπωρίας και εκνευρισμού των ασθενών και να λάβουν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης. Και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εντοπίσουν τις εστίες κατασπατάλησης ή Β«διαφυγήςΒ» πολύτιμων πόρων, να ελέγξουν τη λίστα αναμονής και να αξιοποιήσουν καλύτερα το προσωπικό του νοσοκομείου.

Υπήρξαν αλλαγές

Από τους 34 μάνατζερ των νοσοκομείων, δεν ορκίστηκαν ο διοικητής του «Δρομοκαϊτειου» κ. Ευάγγελος Κοσκινάς, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό και ο μάνατζερ του νοσοκομείου Χαϊδαρίου κ. Νικόλαος Πολύζος, που θα ορκιστεί αρχές του 2002.Σημειώνεται ότι υπήρξαν και αλλαγές στους μάνατζερ. Ειδικότερα ο κ. Αλέξανδρος Νομικός αναλαμβάνει Διοικητής στο Κρατικό Νίκαιας, ενώ ο κ. Τσίτσας τοποθετείται στο Β«ΜεταξάΒ».

Ο κ. Αθανάσιος Ράλλης, που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο Κρατικό Νίκαιας, αναλαμβάνει το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα». Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθήκοντα μάνατζερ αναλαμβάνει ο τέως πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Αθανασούλης. Τέλος, στο νοσοκομείο Κυθήρων διορίζεται ο κ. Παπαχρήστος.

 

Συμβόλαιο με τις πολλές υποχρεώσεις τους
 

Συμβόλαιο αποδοτικότητας, τα οποία καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μάνατζερ αλλά και τους ειδικότερους στόχους για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων, υπέγραψαν χθες οι μάνατζερ των νοσοκομείων με τους προέδρους των οικείων Πε.Σ.Υ.. Μάλιστα για την ανανέωση της πενταετούς θητείας του μάνατζερ λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της συνολικής κατάστασης του νοσοκομείου (κινητή και ακίνητη περιουσία, εξοπλισμός, οικονομικά στοιχεία, προσωπικό κ.α.) πρέπει να καταγραφούν εντός δύο μηνών και θα περιληφθούν στο συμβόλαιο ως σχετικό παράρτημα με την ένδειξη «Συνολική Κατάσταση». Παράρτημα του συμβολαίου αποδοτικότητας αποτελεί και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του νοσοκομείου που υποχρεούται να υποβάλει ο μάνατζερ, εντός τριών μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο οικείο του Πε.Σ.Υ.. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει ως αντικείμενο τους ειδικότερους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους του νοσοκομείου, τον τρόπο και τις διαδικασίες επίτευξής τους καθώς και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και υλοποίησής τους, έστω και κατά προσέγγιση.

 

ΝΕΑ / 17 Νοεμβρίου 2001, σελ. 56

Προειδοποιήσεις στην ορκωμοσία των προέδρων νοσοκομείων

Αυστηρές συστάσεις προς τους 33 διοικητές νοσοκομείων της Αθήνας απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια της ορκωμοσίας τους. Ο κος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως οι θέσεις των διοικητών δεν είναι πολιτικές, ούτε θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και ότι δεν θα διστάσει να διώξει όσους διοικητές δεν ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. «Ούτε να το σκεφθεί κανείς από εσάς ότι μπήκε στο σύστημα για να «αράξει», ότι θα πηγαίνει στο γραφείο του στις 10, ότι μέχρι τις 11 θα πίνει τον καφέ του, θα κάνει τα τηλεφωνήματα και τις επαφές του, και στις 2 το μεσημέρι θα φεύγει», είπε χαρακτηριστικά. «Εκείνος που πιστεύει ότι μπορεί έτσι να διοικήσει ένα νοσοκομείο είμαι βέβαιος ότι θα αναθεωρήσει τις απόψεις του. Ούτε βέβαια να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση του για ιδιοτελείς σκοπούς. Εάν σε όλα τα άλλα είμαι αυστηρός, σε αυτού του είδους τις παρεκτροπές θα είμαι «αμείλικτος».

 

 

ΒΗΜΑ / 24 Νοεμβρίου 2001, σελ. Α17

Ενημέρωση του κ. Κ. Σημίτη από τον Υπουργό Υγείας για τη μεταρρύθμιση

Ο «συρρικνωμένος» προϋπολογισμός για το 2002 του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας, σε σχέση με το έργο που έχει δρομολογηθεί, καθώς και η
ολοκλήρωση νέων νοσοκομείων του ΕΣΥ, η επέκταση των κτιριακών υποδομών και η σύσταση και λειτουργία νέων μονάδων ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Η συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο του υπουργείου που βρίσκεται σε
εξέλιξη και αφορά την εφαρμογή των τριών νόμων της μεταρρύθμισης και την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων σχετικά με τη σύσταση οργανισμού πιστοποίησης, καθώς και τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόνοια.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για τις κτιριακές παρεμβάσεις που γίνονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν σχέση και με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

 

 

ΒΗΜΑ / 28 Νοεμβρίου 2001, σελ. Α19 

Σε άμεση προτεραιότητα η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ο υπουργός Υγείας αποφασισμένος για τα απογευματινά ιατρεία

Εντός των ημερών υπογράφεται η απόφαση

Αποφασισμένος να προχωρήσει στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία είναι ο υπουργός Υγείας- Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος, παρά την αντίθετη άποψη και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στα γραφεία της Συνομοσπονδίας μέλη της διοίκησης εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων καθώς θεωρούν ότι είναι το πρώτο βήμα για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο υπουργός τους είπε ότι:

- Δεν είναι ευχαριστημένος με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2002. Τα νοσοκομεία ξοδεύουν για τους άπορους 50 δις δραχμές το χρόνο και ο προϋπολογισμός καλύπτει μόνο 4 δις δραχμές.

- Είναι έτοιμος ακόμα και να συγκρουστεί με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς αν χρειαστεί. «Θα προχωρήσω αυτή την υπόθεση μέχρι τέλους. Δεν μπορούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί να έχουν και το πανεπιστήμιο και το ιδιωτικό ιατρείο τους και να συνεργάζονται με ιδιωτικά νοσοκομεία και να εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Πρέπει να επιλέξουν» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

- Είναι θέμα ημερών η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τα απογευματινά ιατρεία.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας τόνισε προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ότι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα.

Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας εμφανίστηκαν θετικοί στις προσπάθειες αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση, η οποία θα επαναληφθεί μόλις το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώσει την προεργασία για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

 

ΒΗΜΑ / 28 Νοεμβρίου 2001, σελ. Α4 

Αλ. Παπαδόπουλος: Υπερεθνικό το ζήτημα της κλωνοποίησης

«Το ζήτημα της κλωνοποίησης είναι υπερεθνικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν τραγελαφικό αν για ένα θέμα που αφορά συστήματα αξιών, όχι μόνο ηθικών αλλά και πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ενιαία και συλλογική στάση». Αυτό αναφέρει σε χθεσινή
δήλωσή του ο υπουργός Υγείας-Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος με αφορμή τον μεγάλο θόρυβο που επικράτησε παγκοσμίως μετά την ανακοίνωση την περασμένη Κυριακή της αμερικανικής εταιρείας ACT ότι κλωνοποίησε το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο για θεραπευτικούς σκοπούς. «Τι σημαίνει για θεραπευτικούς σκοπούς; Ως που φθάνουν ο θεραπευτικός σκοπός και τα μέσα;» ερωτά στη δήλωσή του ο υπουργός. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Είμαστε αντίθετοι στα θέματα κλωνοποίησης του ανθρώπου» και επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει υπογράψει και επικυρώσει τις συμβάσεις για τα θέματα της κλωνοποίησης και του ανθρώπινου γονιδιώματος ενώ παράλληλα αναμένει σε λίγες ημέρες το πρώτο πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής πάνω στο ζήτημα. «Είναι ζήτημα το οποίο ανοίγει τεράστια θέματα στην ανθρωπότητα».

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 30 Νοεμβρίου 2001, σελ. 50 

Εγκρίθηκαν 373 δις για τα νοσοκομεία

Εγκρίθηκε χθες και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και ενίσχυσης του εξοπλισμού των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 373 δις δρχ.

Στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπισθούν ελλείψεις με προτεραιότητα στις ειδικές μονάδες επειγόντων περιστατικών, εντατικής θεραπείας, αυξημένης φροντίδας, τεχνητού νεφρού. Και ακόμα ελλείψεις στα εργαστήρια και τα χειρουργεία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλο, ως το τέλος του 2003 θ’ αντιμετωπισθούν περισσότερα προβλήματα, ώστε να αλλάξει η εικόνα των νοσοκομείων της χώρας.

Οι βελτιώσεις θα είναι ορατές μέσα στο 2002, κυρίως στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο έλλειμμα.

Από το σύνολο των 373 δις δρχ., τα 139 δις προέρχονται από εθνικούς πόρους, τα 63 δις από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, τα 129 δις από τα ΠΕΠ, 2 δις από τον τακτικό προϋπολογισμό και 40 δις από την κοινωνία της πληροφορίας.

Το πρόγραμμα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είναι δυναμικό και οι τροποποιήσεις θα γίνονται μετά την υποβολή εκθέσεων προόδου, που θα υποβάλλονται από τα ΠεΣΥ.

 

Home