Αυστηρά μέτρα για την πάταξη παράνομων εισαγωγών αλλοδαπών ασθενών

Παράδειγμα

Να αλλάξουν ότι είναι σάπιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΞΟΥΣΙΑ / 14 Ιουλίου 2000, σελ. 16

 

"Αυστηρά μέτρα για την πάταξη παράνομων εισαγωγών αλλοδαπών ασθενών"

 

Αυστηρά μέτρα για την πάταξη παράνομων εισαγωγών αλλοδαπών ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λαμβάνει η κυβέρνηση. 

Ο Αλεξ. Παπαδόπουλος απέστειλε χθες σχετική εγκύκλιο στις διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς και στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών, με την οποία καθορίζεται επακριβώς ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθούνται για τη νοσηλεία αλλοδαπών ασθενών που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. και ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

Εφεξής οι διοικήσεις των νοσοκομείων υποχρεώνονται να υποβάλλουν ανά 3 μήνες ειδικό Τεχνικό Δελτίο Εισαγωγής Αλλοδαπών, το οποίο θα σημειώνεται ότι η παράβαση των ρυθμίσεων συνεπάγεται διοικητικό, πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο για τους παραβάτες.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «από ελέγχους που έχουν διενεργηθεί διαπιστώθηκε ότι έχουν δημιουργηθεί παράνομα δίκτυα που διοχετεύουν αλλοδαπούς στη χώρα μας για την παροχή δωρεάν νοσηλείας με έξοδα του ελληνικού κράτους, χωρίς να τηρούνται οι διακρατικές συμφωνίες…

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με τα παράνομα δίκτυα είναι διασυνδεδεμένοι και ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι διοχετεύουν παράνομα ασθενείς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Πως γίνεται το λαθρεμπόριο ασθενών ; «Τακτικά περιστατικά και χρόνιες παθήσεις βαφτίζονται επείγοντα και εισάγονται για νοσηλεία» εξήγησε χθες ο Αλ. Παπαδόπουλος. «Ακόμη, παρουσιάζεται πλήθος περιπτώσεων αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα μας ως τουρίστες και μέσα σε ελάχιστες ημέρες από την άφιξή τους εισάγονται ως επείγοντα περιστατικά για την πραγματοποίηση πανάκριβων εγχειρήσεων, όπως αρθροπλαστικών κ.α.». Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε ορισμένες μαιευτικές κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ πάνω από το 80 % των κρεβατιών καταλαμβάνεται από αλλοδαπές που εισήχθησαν ως «επείγοντα» περιστατικά για δωρεάν νοσηλεία, ενώ συχνά βρίσκονται παρανόμως στη χώρα μας. Ακόμη, οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας έφεραν στο φως τη δράση παράνομων κυκλωμάτων τα οποία πλαστογραφούν βιβλιάρια υγείας απόρων ή διάφορων ασφαλιστικών φορέων, με τα οποία παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Από τις αρχές του 1999 σε 2 μόνο νομαρχίες έχουμε εντοπίσει 150 πλαστά βιβλιάρια απορίας και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η εγκύκλιος καθορίζει ότι προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα αλλοδαπού (εκτός Ε.Ε.) για νοσηλεία θα πρέπει να έχει εκδοθεί προηγουμένως εγκριτική απόφαση του υπουργού Υγείας. Οι αλλοδαποί που διαβιούν μόνιμα ή προσωρινά στη χώρα θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα (ισχύον έγγραφο με προξενική θεώρηση, βιβλιάριο υγείας κ.λ.π.)

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα συζητηθεί στην κυβερνητική επιτροπή ή στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Ακολούθως, έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει διάλογος με τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

 

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ / 31 Ιουλίου 2000, σελ. 9

 

"Παράδειγμα"

 

Πάντα λέγαμε ότι υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, και αίσθημα ευθύνης έχει, και όρεξη για δουλειά. Και αποδεικνύεται. Το νομοσχέδιο που ετοίμασε για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ αποστόμωσε την αντιπολίτευση. Η κριτική των άλλων κομμάτων – το σύνολο των οποίων χαρακτήρισε τα μέτρα "προς τη σωστή κατεύθυνση" - επικεντρώθηκε στα όσο δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με άλλους υπουργούς στην οδό Αριστοτέλους.

Ας είναι ο κ. Παπαδόπουλος το παράδειγμα προς μίμηση για τα εκάστοτε μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης…

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ / 31 Ιουλίου 2000, σελ. 48

 

"Να αλλάξουν ότι είναι σάπιο"

 

Αυτό που πέτυχε ο Αλέκος Παπαδόπουλος δεν το έχει πετύχει κανένας πολιτικούς τα τελευταία 10 χρόνια.

Πλήρης ομοψυχία. Οι 7 άξονες των 200 μέτρων που προτείνει στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκάλεσαν μεγάλη αμηχανία στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και η αμηχανία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι συμφωνούν.

Οι μόνες αιχμές που κατάφεραν να ψελλίσουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων είναι για τα όσα δεν έγιναν πριν αναλάβει το υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Για πρώτη, ίσως φορά, ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκει σύμφωνους και τους συνδικαλιστές. Η μόνη αιχμή που άφησαν ήταν κατά πόσο αυτά θα εφαρμοστούν.

Ουσιαστικά, λοιπόν τα κόμματα και οι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προτάσεις Παπαδόπουλου.

Το Εθνικό του συστήματος Υγείας μέχρι τώρα είχε αυτοκαταργηθεί, αφού με τη λογική του ό,τι προσφέρεται τζάμπα είναι μίζερο, άθλιο και δυσλειτουργικό ασκείται όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική για την υγεία και την πρόνοια.

Έλα όμως που δεν είναι τζάμπα.

Την παρεξήγηση αυτή θέλει να λύσει – ή τουλάχιστον δείχνει ότι θέλει να λύσει – ο σημερινός υπουργός Υγείας.

Ο κοσμάκης πληρώνει στα ασφαλιστικά ταμεία για να απολαμβάνει των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Μέχρι σήμερα, όμως οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν – από γιατρούς, νοσοκόμους, διοικητικούς υπαλλήλους, και από την ίδια κυβέρνηση – ως φτωχοί συγγενείς.

Μάστιγα του αιώνα θα καταντήσουμε να αποκαλούμε σε λίγα χρόνια το φαινόμενο φακελάκι

Ερείπια που φιλοξενούν ασθενείς – οι οποίοι για να αναρρώσουν χρειάζονται ξεκούραση, ασφάλεια, ζέστη το χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι – δίπλα σε σπασμένα τζάμια, βρόμικες τουαλέτες, ταβάνια που πέφτουν, ονομάζονταν νοσοκομεία.

Μέτρα σοκ χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα του Παπαδόπουλου, που είχαν ακολουθήσει τα μέτρα του Γιάννου για το εργασιακό.

Σοκ που είχε υποστεί ο ίδιος υπουργός, όλοι θυμόμαστε, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Ο μόνος υπουργός που έκανε έλεγχο χωρίς πρώτα να ειδοποιήσει τους ελεγχόμενους (παιδιά έρχομαι, σκουπίστε κανά πάτωμα) και τις τηλεοπτικές κάμερες που θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι καθαρά και αξιοπρεπή.

Ίσως από τότε θα έπρεπε να είχαμε καταλάβει ότι υπάρχουν και πολιτικοί που θέλουν να αλλάξουν ό,τι είναι σάπιο στο βασίλειο…

 

Home