"Υπ. Υγείας προς μάνατζερ: Ούτε να σκεφτεί κανείς πως μπήκε στο σύστημα για να αράξει"

"Τροπολογία για το πολυτεκνικό επίδομα : Σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος"

"Φθηνότερα η επίσκεψη στα ιατρεία των νοσοκομείων"

"Χ. Πρωτόπαπας : Στηρίζουμε το έργο της μεταρρύθμισης στην υγεία"

"Τελεσίδικο "όχι" στους Πανεπιστημιακούς - Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας έκλεισαν το θέμα της παράλληλης απασχόλησης των γιατρών στο πλαίσιο του νέου ΕΣΥ"

"Η απόδραση του Αλέκου"

 

 

ΕΘΝΟΣ / 3 Δεκεμβρίου 2001, σελ.20

"Υπ. Υγείας προς μάνατζερ: Ούτε να σκεφτεί κανείς πως μπήκε στο σύστημα για να αράξει"

Αυστηρός και κατηγορηματικός για το έργο και τη δουλειά που περιμένει τους 20 νέους μάνατζερ των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο Υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας τους που έγινε στην Θεσσαλονίκη.

"Ούτε να σκεφτεί κανείς ότι μπήκε στο σύστημα για να αράξει ή να βολευτεί", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στους νέους διοικητές των νοσοκομείων, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε όσα προβλέπει ο νόμος, στην περίπτωση που αυτοί δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Τους υπενθύμισε το συμβόλαιο αποδοτικότητας που υπέγραψαν με τους δύο Προέδρους των Α' και Β' Πε.Σ.Υ. και ότι πρέπει από την πρώτη ημέρα να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία των νοσοκομείων που αναλαμβάνουν.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι νέοι διοικητές πρέπει να βάλουν τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία με τις φιλικές εξυπηρετήσεις και κυρίως με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
Μίλησε για το νέο πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, λέγοντας ότι "Ο κόσμος περιμένει να φανούν τα σημάδια βελτίωσης στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου".

Τόνισε τη μεγίστη σημασία της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Γραφείων Υποδοχής Ασθενών και στα απογευματινά ιατρεία, τα οποία, όπως είπε δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά αντίθετα θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία τους.

"Είναι τρία μεγάλα και σημαντικά θέματα που συνδέονται άμεσα με τη μεταρρύθμιση, με την εξυπηρέτηση του πολίτη-ασθενή, αλλά και με την καλύτερη λειτουργία του κάθε νοσοκομείου. Γι' αυτό πρέπει να μπουν στις άμεσες προτεραιότητές σας", είπε στους μάνατζερ ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και στην προσπάθεια του υπουργείου να εξοπλιστούν αυτά και με προσωπικό αλλά και με νέα μηχανήματα, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αυτές οι ελλείψεις να λειτουργήσουν ως άλλοθι στους νέους διοικητές και να μην εκσυγχρονιστούν στη λειτουργία τους τα νοσοκομεία.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 4 Δεκεμβρίου 2001, σελ.4

"Τροπολογία για το πολυτεκνικό επίδομα : Σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος"

Κατατέθηκε, τελικώς χθες στη Βουλή η τροπολογία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας για την επέκταση από 1ης Ιανουαρίου 2002 του πολυτεκνικού επιδόματος για το τρίτο παιδί σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού τους εισοδήματος, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Με τις διατάξεις της τροπολογίας καταργούνται τα υφιστάμενα εισοδηματικά όρια που ισχύουν σήμερα , ενώ εκτιμάται ότι προκαλείται επί του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια δαπάνη 20 δισ. δραχμών.

 

 

ΕΘΝΟΣ / 7 Δεκεμβρίου 2001, σελ.3

Αυτό είναι ένα καλό νέο. Μιλάμε για τη μείωση της τιμής, τη μείωση του ύψους της αμοιβής των γιατρών, καλύτερα, που θα πληρώνουν όσοι ασθενείς επισκέπτονται τα , προσφάτως καθιερωθέντα, απογευματινά ιατρεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Σημειώνουμε ότι τα ιατρεία αυτά θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2002, στα νοσοκομεία της χώρας.

 

 

ΝΕΑ / 7 Δεκεμβρίου 2001, σελ. 21

"Φθηνότερα η επίσκεψη στα ιατρεία των νοσοκομείων"

Λιγότερο θα κοστίζει η επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, τα οποία πάντως θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε από τον Ιανουάριο του 2002. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος οι ασθενείς θα πληρώνουν από 8.500 έως 30.700 δραχμές για να εξετάζονται ιδιωτικά, από το 2002, στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων- ποσά δηλαδή εμφανώς χαμηλότερα σε σχέση με το προσχέδιο της απόφασης που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από ενάμιση μήνα και το οποίο προέβλεπε αμοιβές που έφταναν τις 45.000 δρχ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

-Το ποσό της επίσκεψης στο απογευματινό ιατρείο θα καταβάλλεται από τον ίδιο τον ασθενή στο νοσοκομείο και στη συνέχεια θα του επιστρέφεται από το ταμείο του μέρος του ποσού, όπως συμβαίνει σήμερα με την επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο.

-Το ποσό για εξετάσεις ή μικροεπεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στο απογευματινό ιατρείο θα καταβάλλεται στο νοσοκομείο από το ασφαλιστικό Ταμείο.

-Το κόστος της επίσκεψης εξαρτάται από το βαθμό του γιατρού.

Οι αμοιβές που προβλέπονται για τους γιατρούς είναι:

-Πανεπιστημιακοί γιατροί:

30.700 ανά επίσκεψη οι καθηγητές, 25.600 οι αναπληρωτές καθηγητές, 20.500 οι επίκουροι και 15.300 δρχ. οι λέκτορες.

-Γιατροί ΕΣΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης: 20.500-25.600 οι διευθυντές και επιμελητές α΄ και 15.300 δρχ. οι β΄.

-Γιατροί ΕΣΥ λοιπών πόλεων:13.600-17.000 οι διευθυντές και επιμελητές α΄, 8.500 οι επιμελητές β΄ και 10.200 δρχ. οι ειδικευμένοι γιατροί άγονων περιοχών.

 

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ/  10 Δεκεμβρίου 2001

"Χ. Πρωτόπαπας : Στηρίζουμε το έργο της μεταρρύθμισης στην υγεία"
 

Υποστήριξη στον Αλέκο Παπαδόπουλο παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσον αφορά στη συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε πως δεν υφίσταται λόγος παραμονής του στο Υπουργείο Υγείας, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει στο ΕΣΥ.

"Η μεταρρύθμιση στην υγεία είναι προτεραιότητά μας. Στηρίζουμε ολόπλευρα αυτήν την προσπάθεια", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: "ο Πρωθυπουργός και όλοι μας στηρίζουμε την προσπάθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου για μια σωστή μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, για να προσφέρουμε υπηρεσία στον πολίτη".

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο Κώστας Σημίτης του είπε να προχωρήσει στην υλοποίηση των αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ανέφερε πως αυτή η κυβέρνηση "αν δεν ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, θα χάσει τις εκλογές".

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα παραιτηθεί, εάν προκύψουν εμπόδια από την κυβέρνηση και δεν προχωρήσουν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα επέκρινε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση, επικαλούμενοι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί. "Δεν υφίσταται λόγος παραμονής μου στο Υπουργείο Υγείας, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στο ΕΣΥ", προειδοποίησε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και υπογράμμισε ότι ο κ. Σημίτης είναι μάλλον ο μόνος που στηρίζει την πολιτική του. Γι' αυτό και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο κ. Σημίτης του έδωσε εντολή να επιταχύνει τους ρυθμούς "παρά τα όσα διοχετεύονται", όπως είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι της κυβέρνησης και στηρίζεται σε αποφάσεις υπουργικών συμβουλίων, κεντρικών επιτροπών και συνεδρίων του ΠΑΣΟΚ και κυρίως είναι απόφαση του λαού".

Τέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των οργανωμένων συμφερόντων, κάνοντας λόγο για μαφιόζους και αρουραίους που δρουν στην υγεία και θέλουν να λυμαίνονται το χώρο.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 12 Δεκεμβρίου 2001, σελ.7

"Τελεσίδικο "όχι" στους Πανεπιστημιακούς - Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας έκλεισαν το θέμα της παράλληλης απασχόλησης των γιατρών στο πλαίσιο του νέου ΕΣΥ"
 
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικά Κέντρα Υγείας, τόνισαν χθες οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και κ. Πέτρος Ευθυμίου σε σύσκεψη που είχαν με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τον Αντιπρύτανη κ. Αντώνιο Κουτσελίνη και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Χρήστο Κίττα. Επιπλέον διασαφήνισαν ότι η εφαρμογή του νόμου 2889/01 "Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ" πρέπει να θεωρείται δεδομένη με πλήρη διαφύλαξη της ιδιαιτερότητας του πανεπιστημιακού διδακτικού έργου.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών με τις ηγεσίες των δύο υπουργείων προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ψήφιση του νόμου 2889/01, διατάξεις του οποίου αλλάζουν άρδην το εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι οι πανεπιστημιακοί που συνεχίζουν να απέχουν από το κλινικό τους έργο διεκδικούν αναστολή των άρθρων του νόμου που αφορούν τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μεταβατικές διατάξεις ως προς τις εργασιακές τους σχέσεις καθώς και προαιρετική ένταξή τους στις διατάξεις του νόμου. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων πραγματοποιείται αύριο η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κατά τη διάρκεια της οποίας οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Μέτωπο κατά της κυβέρνησης όμως ανοίγουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας που διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον νέο προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν αύριο 24ωρη απεργία ενώ θα επανέλθουν στις κινητοποιήσεις με μία 48ωρη απεργία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Παράλληλα οι νοσοκομειακοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, δηλώνουν ωστόσο υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του έλληνα ασθενή. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Βασίλης Λαοπόδης, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν προβλέπει κονδύλια για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας αφού οι δαπάνες για την υγεία έχουν μηδενική πραγματική αύξηση. Αναφερόμενος στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) επισήμανε ότι είναι αδύνατη η λειτουργία τους, αφού η πρωινή μόνο λειτουργία των ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου Αττικής σημαίνει αύξηση δαπανών κατά 15% και προσωπικού κατά 10% (1.500 γιατρούς - νοσηλευτές).

Για τις εφημερίες το ποσό που θα διατεθεί φέτος ανέρχεται στα 84 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ για το 2001 ήταν 84,2 δισ. δραχμές. Όπως είπε ο κ.Λαοπόδης, χρειάζεται αύξηση του ποσού κατά 14,5% προκειμένου να λειτουργήσει ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Τέλος ο κ. Λαοπόδης εστίασε σε άλλο ένα πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία το 2002που αφορά τις ελλείψεις υγειονομικών υλικών εξαιτίας όπως είπε της απουσίας διάταξης για τη μετάβαση από το παλιό σύστημα προμηθειών στο νέο.

 

 

ΒΡΑΔΥΝΗ / 14 Δεκεμβρίου 2001, σελ.4

"Η απόδραση του Αλέκου"

"Μίνι" απόδραση για τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, που μετά τις φωτιές που άναψε με τη δήλωσή του για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και την απειλή της παραίτησής του, βρήκε προχθές το βράδυ, το χρόνο να ασχοληθεί με την Τέχνη.

Εγκαινίασε λοιπόν, παρουσία αρκετού κόσμου και προσωπικοτήτων από το χώρο της Τέχνης, της διπλωματίας και του Πολιτισμού, την έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που οργάνωσε το "Saint George College", στη Ν. Κηφισιά. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Βούλας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ανάμεσα στους άλλους έδωσαν το παρών ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος Α. Πατσόγλου, ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Παντελίδης, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης (που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του "Saint George College") ο τ. Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Χριστοφόρου κ.α.

 

Home