Όχι άλλες παρατυπίες στο χώρο της Υγείας

"ΕΦΟΔΟΣ" Παπαδόπουλου σε Νοσοκομεία

3.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΘΝΟΣ / 21 Ιουνίου 2000 σελ. 18

 

" Όχι άλλες παρατυπίες στο χώρο της Υγείας"

 

Συστάσεις για παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και για μη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στους προέδρους των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, τους διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και τους προέδρους των Επιστημονικών Επιτροπών κάθε ιδρύματος, σε σύσκεψη που είχε μαζί τους χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη, που κράτησε τέσσερις ώρες, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σαφείς τις προθέσεις του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, άκουσε τις θέσεις και τα προβλήματα του κάθε νοσοκομείου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή λειτουργία των εφημεριών και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί φαινόμενα παρατυπιών όπως στο "κακό παράδειγμα" της Βέροιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής και ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών Γιώργος Παπαδημητρίου.

Για το σχέδιο της αλλαγής του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του Λ. Παπαδήμας και προβλέπει νοσοκομεία - πυλώνες και τα υπόλοιπα σε ρόλο δορυφόρων τους, ο υπουργός είπε ότι αυτό επικαιροποιείται και ότι θα συνεχισθεί η υλοποίησή του που καθυστερεί λόγω της αλλαγής του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε.

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 21 Ιουνίου 2000, σελ. 47

 

"ΕΦΟΔΟΣ" ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ"

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για τα θέματα υγείας και για τη λειτουργία των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνεται από χθες ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Ήρθε το πρωί με κλιμάκιο του Υπουργείου στην πόλη και είχε διαδοχικές συσκέψεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκε με τα μέλη της Πρυτανείας και του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και με τον ΥΜΑ - Θ Γιώργο Πασχαλίδη, με τον οποίο επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου". Αργότερα ο Υπουργός Υγείας έκανε αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε Νοσοκομεία της πόλης, χωρίς να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων ούτε τους συνεργάτες του για το ποια νοσοκομεία θα επισκεφθεί.

Σήμερα ο Α. Παπαδόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με νομάρχες και προέδρους των ΤΕΔΚ Κεντρικής Μακεδονίας, με τα προεδρεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων σε Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα επισκεφθεί αιφνιδιαστικά και άλλα Νοσοκομεία της πόλης, ενώ το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Λάρισα, όπου αύριο θα έχει ανάλογες συναντήσεις με νομάρχη και φορείς της υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ / 22 Ιουνίου 2000 σελ. 20

 

"3.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία"

 

Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Πρόθυμος να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο ... της δημόσιας Υγείας και να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να παριστάνει τον Σέρλοκ Χόλμς, για θέματα όπως αυτό του Θριάσιου Νοσοκομείου, δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Προβληματίζει το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής αλλοδαπών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανακοινώνοντας την πρόσληψη 3.000 υπαλλήλων, κατά βάση νοσηλευτικού προσωπικού, εντός του καλοκαιριού στα νοσοκομεία όλης της χώρας στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "Start", ο υπουργός προχώρησε χθες σε νέες καταγγελίες για τη δράση κυκλωμάτων που εμπορεύονται την υγεία στους δημόσιους νοσηλευτικούς φορείς. Ο κ. Παπαδόπουλος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι το φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής αλλοδαπών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και αποτελεί στοιχείο που προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός υπενθύμισε το πρόσφατο περιστατικό που σχετίζεται με την αθρόα εισαγωγή και νοσηλεία Αλβανών στο νοσοκομείο της Βέροιας, για το οποίο σύντομα θα ολοκληρωθεί το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης και θα αποδοθούν οι ευθύνες, για να τονίσει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση τα νοσοκομεία της χώρας. "Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα νέο "φρούτο", ένα εμπόριο υγείας με αλλοδαπούς που εισάγονται παρανόμως για νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας. Το θέμα εξετάζεται σε συνδυασμό με τα πλαστά βιβλιάρια υγείας τα οποία εκδίδονται από τις κατά τόπους νομαρχίες"

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε στη διάρκεια σύσκεψης από τους νομάρχες Κεντρικής Μακεδονίας να εντείνουν τους ελέγχους και να τηρούν αυστηρά τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης των βιβλιαρίων υγείας, ούτως ώστε να εντοπισθούν όσοι (ακόμη και δημόσιοι λειτουργοί) εμπλέκονται σε ανάλογες δράσεις. Στην ίδια σύσκεψη κατατέθηκε και η πρόταση να ακυρωθούν όλα τα βιβλιάρια από 1.1.2001 και να εκδοθούν βάσει αυστηρών ελέγχων από τις αρμόδιες διευθύνσεις Υγείας. Αναφερόμενος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν δοθεί εντολές για τη στελέχωσή τους κατά προτεραιότητα και ανακοίνωση την πρόσληψη περίπου 3.000 ατόμων εντός της θερινής περιόδου, που  θα απασχοληθούν ως νοσηλευτικό προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώνονται και οι μεγαλύτερες ελλείψεις.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος επέμεινε στην ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, με τη μεταρρύθμιση και προσαρμογή του ΕΣΥ, κάτι που όπως παρατήρησε τώρα δεν γίνεται εξαιτίας ορισμένων δυσλειτουργιών, αλλά θα γίνει σταδιακά μέσα από μια βασανιστική πορεία.

Συγχρόνως εξήγγειλε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας. Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα επισήμανε ότι "θέλουμε να υπάρχει", διευκρίνισε ωστόσο, ότι " δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτος αλλά βάσει των κανόνων που θέτει η πολιτεία".

Σε ό,τι αφορά το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, βούληση του υπουργείου Υγείας είναι αυτός να προχωρήσει και να εφαρμοστεί προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν μετατροπές του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων, είτε μεταφορές και καταργήσεις κλινικών είτε εξειδικεύσεις ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων

 

Home