Καινοτομία στην Υγεία

Καινοτομία

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ / Ανανέωση «στην πράξη»

Και ηλεκτρονική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Φρένο στη σπατάλη νοσοκομείων

 

 

 

 

 

 

ΑΥΡΙΑΝΗ / 2 Μαρτίου 2001, σελ. 6

 

"Καινοτομία στην Υγεία"

 

Άλλη μία καινοτομία από τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, αυτή των Προέδρων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, δείχνει τον δρόμο σε ολόκληρη την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να το συνειδητοποιήσει επιτέλους πως χάνει τον καιρό της όσο ασχολείται με τα μικρά και αφήνει για… αργότερα τα μεγάλα. Με το έργο της θα φανεί, από το έργο της θα κριθεί και όχι από τις ανούσιες πολιτικολογίες και τις στείρες αντιπαραθέσεις εντυπώσεων.

Το έργο αυτό δεν μπορεί να φανεί στους πολίτες και δεν είναι δυνατόν να επιβραβευθεί, παρά μόνο εάν υπάρξουν περισσότεροι Λαλιώτιδες, περισσότεροι Παπαδόπουλοι και γενικότερα περισσότεροι υπουργοί που έχουν ιδέες, που να κάνουν τομές, που να υλοποιούν τις κυβερνητικές υποσχέσεις και που να απασχολούνται, εντέλει, με την παραγωγή έργου και με οτιδήποτε άλλο, πλην αυτού για το οποίο έχουν ευθύνη.

Η υγεία είναι από τους ελάχιστους τομείς, όπου πραγματικά συντελείται πολύ σημαντικό έργο από την παρούσα κυβέρνηση. Είναι ένα στοίχημα που εάν κερδηθεί –και η παρουσία του Αλέκου Παπαδόπουλου αποτελεί, ίσως, εγγύηση περί αυτού- θα έχει συνολικά ευεργετικές συνέπειες για την εικόνα της κυβέρνησης δυνατή.

Την ευθύνη μάλιστα γι’ αυτό τη φέρει η ίδια και όχι φυσικά η … ανύπαρκτη αντιπολίτευση, στην οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι. Ότι καταφέρνει να παρασύρει την κυβέρνηση στα ανούσια και την κάνει να δείχνει εξίσου ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο.

 

 

ΕΘΝΟΣ / 2 Μαρτίου 2001, σελ. 10

 

"Καινοτομία"

 

Ενθουσιασμένος, μαθαίνουμε, είναι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους δεκαεπτά «μικρούς υπουργούς Υγείας», που τοποθέτησε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως «καινοτόμο πράξη» την ενέργεια του Υπουργού Υγείας, ενώ τόνισε ότι η ανανέωση δεν αφορά μόνο ποιοι είναι υπουργοί και βουλευτές, αλλά αφορά όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Και η αλήθεια είναι πως οι δεκαεπτά «μικροί υπουργοί Υγείας» έξω από τα έως τώρα κυκλώματα είναι, μικρό μέσο όρο ηλικίας έχουν, μην ξεχνούν, όμως, πως θα κριθούν στην πράξη…

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 2 Μαρτίου 2001, σελ. 8

 

"ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ / Ανανέωση «στην πράξη»"

 

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των 17 «περιφερειαρχών» της υγείας, βρήκαμε τον υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που θα δημοσιευθεί αύριο. Και τι πιο φυσικό από το ν’ αρχίσουμε την συζήτηση με την περίφημη ανανέωση, η οποία μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες.

«Εγώ -μας είπε- την κάνω πράξη. Και στην πολιτική και στα πρόσωπα. Αν δείτε τους 17 περιφερειακούς μάνατζερ που ανακοίνωσα θα καταλάβετε. Είναι επιστήμονες, πετυχημένοι εδώ και στο εξωτερικό, που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΥ».

Το πιο παρήγορο είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση αποφεύχθηκε η συνήθης ανακύκλωση κομματικών στελεχών. Έχουμε να κάνουμε με καταξιωμένους επιστήμονες, αρκετοί από τους οποίους δεν προέρχονται από το στενό κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

- Και πως θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με το τέρας της διοίκησης ; ρωτήσαμε τον υπουργό.

- Προφανώς, δεν θα έχουν εύκολη δουλειά. Αλλά θα το παλέψουν και είμαι αποφασισμένος να τους στηρίξω απόλυτα.

Ο κ. Παπαδόπουλος όπως μάθαμε, απέσπασε και τα εύσημα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Και είναι θέμα χρόνου να δούμε πόσο ο νέος θεσμός θα βοηθήσει στην επιδιωκόμενη αναμόρφωση του πολύπαθου ΕΣΥ.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 9 Μαρτίου 2001, σελ. 4 

"Και ηλεκτρονική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ"

Η προσπάθεια για μεταρρύθμιση του χώρου της Υγείας και Πρόνοιας, δεν θα ευοδωθεί εάν δεν προχωρήσει η εισαγωγή συστημάτων πληροφορικής στο σύστημα Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ.  Αλέκος Παπαδόπουλος στο διήμερο συνέδριο με θέμα τις υπηρεσίες πληροφορικής στην Υγείας «Health On Line 2001» που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.  Για το λόγο αυτόν πρόκειται  να διατεθούν περίπου 40 δισεκατομμύρια δραχμές από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για το διάστημα 2000-2006, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διανεμηθεί στους φορείς Υγείας και Πρόνοιας μέσω των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας.

  Βασικός άξονας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας στην πληροφορική της Υγείας είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την υποστήριξη της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, μέσα από τη δημιουργία ενός πυρήνα υποδομών και εφαρμογών πληροφορικής και τηλεματικής που θα οδηγούν στη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στον Έλληνα πολίτη.

Περιφερειακή οργάνωση

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι βασική παράμετρος της νέας πολιτικής του Υπουργείου στην πληροφορική Υγείας είναι η περιφερειακή οργάνωση των πληροφορικών συστημάτων, τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα αυστηρά κεντρική ανάπτυξη αποδείχθηκε προβληματική και έδωσε φτωχά αποτελέσματα.  Ωστόσο, τόνισε ότι η πλήρης αποκέντρωση σήμερα είναι πρακτικά ανέφικτη και για τον λόγο αυτόν θα υιοθετηθεί ένα "μικτό" μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή θα διατηρηθεί ο κεντρικός  σχεδιασμός και ο έλεγχος, αλλά θα παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο και για τις επιλογές του παρελθόντος στο χώρο της πληροφορικής της Υγείας ( με το Α΄ και Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) με τις οποίες, όπως είπε, "δεν ευτυχήσαμε".  Και επεσήμανε ότι βασική αιτία ήταν η έλλειψη υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού.  Σήμερα, συνέχισε, "είμαστε υποχρεωμένοι  να κάνουμε άλματα αφενός για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο", δίνοντας έμφαση σε θέματα στελέχωσης και υποδομών, επιμόρφωσης, κινήτρων και αμοιβαίων δεσμεύσεων αποδοχής και εφαρμογής των νέων συστημάτων.  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ / 28 Μαρτίου 2001, σελ.  1

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

 

"Φρένο στη σπατάλη νοσοκομείων "

Τριάντα και σαράντα τοις εκατό πάνω από την πραγματική αξία τους πληρώνουν, σήμερα, πολλά δημόσια νοσοκομεία για υλικά και μηχανήματα που στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κοστίζουν πολύ λιγότερο.  Ένα μεγάλο μέρος των δισεκατομμυρίων που αντιπροσωπεύουν αυτές οι προμήθειες καταλήγει στις τσέπες κάποιων που επωφελούνται από το σημερινό σύστημα προμηθειών, ενώ ένα άλλο μέρος της σπατάλης οφείλεται στις καθυστερήσεις, στις διαδικασίες και στις πληρωμές αλλά και στις τμηματικές αγορές που δεν επιτρέπουν καλύτερη διαπραγμάτευση – όπως γίνεται με τις ιδιωτικές κλινικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα μόνο νοσοκομείο της Αθήνας εμφανίστηκε στην ίδια παθολογική κλινική, για τα ίδια υλικά, απόκλιση που ξεπερνούσε το … 50-60% ενώ ήδη ο εισαγγελέας εξετάζει άλλες περιπτώσεις – όπως αυτή με τα κοχλιακά εμφυτεύματα που εντοπίστηκε στη Βέροια και όπου ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκαν τέτοιες συσκευές ξεπερνά ακόμη και τις επιδημίες.

Αποφασισμένος να βάλει τέλος σ΄ αυτό το σύστημα της σπατάλης, της διαφθοράς αλλά και της αναποτελεσματικότητας, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχετικό νομοσχέδιο.  Με αυτό ορίζονται, πρώτη φορά, ο τρόπος και οι διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες θα διεξάγονται εφεξής οι προμήθειες στα νοσοκομεία στο πλαίσιο των νέων Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας που προέβλεπε ο πρόσφατος νόμος του ΕΣΥ και ήδη ενεργοποιούνται.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν εντελώς το τοπίο είναι οι εξής:

·        Η διαδικασία προμηθειών υγειονομικού υλικού, μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού για τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ ανατίθεται στα υπό σύσταση Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ).

·        Κάθε ΠεΣΥ θα υποβάλλει μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους ετήσιο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών για όλες τις υγειονομικές μονάδες ευθύνης του.  Οι προμήθειες θα γίνονται με βάση ενιαίες προδιαγραφές και κοινή κωδικοποίηση των υλικών, προκειμένου να σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό κείμενο του νομοσχεδίου.

·        Περιορίζονται οι επιτροπές διαγωνισμών και τη διενέργειά τους αναλαμβάνουν 4-5 ανώνυμες εταιρείες σε όλη τη χώρα που θα συστήνονται ανά 2-3 ΠεΣΥ, και οι διαγωνισμοί θα διενεργούνται συγκεντρωτικά, βάζοντας τέλος στον κατακερματισμό των προμηθειών από τα νοσοκομεία όπου γίνεται και εύκολη η … "προσωπική διαπραγμάτευση".

·        Οι προμήθειες θα γίνονται ύστερα από έρευνα αγοράς ενώ οι ιδιωτικές κλινικές κ.λ.π. θα υποχρεούνται να υποβάλλουν στο ΠεΣΥ αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων με τους προμηθευτές ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των προσφερόμενων τιμών, και έτσι δεν θα κατακυρώνονται τιμές υψηλότερες από αυτές με τις οποίες ο προμηθευτής διαθέτει τα προϊόντα του στους ιδιωτικούς φορείς.  Ειδική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει  και τη διενέργεια προμηθειών μέσω Διαδικτύου.

·        Τέλος τα νοσοκομεία παύουν να αγοράζουν "βερεσέ" και να πληρώνουν σε αόριστο χρόνο, και εφεξής οι προμηθευτές θα πληρώνονται μέσω τραπεζών μέσα στον προσυμφωνηθέντων χρόνο- διαφορετικά, τα νοσοκομεία θα επιβαρύνονται αλλά με τον συμβατικό τόμο της Τράπεζας.

΄"Μια από τις βασικές προϋποθέσεις του Συστήματος Υγείας είναι η ορθολογικοποίηση στη διαχείριση των προμηθειών των νοσοκομείων όπου επικρατεί… οργανωμένη αταξία" δήλωσε στα "ΝΕΑ" ο υπουργός Υγείας.  "Οι δαπάνες υγείας τις οποίες πληρώνει το Κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι, πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά προς την ικανοποίηση του αγαθού της υγείας των Ελλήνων πολιτών και όχι προς διάφορες ομάδες συμφερόντων που λειτουργούν μέσα ή παράπλευρα προς το Σύστημα Υγείας.  Μ΄ αυτό το νομοσχέδιο εισάγουμε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης όπως εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες".

Το κείμενο θα σταλεί στους ενδιαφερόμενους φορείς για διάλογο και εμπλουτισμένο θα κατατεθεί στη Βουλή ως τέλος του μηνός και αναμένεται να έχει ψηφιστεί ως το καλοκαίρι.

 

Home