ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ MANAGEMENT / Νέα αντίληψη στα νοσοκομεία

Νέα αντίληψη στα νοσοκομεία

Αντι…ΡΗΣΕΙΣ

Τι να την κάνεις την επιτροπή;

ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

Στη δίνη του ναυαγίου

Τα μπαρ στα πλοία

Θελξιόπη και Αχελώος

Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας

150 δις. παραπάνω για την Υγεία το 2001

 

 

 

 

 

 

ΑΥΡΙΑΝΗ / 7 Οκτωβρίου 2000, σελ. 14

 

"ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ MANAGEMENT / Νέα αντίληψη στα νοσοκομεία"

 

Την εισαγωγή μιας νέας αντίληψης στη διοίκηση και στο σχεδιασμό των νοσοκομείων, απαιτεί η εφαρμογή του management, όπως ανάφερε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος σε γραπτό μήνυμα του προς το 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Νοσοκομειακού Μanagement.

Η επιβολή management στα νοσοκομεία χρειάζεται υποστηρικτικό μηχανισμό, συγκρότηση νέων δομών, επένδυση στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό, προσφορά κινήτρων και χρήση των κατάλληλων εργαλείων.

Σκοπός τους νοσοκομειακού management, σύμφωνα με τον κ. Γ. Στάθη, Managers Νοσοκομείων, είναι η διάθεση των Υγειονομικών Πόρων προς όφελος της Υγείας του πληθυσμού και η διαχείριση τους με κριτήριο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας.

"Είναι γνωστό ότι απαιτείται η αναδιανομή των πόρων μεταξύ των συντελεστών παραγωγής υπηρεσιών υγείας, ανάλογα προς τον βαθμό συμβολής τους στην ποσότητα και ποιότητα του Υγειονομικού Προϊόντος το σημερινό σύστημα αμοιβών και πληρωμών των υπηρεσιών και προϊόντων υγείας δεν υπακούει σ΄ αυτό το κριτήριο, με αποτέλεσμα να αδικεί τους χρήστες ασθενείς αλλά και τους περισσότερους επαγγελματίες υγείας" τόνισε ο κ. Στάθης.

Αντιλήψεις

"Στον δημόσιο τομέα η λογική της δια βίου εξασφάλισης λειτουργίας των νοσοκομείων και η χρηματοδότησή τους με δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός και κοινωνική ασφάλιση) οι οποίες δεν συνδυάζονται έτσι ώστε να επιχορηγούνται περισσότερο εκείνα τα νοσοκομεία που έχουν αυξημένη δραστηριότητα, οδηγεί σε μία αντίληψη που δεν σχετίζεται με τον ορισμό του management" επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Νιάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Χρηματοδοτήσεις

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νιάκας, η αλλαγή της χρηματοδότησης του νοσοκομειακού μας συστήματος είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διακομισθούν οι ικανότητες και δεξιότητες, όχι μόνο των διοικήσεων των νοσοκομείων, αλλά και των Ελλήνων νοσοκομειακών ιατρών που αποτελούν το κλειδί στη διαχείριση των ασθενών και καθορίζουν με τις αποφάσεις τους το 80% της νοσοκομειακής ζήτησης.

"Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο κ. Νιάκας "αν η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας συνδυαστεί με μία εκ των προτέρων μέθοδο χρηματοδότησης των νοσοκομείων, τότε η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων θα αλλάξει ριζικά>>. 

Στο Ηράκλειο βρίσκονται ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και η υφυπουργός κ. Χριστίνα Σπυράκη με αφορμή τη σύνοδο των προέδρων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το συμπόσιο με θέμα την ιατρική εκπαίδευση και έρευνα.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 7 Οκτωβρίου 2000, σελ. 6

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

"Νέα αντίληψη στα νοσοκομεία"

 

"Το νοσοκομειακό management απαιτεί την εισαγωγή μιας νέας αντίληψης στη διοίκηση και στο σχεδιασμό, με στόχο την ανάπτυξη της υπευθυνότητας όλων των παραγόντων, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων και προτεραιοτήτων", τόνισε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος σε γραπτό μήνυμα προς το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακού Management, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

 

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ / 8 Οκτωβρίου 2000, σελ. 10

 

"Αντι…ΡΗΣΕΙΣ"

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τελειώνει η περίοδος του εμπειρισμού, του ερασιτεχνισμού, η περίοδος εκείνη όπου βελτιώναμε τα πράγματα στην Ελλάδα κάνοντας "γιούργια".

- Ευτυχώς που στην Πάρο υπήρχαν οι ψαράδες…

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ / 8 Οκτωβρίου 2000, σελ. 88

 

"Τι να την κάνεις την επιτροπή;"

 

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ζήτησε ο πρώην από την νυν για τον τρόπο που… δεν αντέδρασε στην ιστορία του ναυαγίου…

Η Βάσω Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε επίπληξη από τον Αλέκο Παπαδόπουλο, γιατί δεν συνεκάλεσε όταν συνέβη το ναυάγιο, την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων… Η υπουργός Προεδρίας, φανερά ενοχλημένη, του απάντησε ότι δεν συγκαλεί επιτροπές χωρίς την εντολή άνωθεν…

Το… γάντι της υπουργού του το σήκωσε ο κ. Σημίτης, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να συγκληθεί ένα 10μελές όργανο, που θ΄ απασχολούσε εκείνες τις κρίσιμες ώρες τους αρμόδιους, οι οποίοι έπρεπε να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις…

Άμα βρίσκεται μια ολόκληρη κυβέρνηση σε κρίση, τι να την κάνεις την επιτροπή;

 

ΑΥΡΙΑΝΗ / 8 Οκτωβρίου 2000,  σελ. 7

 

"ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ"

Χρέος προς την κοινωνία η μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ. 

 

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η εγκαθίδρυση του Ε.Σ.Υ. από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του 80 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τομή στο χώρο της υγείας από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Η χώρα μας, έστω και καθυστερημένα σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, έμπαινε σε διαδικασία σταδιακής και προγραμματισμένης υγειονομικής ανάπτυξης. Στόχος ήταν η συγκρότηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες του Έλληνα πολίτη για αξιοπρεπές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και περίθαλψης.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά, χάρη στις επίπονες προσπάθειες όλων των προηγούμενων συναδέλφων μου υπουργών, αλλά και στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Αυτό αναγνωρίζουμε όλοι μας. Πιστεύω ότι πέρασε οριστικά η περίοδο που η χώρα μας θεωρείτο υγειονομικά υπανάπτυκτη. Οι αθρόες μετακινήσεις ασθενών για νοσηλεία στο εξωτερικό αποτελούν παρελθόν. Σήμερα, και σύγχρονα νοσοκομεία διαθέτουμε με εξειδικευμένες μονάδες, και σύγχρονη ιατρική τεχνολογία χρησιμοποιούμε. Σε μερικά μάλιστα πεδία, όπως αυτό της τεχνολογίας, η διάθεση και χρήση της ξεπερνά κατά πολύ εκείνη που καθορίζεται από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών.

Προβλήματα

Τα σημαντικά αυτά επιτεύγματα όχι μόνο αναγνωρίζονται από τους πολίτες, που τίμησαν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και πιστοποιούνται από τους καλούς δείκτες υγείας του πληθυσμού. Όμως, παρά τη σημαντική ποσοτική μεγέθυνση του υγειονομικού μας συστήματος, όλοι συμφωνούμε ότι αυτό ισορροπεί σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Τα προβλήματα, που καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται συνδέονται περισσότερο με την ποιότητα και λιγότερο με την ποσότητα. Είναι προβλήματα που παραπέμπουν στην οργάνωση και λειτουργία, στην αποδοτικότητα των υγειονομικών πόρων, στην αποτελεσματικότητα και ισότητα του συστήματος απέναντι στους πολίτες, στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, στον πληθωρισμό του ιατρικού επαγγέλματος, στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών υγείας.

Άμεσες συνέπειες αυτών των προβλημάτων είναι η κατασπατάληση πολύτιμων υγειονομικών πόρων, η οποία πολλές φορές φτάνει σε επίπεδα λεηλασίας, η ταλαιπωρία και συχνά ο εξευτελισμός του ασθενή στην καθημερινή του επαφή με τις υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξη από τους επαγγελματίες της υγείας συμπεριφορών ιδιοτέλειας και ωχαδερφισμού, και πολλά άλλα. Τα υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Σε όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να προσθέσουμε και εκείνα που προκαλούνται από τις εξελίξεις της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας, τις νέες ανάγκες υγείας που δημιουργούνται συνεχώς, αλλά και τις αυξανόμενες προσδοκίες των πολιτών που θα το θέσουν μεσο-μακροπρόθεσμα σε σταθερά ανοδική πορεία και θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχουν όχι μόνο οι προϋποθέσεις, αλλά (το βασικότερο) και κοινωνική απαίτηση και συναίνεση για μεταρρυθμίσεις. Η πλούσια διεθνής εμπειρία και οι αλλαγές που γίνονται σήμερα σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας (ιδιαίτερα σε εκείνα της Δυτικής Ευρώπης) μπορούν να μας βοηθήσουν.

Γι΄ αυτό και πρέπει να υποχωρήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Μόνο τότε θα διασφαλίσουμε και θα ενδυναμώσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ., που σήμερα κατατρύχεται από ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα. Πρέπει επιτέλους, να πάψουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις και ιδεοληψίες ότι μπορούμε να διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα υγείας. Αρκετοί από αυτούς που εκφράζουν τούτες τι μέρες ανησυχία ή αγωνία για το μέλλον του συστήματος και της μεταρρύθμισης ανησυχούν μάλλον για το ατομικό τους βόλεμα και τη προσωπική τους επιβεβαίωση, παρά για το σύστημα υγείας.

Μονόδρομος

Η διαδικασία της μεταρρύθμισης είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο ούτε να καθυστερήσουμε, αλλά ούτε και να αποτύχουμε. Η δέσμη των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα, και που αφορά την Περιφερειακή Συγκρότηση του ΕΣΥ, τη Χρηματοδότηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Νοσοκομεία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και τη Δημόσια Υγεία, αποτελεί βάση για διάλογο με όλους τους φορείς.

Με την ολοκλήρωση του διαλόγου και τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων, θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη και ψήφιση όλων των σχετικών νομοθετημάτων, καθώς και στην κατά στάδια υλοποίηση, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2006.

Γνωρίζουμε ότι η μεταρρύθμιση του υγειονομικού μας συστήματος είναι μακρά και επίπονη διαδικασία, που απαιτεί όχι μόνο επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέες τεχνολογίες και τεχνικές, αλλά και αλλαγές σε κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Γι΄ αυτό και τονίσαμε ότι η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί όχι άμεσα, αλλά σε χρονικά ορίζοντα εξαετίας.

Διάλογο

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος, καθώς σε κάθε αλλαγή υπάρχουν οι χαμένοι και οι κερδισμένοι.

Είμαστε ανοιχτοί στον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και έτοιμοι να συγκρουστούμε με οργανωμένες αντιδράσεις και κατεστημένα συμφέροντα, να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, γιατί έχουμε μαζί μας την ίδια κοινωνία και τους πολίτες.

Είναι καιρός όλοι μας, πολιτεία, επαγγελματίες της υγείας αλλά και πολίτες/ασθενείς, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, και η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει, και η αξιοπιστία της πολιτικής διακυβεύεται και η ίδια η τιμή κια η αξιοπρέπεια της ιατρικής επιστήμης και των λειτουργών της υγείας απαξιώνεται.

Η πολιτεία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα οδηγήσουν το σύστημα υγείας μακριά από τη σημερινή οργανωμένη ανευθυνότητα, η οποία ταλαιπωρεί και βασανίζει τον πολίτη. Μόνο έτσι εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία.

 

 

ΕΘΝΟΣ / 8 Οκτωβρίου 2000, σελ. 30

"Στη δίνη του ναυαγίου"

 

Α. Τσοχατζόπουλος

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Άμυνας έχει "κατακτήσει" την αυτονομία του στο υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σημίτη. Όμως σε "αντάλλαγμα", ο πρωθυπουργός τον έχει αφήσει εκτός σε ζητήματα που αφορούν κρίσιμα θέματα. Καλείται βεβαία πάντα για στήριξη στα δύσκολα, αφού ακόμα θεωρείται ο άλλος πόλος στο ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί λάθος του κ. Σημίτη "να στηρίζεται σε κάποιους που έχουν ελιτίστικη αντίληψη για την πολιτική και είναι … ξεκούραστοι στους κοινωνικούς αγώνες".

Β. Παπανδρέου

Συνήθως στη Βάσω Παπανδρέου καταφεύγει ο κ. Σημίτης σε περιόδους κρίσεων (σεισμοί, πυρκαγιές απεργίες) αλλά είναι έξω από τη χάραξη της στρατηγικής σε βασικούς τομείς. Το Μαξίμου της προσάπτει ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσεις μεγάλη ομάδα στο κόμμα για παν ενδεχόμενο, χωρίς όμως να έχει κάνει προόδους στα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης. Οι σχέσεις της με τα πρόσωπα που αποτελούν τη νέα ηγετική ομάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, όσο και η εκτίμηση που έχει για τις ικανότητές τους.

Κ. Λαλιώτης

Η αντίφαση είναι ότι ενώ τον Κώστα Λαλιώτη φωνάζει ο κ. Σημίτης όταν θέλει να κερδίσει εκλογές ή για να συνετίσει τον κ. Πάγκαλο ή να ηρεμήσει τον Άκη, στις καθημερινές όμως πολιτικές κινήσεις του δεν καλείται να πει τη γνώμη του, παρά μόνο όταν μπλέξουν τα πράγματα. Πολλοί λένε πως έχει κλειστεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, θέλοντας να πάρει πόντους στην κοινωνία, από την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν πως υπάρχει ενδεχόμενο σε επόμενο ανασχηματισμό να ζητήσει να μείνει εκτός κυβέρνησης, αφήνοντας στη νέα ηγετική ομάδα όλο το πεδίο να … πάει μπροστά.

Α. Παπαδόπουλος

Από τους υπουργούς που διαθέτει λαϊκό έρεισμα, ο κ. Παπαδόπουλος έχει στηρίξει όποτε του ζητήθηκε τον κ. Σημίτη και δεν συγκαταλέγεται κι αυτός στους "εκλεκτούς" υπουργούς. Έχει αναλάβει τον κρίσιμο τομέα της υγείας και οι εκτιμήσεις λένε πως δεν έχει τη στήριξη που απαιτεί ο δύσκολος αυτός ρόλος. Ότι έχει να πει θα το πει στον πρωθυπουργό.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ / 8 Οκτωβρίου 2000, σελ. 12

 

"Τα μπαρ στα πλοία"

 

Το τραγικό ναυάγιο του "Express Σάμινα" εκτός του τεράστιου προβλήματος της ασφάλειας και της ναυτικής εκπαίδευσης φαίνεται ότι φέρνει στο φως και άλλα θέματα, για τα οποία ουδείς μέχρι τώρα μιλούσε, αφού δεν υπήρχε και η σχετική ενημέρωση. Έτσι, εκτός των άλλων, μέσα στα επιβατηγά πλοία λειτουργούν και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. μπαρ και εστιατόρια). Είναι προφανές πόση σημασία έχει για την υγεία των επιβατών ο ποιοτικός έλεγχος αυτών των ειδικών καταστημάτων. Έτσι ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, κατέθεσε, προ ημερών, ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αλέκο Παπαδόπουλο, ζητώντας του να τον ενημερώσει τι προβλέπει η νομοθεσία για την άδεια λειτουργίας αυτών των καταστημάτων μέσα στα πλοία. Παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί αν χρειάζεται ειδική άδεια και του ζητά επίσης να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή.

 

 

ΠΑΡΟΝ / 8 Οκτωβρίου 2000, σελ. 23

 

"Θελξιόπη και Αχελώος"

 

Οι αναγνώστες Βασίλης Δαμιανός και Άννα Κυριακοπούλου μου τηλεφώνησαν και η γνωστή ηθοποιός Γωγώ Αντζολετάκη μου έστειλε γράμμα, σχετικά με την κ. Θελξιόπη, σύζυγο του υπουργού Υγείας κ. Παπαδοπούλου:

- Η Θελξιόπη ήταν Σειρήνα, κόρη του Αχελώου και της Μελπομένης. Την αποκαλούσαν και Θελξιέπεια … (η έλκουσα , θέλγουσα τους λόγους). Τους ευχαριστώ. Και βεβαίως πρέπει να ήταν σειρήνα για να σαγηνεύσει στον "σκληρό" Αλέκο. Όχι, ο Αχελώος δεν είχε εκτραπεί ακόμη διότι δεν είχε εφευρεθεί ο σοσιαλισμός που τα πάντα εκτρέπει … εκτρεπόμενος διαρκώς…

 

ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ / 12 Οκτωβρίου 2000, σελ. 45

 

"Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας"

 

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας, υπό την προεδρία του καθηγητού Σ. Ράπτη και τη συμμετοχή 1500 συνέδρων, ξεκίνησε τις εργασίες του πριν από μερικές μέρες στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Α. Παπαδόπουλος. Χαιρετισμούς προς τους συνέδρους απηύθυναν ο Δρ. Η. Φίλης, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, ο καθηγητής Χ. Ρούσσος, διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Α. Τουρκαντώνης, ο Δρ. Ε. Καλοκαιρινός Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Δημόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο, θα προσφέρουν λύσεις που ανακύπτουν στην καθημερινή πράξη. Με την ευκαιρία του συνεδρίου, το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας θέσπισε δύο βραβεία για να τιμήσει τους ξεχωριστούς ανθρώπους της Παθολογίας. Το βραβείο "Β. ΜΑΛΑΜΟΥ", το οποίο δόθηκε στον ομότιμο καθηγητή Σ. Μουλόπουλο και το βραβείο "ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ", που δόθηκε στον επίκουρο καθηγητή Ι. Πριόβολο. Το Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Δήμου Αθηναίων.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 27 Οκτωβρίου 2000, σελ. 35

 

"150 δις. παραπάνω για την Υγεία το 2001"

Στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ καλένδες η ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων

 

Γενναία αύξηση που πλησιάζει το 13% χορηγεί στο Υπουργείο Υγείας ο προϋπολογισμός του 2001. Σε απόλυτα μεγέθη η αύξηση ξεπερνά τα 150 δις. δραχμές και καλύπτει, μερικώς, τις τεράστιες ανάγκες του χώρου της Υγείας, όπου προωθείται μια τεράστια μεταρρύθμιση.

Ο κ. Γ. Παπαντωνίου, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, σημείωσε ότι "ο προϋπολογισμός της Υγείας θα είναι το 2001 ουσιαστικά αυξημένος σε σχέση με το 2000".

Η συνάντηση των δύο υπουργών είχε το χαρακτήρα μιας "δευτεροβάθμιας επαφής" κι έγινε εφ΄ όσον προηγουμένως ο κ. Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, με τον οποίο και συμφώνησε τα όρια, εντός των οποίων θα εκκινείτο η αύξηση για το 2001.

Στις ελληνικές καλένδες μετατίθεται το θέμα της ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων, που ξεπερνούν τα 200 δις. δραχμές. Η αδυναμία του προϋπολογισμού να τα αντιμετωπίσει είναι κάτι παραπάνω από φανερή και η κυβέρνηση επιλέγει τη "μέση οδό" που της επιτρέπει η πορεία εντός της ΟΝΕ.

Έτσι, μεταθέτει τις ρυθμίσεις για καλύτερο χρόνο στο μέλλον, με την προσδοκία να έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Απομένουν οι συναντήσεις του κ. Παπαντωνίου με του υπουργούς Εργασίας και Εθνικής Άμυνας Τ. Γιαννίτση και Α. Τσοχατζόπουλο, που θα κλείσουν τον κύκλο των επαφών για το σχεδιασμό του νέου προϋπολογισμού. Και οι δύο ζητούν πρόσθετους πόρους, πέραν εκείνων που έχουν συμφωνήσει με τον κ. Δρυ. Το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί επιπρόσθετα 200 δις. δραχμές και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας 50 δις. δραχμές.

 

Home