Συγκίνηση αλλά και αιχμές από παλαιούς και νέους

Αλέκος Παπαδόπουλος αντιμέτωπος με "πιράνχας"

Στις βασικές προτεραιότητες του Α. Παπαδόπουλου η απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ

ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: Αποκέντρωση μονάδων, μετατροπή νομικού καθεστώτος νοσοκομείων, αλλαγές στο υπουργείο και τοποθέτηση μάνατζερ

Ξηλώνω το σάπιο ΕΣΥ

Παιχνίδια με την υγεία, τέλος

Νυχτερινή έφοδος στον "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ"

 

 

 

 



 

ΤΟ ΒΗΜΑ / 14 Απριλίου 2000, σελ. Α18

 

"Συγκίνηση αλλά και αιχμές από παλαιούς και νέους"

 

Νομίζω οτι κινούμαι σε ναρκοπέδιο

Υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, ο νέος υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και οι υφυπουργοί κ. Δημήτρης Θάνος και κυρία Χριστίνα Σπυράκη. "Νομίζω οτι κινούμαι σε ναρκοπέδιο και έχω πλήρη συνείδηση αυτού. Υπάρχουν μικρά ως μεγάλα συμφέροντα που κατατρώγουν ως πιράνχας το σώμα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα". Με τη διαπίστωση αυτή και με την υπόσχεση "θα κάνουμε ότι μπορούμε" έκλεισε το χαιρετισμό του ο Αλ. Παπαδόπουλος. Λίγο πριν, στρέφοντας το βλέμμα του προς τον προκάτοχό του κ. Λάμπρο Παπαδήμα είπε: "Εδώ έγινε σημαντική, αλλά αθόρυβη δουλειά τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως αν αυτή δεν καταγράφεται στα Μέσα Ενημέρωσης, χάνεται, είναι σαν να μην υπάρχει".

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Παπαδήμας, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη τον νέο υπουργό και εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιτυχία του, καθώς όπως είπε "είναι συνηθισμένος σε μεταρρυθμίσεις". Πρόσθεσε δε οτι "οι τομές που πρέπει να γίνουν στην υγεία είχαν εντοπισθεί από την αρχή. Είχα δώσει και σχετική έκθεση στον Πρωθυπουργό ωστόσο δεν ήταν ο χρόνος ο καταλληλότερος για να προχωρήσει κανείς μεταρρυθμίσεις καθώς μεσολάβησαν δύο λογικές αναμετρήσεις".

 

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 14 Απριλίου 2000, σελ. 4

 

"Αλέκος Παπαδόπουλος αντιμέτωπος με "πιράνχας"

Με βαθιά την επίγνωση του δύσκολου έργου, που καλείται να επιτελέσει ο νέος υπουργός Υγείας, Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος παρέλαβε χθές το υπουργείο από τον τέως υπουργό κ. Λάμπρο Παπαδήμα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης από την μία πλευρά και έντονης αίσθησης του καθήκοντος από την άλλη.

 

Υπουργείο – Ναρκοπέδιο

"Γνωρίζω και έχω πλήρη συνείδηση ότι κινούμε σε ένα ναρκοπέδιο, και εγώ και οι νέοι μου συνεργάτες υφυπουργοί, ο κ. Δημήτρης Θάνος και η κ. Χριστίνα Σπυράκη. Ξέρουμε και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες μικρά έως μεγάλα συμφέροντα τα οποία κατατρώγουν σαν πιράνχας το σώμα της Δημόσιας Υγείας στην χώρα μας", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ δεν παράλειψε να ευχαριστήσει τους κ. Παπαδήμα, Κοτσώνη και Φαρμάκη, καθώς και όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου για την σημαντική και αθόρυβη δουλειά που έγινε στον ευαίσθητο και προβληματικό τομέα της Δημόσιας Υγείας της χώρας μας. Ο νέος Υπουργός υποσχέθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι νέοι υφυπουργοί θα καταβάλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και συμπλήρωσε:"Ξέρω ότι το έργο είναι δύσκολο, θα βασιστούμε βεβαίως και στην εμπειρία και στη δουλειά που έγινε. Αυτό οφείλουμε στον απλό Έλληνα Πολίτη".

Η απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας για σκληρή δουλειά φάνηκε από την πρόσκληση, που έκανε στους γενικούς διευθυντές του Υπουργείου για μία πρώτη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα. Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμας καλωσόρισε τον κ. Παπαδόπουλο και εξέφρασε την ευχή και την βεβαιότητα για την επιτυχία στο έργο του, επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα πορεία του στην κυβέρνηση, εγγυάται αυτή την επιτυχία.

 

 

 

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ / 18 Απριλίου 2000, σελ.7

 

"ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ"

Η …….. μεγάλη πρόκληση 

Η απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με δεδομένη την ιδιαιτέρως χαμηλή απορρόφηση του Β΄ ΚΠΣ, η οποία έφθασε μόλις στο 50%.

Η πρόκληση για τον Αλέκο Παπαδόπουλο είναι μεγάλη, τονίζουν στενοί συνεργάτες του, καθώς για την επόμενη εξαετία τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα φθάνοντας τα 304 δισεκατομμύρια δραχμές για τον τομέα της Υγείας και τα 50 για την Πρόνοια.

Η πλειονότητα των κονδυλίων θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της κακής κτιριακής και ξενοδοχειακής υποδομής των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, μόνο για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής των νοσοκομείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα διατεθούν 104 δις., ενώ για την αντικατάσταση ακατάλληλων κτιριακών υποδομών νοσοκομείων θα δοθούν περί τα 45 δις. Ο εξοπλισμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα ανανεωθεί με 60 δις.

Μεγάλη σημασία φαίνεται ότι θα δοθεί και στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, καθώς και στη σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών με τα νοσοκομεία,

Έτσι, 20 δις. εκτιμάται ότι θα διατεθούν για την ανάπτυξη και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ θα προωθηθεί η ένταξη των Κέντρων Υγείας στο εθνικό δίκτυο της τηλεϊατρικής.

Παράλληλα, με την τηλεϊατρική θα δοθούν 40 δις. για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων Υγείας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας".

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ αποτελεί τον επόμενο στόχο του υπουργείου και έτσι η επείγουσα ιατρική περίθαλψη θα ενισχυθεί με πέντε δις., δρχ. Ομοίως, προτεραιότητα θα δοθεί και στα θέματα Δημόσιας Υγείας με τη δημιουργία Εθνικών Κέντρων, συνολικού κόστους δύο δις.

Στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ αναμένεται επίσης, η προώθηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με εννέα δισεκατομμύρια, ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα αποασυλοποίησης των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών (Δαφνί) και να ολοκληρωθούν τα έργα των εξωνοσοκομειακών δομών της Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, θα διατεθούν εννέα δις. για τους ανθρώπινους πόρους (συνεχιζόμενη εκπαίδευση).

Σε 50 δισεκατομμύρια ανέρχονται τα κονδύλια για την ανάπτυξη της Πρόνοιας κατά τα επόμενα έξι χρόνια. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την οικονομική και κοινωνική ένταξη των μειονεκτούντων ατόμων, τη βοήθεια προς τους ηλικιωμένους, την παιδική προστασία και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων γονιών.

 

 

 

ΒΗΜΑ / 18 Απριλίου 2000, σελ. Α18

 

"ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: Αποκέντρωση μονάδων, μετατροπή νομικού καθεστώτος νοσοκομείων, αλλαγές στο υπουργείο και τοποθέτηση μάνατζερ"

Σχέδιο "Καποδίστριας  και στην υγεία προωθείται από τον κ. Παπαδόπουλο

Τέσσερις ημέρες πριν από την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, το τοπίο στον χώρο της υγείας παραμένει νεφελώδες. Προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα της περιβόητης μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Υγείας – Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του βρίσκεται διαρκώς σε συσκέψεις με παράγοντες του χώρου της πολιτικής του ευθύνης, προκειμένου να ενημερωθεί και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Τα ερωτήματα γύρω από αυτές είναι πολλά. Θα μετατρέψει το νομικό καθεστώς των δημοσίων νοσοκομείων; Θα τοποθετήσει μάνατζερ στα νοσοκομεία; Θα προβεί σε αλλαγές προσώπων, εντός και εκτός υπουργείου; Θα προχωρήσει στην αποκέντρωση των υγειονομικών μονάδων; Σε ό,τι αφορά το τέταρτο ερώτημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ήρθε σε επικοινωνία με τους περιφερειάρχες, προκειμένου να εφαρμόσει πρόγραμμα αντίστοιχο με τον "Καποδίστρια" στην υγεία. Εξετάζεται, δηλαδή, το ενδεχόμενο αποκέντρωσης των υγειονομικών μονάδων και η κατανομή των πόρων σε επίπεδο περιφέρειας. 

Ωστόσο, σκόπελο για τη νέα ηγεσία του υπουργείου αποτελούν δύο άλλα ζητήματα: ο τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων και ποιο καθεστώς θα διέπει αυτά, καθώς και η διατήρηση ή μη προσώπων που έχουν "αγκιστρωθεί" σε νευραλγικές …. Καρέκλες. Για το τελευταίο ο κ. Παπαδόπουλος δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους ορισμένοι παράγοντες του υπουργείου. Το καθεστώς που θα διέπει τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει γενικά για "διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων", χωρίς να κάνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Ωστόσο φημολογείται ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για ενδεχόμενη αλλαγή του καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων και τη μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Στα σχέδια του εντάσσεται και η τοποθέτηση μάνατζερ στα νοσοκομεία. Ο νυν υπουργός φέρεται να διαφοροποιείται και σε αυτό το θέμα από τον προκάτοχό του κ. Λ. Παπαδήμα , ο οποίος είχε ενοποιήσει τις θέσεις του προέδρου και του γενικού διευθυντή (μάνατζερ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θεσμός θα εξεταστεί εκ νέου – κατά πάσα πιθανότητα θα βασιστεί στο αρχικό σχήμα σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα – καθώς και ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων για τη θέση των μάνατζερ.

 

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ / 25 Απριλίου 2000, σελ. 6,7

 

"Ξηλώνω το σάπιο ΕΣΥ"

 

Αλ. Παπαδόπουλος (Υπουργός Υγείας)

Για δουλείες και παγιδεύσεις που υπάρχουν στο σημερινό σύστημα υγείας, μίλησε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχθεί, ότι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία πάσχει. Χωρίς να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "αν δεν σταματήσει η κατασπατάληση των δημοσίων πόρων, η δημοσιοϋπαλληλική λογική και η χαμηλή παραγωγικότητα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών" και γι' αυτό, τόνισε, η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων θα αντιμετωπιστεί άμεσα σε θεσμικό επίπεδο μέσα από μία αποφασιστική μεταρρύθμιση

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες του θα κινηθούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων συστημάτων διοίκησης των νοσοκομείων, καθώς και ελέγχου, αλλά και αξιολόγησης των υπηρεσιών που παρέχουν, ενώ προανήγγειλε την κατάρτιση ενός νέου Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, ώστε η πολιτική υγείας να ασκείται σε περιφερειακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αυστηρή εφαρμογή των νόμων σε φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο ΕΣΥ, ενώ θα καθιερωθεί νέο σύστημα ανταμοιβής σε σχέση με την αποδοτικότητα του προσωπικού.

 

 

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ / 28 Απριλίου 2000, σελ. 10

 

"Παιχνίδια με την υγεία τέλος"

 

Όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ - υποδεχόταν με θετικά σχόλια τις αλλαγές που επέφερε στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς όλοι τόνιζαν την ανάγκη τομών.

Εκτός από το νόμο για τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων, γνωστός και ως Καποδίστριας, προέβη στην απαλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ο οποίος ίσχυε επί μισό αιώνα.

Παράλληλα, έβαλε την πρώτη πέτρα στο οικοδόμημα που θα στέγαζε, κάποια ημέρα, μία άλλου τύπου δημόσια διοίκηση. Με τα 9 βήματα του προγράμματος "Ποιότητα για τον Πολίτη" και θέτοντας προ των ευθυνών τους δημόσιους υπαλλήλους που κρύβονταν πίσω από τον απρόσωπο χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Μέχρι και αποζημιώσεις στους έχοντες υποστεί βλάβη, υπαιτιότητας του δημοσίου, προέβλεπαν οι αλλαγές που εισήγαγε στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Επειδή όμως η υπόθεση Οτσαλάν ήθελε κάποια εξιλαστήρια θύματα, ο Α. Παπαδόπουλος πλήρωσε το μάρμαρο, μαζί με τους Θ. Πάγκαλο και Φ. Πετσάλνικο, παρά το γεγονός ότι άλλος ήταν αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να παραιτηθεί.

Κανείς όμως δεν έθεσε θέμα ικανοτήτων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήταν σίγουρη και η επαναφορά του στην κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο πόστο. Αυτό της υγείας.

Από την πρώτη ώρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, έδειξε και στη νέα θέση του πως δεν πήγε για να παίξει και να επιτρέψει τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Μετά την τελετή παραλαβής παράδοσης, ανακοίνωσε ότι, το ίδιο βράδυ, γίνεται σύσκεψη με όλους τους διευθυντές και τους γραμματείς του υπουργείου. Ακολούθως, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων και τα βιογραφικά όλων όσων τα στελεχώνουν.

Αποφασισμένο μάλιστα να φθάσει "το μαχαίρι στο κόκαλο", άρχισε ήδη τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την επικρατούσα κατάσταση.

Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και στην επαρχία, καθώς ο υπουργός υγείας επιθυμεί να γνωρίζει πως εξυπηρετούνται οι πολίτες και ποιες είναι οι ανάγκες των νοσοκομείων, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει στους ασθενείς.

Εκ παραλλήλου, έκλεισε και ένα παράθυρο στην ιδιωτική υγεία.

Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, τότε σύντομα η δημόσια υγεία θα αλλάξει πρόσωπο. 

 

 

 

ΒΗΜΑ / 30 Απριλίου 2000, σελ. Α10

 

"ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ"

 

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ επίσκεψη σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τον "Ευαγγελισμό", θέλησε να κάνε ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τη Μεγάλη Τετάρτη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς λειτουργεί το σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων. Ο υπουργός μετέβη στο νοσοκομείο σε ώρα αιχμής, κάπου στις 10 το βράδυ, και συνομίλησε με το νοσηλευτικό προσωπικό, τους ιατρούς αλλά και με πολλούς ασθενείς που του εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Είχε όμως μία ....."ατυχία". Επειδή η επίσκεψη έγινε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και οι Αθηναίοι είχαν ήδη αρχίσει να εκδράμουν στην περιφέρεια, ο "Ευαγγελισμός" δεν ήταν στις "δόξες" του και όλα λειτούργησαν ομαλά. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο υπουργός Υγείας θα συνεχίσει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά καθώς και της επαρχίας.

 

Home