Σε εφαρμογή ο νέος νόμος – «Σαφάρι» σε ιδιωτικές κλινικές – Το υπουργείο απομακρύνει από τα δημόσια νοσοκομεία πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αντιδρούν με αποχή διαρκείας

Σκληρά μέτρα στο 5ετές σχέδιο της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά και αλκοόλ

Έλεγχοι στα νοσοκομεία από Σώμα Επιθεωρητών

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Για ελεγκτές "ράμπο" σε νοσοκομεία

 

 

ΕΘΝΟΣ / 7 Ιουλίου 2001, σελ.16

"Σε εφαρμογή ο νέος νόμος – «Σαφάρι» σε ιδιωτικές κλινικές – Το υπουργείο απομακρύνει από τα δημόσια νοσοκομεία πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αντιδρούν με αποχή διαρκείας"

 

Σαφάρι κατά των ιδιωτικών κλινικών που απασχολούν πανεπιστημιακούς γιατρούς έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει κατά γράμμα των νέο Νόμο για το ΕΣΥ, απομακρύνοντας από τμήματα δημοσίων νοσοκομείων πανεπιστημιακούς γιατρούς οι οποίοι απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα.

Η «καρατόμηση» των 14 καθηγητών-γιατρών από τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες είχε προαναγγείλει το «Έθνος της Κυριακής» στις 24 Ιουνίου, άνοιξαν την «όρεξη» του υπουργείου. Η πολιτική του ηγεσία έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν ιδιωτικές κλινικές του Λεκανοπεδίου, οι οποίες απασχολούν παράνομα και με ψευδώνυμο (!) πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι παράλληλα κατέχουν θέση σε κλινική του ΕΣΥ.

Πηγές του υπουργείου δηλώνουν στο «Έθνος» ότι σε πρώτη φάση θα επιβληθούν στις κλινικές πρόστιμα 25 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής θα αφαιρεθεί και η άδειά τους.

Οι πανεπιστημιακοί απαντούν στη στάση του υπουργείου με αποχή διαρκείας από το εκπαιδευτικό, κλινικό και ερευνητικό έργο.

Στην αποχή αυτή το υπουργείο αναμένεται να αντιτάξει το μέτρο της αντικατάστασης των πανεπιστημιακών από γιατρούς του ΕΣΥ. Στο μεταξύ, επιλέγοντας χαμηλών τόνων στάση, μικρός αριθμός πανεπιστημιακών γιατρών της Αθήνας προχώρησαν σε παραίτηση από τις θέσεις που κατείχαν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, προτιμώντας τη θέση τους στον ιδιωτικό τομέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρεις αποχωρήσεις υπήρξαν στο «Αλεξάνδρα», τέσσερις στο «Σωτηρία», μαζί με τον καθηγητή χειρουργικής κ. Σέχα, τη θέση του οποίου καταλαμβάνει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης, μία στο «Ιπποκράτειο» και μία από το Κρατικό της Αθήνας.

 

ΝΕΑ / 29 Ιουλίου 2001, σελ.14, 15

"Σκληρά μέτρα στο 5ετές σχέδιο της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά και αλκοόλ"

ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της πλειονότητας των υπουργείων, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε χθεσινή του συνεδρίαση. Έως ότου αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2001, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αυστηρότερη αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών, ο καθορισμός των ορίων που χωρίζουν τους εμπόρους από τους χρήστες και η λειτουργία Κέντρων Χορήγησης Υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία έως το 2002.

«Χωρίς …εκπτώσεις»

«Δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των ναρκωτικών ή αποποινικοποίηση της χρήσης», εξήγησε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. «Θα ληφθούν, ωστόσο νομοθετικά μέτρα, ώστε να εκτελούνται πλήρως οι ποινές για τους εμπόρους χωρίς να γίνονται ΄΄εκπτώσεις΄΄ και θα δημοσιευθεί εντός του 2002 κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης για την ποσότητα των εξαρτησιογόνων που χαρακτηρίζει τον έμπορο και διακινητή των ναρκωτικών».

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη μία σειρά αλλαγών και βελτιώσεων. Οι αλλαγές αυτές σε θεσμικό επίπεδο είναι οι εξής:

  • Καθιέρωση έως το τέλος του 2002 κλειστού ημερήσιου νοσηλίου για τις θεραπευτικές κοινότητες και κάλυψη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δαπανών που αφορούν επισκέψεις σε ψυχολόγους, όταν κρίνεται απαραίτητη και η ψυχολογική στήριξη για την απεξάρτηση.
  • Ενίσχυση των ομάδων Ανώνυμων Ναρκομανών (Α.Ν) και Ανώνυμων Αλκοολικών (Α.Α)
  • Θεσμοθέτηση εντός του 2001 Ινστιτούτου Ουσιοεξαρτήσεων και Τοξικομανίας, ένας από τους ρόλους του οποίου θα είναι η πιστοποίηση των θεραπευτικών προγραμμάτων που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν από κρατικούς φορείς (λ.χ., ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, τμήματα δημοσίων ψυχιατρείων, πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες του ΕΣΥ) ή ιδιωτικούς φορείς.
  • Δημιουργία εντός του 2002 Ταμείου Αντιμετώπισης Προβλημάτων Εξαρτησιογόνων Ουσιών, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από τους πόρους που προκύπτουν από κατασχέσεις ή δημεύσεις των περιουσιακών στοιχείων των εμπόρων ναρκωτικών ή των προστίμων ή χρηματικών ποινών που επιβάλλονται σε όσους παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις. Τα χρήματα θα διατίθενται για την εφαρμογή των ενεργειών που περιγράφει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
  • Προώθηση νομοσχεδίου εντός του 2002 για τη μετεξέλιξη των αναμορφωτηρίων ανηλίκων σε Μονάδες Μέριμνας Νέων και τη σύσταση Κεντρικού Συμβουλίου Μονάδων για την πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων.
  • Κωδικοποίηση έως το τέλος του 2001 σε ενιαίο κείμενο της σχετικής νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ώστε να υπάρχει εθνικά ένα σαφές, ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.
  • Συμπλήρωση έως το τέλος του 2001 των οργανισμών όλων των υπουργείων που συμμετέχουν στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με διευθύνσεις, τμήματα ή γραφεία τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εφαρμογή όσων θα αναφέρονται στο σχέδιο.
  • Ολοκλήρωση εντός του 2001 των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο του ΟΚΑΝΑ.

Για την πρόληψη

Στο τομέα της πρόληψης, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν 27 νέα Κέντρα Πρόληψης έως το τέλος του 2002 (με στόχο την επόμενη πενταετία να υπάρχει ένα κέντρο ανά νομό ή ανά 40.000 κατοίκους), καθώς και να ενισχυθούν ανάλογες δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποφασίστηκε ακόμη να γίνει διασύνδεση των Κέντρων Πρόληψης με τις στρατιωτικές μονάδες και τις παραγωγικές σχολές, καθώς και να ενισχυθούν τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία (μεταξύ άλλων, να ενταχθεί η Αγωγή Υγείας στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων). Όσον αφορά τον τομέα της βοήθειας των χρηστών, προβλέπεται μεταξύ άλλων να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2002 δύο Κέντρα Υποδοχής και Παραπομπών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ένα Κέντρο Βοήθειας για μη εντεταγμένους σε θεραπευτικά προγράμματα χρήστες στη Θεσσαλονίκη, δέκα Μονάδες Εφήβων και 11 Μονάδες Χορήγησης Υποκατάστατων στις υγειονομικές περιφέρειες.

Αυξημένα κονδύλια

Για να εφαρμοσθούν τα προαναφερθέντα μέτρα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων να διατεθούν αυξημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσει τα Δημόσια Ψυχιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τους ψυχιατρικούς τομείς των νοσοκομείων, και να ενισχυθούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν την κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας των πρώην χρηστών.

Αποφάσεις, τέλος, ελήφθησαν και για τον τομέα της καταστολής. Σε αυτές τις συμπεριλαμβάνονται άμεση ίδρυση Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στην Καλαμάτα, συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού των υπηρεσιών δίωξης, επέκταση σε όλη την επικράτεια των προγραμμάτων αστυνόμευσης, αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω ηλεκτρονικών μέσων (κυρίως του Ίντερνετ), και διεύρυνση της συνεργασίας με αλλοδαπές συναρμόδιες υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς.

 

ΝΕΑ / 31 Ιουλίου 2001, σελ. 1

Έλεγχοι στα νοσοκομεία από Σώμα Επιθεωρητών

Ελέγχους στα δημόσια νοσοκομεία, στα διαγνωστικά κέντρα, στις ιδιωτικές κλινικές, στις υγειονομικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων , καθώς και στις κρατικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας και στις νομαρχίες, θα διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας που θα συσταθεί μέσα στο φθινόπωρο. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Αλέκου Παπαδόπουλου προκηρύχθηκαν οι θέσεις για τη στελέχωση αυτού του Σώματος, η σύσταση του οποίου γίνεται με βάση το νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ ο οποίος ψηφίσθηκε προ μηνών από τη Βουλή. Οι 134 επιθεωρητές που θα στελεχώσουν το Σώμα αυτό, θα πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους, οι οποίοι σήμερα "είναι σχεδόν ανύπαρκτοι", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, η όλη διαδικασία επιλογής των Επιθεωρητών, οι οποίοι θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, ώστε όλος ο κεντρικός μηχανισμός ελέγχου στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας να λειτουργήσει ταχύτατα. Ταυτόχρονα το υπουργείο προχωρά στις διαδικασίες για την εξασφάλιση των υποδομών της νέας υπηρεσίας (κτιρίων, τεχνολογικού εξοπλισμού, μηχανοργάνωσης κ.τ.λ.), ώστε να τεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε λειτουργία το Σώμα. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι μία θέση γενικού επιθεωρητού, τρεις θέσεις βοηθών γενικού επιθεωρητού, 100 θέσεις επιθεωρητών και 30 θέσεις βοηθών επιθεωρητού.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 31 Ιουλίου 2001, σελ.
 
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Για ελεγκτές "ράμπο" σε νοσοκομεία

Διαγωνισμός για τους "ράμπο" της Υγείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας-Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλου προκηρύχθηκαν 134 θέσεις για τη στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, βάσει του νόμου 2920/2001 που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο ρόλος των επιθεωρητών είναι να διενεργούν ελέγχους ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, οικονομικούς και διαχειριστικούς, που μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Έλεγχοι θα διενεργούνται όχι μόνο σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, αλλά και σε διαγνωστικά κέντρα, υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ιδρύματα πρόνοιας και υπηρεσίες υγείας νομαρχιών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία επιλογής θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, έτσι ώστε ο κεντρικός μηχανισμός ελέγχου στους τομείς υγείας και πρόνοιας να λειτουργήσει το ταχύτερο.

 

Home