Στοπ οι Σπατάλες στην Υγεία 

Βοήθεια στην Αλβανία σε θέματα υγείας

Με τους ιατρούς συναντάται ο υπουργός Υγείας

Κ. Σημίτης προς Α. Παπαδόπουλο: "Κλείσε τα αφτιά σου σε όσους αντιδρούν"

Ο Αλ. Παπαδόπουλος απαντά ση Νέα Δημοκρατία

5.250 προσλήψεις στην Υγεία

ΙΣΑ κι όμοια είπαν στον Αλέκο

Σε συναγερμό υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ

Κόντρα Πλωμαρίτη - Παπαδόπουλου για το ΕΣΥ

 

 

 

ΑΥΡΙΑΝΗ / 9 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 13

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠ’ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

"ΣΤΟΠ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"

 

Στην καταπολέμηση της σπατάλης των υγειονομικών πόρων, που πολλές φορές φτάνει σε επίπεδα λεηλασίας και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, στοχεύουν οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως τόνισε για ακόμη μία φορά χθες, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του 8ου Επιστημονικού Καρδιολογικού Συμποσίου Ηπείρου, που πραγματοποιείται στην Πέρδικα Θεσπρωτίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η δέσμη 200 μέτρων που εξήγγειλε και αφορά την Περιφερειακή Συγκρότηση του ΕΣΥ, τη Χρηματοδότηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Νοσοκομεία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και τη Δημόσια Υγείας αποτελούν βάση για διάλογο με όλους τους φορείς.

"Με την ολοκλήρωση του διαλόγου είπε ο υπουργός Υγείας <<και τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη και ψήφιση όλων των σχετικών νομοθετημάτων και στη σταδιακή υλοποίηση, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2006".

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος, κυρίως ποιοτικά και όχι ποσοτικά, καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται και έχουν σχέση με την οργάνωση και τη λειτουργία, την αποδοτικότητα των υγειονομικών πόρων, την αποτελεσματικότητα και ισότητα του συστήματος απέναντι στους πολίτες, την ποιότητα ων παρεχομένων υπηρεσιών, τον πληθωρισμό του ιατρικού επαγγέλματος και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά, στην καρδιολογική κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έκανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι παρέχει τα τελευταία 8 χρόνια υψηλού επιπέδου καρδιολογικές και χειρουργικές πράξεις σε συνεργασία με την καρδιολογική κλινική του "Χατζηκώστα" με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διακομιδές καρδιοπαθών ασθενών προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε, τέλος ότι το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες περιφέρειες, όπου λειτούργησαν σύγχρονα περιφερειακά νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα σ’ αυτά.

Κύκλο επαφών με τους επιστημονικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας θα έχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Υγείας.

Στην αποστολή μετέχουν επίσης, η υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Χριστίνα Σπυράκη, ο γενικός γραμματέας κ. Χάρης Σοφιανός και κλιμάκια διευθυντικών στελεχών του υπουργείου.

Επισκέψεις

Κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει σειρά συναντήσεων με τους προέδρους των νοσοκομείων της περιφέρειας Ηπείρου, τους διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών και τους προέδρους επιστημονικών επιτροπών κάθε νοσοκομείου, με τους προέδρους των Ενώσεων Γιατρών και των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία καθώς και με τους προέδρους των ιατρικών, φαρμακευτικών και οδοντιατρικών συλλόγων της περιοχής.

Επίσης, θα συναντηθεί με τους Νομάρχες και τους Προέδρους της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ηπείρου, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Πανεπιστημίου ενώ θα επισκεφθεί το νοσοκομείο της περιοχής.

Ανάλογο πρόγραμμα, θα ακολουθήσει ο υπουργός αύριο στην Πάτρα.

 

 

ΕΞΠΡΕΣ / 15 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 8

 

"Βοήθεια στην Αλβανία σε θέματα υγείας"

 

Το Αργυρόκαστρο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αλβανό ομόλογό του Λεονάρντ Σόλις.

Σε δηλώσεις του στο νοσοκομείο της πόλης, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει σε θέματα υγείας την Αλβανία και ιδιαίτερα την περιοχή του Αργυροκάστρου. Όπως είπε, η Ελλάδα προτίθεται να δημιουργήσει στο Αργυρόκαστρο μονάδα τεχνητού νεφρού, με οκτώ έως δέκα κλίνες, για τις ανάγκες αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών.

Ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα των τοπικών παραγόντων, ο κ.Παπαδόπουλος ανακοίνωσε συγκεκριμένο πρόγραμμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων για την παρουσία σε περιοχές της Αλβανίας κινητών συνεργείων με εξειδικευμένο προσωπικό γιατρών από την Ελλάδα, για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς.

Ο Ελληνας υπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της ΄΄Ομόνοιας΄΄ , όπου και ζήτησε από τους ομογενείς πίστωση χρόνου για τη ρύθμιση του θέματος της νοσηλείας στην Ελλάδα ασθενών από την Αλβανία. Τέλος, επισκέφθηκε το εκκλησιαστικό λύκειο του Τιμίου Σταυρού, στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

 

 

ΒΗΜΑ / 19 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. Α 18

 

"Με τους ιατρούς συναντάται ο υπουργός Υγείας"

 

Με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συναντάται σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, κ. Α. Παπαδόπουλος. Η συνάντηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου για την επικείμενη μεταρρύθμιση στην υγεία, την οποία ο υπουργός εξήγγειλε τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Γ. Πατούλης, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ιατρών προτίθενται στη σημερινή συνάντηση να επισημάνουν στον κ. Παπαδόπουλο τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά συγκεκριμένα σημεία της μεταρρύθμισης, όπως αυτό της περιφερειακής συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του προσωπικού ιατρού και των απογευματινών ιατρείων.

 

 

ΒΗΜΑ / 19 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. Α 22

 

Κ. Σημίτης προς Α. Παπαδόπουλο: "Κλείσε τα αφτιά σου σε όσους αντιδρούν"

 

Να "κλείσει τα αφτιά του" σε όσους αντιδρούν στο σχέδιο μεταρρύθμισης στην υγεία και να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων, ούτως ώστε να έχει αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα των νοσοκομείων και γενικότερο του ΕΣΥ ως το 2002, κάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τον υπουργό Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, δόθηκαν διευκρινήσεις για ορισμένα μέτρα του σχεδίου μεταρρύθμισης στην υγείας. Έγινε εκτενής αναφορά στο Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), δηλαδή στον νομικό χαρακτήρα του και πως αυτός θα λειτουργεί, καθώς και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αναφερόμενος στον ΟΔΙΠΥ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προκειμένου να λειτουργεί με ευελιξία. Πρόσθεσε όμως ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και άλλων φορέων. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο υπουργός ανέφερε ότι τα Περιφερειακά Συστήματα (ΠεΣΥ) θα αποφασίσουν σε ποια σημεία της χώρας χρειάζεται να κτιστούν Κέντρα Υγείας, ούτως ώστε να καλυφθεί όλη η χώρα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. "Θέλω να υπάρξει επί της ουσίας δημόσιο σύστημα υγείας", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, όχι μόνο ως το τέλος του μήνα, που τυπικά λήγει ο διάλογος, αλλά και στη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ / 21 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 5

 

"Ο Αλ. Παπαδόπουλος απαντά ση Νέα Δημοκρατία"

 

Με μία πολυσέλιδη επιστολή ο υπουργός Υγείας – Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος απαντά στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την μεταρρύθμιση που προωθεί στον τομέα της υγείας, ενώ κλείνοντας δεν παρέλειψε να τονίσει πως θεωρεί αυτονόητο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει στο διάλογο. "Η οποιαδήποτε άρνηση συμμετοχής και συνεισφοράς στο διάλογο θα είναι προσχηματική και να είστε βέβαιοι ότι θα αξιολογηθεί ανάλογα από την ελληνική κοινωνία" αναφέρει χαρακτηριστικά στο τέλος της επιστολής του ο υπουργός Υγείας. Στην ίδια επιστολή αναφέρει ακόμη ότι οι παρατηρήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν συνταχθεί από άτομα με διαφορετικές απόψεις και έλλειψη ειδικών γνώσεων, τα οποία μάλιστα, φαίνεται να αγνοούν τόσο την ελληνική πραγματικότητα όσο και τις εξελίξεις που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. "Σχετικά με τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων οι συνεργάτες σας- συντάκτες της έκθεσης φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση" αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής, η οποία κάνει ακόμη λόγο για παρατηρήσεις γεμάτες αντιφάσεις και για αντιγραφή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας βασικών σημείων των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος για την υγεία. Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι επιθυμεί την συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας κάτι, ωστόσο, που προϋποθέτει "την παραγωγή συγκροτημένων θέσεων και προτάσεων αντι-προσχηματικών ερωτημάτων και παρατηρήσεων".

5.250 θέσεις στα Νοσοκομεία

Με την προκήρυξη 5.250 θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την λειτουργία των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε 13 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας καθώς και μία ακόμη σειρά μέτρων η εφαρμογή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει προχωρά σταδιακά η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ενδιαφερομένων φορέων πάνω στα περισσότερα από τα 200 σημεία και τους 7 άξονες για την "Υγεία του πολίτη" που έχει θέσει επί τάπητος ο υπουργός Υγείας – Πρόνοιας κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας εντός του Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν 5.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και 250 θέσεις γιατρών στα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε "ευαίσθητους" τομείς της δημόσιας υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες αυξημένης φροντίδας, τα κέντρα υγείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού κ.λ.π. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά στην αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ σχολιάζοντας αντιδράσεις που προέκυψαν στην πορεία του διαλόγου για την μεταρρύθμιση μίλησε για "κουτσομπολιά" που τον αφήνουν "παγερά αδιάφορο". Άνευ σημασίας χαρακτήρισε ακόμη και τις φήμες περί διαλόγου μετ΄ εμποδίων με το ΙΚΑ, για διάφορα σημεία της νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Σοβαρά προβλήματα που επιβάλλουν εκκένωση και μεταφορά ιατρικών μονάδων διαπίστωσαν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες σε προπολεμικά χτισμένα κτίρια του Ασκληπιείου στην Βούλα.

Τον επόμενο μήνα ξεκινά η μετεγκατάσταση ενός τμήματος σε νέο κτίριο, ενώ σε 15-20 ημέρες το υπουργείο Υγείας θα μελετήσει πως θα αντιμετωπισθούν ανάλογα προβλήματα και σε άλλα κτίρια με έλλειψη στατικής ανεπάρκειας.

Τέλος, έναν και πλέον χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη και τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκάλεσε στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά την ανέγερση του νέου νοσοκομείου η μορφή του οποίου πάντως δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 21 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 47

 

"5.250 προσλήψεις στην Υγεία"

 

Μέσα στον επόμενο μήνα αρχίζει η διαδικασία πρόσληψης χιλιάδων νοσηλευτών, γιατρών καθώς και άλλου παραϊατρικού προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα της χώρας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κος Παπαδόπουλος, θα προκηρυχθούν συνολικά 5.250 θέσεις, από τις οποίες οι 250 αφορούν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Με το προσωπικό αυτό θα στελεχωθούν κυρίως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και άλλες ειδικές μονάδες – καθώς ορισμένες, λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου- καθώς και χειρουργεία και Κέντρα Υγείας.

Για το σεισμό

Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών σε νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα, που προκάλεσε ο σεισμός πέρυσι το Σεπτέμβριο, ο υπουργός ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι έχουν ήδη δοθεί 2 δις. και άλλα 10 δις. για το Δαφνί. Γενικότερα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει εγκρίνει το ποσό των 38 δις. για έργα αποκατάστασης νοσηλευτικών και προνοιακών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα για το θέμα του νοσοκομείου των Αγίων Αναργύρων, που καταστράφηκε από το σεισμό, ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα αποφασιστεί το αν θα ανεγερθεί νοσηλευτικό ίδρυμα στο ίδιο πάλι σημείο και το αν αυτό θα είναι γενικό ή πάλι ογκολογικό νοσοκομείο. Πρόσθεσε ότι τα προπολεμικά κτίρια του Ασκληπιείου Βούλας που έχουν κριθεί ακατάλληλα θα κατεδαφιστούν και θα μεταφερθούν οι κλινικές που στεγάζουν.

Απάντηση

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος τους έτους το σχέδιο της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ ,"Υγεία για τον Πολίτη" θα είναι νόμος του κράτους, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα 11σέλιδη απάντηση του στα ερωτήματα που έθεσε πρόσφατα η Ν.Δ. σχετικά με το σχέδιο.

Το κείμενο της απάντησης προλογίζει σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "οι παρατηρήσεις έχουν συνταχθεί από άτομα με διαφορετικές απόψεις και έλλειψη ειδικών γνώσεων. Τα άτομα αυτά φαίνεται να αγνοούν τόσο την ελληνική πραγματικότητα, όσο και τις εξελίξεις που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο".

Όσον αφορά τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, επιδίωξη της κυβέρνησης, επισημαίνεται στην απάντηση, είναι η σταδιακή ενσωμάτωση τους στο σύστημα και αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τα ασφαλιστικά ταμεία και διάλογο με τους ίδιους.

Σχετικά με την πολιτική για τη στοματική υγεία και την οδοντιατρική φροντίδα, το υπουργείο επεξεργάζεται ειδικό πλαίσιο το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. "Γι΄αυτό ", σημειώνεται στο κείμενο – απάντηση του υπουργείου προς τη Ν.Δ. "θα είναι χρήσιμη η κατάθεση εκ μέρους σας συγκεκριμένων προτάσεων και θα ήμασταν διατεθειμένοι να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη πριν καταλήξουμε στις οριστικές μας αποφάσεις".

Σημειώνεται ότι στα μέτρα που προτείνει το υπουργείο προβλέπεται συνεργασία με την Πανελλήνια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων και το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής υγείας στον τομέα αυτό.

"Μετά την αναλυτική μας αυτή απάντηση", καταλήγει το κείμενο του υπουργού, "θεωρώ αυτονόητο ότι θα προσέλθετε στο διάλογο. Η οποιαδήποτε άρνηση συμμετοχής και συνεισφορά σας στο διάλογο θα είναι προσχηματική και να είστε βέβαιοι ότι θα αξιολογηθεί ανάλογα από την ελληνική κοινωνία".

Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 8μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των επιτροπών ΕΙΝΑΠ των 35 νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά και των επιστημονικών επιτροπών των ίδιων νοσοκομείων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προτάσεις του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου.

Ο Ν. Κακλαμάνης

Σε δημόσιο διάλογο προσκάλεσε χθές τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας – Πρόνοιας της Ν.Δ. βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, μετά την 11σέλιδη απάντηση που έδωσε ο υπουργός στα ερωτήματα που είχε θέσει η Ν.Δ. σχετικά με το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο υπουργός "απάντησε στις παρατηρήσεις και θέσεις της Ν.Δ. με μία προσωπική επιστολή προς εμένα και ένα συνοδευτικό κείμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από αγενείς χαρακτηρισμούς, επανάληψη των ασαφειών, των νεοφιλελεύθερων απόψεων, της άγνοιας των σημερινών και κυρίως των αυριανών ρευμάτων στο χώρο της υγείας, ένα κείμενο που μπορεί να χαρακτηρισθεί έκθεση ιδεών χωρίς ιδέες"

 

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ / 26 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 17

 

"ΙΣΑ κι όμοια είπαν στον Αλέκο"

 

Για περισσότερες από 3,5 ώρες, ο υπουργός Υγείας άκουγε μέχρι αργά χθες το απόγευμα τις απόψεις του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Το προεδρείο του ΙΣΑ εκτίμησε ότι το μέτρο των ιατρείων στα νοσοκομεία συμβάλλει ώστε να παρέχονται στον ασθενή υπηρεσίες δύο ταχυτήτων καθώς ο γιατρός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και ιατρικές πράξεις ακόμα και έξω από το νοσοκομείο. Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας για το θέμα της μονιμότητας, τόνισε στον Αλέκο Παπαδόπουλο ότι θα προτιμούσε η μονιμότητα των γιατρών να αποφασίζεται μετά από δύο συνεχόμενες κρίσεις που θα διαρκούν έξι χρόνια και όχι 15 όπως προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου.

 

 

ΒΡΑΔΥΝΗ / 28 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 46

 

"Σε συναγερμό υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ"

 

Σε συναγερμό τέθηκαν αμέσως το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ για τη ναυτική τραγωδία. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που ενημερώθηκε άμεσα για το ναυάγιο, έδωσε εντολή να αποσταλούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακευτικό υλικό αλλά και ελικόπτερα για τη μεταφορά ασθενών.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μαζί με το συνάδελφό του Χρήστο Παπουτσή και συντόνιζε έως τις πρώτες πρωινές ώρες την επιχείρηση αποστολής γιατρών του ΕΚΑΒ. Αναλυτικότερα, δόθηκε εντολή σε όλους τους γιατρούς του νησιού της Πάρου να πάνε στο κέντρο υγείας του νησιού, όπως και έγινε, καθώς και σε ιδιώτες γιατρούς, που έσπευσαν για να προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούσαν.

Από τη Σύρο έφυγαν επίσης τέσσερις εξειδικευμένοι γιατροί για επείγοντα περιστατικά, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τρεις γιατροί μαζί με το προσωπικό έφυγαν και από Νάξο, για να συνδράμουν στην παροχή βοηθειών. Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης και ενώ λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Πάρου εξελισσόταν η ναυτική τραγωδία, ελικόπτερα και αεροσκάφη απογειώνονταν με προορισμό το νησί.

Δύο κλιμάκια του ΕΚΑΒ έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πάρο, για να προσφέρουν βοήθεια. Στην πρώτη αποστολή μεταφέρθηκαν τρεις γιατροί και νοσηλευτές, ενώ στη δεύτερη δύο ακόμη γιατροί, εξειδικευμένοι για επείγοντα περιστατικά, μαζί με προσωπικό. Μαζί τους είχαν και το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό, το οποίο, ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα, αφού, όπως αναφέρουν από το Υπουργείο Υγείας, σοβαρά τραυματισμένοι δεν υπήρχαν.

Νωρίς χθες το πρωί, με τα δύο ελικόπτερα παντός καιρού αλλά και αεροσκάφη του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν επτά άτομα από την Πάρο στην Αθήνα, που είχαν αναπνευστικά προβλήματα αλλά και ορθοπεδικά.

Οι επτά ναυαγοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που εφημέρευε, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Ανάμεσα στους ναυαγούς είναι και μια νεαρή έγκυος γυναίκα. Αλλά και το μεσημέρι, τρεις ακόμη άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τα ελικόπτερα παντός καιρού από την Πάρο σε νοσοκομεία της Αθήνας.

 

 

ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ / 28 Σεπτεμβρίου 2000, σελ. 8

 

"Κόντρα Πλωμαρίτη - Παπαδόπουλου για το ΕΣΥ"

 

Όψιμο αλλά δριμύ ήταν το κατηγορώ που εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Ε. Πλωμαρίτης, κατά του υπουργού Υγείας, με αφορμή το σχέδιο μεταρρύθμισης "Υγεία για τον Πολίτη".

Με καταγγελτικό ύφος και υψηλή ευκρίνεια, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, έκανε λόγο για άκρατο κομματισμό, ευνοιοκρατία και διορισμούς σε διευθυντικές θέσεις νοσοκομείων, ανθρώπων που τώρα εισπράττουν κομματικά λάφυρα. Κατονόμασε ως υπεύθυνα για τη σημερινή κατάντια όπως είπε των νοσοκομείων, τα ίδια τα διοικητικά συμβούλια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται όμως σε κανέναν έλεγχο. "Αλλά όμως, τόνισε ο κ. Πλωμαρίτης, εφ΄ όσον ο δημόσιος τομέας αποτελεί το λάφυρο της κομματικής νομενκλατούρας του εκάστοτε νικητή των εκλογών, εφ΄ όσον απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάληψη θέσης προέδρου ή μέλους των Δ.Σ. αποτελεί η κομματική ταυτότητα πως είναι δυνατόν να παράγει έργο;

Δήλωσε ωστόσο αντίθετος στην κατάργησή τους, προτείνοντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τον διορισμό των Δ.Σ. και αυστηρό έλεγχο του παραγόμενου έργου και του τρόπου διαχείρισης του δημοσίου χρήματος".

Όσον αφορά τους κλειστούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων προτείνεται από το υπουργείο, είπε ότι υπάρχει τρόπος να παταχθούν οι ανεπίτρεπτες σπατάλες.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη σχέση των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, "θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπορέσουν τα νοσοκομεία να εισπράττουν αμοιβές από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως εισπράττουν και από τα ταμεία".

Παραδέχτηκε δε οτι "δεν είναι καλά όλα τα πράγματα στο χώρο της υγείας. Ίσα – ίσα ήμασταν συνεχώς διαμαρτυρόμενοι και αιτούμενοι", ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι "δεν είναι το σύνολο των προτάσεων του υπουργού αρνητικές. Υπάρχουν προτάσεις σε σωστή κατεύθυνση. Το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο τοποθετούνται, ακυρώνει τα θετικά τους στοιχεία".

Αναφερόμενος ακόμη ο κ. Πλωμαρίτης στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τελευταίων στο σύστημα "και οι πανεπιστημιακοί γιατροί που διατηρούν ταυτόχρονα ιδιωτικά ιατρεία, θα πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους τι θα επιλέξουν".

Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του, με τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, ενώ προέβλεψε ότι ο διάλογος της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο θα είναι διάλογος κωφών. Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε για τις 10 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

 

Home