Ράμπο στις κλινικές στέλνει ο Παπαδόπουλος – Μέχρι και αφαίρεση αδείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για την απασχόληση πανεπιστημιακών γιατρών

Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Κύπρο

Τροπολογία του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου στη Βουλή

Το πρόβλημα των ναρκωτικών σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Επιχείρηση «Υγεία  Πρόνοια»

 

 

 

 

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ / 2 Ιουνίου 2001, σελ.63

"Ράμπο στις κλινικές στέλνει ο Παπαδόπουλος – Μέχρι και αφαίρεση αδείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για την απασχόληση πανεπιστημιακών γιατρών"

Ελέγχους από το ΣΔΟΕ στις ιδιωτικές κλινικές έχει ζητήσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος για να διαπιστώσει αν απασχολούν πανεπιστημιακούς γιατρούς. Στη δίνη της κόντρας Παπαδόπουλου και πανεπιστημιακών, ο Πέτρος Ευθυμίου σαν Πόντιος Πιλάτος Μεσούσης της κόντρας για το νόμο των ΤΕΙ, η κυβέρνηση έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τα πανεπιστήμια. Αυτή τη φορά αιτία είναι η διάταξη νόμου που απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, να απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές – διάταξη η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες. Μάλιστα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος φέρεται να έχει ζητήσει από τους «Ράμπο» του ΣΔΟΕ να ξεκινήσουν αιφνιδιαστικές μεθόδους σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος επίσης έχει υπογράψει τη διάταξη, εμφανίζεται σαν…Πόντιος Πιλάτος.

Σε περίπτωση που κατά τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι σε κάποια κλινική απασχολούνται πανεπιστημιακοί, τότε ο νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές. Για τους ιδιοκτήτες των κλινικών, η παράβαση του νόμου «μεταφράζεται» σε πρόστιμο ύψους 25 εκατ. δραχμών και σε περίπτωση υποτροπής ακόμη και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, ενώ για τους ίδιους τους γιατρούς προβλέπονται πειθαρχικές διώξεις που φθάνουν έως και την απόλυσή τους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πολλοί όμως αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει ελέγχους σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα (Ιατρικό Αθηνών, Υγεία), που είναι γνωστό τοις πάσι ότι συνεργάζονται με πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Προειδοποιήσεις…

Από την πλευρά τους, τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έχουν προειδοποιήσει για δυναμικές αντιδράσεις, έχοντας στο πλευρό τους και τις πρυτανικές αρχές.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτης και ο αντιπρύτανης Αντ. Κουτσελίνης υπέγραψαν επιστολή στην οποία δηλώνεται ότι θα υποστηρίξουν τους πανεπιστημιακούς γιατρούς σε οποιαδήποτε ενέργεια τους κατά της εφαρμογής του νόμου. Αλλά και στις υπόλοιπες έξι ιατρικές σχολές της χώρας, οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν ζητήσει την υποστήριξη των συγκλήτων των πανεπιστημίων τους (οι σχετικές αποφάσεις θα εκδίδονταν χθες στη διάρκεια έκτακτων συνεδριάσεων των συγκλήτων).

Από νομικής πλευράς μάλιστα οι πανεπιστημιακοί αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο, έχοντας στα χέρια τους –όπως αφήνουν εντέχνως να διαρρεύσει - γνωμοδοτήσεις δύο κορυφαίων καθηγητών της Νομικής, των κ.Φλογαϊτη Κλαμαρή. Λέγεται μάλιστα ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τη στάση που έχει τηρήσει ο κ.Φλογαϊτης, ο οποίος παλαιότερα ήταν νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η συνάντηση

Την Τετάρτη το βράδυ ο κ.Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Π. Ευθυμίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα και θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το νόμο, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία.

Επί της ουσίας, πρέπει να τονιστεί ότι η φιλοσοφία του νόμου είναι ορθή. Διότι καθαρά για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να εργάζεται το πρωί σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά το μεσημέρι σε ένα ιδιωτικό. Από την άλλη, βέβαια, οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν απόλυτο δίκιο όταν υποστηρίζουν ότι με το νόμο δημιουργούνται πανεπιστημιακοί δύο ταχυτήτων, αφού μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας άλλων σχολών, όπως της Νομικής και του Πολυτεχνείου, συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο νέος νόμος για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ περιλαμβάνει και άλλη μία διάταξη εις βάρος των συμφερόντων των πανεπιστημιακών γιατρών.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2001 λήγει η διορία που έχουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί για να διακόψουν και τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων.

 

 

 

 

ΑΥΡΙΑΝΗ / 14 Ιουνίου 2001, σελ.16

 

"Επίσκεψη Παπαδόπουλου στην Κύπρο"

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, προκειμένου να προσφωνήσει το Φόρουμ για την Υγεία και για τις Πολιτικές Υγείας συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας της Κύπρου και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας.

Συνεργασία

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει μεταξύ άλλων, συνάντηση με το υπουργείο Υγείας Φρίξο Σαββίδη για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της συνεργασίας των δύο υπουργείων.

 

 

 

 

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ / 26 Ιουνίου 2001, σελ.6

 

"Τροπολογία του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου στη Βουλή"

 

Λήγει άμεσα το πρόβλημα της εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, καθώς ο υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία για την πληρωμή των χρεών. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εξόφλησης των 335 δις. δρχ. θα γίνει εφάπαξ από πιστωτικό ίδρυμα (πιθανότατα την Εθνική Τράπεζα), εφόσον οι προμηθευτές δώσουν έκπτωση 3,5%.

Σε 5 δόσεις

Από την πλευρά του το δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλλει στα νοσοκομεία την αξία των παραπάνω τιμολογίων σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από 1.8.2003.

Η κάθε δόση θα προσαυξάνεται με το ποσό των προεξοφλητικών τόκων που θα δικαιούνται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ακριβές ύψος των οφειλών προς κάθε προμηθευτή, θα καθοριστεί με βάση εντάλματα που θα εκδοθούν από τα αντίστοιχα νοσοκομεία, υπογεγραμμένα και θεωρημένα από τα αρμόδια όργανα και θα αφορά το πληρωτέο στο δικαιούχο προμηθευτή ποσό, καθώς και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων.

Για τις προεξοφλήσεις των προμηθευτών, τα πιστωτικά ιδρύματα δικαιούνται τόκο από την ημέρα προεξόφλησης ως την ημέρα εξόφλησης από το Δημόσιο, των εκχωρηθεισών και προεξοφληθεισών απαιτήσεων.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και πιστωτικών ιδρυμάτων για την συγκέντρωση, κατάταξη, εξόφληση κα απόδοση των κρατήσεων υπέρ τρίτων των προαναφερομένων οφειλών των νοσοκομείων. Με τις συμβάσεις αυτές θα καθορίζονται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου και των νοσοκομείων.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας, με απόφασή του να ορίσει επιτροπή η οποία θα αναλάβει την υποβολή προτάσεων για τη μη επαναδημιουργία των χρεών. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

 

 

 

ΕΞΠΡΕΣ / 28 Ιουνίου 2001, σελ. 8

"Το πρόβλημα των ναρκωτικών σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο"

 

Επί τάπητος τέθηκε την Τετάρτη, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και του αλκοολισμού στη χώρα μας.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, και Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων θα αναζητήσουν λύσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου που μαστίζει και τη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία των θεραπευτικών κοινοτήτων- ότι πολλά παιδιά γνωρίζουν τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών από τα 12 χρόνια τους.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης κανένας από τους υπουργούς δεν προέβη σε δηλώσεις και όλοι τους παρέπεμψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο θα ασχοληθεί με το ίδιο θέμα.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται ότι δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένη για το μείζον πρόβλημα του «λευκού θανάτου» και ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί τις διαδικασίες για τη χορήγηση και άλλων υποκατάστατων ναρκωτικών εκτός της μεθαδόνης (της βουπρενορφίνης), για την ενίσχυση θεραπευτικών προγραμμάτων κατά των ναρκωτικών.

 

 

 

 

ΝΙΚΗ / 29 Ιουνίου 2001, σελ.8

Επιχείρηση «Υγεία “ Πρόνοια»

 

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία- Πρόνοια» (Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ), κήρυξε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Συμπλήρωμα Προγραμματισμού και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Β«Υγεία- Πρόνοια» 2000-2006 και τα κριτήρια ένταξης έργων ή δράσεων. 

 

Home