ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΣΥ
Αλ. Παπαδόπουλος : Αρχίζει το νέο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
/ Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταρρύθμιση
Η κυβέρνηση απλώνει το «δίκτυο» κοινωνικής προστασίας
Έρχονται οι « αδιάφθοροι» στο χώρο της
Υγείας
Υγεία: οι «αδιάφθοροι» πιάνουν δουλειά
ΕΘΝΟΣ
/ 21 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 21
"ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΣΥ"
Μέχρι το καλοκαίρι θα μπουν σε λειτουργία τα « μικρά» ΕΣΥ στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος ζήτησε χθες από τους περιφερειάρχες να του προτείνουν, μέχρι τις 5 Μαρτίου, τους 13 εκπροσώπους τους στα 9μελή Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), που θεσμοθετήθηκαν με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.
Παπαδόπουλος κάλεσε τους περιφερειάρχες να κινητοποιηθούν, προκειμένου μέχρι τον προσεχή Μάιο να λειτουργήσουν ορισμένα
ΠεΣΥ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι πρόεδροι των συνολικά 17
ΠεΣΥ, τα οποία υπερβαίνουν κατά τέσσερα τις 13 Περιφέρειες, καθώς στην Αττική θα λειτουργήσουν τρία, ενώ τα νησιά του Ιονίου θα έχουν το δικό τους συμβούλιο.
Ο υπουργός τους ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας την απόφασή του για άμεση εφαρμογή και ενεργοποίηση του Νόμου. Ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών τη συνδρομή τους, προκειμένου να λυθούν άμεσα προβλήματα, όπως η στέγαση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση των
ΠεΣΥ.
Τα
ΠεΣΥ θα λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και θα υπάγονται σε αυτά όλες οι μονάδες ΕΣΥ κάθε Περιφέρειας.
Θα διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο και δύο αναπληρωτές γενικούς διευθυντές. Κάθε
ΠεΣΥ συγκροτείται σε δύο βασικές Διευθύνσεις και επιμέρους τμήματα. Ο πρόεδρος – γενικός διευθυντής του
ΠεΣΥ διορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και ύστερα από έγκριση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
/ 21 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 5
"Αλ. Παπαδόπουλος : Αρχίζει το νέο ΕΣΥ"
Αποφασισμένος για άμεση εφαρμογή και ενεργοποίηση του νεοψηφισθέντος νόμου «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» που αποτελεί το «πρώτο μέρος» της μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας, δήλωσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες ο Υπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι πρόεδροι των 17 Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) της χώρας.
Η χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας και τους πρόσφατα ορισθέντες συντονιστές των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης Έργου (ΠΟΔΕ), ο κ Παπαδόπουλος, αφού ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την περιφερειακή συγκρότηση του συστήματος Υγείας, την οργάνωση των νοσοκομείων και την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, προσδιόρισε τη σχέση των γενικών γραμματέων με τα ΠεΣΥ και ζήτησε τη συνδρομή τους, προκειμένου να λυθούν άμεσα προβλήματα όπως η στέγαση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση των ΠεΣΥ.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης της μεταρρύθμισης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
/ 21 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 16
"ΥΓΕΙΑ
/ Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταρρύθμιση"
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι πρόεδροι των 17 Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, που ιδρύει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργάζεται πυρετωδώς για την άμεση εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, που ψηφίστηκε στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.
Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης συζητήθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους γενικού γραμματείς των Περιφερειών της χώρας και τους πρόσφατα ορισθέντες συντονιστές των Περιφερειακών Ομάδων Διοίκησης Έργου (ΠΟΔΕ).
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι απόφαση του είναι η άμεση εφαρμογή και ενεργοποίηση του νόμου. Ζήτησε, μάλιστα, από τους γενικούς γραμματείς τη συνδρομή τους, προκειμένου να λυθούν άμεσα προβλήματα, όπως η στέγαση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).
Όπως δήλωσε ο υπουργός, στα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι πρόεδροι των
17
ΠεΣΥ της χώρας, ενώ προσδιόρισε τη σχέση των γενικών γραμματέων με τα ΠεΣΥ. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της μεταρρύθμισης.
Εν τω μεταξύ, χθες, η διοίκηση του νοσοκομείου
«Αγία Όλγα»
ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της μετατροπής των κλινών 3ης
θέσης σε 1ης και 2ης μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο
νοσοκομείο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
/ 22 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 4
"Η κυβέρνηση απλώνει το «δίκτυο» κοινωνικής προστασίας"
Κουπόνια εισοδηματικών ενισχύσεων, παροχή δωρεάν περίθαλψης και πρόσβαση σε προγράμματα σίτισης, στέγασης και κατάρτισης θα προβλέπει το «δίκτυο» κοινωνικής προστασίας το οποίο σχεδιάζει να «απλώσει» η κυβέρνηση αμέσως μετά το καλοκαίρι με στόχο να «καλύψει» τις βασικές ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (που αποδεδειγμένα βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας) και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ένταξής τους στην κοινωνία.
Η δημιουργία του «δικτύου» (που επισήμως αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής των «15» τον ερχόμενο Ιούνιο ως ένα ειδικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης της χώρας μας κατά του κοινωνικού αποκλεισμού) συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κ.
Σημίτη με τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Τ. Γιαννίτση, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ.
Παπαντωνίου, Υγείας – Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου και της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
Β. Παπανδρέου.
Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν τα τεχνικά και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το «δίκτυο» υπέρ των συγκεκριμένων ομάδων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος συντονίζει το όλο εγχείρημα και παρακολουθεί στενά το έργο της ειδικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό με επικεφαλής τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Πλ. Τήνιο, παρουσίασε, στη διάρκεια της σύσκεψης, τα κεντρικά ζητήματα που απαιτούν συνεργασία για τη δημιουργία και τη λειτουργία του «δικτύου» (εντοπισμός – καταγραφή – έλεγχος δικαιούχων, κωδικοποίηση σημερινών και νέων παροχών, εξασφάλιση πόρων από τα συναρμόδια υπουργεία κ.ά.).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
/ 22 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 16
"Έρχονται οι «αδιάφθοροι» στο χώρο της
Υγείας"
Σώμα «αδιάφθορων» συστήνεται και στον χώρο της Υγείας, προκειμένου να αποτελέσει «αντίδοτο» στα νοσηρά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο ΕΣΥ.
Το Σώμα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η σύσταση του οποίου προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα ελέγχει τη λειτουργία και τη διαφάνεια του «παντελώς ανεξέλεγκτου και αδιοίκητου συστήματος», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επιθεωρητές θα ελέγχουν σχολαστικά όλες τις διαδικασίες των νοσοκομείων (φαρμακευτικές δαπάνες, υγειονομικές, διοικητικές και οικονομικές δραστηριότητες) ώστε να μην καταγράφονται κρούσματα διαφθοράς και άλλες παρατυπίες μέσα στα νοσοκομεία αλλά και γενικότερα σε όλο το σύστημα Υγείας. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται 134 θέσεις για τη σύσταση του νέου τμήματος επιθεωρητών, οι οποίες θα καλυφθούν εκ των ενόντων αφού θα γίνουν αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Να σημειωθεί ότι οι «αδιάφθοροι» του υπουργείου Υγείας θα ελέγχονται από την ηγεσία του υπουργείου, αφού κάθε χρόνο θα εκδίδεται ειδική έκθεση αξιολόγησης για το συνολικό έργο κάθε επιθεωρητή. Η παρακώλυση ή παραπλάνηση του έργου των επιθεωρητών από δημόσιους λειτουργούς της Υγείας (π.χ. άρνηση παραχώρησης των στοιχείων που ζητούν οι επιθεωρητές) θα αποτελεί αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα.
Στο ίδιο νομοσχέδιο και με ειδική διάταξη, ο υπουργός Υγείας, δίνει την ευκαιρία σε εκείνους τους πανεπιστημιακούς που υπηρετούσαν σε οργανικές θέσεις του ΕΣΥ και επέλεξαν με δήλωσή τους να φύγουν, να αλλάξουν την άποψή τους. Εντός ενός μήνα από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούν να επιλέξουν την παραμονή τους στο ΕΣΥ, με την προϋπόθεση να μην έχει προκηρυχθεί η πλήρωση της οργανικής τους θέσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
/ 22 Φεβρουαρίου 2001, σελ. 6
"Υγεία: οι «αδιάφθοροι» πιάνουν δουλειά"
Θα έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες με δικαίωμα πρόσβασης στους φακέλους των υπηρεσιών που ελέγχουν
Κατατέθηκε
χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά στη δημιουργία ειδικού Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των φορέων Υγείας και Πρόνοιας και την καταστολή φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Το νομοσχέδιο προτείνει το ΣΕΥΥΠ – το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας – να έχει την αρμοδιότητα διενέργειας επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών σε όλες τις υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ, παιδικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κ.ά.) στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών φορέων, στα ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα υγείας (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία κ.ά.).
Το ΣΕΥΥΠ διαρθρώνεται σε τρεις τομείς, Υγειονομικού – Φαρμακευτικού Ελέγχου, Διοικητικού – Οικονομικού Ελέγχου και Ελέγχου Φορέων Πρόνοιας. Οι επιθεωρητές θα έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες με δικαίωμα πρόσβασης στους φακέλους των υπηρεσιών που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, εκτός εάν αυτά αφορούν σε ζητήματα που ανάγονται στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, την εθνική άμυνα και την κρατική ασφάλεια. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενεργούν με απευθείας εξουσιοδότηση ως εκπρόσωποι και εξ ονόματος του υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και με δική τους ευθύνη λογοδοτούντες αυτοπροσώπως για τις ενέργειες τους. Οι επιθεωρητές κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν παράνομες ενέργειες, διατάσσεται ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), ή παραπομπή στην οικεία πειθαρχική δικαιοδοσία, ακόμα και αποστολής της πορισματικής έκθεσης στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. Επίσης καθορίζονται ειδικές αρμοδιότητες των επιθεωρητών, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα μπορούν και να ζητούν την συνδρομή των αστυνομικών αρχών κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη στελέχωση του ΣΕΥΥΠ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μία θέση Γενικού Επιθεωρητή, τρεις θέσεις Βοηθών Γενικού Επιθεωρητή, 100 θέσεις Επιθεωρητών και 30 θέσεις Βοηθών Επιθεωρητών, αποκλειστικής απασχόλησης, που αποσπώνται στο Σώμα για τριετή θητεία. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία Γραμματείας για την υποστήριξη του έργου της επιθεώρησης.
|