Ο πρωθυπουργός ενεθάρρυνε τους «μίνι υπουργούς» Υγείας

Επείγουσα ιατρική

Δεν θα σταματήσει το νοσοκομείο Χαϊδαρίου - Έκρηξη Παπαδόπουλου κατά της Ιατρικής Αθήνας

Έτοιμο το νομοσχέδιο για την υγειονομική κάλυψη - Θα ενοποιηθούν οι πόροι των κλάδων Υγείας των Ταμείων

Νέο ΕΣΥ: Από βδομάδα «εισάγεται» στα νοσοκομεία

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2001, σελ. 4

«Ο πρωθυπουργός ενεθάρρυνε τους «μίνι υπουργούς» Υγείας»

Η υλοποίηση της περιφερειακής συγκρότησης του ΕΣΥ «επί τάπητος», μετά και την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του διορισμού των «17 μικρών υπουργών Υγείας». Χθες, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους 17 προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), παρουσία του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, και τους κάλεσε να αναλάβουν με μεγάλη υπευθυνότητα, κέφι και απόθεμα  ψυχής τα νέα τους καθήκοντα. Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι το ΕΣΥ, παρά τα σημαντικά βελτιωτικά βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να έχει προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν με την αποκέντρωση και οργάνωση των ΠεΣΥ. Και συμπλήρωσε ότι οι πρόεδροι των ΠΕΣΥ είναι άτομα με υψηλό κύρος που θα οργανώσουν του ΕΣΥ έτσι, ώστε να βρίσκεται κοντά στον κόσμο και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Νέα εποχή

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι με την οργάνωση των ΠεΣΥ ξεκινάει μια νέα εποχή, για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει τον πολίτη με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Και επισήμανε ότι το κύρος και οι γνώσεις των προέδρων των ΠεΣΥ αποτελούν εγγύηση γι΄ αυτή τη νέα προσπάθεια για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας, που αποτελεί άλλωστε μία πραγματικότητα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΠεΣΥ Α΄ Αττικής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος δήλωσε ότι «αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας έχοντας την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της κυβέρνησης». Επίσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός τους έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής που, όπως είπε, δεν είναι τίποτε άλλο από ποιότητα και σεβασμό στον πολίτη, καλύτερη οργάνωση και προσφορά των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των ΠεΣΥ θα αναλάβουν σε περιφερειακό τοπικό επίπεδο την οργάνωση, τη διοίκηση, τον έλεγχο του συστήματος και θα ασκούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, υπό την εποπτεία του υπουργού Υγείας και των γενικών γραμματέων της Περιφέρειας. Θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος του έργου των προέδρων των ΠεΣΥ, καθώς θα υπογράφουν συμβόλαια αποδοτικότητας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

 

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 15  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001, σελ. 14

«Επείγουσα ιατρική»

 Ενίσχυση  του ΕΚΑΒ ως φορέα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά και ενδιαμέσου μηχανισμού διακομιδής ασθενών, από όλες τις απόψεις, προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 – Υγεία».

Έτσι λοιπόν το ΕΚΑΒ προμηθεύεται 270 ασθενοφόρα, 35 κινητές ιατρικές μονάδες, 20 δίκυκλα μηχανήματα, 5 ελικόπτερα, 2 αεροπλάνα, 8 φορειοφόρα ηλεκτροκίνητα οχήματα για την περιβάλλουσα περιοχή των αθλητικών χώρων, 4 οχήματα ταχείας πρόσβασης ιατρού, 2 αυτοκινούμενα συντονιστικά κέντρα και 3 ειδικά οχήματα για τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, πρόκειται να προσληφθούν 2.500 – 3.000 άτομα προκειμένου να συμπληρώσουν τη στελέχωση του τομέα επείγουσας ιατρικής.

Η  κάλυψη της προνοσοκομειακής ιατρικής φροντίδας γίνεται μέσω της εγκατάστασης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στους αγωνιστικούς και προπονητικούς χώρους – με ομάδες παρατηρητών στις περιβάλλουσες ζώνες – και στους πολυσύχναστους χώρους αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων (ξενοδοχεία, ΔΟΕ, αεροδρόμια, χώρους ΜΜΕ, Camp νεότητας), αλλά και μέσω της μεταφοράς- διακομιδής του ασθενούς από το χώρο του συμβάντος στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού ή στα Ολυμπιακά νοσοκομεία. Εκτός από τις προσλήψεις σε προσωπικό και τις προμήθειες σε επίγεια και εναέρια μέσα, προβλέπεται η δημιουργία ασύρματου δικτύου επικοινωνίας και κατάλληλης υποδομής του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑ στον νομό Αττικής και τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις.

Εμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη συστημάτων τηλεϊατρικής και ενιαίου πληροφοριακού συστήματος και συνεργασίας του υπουργείου Υγείας, της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών υγείας, ενώ μυστικό της επιτυχίας αποτελεί και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Η  ολοκλήρωση των ενεργειών για τον τομέα της επείγουσας ιατρικής προβλέπεται έως 31.12.2003.  Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 46 δισεκατομμύρια δραχμές.

 

 

ΑΥΓΗ / 26 Απριλίου 2001,σελ. 10

 

"Δεν θα σταματήσει το νοσοκομείο Χαϊδαρίου - Έκρηξη Παπαδόπουλου κατά της Ιατρικής Αθήνας"

«ΚΑΜΙΑ ολιγωρία της Ιατρικής Σχολής Αθήνας ή της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παιδείας δεν θα μας εμποδίσει να λειτουργήσουμε το νέο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου». Αυτό τόνισε χθες με έμφαση ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην παρατεινόμενη καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και η επιτροπή του υπουργείου Παιδείας στη διαμόρφωση της πρότασής τους για τις πανεπιστημιακές κλινικές που θα μεταφερθούν στο νεοσύστατο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο νοσοκομείο θα παραδοθεί στα τέλη του 2001 και θα ξεκινήσει σταδιακά τη λειτουργία του από τα μέσα του 2002.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε σε έντονο ύφος ότι «έχουν λήξει όλες οι προθεσμίες και η επιτροπή του υπουργείου Παιδείας δεν έχει κάνει τίποτε. Εάν η επιτροπή δεν καταλήξει εγκαίρως, το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να αφήσει κενό το νοσοκομείο. Έχω ανταλλάξει πολλές επιστολές με τον κ. Μπαμπινιώτη για το θέμα. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στις δικές του αποφάσεις για να λειτουργήσει το νοσοκομείο».

Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε παράλληλα να υποβαθμίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οριστική ματαίωση της ανέγερσης νέου πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Αθήνα, το οποίο θα συγκέντρωνε τις πανεπιστημιακές κλινικές και κλίνες των νοσοκομείων «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο» και «Λαϊκό», καθώς και η επιστροφή των οικοπέδων των τριών νοσοκομείων στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. «Πρόκειται για ένα νομικίστικο θέμα που δεν έχει σημασία, αν και κάποιοι προσπαθούν να του δώσουν διαστάσεις» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Αλ. Παπαδόπουλος.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ / 26 Απριλίου 2001, σελ. 9

 

"Αλέκος Παπαδόπουλος: Έτοιμο το νομοσχέδιο για την υγειονομική κάλυψη - Θα ενοποιηθούν οι πόροι των κλάδων Υγείας των Ταμείων"

Αλλαγές και στο σύστημα υγειονομικής κάλυψης των ασφαλισμένων θα επέλθουν αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το συνταξιοδοτικό. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο ενοποιούνται οι πόροι των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων για τον τομέα των παροχών, σε είδος (όχι σε χρήμα) κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, το σχέδιο νόμου έχει συνταχθεί αλλά αναμένονται οι εισηγήσεις για την οικονομική προσέγγιση του εγχειρήματος από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπ. Εργασίας για τα περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία, το υπ. Εμπ. Ναυτιλίας για το ΝΑΤ κ.λ.π. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς στα πρότυπα του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της Υγείας και όχι όπως γίνεται ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Μιλώντας για τις επερχόμενες αλλαγές στους κλάδους σύνταξης των Ταμείων ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «το πρόβλημα της ασφάλισης είναι υπαρκτό και πρέπει να κατανοηθεί από όλους».

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 26 Απριλίου 2001, σελ. 28 – 47

 

"Αλ. Παπαδόπουλος : Αναμένουμε σημάδια θεραπείας στους πρώτους μήνες του 2002.

Μέχρι τέλος Μαΐου πρέπει να σταματήσουν τις «ιδιωτικές» συνεργασίες οι πανεπιστημιακοί.

Νέο ΕΣΥ: Από βδομάδα «εισάγεται» στα νοσοκομεία"

 Η εφαρμογή του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας αρχίζει στην πράξη από την ερχόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Ήδη, για τους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), υπεγράφη προχθές η απόφαση διορισμού τους και μετά την Πρωτομαγιά πηγαίνουν στις έδρες τους, ξεκινώντας την προσπάθεια αναβάθμισης και σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.

Στόχος, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, είναι να υπάρξουν εμφανή σημάδια βελτίωσης του Συστήματος Υγείας μέσα στους πρώτους μήνες του 2002.

Το πρώτο διάστημα, οι πρόεδροι των ΠεΣΥ θα το διαθέσουν για την ενημέρωσή τους και την καταγραφή των προβλημάτων στις περιφέρειές τους και μαζί με τους μάνατζερ, των οποίων ο διορισμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου, θα ξεκινήσουν την προσπάθεια βελτίωσης της υποδομής, αναδιάρθρωσης τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων και απόδοσης όλων των μονάδων υγείας ανά νομό και περιφέρεια. Με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας προκηρύχθηκαν οι θέσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών όλων των νοσοκομείων.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί να αποφασίσουν τη διακοπή της συνεργασίας τους, οποιασδήποτε μορφής, με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές ή ιδιωτικά νοσοκομεία.

Με βάση το νόμο, η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα απαγορεύεται ρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους πανεπιστημιακούς, κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας, που διατηρούν σημαντικές θέσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν την απαγόρευση του νόμου.

Η εφαρμογή του νέου νόμου θα εξαλείψει πολλές από τις σημερινές ατέλειες, ανεπάρκειες και αιτίες κακοδιοίκησης των νοσοκομείων, εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα, κυρίως εκείνα που έχουν σχέση με τον τρόπο εφημερίας των νοσοκομείων.

Ο κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», ανακοίνωσε την αλλαγή του συστήματος εφημεριών, έτσι ώστε ο ασθενής να βρίσκει πάντοτε γιατρό όταν φτάνει στο νοσοκομείο και να μην παρατηρηθεί άλλη φορά το πρόσφατο φαινόμενο της Αλεξανδρούπολης, όπου σε ημέρα εφημερίας δεν υπήρχε κανείς στη θέση του.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους δημοσιογράφους, ειδική αναφορά έγινε και στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο κτιριακά πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών να καθορίσει αμέσως ποιες πανεπιστημιακές κλινικές θα εγκατασταθούν στο νοσοκομείο αυτό, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για να αρχίσει η σταδιακή λειτουργία του από τα μέσα του επόμενου χρόνου.

Παράλληλα, κατηγόρησε για ολιγωρία την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο και επεσήμανε ότι εάν δεν απαντήσουν σύντομα, το υπουργείο θα προχωρήσει στις αποφάσεις του και στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενταγμένου πλήρως στο ΕΣΥ.

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να αρχίσει και η προμήθεια από τα Κέντρα Υγείας, τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ των εκατοντάδων νέων ασθενοφόρων.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, ξεκίνησε ήδη από το ΕΚΑΒ η διαδικασία για την προμήθεια ενός ελικοπτέρου, σε αντικατάσταση εκείνου που χάθηκε πρόσφατα, καθώς και για την ενοικίαση με διεθνή διαγωνισμό δύο αεροπλάνων για τη μεταφορά ασθενών από νησιωτικές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Γίνεται μία προσπάθεια, όπως ανέφερε, ώστε να έχουμε τα αεροπλάνα στη θερινή περίοδο.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή παρακολούθησης των έργων που πρέπει να γίνουν σε διάφορα νοσοκομεία, τόσο της Αθήνας όσο και επαρχιακών πόλεων.

 

 

Home