Εγκαίνια στον Εύδηλο, ελπίδα ζωής το κέντρο υγείας
Επενδυτής / 6 Οκτωβρίου 2001, σελ. 10
Ο μοναχός του Εστερναχ
Γύρω στο 550μ.Χ. ένας μισο-ιρλανδός, μισο-κέλτης μοναχός, ξεκίνησε από τη μικρή πόλη του Εστερναχ στο σημερινό Λουξεμβούργο για να προσηλυτίσει ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη. Έκτοτε, κάθε χρόνο οι κάτοικοι της ιστορικής αυτής μητροπολιτικής έδρας γιορτάζουν συμβολικά τη μεγάλη πορεία του, Αγίου πλέον, Βιλενμπροτ. Και ο ένας πίσω από τον άλλο προχωρούν προς την εκκλησία κάνοντας ένα βήμα πίσω για κάθε δύο βήματα μπροστά. Συμβολίζοντας έτσι, μέσα από την ιδιαίτερη αυτή πομπή, τη δυσκολία για τον κάθε άνθρωπο να προσεγγίσει την τελική σωτηρία.
Κάπως έτσι και η χώρα μας βρίσκεται στη μετέωρη εκείνη κατάσταση όπου το βήμα που ετοιμάζεται να κάνει δεν ξέρουμε αν θα είναι προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
Προς την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωσή της ή προς την αμοιβαδοποίηση και τον κατακερματισμό. Προς την πλήρη ενσωμάτωση και τον συγχρονισμό της με τον ανεπτυγμένο κόσμο ή προς την υποβάθμιση και την περιθωριοποίησή της.
Ας μη βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει εκβιαστική αυτή τη διάζευξη.
Τρίτος δρόμος για την Ελλάδα δεν υπάρχει πια. Τούτη είναι η ρεαλιστική μας αποτίμηση του κόσμου σήμερα, τούτη είναι και η πραγματικότητα του τόπου μας. Όσοι καλόπιστα ή κακόπιστα δεν το καταλαβαίνουν προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και στο λαό. Χειρίστη όμως υπηρεσία προσφέρουν όλοι εκείνοι που βαδίζουν το δρόμο του λαϊκισμού και της ευκολίας. Όσοι με συνθήματα και λόγια κενά περιεχομένου αποπροσανατολίζουν την πολιτική διαμάχη και προτάσσουν ιδεολογικές σκιαμαχίες για να συγκαλύψουν την έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.
Είτε το θέλουμε, είτε όχι, στη δεδομένη χρονική στιγμή η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί ο τόπος θα κριθεί από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Και στο βαθμό που θα ανταποκριθεί στην πρόκληση των καιρών, από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όχι απλά γιατί κυβέρνηση και κόμμα τυχαίνει να διαχειρίζονται τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Αλλά γιατί η όποια πολιτική συζήτηση γίνεται σήμερα στο τοπο γίνεται εντός αυτών των σχηματισμών.
Η ευθύνη όλων μας είναι δεδομένη και είναι πράγματι ιστορική. Με την ουσιαστική έννοια της λέξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούμε να απολογηθούμε για τις επιλογές μας. Όχι μόνο ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Από την ευθύνη αυτή δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να ξεφύγουμε.
Και εάν δεν μπορούμε να την αναλάβουμε, καλύτερα να σηκωθούμε και να πάμε σπίτια μας. Και ας είναι επώδυνο για πολλούς να ξυπνήσουν στη σκληρή πραγματικότητα της απώλειας της εξουσίας. Σήμερα υπάρχει ακόμα καιρός. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκτήσει ο τόπος διακυβέρνηση ισχυρή και αποτελεσματική. Αύριο δεν θα φτάνει πια. Το βήμα προς τα πίσω δεν έχει συντελεστεί. Και αντίθετα απ’ ότι στο Εστερναχ, δεν θα είναι μόνο ένα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 18 Οκτωβρίου 2001, σελ.61
"Αρχίζει η αξιολόγηση γιατρών"
Αρχίζει με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος η διαδικασία για την αξιολόγηση των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ.
Η αξιολόγηση αυτή γίνεται με βάση τον πρόσφατο Νόμο 2889 και είναι η πρώτη που γίνεται ύστερα από 17 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ. Αρχικά θα αξιολογηθούν οι μόνιμοι διευθυντές του ΕΣΥ και τώρα θα εκτιμηθεί το έργο όλης της θητείας τους. Η αξιολόγηση θα επαναλαμβάνεται για τους διευθυντές ανά πενταετία.
Γίνεται δε με κριτήρια το κλινικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο καθώς και το ήθος και την εν γένει συμπεριφορά του προς τη διοίκηση, τους συναδέλφους, τους ασθενείς και το κοινό.
Οι γιατροί θα βαθμολογούνται με Α, Β ή Γ. Στο γιατρό που θα βαθμολογείται με Β θα υποδεικνύονται από το Συμβούλιο Κρίσης τα σημεία στα οποία χρειάζεται βελτίωση και θα προτείνεται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει για τη βελτίωση αυτή.
Ύστερα από τρία χρόνια ο γιατρός αυτός θα επαναξιολογείται. Εάν δεν έχει βελτιωθεί, τοποθετείται σε προσωρινή προσωποπαγή ομοιόβαθμη θέση σε νοσηλευτική μονάδα του ίδιου ΠεΣΥ και η θέση του επαναπροκηρύσσεται.
Όσοι βαθμολογούνται με Γ θα τοποθετούνται αμέσως με προσωποπαγή θέση και η θέση που κατείχαν μέχρι τότε θα επαναπροκηρύσσεται.
ΕΘΝΟΣ / 22 0κτωβρίου 2001, σελ.38
"Εγκαίνια στον Εύδηλο, ελπίδα ζωής το κέντρο υγείας"
Με τη φράση «τα εγκαίνια είναι μόνο για φανφάρες» κήρυξε χθες την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ευδήλου ο υπουργός Υγείας κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΠΕΣΥ κ.Κώστα Στεργιόπουλο, τον βουλευτή Σάμου, τον πρόεδρο του νοσοκομείου Ικαρίας και τους δημάρχους Ευδήλου και Ραχών ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του Κέντρου Υγείας.
Ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου και ιδιαίτερα του εργολάβου που κατάφερε σε ένα χρόνο να παραδώσει το Κέντρο Υγείας στην εξυπηρέτηση των κατοίκων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Κέντρο διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως αιματολογικό αναλυτή, πράγμα που δεν υπάρχει σε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας. Παράλληλα, επισήμανε την αναγκαιότητα του Κέντρου Υγείας ως ελπίδα ζωής για τον Εύδηλο Ικαρίας και τις Ράχες και δήλωσε ότι τα 45 εκατομμύρια δραχμές που υπάρχουν στα ταμεία του νοσοκομείου θα δοθούν για τον εξοπλισμό των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων του νησιού.
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΕΣΥ να διερευνήσει την πιθανότητα ώστε να βρεθεί ουρολόγος και ψυχίατρος για να δημιουργηθεί σύντομα μονάδα τεχνητού νεφρού και κέντρο ψυχικής υγείας.
Εν τω μεταξύ από την πλευρά τους οι φορείς του νησιού δήλωσαν ότι ο υπουργός ολοκλήρωσε ότι υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή για τη θωράκιση των κατοίκων της βόρειας Ικαρίας.
|