Οι
Ράμπο με τα
λευκά
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
/ Στη Βουλή το νέο ΕΣΥ
ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΦΕΕ
Ευρω-Αλέκος με προτάσεις
Ευχαριστίες από την Παλαιστίνη
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
/ Ενστάσεις για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ
Υπουργός Υγείας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού
Επίσκεψη Παπαδόπουλου σε νοσοκομεία
Ναι στα νομοσχέδια για την Υγεία από την ΟΚΕ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ
/ 4 Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 10
"Οι
Ράμπο με τα
λευκά"
Μετά
τους ΄΄ Ράμπο
της Εφορίας΄΄,
ο Αλέκος
Παπαδόπουλος
θα
δημιουργήσει
τους ΄΄ Ράμπο
της Υγείας΄΄. Ο
Υπουργός
Υγείας
καταθέτει στη
Βουλή δύο
νομοσχέδια του
ΕΣΥ, στα οποία
περιλαμβάνεται
η σύσταση Ειδικού
Σώματος
Υπηρεσιών. Οι έφοδοί τους δεν θα περιορίζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Θα περιλαμβάνουν και ελέγχους σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Με το καλό να συσταθεί μια αστυνομία που δεν θα καταστέλλει τον πολίτη, αλλά αυτούς που ταλαιπωρούν τον πολίτη.
ΕΘΝΟΣ
/ 12
Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 7
"ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
/ Στη Βουλή το νέο ΕΣΥ"
Κατατέθηκε χθές το βράδυ στη Βουλή το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ από τον
Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο.
Οι βασικές τομές που επιχειρούνται με το νομοσχέδιο είναι η διαίρεση της χώρας σε υγειονομικές περιφέρειες (ίδιες με τις διοικητικές), όπου και θα ιδρυθούν τα ΄΄ Περιφερειακά Συστήματα Υγείας΄΄ η απαγόρευση να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο από την 1/1/2002 οι πανεπιστημιακοί ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ, ενώ τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου απαγορεύεται στους ίδιους η παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, ακόμη και αυτής του συμβούλου σε ιδιωτικές κλινικές. Προβλέπεται, μάλιστα, πρόστιμο 25 εκ. δραχμών για την ιδιωτική επιχείρηση που απασχολεί πανεπιστημιακό καθηγητή. Ακόμη, προβλέπεται πενταετής θητεία για τους γιατρούς που προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ, ανεξάρτητα από βαθμίδα, και για όλους όσοι ήδη υπηρετούν η θητεία τους μετατρέπεται σε πενταετή. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά οι αμοιβές για την επίσκεψη θα καταβάλλονται απευθείας στο νοσοκομείο από τον εξεταζόμενο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
/ 12 Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 3
"ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ"
Έσπειρε
"ανέμους " ο Παπαδόπουλος
"Εν μέσω θυέλλης" χθές το βράδυ ο
Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κατέθεσε το πρώτο της μεταρρύθμισης νομοσχέδιο, που αφορά τη
"βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας".
Τη στιγμή που πανεπιστημιακοί, αλλά και νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν σύσσωμοι στο νομοσχέδιο, το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε ακάθεκτο στην κατάθεσή του.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει τη δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, την απογευματινή λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων, την ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας και την απαγόρευση εργασίας τους σε ιδιωτικά κέντρα διοίκησης των νοσοκομείων από μάνατζερ, ενώ αίρεται η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων γιατρών.
Αναλυτικότερα, συγκροτούνται δεκαέξι ολοκληρωμένα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας εκ των οποίων τρία στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη.
Τα
ΠεΣΥ είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, με ευρεία εκπροσώπηση, το οποίο υποστηρίζεται από επιστημονικό συμβούλιο και κεντρική υπηρεσία με σύγχρονη οργανωτική δομή. Σε κάθε
ΠεΣΥ υπάγονται όλες οι μονάδες ΕΣΥ κάθε περιφέρειας. Από την άλλη πλευρά, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως αυτοτελείς αποκεντρωμένες μονάδες των
ΠεΣΥ, θα διοικούνται από τον μάνατζερ, ενώ θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό.
Κάθε νοσοκομείο υποχρεούται στη σύνταξη νέων οργανισμών και κανονισμών λειτουργίας. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με βάση τους νέους κανονισμούς κατανέμονται ή ανακατανέμονται οι κλίνες, τα εργαστήρια, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και το προσωπικό δυναμικό.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα δημιουργείται ειδική υπηρεσία με τίτλο
"Υπηρεσία Υποδοχής Ασθενών", η οποία στελεχώνεται με ειδικό προσωπικό. Παράλληλα, συγκροτούνται αυτοτελή διοικητικά τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Βάσει του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να λειτουργούν όλη μέρα.
Εντάσσονται στο Δημόσιο
Σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ετσι, από 1.1.2002, απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο ή να προσφέρουν με οποιαδήποτε σχέση υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές κ.τ.λ.
Το άρθρο που έχει προκαλέσει ήδη θύελλα αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι αυτό που αφορά το καθεστώς απασχόλησής τους.
Έτσι, όλοι οι γιατροί που θα διορίζονται εφεξής θα έχουν πενταετή θητεία. Στο τέλος της 5ετίας, η θέση θα επαναπροκηρύσσεται. Εφόσον, ο γιατρός που κατέχει τη θέση επιλεγεί και πάλι, διορίζεται με πενταετή θητεία.
|
ΚΕΡΔΟΣ
/ 12
Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 9
"ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΦΕΕ"
Στηρίζουμε το ελληνικό φάρμακο
"Θα πρέπει να μας διέπει όχι απλά η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά η εξάλειψη της
άσκοπης, μη αποδοτικής, βλαβερής φαρμακευτικής κατανάλωσης".
Στην άποψη ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τομέα υγείας και στο οικονομικά της, στο γεγονός ότι το ακριβό φάρμακο δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, αλλά και ότι η υγεία μπορεί να λειτουργήσει με διαφάνεια στη χώρα μας εάν λειτουργήσει σωστά και αποκεντρωμένα, ιδιαίτερα μετά την τοποθέτηση των
"Ράμπο", συμφώνησαν το Σάββατο το απόγευμα κυβερνητικοί και εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, στη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Μιλώντας στο συνέδριο ο
Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Αλέκος Παπαδόπουλος, για άλλη μία φορά πέρασε το μήνυμα για ουσιαστική αποκέντρωση και πολυδιάσπαση στον τομέα της υγείας, τονίζοντας ότι πριν από τον ίδιο, αρμόδιοι για την υγεία στη χώρα μας είναι: Οι
Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κοιν. Ασφαλίσεων και η
Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα των Ελεγκτών Υγείας, οι οποίοι θα αποτελούν ιμάντα και αγωγό που θα προτείνουν μέτρα για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας.
"Ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη κυμαίνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ γύρω στο 15% των δαπανών υγείας, στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 20% σημείωσε και τόνισε ότι θα πρέπει να μας διέπει όχι απλά η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά η εξάλειψη της άσκοπης, μη αποδοτικής βλαβερής φαρμακευτικής κατανάλωσης".
Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ΕΟΦ, ο οποίος θα πρέπει να καταστεί αξιόπιστος αξιολογητής της θεραπευτικής αξίας των φαρμακευτικών προϊόντων και βιοϊσοδυναμίας των αντιγράφων φαρμάκων αλλά και θα αναβαθμίσει το σύστημα της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Ιουλίας Τσέτη, εάν η ηγεσία του υπουργείου αποδέχεται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει δεύτερης ποιότητας φάρμακα, δεδομένου ότι δεν γίνονται έλεγχοι βιοϊσοδυναμίαας από τον ΕΟΦ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι
"το φάρμακο τελικά είναι αυτό που ενδιαφέρει. Θα στηρίξουμε της ελληνική βιομηχανία και εάν δεν το κάναμε αυτό, θα είμαστε από άλλο πλανήτη".
Η υποδιοικητής του ΙΚΑ, Ε. Χατζηανδρέου, τόνισε ότι δημιουργείται στο ΙΚΑ Σύστημα Διαχείρισης Συνταγών Φαρμακείων, το οποίο βρίσκεται στη φάση προκήρυξης διαγωνισμού.
|
ΑΘΗΝΑΪΚΗ
/ 15 Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 16
"Ευρω-Αλέκος με προτάσεις"
Με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του
Υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου συνεδρίασε χθές στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.
Τα κυρίαρχα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου ήταν το νέο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας, η κοινοτική πολιτική σχετικά με την προστασίας της υγείας από τις συνέπειες του καπνίσματος, η πρόταση Οδηγίας για τις κλινικές δοκιμές, καθώς και το θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών σε συνάρτηση με τη νέα παραλλαγή της ασθένειας Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ.
Όσον αφορά το νέο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης στο τομέα της δημόσιας Υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων,
οτι το δυναμικό βελτίωσης της υγείας μέσω της κοινοτικής δράσης είναι προς το παρόν μη επαρκώς αξιοποιημένο και ότι απαιτείται το νέο πρόγραμμα για να καλύψει αυτό το κενό.
Σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν είναι επαρκής και ιδιαίτερα το προβλεφθέν ποσό σχετικά με τον τρίτο άξονα (αφορά δράσεις για τη βελτίωση της υγείας).
Όσον αφορά σχετικά με την ίδρυση νέας δομής για το συντονισμό των υφισταμένων δικτύων παρακολούθησης της υγείας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για τα θέματα του περιορισμού του καπνίσματος η Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεσή της να υποβάλλει νέα πρόταση μετά την ακύρωση υφιστάμενης Οδηγίας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τον περιορισμό της διαφήμισης υπέρ των προϊόντων καπνού.
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ
/ 15 Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 5
"Ευχαριστίες από την Παλαιστίνη"
Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε προχθές ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Αμπντάλα Αμπντάλα. Σκοπός του μεταξύ άλλων, να ευχαριστήσει τον Α. Παπαδόπουλο και τον Δ. Θάνο για την βοήθεια που πρόσφερε στους Παλαιστίνιους η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου απέστειλε ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 100 εκατ.
δρχ., ενώ στην Ελλάδα νοσηλεύονται και 20 τραυματίες από τις πρόσφατες συγκρούσεις.
Η ΧΩΡΑ
/ 21
Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 24
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
/ Ενστάσεις για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ
Ταράζει τα νερά στο χώρο της Υγείας το νομοσχέδιο με τίτλο «εκσυγχρονισμός και βελτίωση του ΕΣΥ», το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο.
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Οικονόμου, «παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες διορθώσεις στο σχέδιο – μετά τις παρεμβάσεις των γιατρών – εντούτοις αποδείχθηκαν πως είναι δευτερευούσης σημασίας».
Οι ενστάσεις του ΙΣΑ αφορούν στην απομάκρυνση του γιατρού από τα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως και στη ρύθμιση με τα ιδιωτικά ιατρεία η οποία, όπως εκτιμούν, αντί να κινηθεί στη κατεύθυνση της σύνδεσης όλων των γιατρών με το Σύστημα Υγείας (μέσω συλλογικών συμβάσεων), στην ουσία πλήττει και περιθωριοποιεί τους περισσότερους γιατρούς.
Να σημειωθεί ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται και στο ζήτημα της περίθαλψης, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του συλλόγου, περνάει στα χέρια των διαχειριστών, των παραγόντων της οικονομίας, με άμεσο κίνδυνο να χάσει τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα.
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ
/ 25
Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 6
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
"Υπουργός Υγείας στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού:"
"
Στα επόμενα χρόνια οι δυνατότητες παρέμβασης στην εθνική Οικονομία θα είναι μειωμένες στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τελειώνει ο καιρός που υπήρχε η δυνατότητα για χαλαρότητες, θωπείες και ανευθυνότητες…
Οι συνέπειες μιας μη ορθολογιστικής πολιτικής θα είναι αδυσώπητες".
Τώρα καταλάβαμε γιατί σας αγαπάει ο Μητσοτάκης.
ΒΡΑΔΥΝΗ
/ 27
Δεκεμβρίου 2000,
σελ. 17
"Επίσκεψη Παπαδόπουλου σε νοσοκομεία"
Δύο νοσοκομεία της Αθήνας επισκέφθηκε χθές ο
Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, στα οποία συνομίλησε με ασθενείς αλλά και μέλη της διοίκησης. Ο κ. Παπαδόπουλος αρχικά πήγε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών που τον υποδέχθηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε θαλάμους που ήδη έχουν ανακαινιστεί, καθώς και χώρους που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επισκευών. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος πήγε στο Θριάσιο Ελευσίνας, στο πολύπαθο αυτό νοσοκομείο,
στο οποίο συνομίλησε κυρίως με ασθενείς.
Εκείνο που προκάλεσε έντονη εντύπωση στον κ. Παπδόπουλο ήταν ο ενθουσιασμός των ασθενών, αφού όπως δήλωσε αμέσως μετά την επίσκεψή του οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την παροχή υπηρεσιών.
Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα έκανε λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία (φανταστείτε που έχουμε φθάσει) επειδή οι ασθενείς μίλησαν με καλά λόγια για την παροχή υπηρεσιών στο Θριάσιο νοσοκομείο.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης του εν λόγου νοσοκομείου δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα και για τα άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η οργάνωση του Θριασίου επιβεβαιώνει και την επιλογή του ιδίου να συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά νοσοκομεία.
|
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ
/ 29
Δεκεμβρίου 2000,
σελ 17
"Ναι στα νομοσχέδια για την Υγεία από την ΟΚΕ"
Θετικά τα μηνύματα για τη μάχη που ετοιμάζεται να δώσει ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος.
"Με καλά σχόλια" υποδέχθηκε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) τα δύο νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η επιτροπή θεωρεί μάλιστα ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια αγγίζουν πτυχές μόνο του προβλήματος και συνιστά να συνοδευτούν από περισσότερα νομοσχέδια, ώστε να επιλυθεί επί της ουσίας ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΚΕ, ένα πρώτο βήμα προς την ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ θα ήταν να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε μονομετοχικές εταιρείες, των οποίων τη μόνη μετοχή θα έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Υγείας ή κάποιο από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και να διερευνηθούν τα περιθώρια αυτόνομης δράσης των νοσοκομείων. Επισήμανε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των νοσοκομείων εξαρτάται άμεσα τόσο από την οικονομική στήριξη που τους παρέχεται όσο και από τον έλεγχο της διαχείρισης του συστήματος Υγείας. Η ΟΚΕ επικροτεί το γεγονός ότι τα δύο νομοσχέδια αποφεύγουν τον σκόπελο των Προεδρικών Διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων, αφού δεν παραπέμπουν σε αυτά συχνά, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων.
|
|