ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Εγκαινιάστηκε

Θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο

Καθολική στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Παπαδόπουλο

Συγχαρητήρια στον Αλ. Παπαδόπουλο

 

 

 

 

 

 

 

ΕΘΝΟΣ / 2 Νοεμβρίου 2000, σελ. 60

 

"Εγκαινιάστηκε..."

 

....από τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο η μονάδα επανένταξης ατόμων με ψυχικά προβλήματα που λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος "ΨΥΧΑΡΓΩ" στους Φιλιάτες. 

Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι μία νέα πρωτοβουλία γεμάτη ανθρωπιά εκδηλώνεται στο Νομό Θεσπρωτίας, και ότι εκτός από το Δημιουργικό Πρόγραμμα που υλοποιείται στο Νομό, περισσεύει και η κοινωνική ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

 

 

ΕΞΟΥΣΙΑ / 11 Νοεμβρίου 2000, σελ. 6

 

"Θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο"

 

Κέρδισε το χειροκρότημα των συνέδρων ο Αλέκος Παπαδόπουλος

Η εμφάνιση και η εισήγηση του υπ. Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου διέψευσαν τις Κασσάνδρες που προέλεγαν ότι στην Συνδιάσκεψη θα εκφραζόταν η δυσαρέσκεια μιας μεγάλης μερίδας του κομματικού μηχανισμού για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση.

Τρεις φορές οι σύνεδροι χειροκρότησαν τον Αλ. Παπαδόπουλο δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στα 200 μέτρα που έχει εξαγγείλει. Ο Υπουργός Υγείας ξεκίνησε την εισήγησή του τονίζοντας ότι ο βασικός σκοπός του είναι να κατοχυρωθούν οι αρχές που πρέσβευαν ο Π. Αυγερινός και ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς, αγγίζοντας τις "ευαίσθητες χορδές" των συνέδρων. Ωστόσο δεν "χάϊδεψε τα αυτιά τους". "Οι υπηρεσίες υγείας, όπως λειτουργούν, συχνά ταλαιπωρούν και εξευτελίζουν τον ασθενή, δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας και ανασφάλειας στον πολίτη και στην πράξη ακυρώνουν τις βασικές αρχές του ΕΣΥ, που αφορούν την καθολική και ισότιμη φροντίδα. Θέλουμε τα συνεχώς αυξανόμενα χρήματα που δίνονται για την υγεία να πιάνουν τόπο" υπογράμμισε. Ακόμη, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, ξεκαθάρισε ότι είναι μεν ανοιχτός στο διάλογο, αλλά "δε θα κάνουμε εκπώσεις", ούτε "θα παζαρέψουμε τις βασικές αρχές πράγμα που θα αλλοίωνε τη λογική της μεταρρύθμισης". Επεσήμανε δε ότι θέλει συμμάχους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνοντας, πάντως, ότι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης θα είναι οι ανάγκες των πολιτών. Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης των νοσοκομείων (κατάργηση των νομικών προσώπων, πρόσληψη μάνατζερ κ.λ.π.) που φαίνεται να αποτελούν σημεία τριβής με τα συνδικάτα, ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε ότι μένει ακλόνητος. Διαβεβαίωσε, βέβαια, ότι κάθε νοσοκομείο θα διαθέτει ξεχωριστό οργανισμό, που θα περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις του προσωπικού, σημειώνοντας ότι σήμερα επικρατεί "οργανωμένη ανευθυνότητα".

Η στιγμή όμως που απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα ήταν όταν υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ θα είναι ενιαίες, όπως σημαίνει ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι ανυποχώρητος αναφορικά με την απαγόρευση στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα.   

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 13 Νοεμβρίου 2000

 

Καθολική στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Παπαδόπουλο

 

Κοινός στόχος είναι για το ΠΑΣΟΚ ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ με τομές και μέτρα, που θ' αλλάξουν τόσο την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, όσο και την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα το καταστήσουν ανταγωνιστικό προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος διογκώνεται πιεστικά προς το ΕΣΥ, που φαίνεται να προσπαθεί να ανταποκριθεί ασθμαίνοντας στα νέα παγκόσμια και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αυτό είναι γενικά το κλίμα που επικράτησε στην Πανελλήνια Διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, την αναμόρφωση του ΕΣΥ και τις σύγχρονες πολιτικές πρόνοιας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που φαίνεται ότι έχει ικανοποιήσει τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είδε ότι έχει καθολική στήριξη από το κόμμα στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.

Η στήριξη όμως δεν ήρθε και από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Αυτό ήταν βέβαια αναμενόμενο ως ένα βαθμό, αλλά η σκληρότατη κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσουμπέλης δημιουργεί βεβαιότητα ότι από πλευράς εργαζομένων θα ακολουθήσουν έντονες αντιδράσεις. Είπε μεταξύ άλλων ότι :

  • "Οι αποφάσεις πάρθηκαν ύστερα από εισηγήσεις ομίλων και τεχνοκρατών έξω και πέρα από το ΠΑΣΟΚ, από Επιτροπές που συγκροτήθηκαν στο παρασκήνιο με μεθοδεύσεις αποκλεισμού των διαφορετικών απόψεων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το κόμμα καθοδηγεί την κυβέρνηση ή αν η κυβέρνηση και οι σύμβουλοι ή και οι όμιλοι αποφασίζουν και στο κόμμα επιφυλάσσεται ο ρόλος του παρατηρητή και του χειροκροτητή".

  • "Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε συντηρητική κατεύθυνση. Διαπνέονται από λογιστική λογική και αντίληψη. Θίγουν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους και την κοινωνικής αλληλεγγύης, που είναι η δημόσια υγεία. Εμπορευματοποιούν το κοινωνικό αγαθό της υγείας, παραβιάζουν την αρχή της καθολικότητας και της ισότητας, την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας".

  • Προς επιδείνωση οδηγεί το ΕΣΥ η κυβέρνηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας στη διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την υγεία.

"Αν η κυβέρνηση επεδίωκε πραγματικά την ποιότητα και βελτίωση στο σύστημα υγείας", αναφέρει η ανακοίνωση, "θα είχε σαφώς προσδιορίσει το χρόνο που το κοινωνικό μας κράτος θα προσέγγιζε την ποιότητα, τους όρους και τα κριτήρια που ισχύουν για όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

 

 

 

ΕΘΝΟΣ / 13 Νοεμβρίου 2000, σελ. 10

 

Συγχαρητήρια στον Αλ. Παπαδόπουλος

 

Τί απέδειξε η Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης για το ΠΑΣΟΚ;

Οτι το κυβερνών κόμμα μπορεί να συζητά πολιτικά, με διαφωνίες μεν, χωρίς όμως προειλημμένες αποφάσεις.

Αρκεί να υπάρχει αφενός καλή προετοιμασία και καθαρότητα θέσεων και αφετέρου οι προσωπικές στρατηγικές κορυφαίων στελεχών να υποστέλλονται - ή να είναι τόσο δυνατή η πίεση στην κοινωνία, όπως συμβαίνει στον τομέα της υγείας, που μην μπορεί κανένα στέλεχος να τις αγνοήσει, χωρίς να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, πάντως, πήρε συγχαρητήρια και από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για το επίπεδο της Συνδιάσκεψης.

 

Home