”ΤΑ ΝΕΑ” 02-03-06

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - Πισωγύρισμα

    του Δημήτρη Μητρόπουλου

     

Ο ‘Καποδίστριας‘ ανήκει στη ρομαντική φάση διακυβέρνησης της χώρας από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Το μακρινό 1998 ο Αλέκος Παπαδόπουλος δεν ήταν στη στενή ομάδα του Κώστα Σημίτη. Ήταν όμως ένας προοδευτικός πολιτικός με ανεξάρτητη παρουσία, ο οποίος πίστευε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Και έβαζε τις πεποιθήσεις του πάνω από το πολιτικό κόστος.

Οκτώ χρόνια αργότερα ο ‘Καποδίστριας‘ αρχίζει να ξηλώνεται με την τροπολογία Παυλόπουλου. Ενδίδοντας στα αιτήματα Βραχασίου, της Τσαριτσάνης ή των Ζωνιανών, ο νυν υπουργός Εσωτερικών προκαλεί μια γενικευμένη αναταραχή στην αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον πενήντα   υπερήφανες κοινότητες ανά την επικράτεια διεκδικούν την αυτονόμησή τους και έχουν, βέβαια, ως προστάτες τοπικούς βουλευτές ή και υπουργούς της Ν.Δ., όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης που έθεσε θέμα Νέας  Σάντας Κιλκίς. Έτσι, μια ατμόσφαιρα τοπικισμού πλανάται πάνω από τη Βουλή.

Φυσικά, η Ν.Δ. κάνει το παιχνίδι της. Ως αντιπολίτευση υποδαύλιζε τις αντιδράσεις κατά του ‘Καποδίστρια‘. Ως Κυβέρνηση τις ικανοποιεί. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε χρονιά δημοτικών εκλογών είναι ακόμη πιο δυσοίωνο. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο ή για πολιτικό και θεσμικό πισωγύρισμα σε άλλες εποχές.

Ο Αλέκος είναι άνθρωπος με διαύγεια αντίληψης και χωρίς πολλές αυταπάτες. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι κάποιος που σκέπτεται – και καμιά φορά φιλοσοφεί – πάνω στην πολιτική. Αποτελεί, βέβαια, ειρωνεία ότι η τροπολογία Παυλόπουλου τον βρίσκει να ασχολείται με δημοτικές και νομαρχιακές υποψηφιότητες για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη.

Κάπως έτσι, δύο αιώνες αργότερα, επιχειρείται η δεύτερη πολιτική δολοφονία του ‘Καποδίστρια‘ – αυτή τη φορά χωρίς αίμα. Άραγε, θα       χάσει ξανά ο μεταρρυθμιστής κυβερνήτης τη μάχη με τους           δημογέροντες; Πιθανώς το όνομα με το οποίο βαφτίστηκε η διοικητική μεταρρύθμιση του 1998 να μην ήταν γουρλίδικο.

 

 

Home