Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Νοσοκομείων ΕΣΥ
Μέσα στο 2002 ξεκινούν τη λειτουργία τους τα αυτοτελή "Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών" (ΤΕΠ), αρχικά, σε 13 νοσοκομεία της Αττικής και σε 5 της Θεσσαλονίκης. Στόχος τους είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όταν αντιμετωπίζουν ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας. Η Οργάνωσή τους, ο τρόπος λειτουργίας και η στελέχωση τους καθορίζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση.
Με το νέο σύστημα θα παρέχεται άμεση και εξειδικευμένη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που θα προσδιορίζεται ανάλογα με τον βαθμό επείγοντος.
Παράλληλα, όμως, η παρέμβαση αυτή επιτρέπει τον περιορισμό των πλασματικών "επειγουσών" εισαγωγών. Γι αυτό και την ευθύνη των εισαγωγών θα την έχει ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων.
Με τον τεκμηριωμένο διαχωρισμό των επειγόντων και μη επειγόντων περιστατικών, διευκολύνεται η διαχείριση των κλινών από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ράντζων.
Ακόμη, η οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΠ, αλλάζει το σημερινό σύστημα εφημερίας των Νοσοκομείων.
Το νέο σύστημα θα κατανείμει τους ασθενείς στην Αττική, από 800-1600 που προσέρχονται σήμερα σε κάθε εφημερεύον Νοσοκομείο, σε περίπου 350-450 ανά
ΤΕΠ.
Τα ΤΕΠ θα λειτουργούν συνεχώς επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα και επί 365 ημέρες τον χρόνο.
Στην πρώτη φάση, τα ΤΕΠ θα λειτουργούν όλο το 24ωρο κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας και θα αντιμετωπίζουν κάθε επείγον περιστατικό στο πρωινό ωράριο (08.00 μέχρι τις 14.30) τις υπόλοιπες ημέρες.
|