Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Νοσοκομείων ΕΣΥ

 

Τρόπος λειτουργίας

Με την άφιξη του ασθενή στο νοσοκομείο, θα τον υποδέχεται γιατρός και νοσηλεύτρια που θα είναι εξειδικευμένοι στην διαλογή των προσερχόμενων ασθενών και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής του, θα τον κατευθύνουν σε εξειδικευμένες και διαφορετικές υπηρεσίες του Τμήματος.
Οι "απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς" καταστάσεις θα αντιμετωπίζονται άμεσα σε εξειδικευμένο χώρο που ονομάζεται αίθουσα αναζωογόνησης και διαθέτει ό,τι χρειάζεται από εξοπλισμό για να σώζονται ζωές.

Για μια ακόμη κατηγορία περιστατικών, αυτά που ορίζονται ως υπέρ-επείγοντα (βαριά πάσχοντες ή τραυματίες που η ζωή τους δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο), η άμεση και κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση είναι το κλειδί. Αυτοί οι ασθενείς θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ούτως ώστε να αποφευχθεί να μπει η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο. Μετά τις πρώτες φροντίδες, οι ασθενείς αυτοί θα οδηγηθούν στο θάλαμο παρακολούθησης και, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασής τους, εισάγονται σε τμήμα του Νοσοκομείου (ΜΕΘ, κλινική, .).

Οι υπόλοιποι ασθενείς, με επείγον πρόβλημα, αλλά σε σταθερή κατάσταση θα κατευθυνθούν στους απλούς θαλάμους εξέτασης, όπου θα τους εξετάσουν οι γιατροί του ΤΕΠ, αλλά και γιατροί ειδικοτήτων από τις κλινικές του Νοσοκομείου.

Ανάλογα με την κατάστασή τους, είτε θα εισαχθούν για νοσηλεία, είτε θα τους κλεισθεί ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Οι ασθενείς κατά τη έξοδο τους παραλαμβάνουν γραπτές ιατρικές οδηγίες, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις, το προσωπικό του ΤΕΠ θα παρακολουθεί την πορεία των ασθενών.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν θα μετακινείται πλέον ο ασθενής από εξεταστήριο σε εξεταστήριο, αλλά θα αντιμετωπίζεται στον ίδιο χώρο από όλους τους γιατρούς που είναι απαραίτητο.

Σημαντικό σημείο για την επιτυχία των ΤΕΠ είναι η καταγραφή των βασικών στοιχείων των προσερχόμενων (ακριβής ώρα προσέλευσης στο ΤΕΠ, διάγνωση, τήρηση πρωτοκόλλων φροντίδας, χρόνος ανταπόκρισης, κ.α.) σε ειδικά έντυπα και μηχανογραφημένο ιατρικό φάκελο. Γι αυτό και, εν όψει τον Ολυμπιακών Αγώνων, τα ΤΕΠ θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα για την υποδοχή ασθενών από τις Ευρωπαϊκές, τουλάχιστον χώρες και την χρήση από αυτούς, των καρτών υγείας που διαθέτουν.

 

 

Στελέχωση

Τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων θα στελεχωθούν με ειδικά εκπαιδευμένο μόνιμο ιατρικό προσωπικό και διοικητική ιεραρχία (Διευθυντής, Επιμ. Α, Επιμ. Β κλπ) καθώς και με ειδικευμένο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Το ιατρικό προσωπικό του ΤΕΠ θα ανήκει αποκλειστικά στο ΤΕΠ. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίζεται η απαραίτητη εξειδίκευση των γιατρών, και θα σταματήσει η διασύνδεση με τις κλινικές, που οδηγεί σήμερα στις πλασματικές "επείγουσες" εισαγωγές και την υπερφόρτωση των Νοσοκομείων τις ημέρες γενικής εφημερίας.

 

ΑΤΤΙΚΗ

1.Ευαγγελισμός
2.Γενικό κρατικό
3.Ασκληπιείο Βούλας
4.Αγία Όλγα
5.Σισμανόγλειο
6.Τζάνειο
7.Θριάσιο
8.ΚΑΤ
9.Κρατικό Νικαίας
10.Ερυθρός
11.Σωτηρία
12.Χαϊδαρίου
13.Παίδων: Αγία Σοφία - Αγλαΐα Κυριακού
 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1.Παπαγεωργίου
2.ΑΧΕΠΑ
3.Ιπποκράτειο
4.Παπανικολάου
5.Αγ. Παύλος

 

Home