Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών Υπουργείου Οικονομικών

Με την ψήφιση του Ν. 2343/95 «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών», θεσπίστηκαν οργανωτικές αλλαγές των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Οι σημαντικότερες από αυτές συμπυκνώνονται :

· Στη σύσταση ανεξάρτητου κλάδου Οικονομικών Επιθεωρητών του κράτους, προκειμένου να υπάρξει σύγχρονος και αποτελεσματικός έλεγχος των δημόσιων διαχειρίσεων, καθώς και να διασφαλιστεί ο εσωτερικός αυτοέλεγχος των υπηρεσιών και του όλου συστήματος φορολογικών ελέγχων. Έργο των Επιθεωρητών είναι η παρακολούθηση, εποπτεία και ο έλεγχος του βεβαιωτικού, εισπρακτικού, ελεγκτικού και διαχειριστικού έργου των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, όλων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., των Δ.Ε.Κ.Ο. και των Ν.Π.Ι.Δ.Δ. ή άλλων οργανισμών που επιχορηγούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, από Ν.Π.Δ.Δ. και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

· Στην ίδρυση Ελεγκτικών Κέντρων για την ουσιαστικότερη άσκηση του τακτικού και του προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ανάλογα με τη σπουδαιότητα των ελεγχόμενων φορολογικών υποθέσεων (μέγεθος και τζίρος επιχείρηση, αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας κλπ.)

Εικότερα το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΘΕΚ) ελέγχει επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 δις δρχ. καθώς και συνδεδεμένες επιχειρήσεις και ομίλους ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους. Τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) θα ελέγχουν επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 350 εκατ. δρχ. έως 2 δις δρχ., ενώ οι Δ.Ο.Υ. ελέγχουν επιχειρήσεις με ετήσια ακαθόριστα έσοδα έως 350 εκατ δρχ.

Για τη διασφάλιση του αναγκαίου εσωτερικού αυτοελέγχου του όλου συστήματος ελέγχων προβλέπεται η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών επανελέγχων (δευτεροβάθμιος έλεγχος) σε όλα τα επίπεδα ελέγχου, από το ανώτερο προς το κατώτερο. Έτσι οι ελεγκτές του ΕΘΕΚ θα επανελέγχουν ένα δείγμα των υποθέσεων των ΠΕΚ, τα οποία με τη σειρά τους, θα ελέγχουν ένα δείγμα των υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί από τα Ελεγκτικά Τμήματα των Δ.Ο.Υ. Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται κάθε φορά, θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και οικονομικούς δείκτες, ενώ οι κατευθύνσεις ελέγχου θα καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο.

· Στην ίδρυση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος (φοροδιαφυγής, λαθρεμπόριο, προστασία της δημόσιας περιουσίας, καταστολή της απάτης σε βάρος του δημοσίου κλπ.) το οποίο στη χώρα μας παρουσιάζει έξαρση από 1.1.93 με την καθιέρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και τις πιέσεις σε λαθρεμπορικές παραβάσεις που δέχεται η χώρα μας από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Με τη σύστασή του τερματίστηκε ο ανορθολογικός τεμαχισμός (ΥΠΕΔΑ, ΕΥΤΕ κλπ) του ενιαίου έργου της δίωξης. Η συγκρότησή του σε ενιαίο διοικητικό τομέα (Ειδική Γραμματεία) διασφάλισε και την ολιστικής φύσης προσέγγιση και καταστολή του οικονομικού εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ διαρθρώνεται σε περιφερειακά παραρτήματα, ενώ η δράση του εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

· Στην ίδρυση Σχολής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, και τη επαρκή, ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους. Τα προγράμματα σπουδών που θα αναπτύσσει θα είναι μακράς διαρκείας και συνεχούς εξειδίκευσης και θα συνδυάζουν την θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση σε πρότυπες μονάδες, αλλά και υπηρεσίες, ενώ η επιτυχής φοίτηση σε αυτή θα συνδυαστεί με την υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων μέσω του καθηκοντολογίου

· Στην ίδρυση Μονάδας Επιστημονικής Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης, έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, η εκπόνηση επιστημονικών συγκριτικών μελετών στη φορολογία, στο σύστημα διαχείρισης δαπανών κλπ., η τεχνοκρατική υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας και του Συμβουλίου Δημοσιονομικών Μελετών, καθώς και η διασφάλιση της αναγκαίας συνέχειας και συνέπειας στην εφαρμοζόμενη κάθε φορά δημοσιονομική πολιτική.

 

Home