Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης: οι θεσμοί του Συνηγόρου του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
- Με το Νόμο 2477/97, προωθήθηκαν για πρώτη φορά δυο νέοι, σύγχρονοι θεσμοί και μηχανισμοί ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης.
- Το Σώμα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, συγκροτήθηκε με στόχο την εμπέδωση της ελεγκτικής λειτουργίας στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Μακριά από τις παραδοσιακές επιθεωρήσεις των Υπουργείων οι οποίες είχαν καταλήξει επί το πλείστον «ψυγεία» για διάφορους υπαλλήλους, το νέο αυτό Σώμα, συντεταγμένο πίσω από το Γενικό Επιθεωρητή και με ισχυρές αρμοδιότητες, ανέλαβε το δύσκολο έργο της εξυγίανσης της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Η διάσταση που δίνεται στα πορίσματα ελέγχου και η ανταπόκριση της διοίκησης στις υποδείξεις των ελεγκτών, αλλά και η προσέλκυση στο Σώμα πολλών ικανών στελεχών, δείχνουν μια πορεία καταξίωσης γι αυτό το νέο θεσμό.
- Παράλληλα, με τον ίδιο Νόμο εντάχθηκε στην ελληνική έννομη τάξη ο πολύ σημαντικός θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη, θεσμός που από χρόνια λειτουργούσε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μέχρι σήμερα λειτουργία του νέου αυτού θεσμού και οι πολυάριθμες λύσεις που δίνει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, έχει αποδείξει το πόσο απαραίτητος ήταν. Η δυνατότητα στήριξης των πολιτών σε δύσκολες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούν από αμέλεια ή αβελτηρία τη διοίκησης, η εύρεση διεξόδου αποτελεί κλειδί για μια κοινωνικά ευαίσθητη διοίκηση σε μια χώρα όπου η έννοια των δικαιωμάτων του πολίτη δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί στην καθημερινή λειτουργία της.
|