Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης – Νέος Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων και νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.

- Ο Νόμος 2683/99, αποτυπώνει το Νέο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, που είχε να ανανεωθεί από τη δεκαετία του 1950. Πραγματικός καταστατικός χάρτης της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ο νέος Κώδικας κινήθηκε σε δυο κύριες κατευθύνσεις. Διασφάλιση ύπαρξης μιας ραχοκοκκαλιάς στη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από την επαναδιαμόρφωση της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Αλλά και υιοθέτηση σχημάτων ευελιξίας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από θεσμούς όπως οι Ομάδες Διοίκησης Έργου.
- Ακόμη, ο νέος Κώδικας προχώρησε στην αναμόρφωση του δικονομικού μέρους των πειθαρχικών διαδικασιών, έτσι ώστε να δοθεί τέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας που είχε πλέον διαβρώσει ένα μέρος της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
- Παράλληλα με το νέο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, προωθήθηκε προς ψήφιση και νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (Νόμος 2690/99). Στόχος του νέου Κώδικα δεν ήταν απλά να κωδικοποιήσει σε ένα νέο, ενιαίο κείμενο, όλες τις υφιστάμενες διαδικασίες, αλλά να προωθήσει μια πραγματική απλοποίηση, τόσο προς την κατεύθυνση των πολιτών που προσέρχονται στη Διοίκηση, αλλά και προς τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι επίσης ταλαιπωρούνται από δύσκαμπτες και συγκεχυμένες διαδικασίες.
- Οι δυο παραπάνω νόμοι, η προετοιμασία των οποίων είχε ολοκληρωθεί επί υπουργίας κ. Α. Παπαδόπουλου, ψηφίσθηκαν επί υπουργίας κ. Β. Παπανδρέου. Τούτο αποτελεί μια απόδειξη της συνέχειας που πρέπει να χαρακτηρίζει το κυβερνητικό έργο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νομοθετικά κείμενα σαν τα παραπάνω που αποτελούν βασικούς βραχίονες της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Home