Ομιλία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

για την Αυτοδιοίκηση

ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

3 / 6 / 2006

 

Θέλω καταρχάς σύντροφοι σε σχέση με την Επιτροπή εκλογικών διαδικασιών να πω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματός μας, η Επιτροπή που χειριζόταν τις επιλογές υποψηφίων δημάρχων, νομαρχών και βουλευτών με το καταστατικό είναι θεσμοθετημένη, είναι ειδικής φύσης, ειδικού σκοπού πολιτικό όργανο, όπου προσδιορίζει με σαφή τρόπο το καταστατικό το αντικείμενο της δράσης μέσα στα πλαίσια της πολιτικής των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων και εξελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο.

Είναι αλήθεια ότι οι διαδικασίες, οι οποίες καθορίστηκαν και αυτές για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στη χώρα μας, όχι μόνο στο Κίνημά μας. Βεβαίως τα συμπεράσματα θα κατατεθούν στο Κίνημά μας μετά την ολοκλήρωση η οποία έγινε σχεδόν όλης αυτής της διαδικασίας, όπου προκύπτουν πολύ θετικά συμπεράσματα αλλά βεβαίως υπάρχουν και αρνητικές πτυχές, οι οποίες και αυτές θα επισημανθούν προκειμένου την επόμενη φορά με την αποκτηθείσα εμπειρία μέχρι σήμερα να υπάρχει μια μεγαλύτερη βελτίωση γιατί μην ξεχνάμε, ότι οι πολιτικές αποφάσεις της Επιτροπής έχουν να κάνουν με ανθρώπους, με φιλοδοξίες, με ιδιαιτερότητες. Εχουν να κάνουν με δεδομένο κάθε φορά πολιτικό κλίμα που υπάρχει και με συγκεκριμένους σκοπούς που επιδιώκει ή θα επιδιώκει στο μέλλον το Κίνημά μας.

Σας διαβεβαιώ ότι ήταν πολύ δύσκολη η δουλειά και επειδή αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε με πολύ υπεύθυνο τρόπο και με πολύ έντιμο τρόπο, όπου αναλώθηκαν ώρες, μέρες επί ένα χρόνο από τα μέλη της Επιτροπής για να διαχειριστούν ανάγκες άρα και φιλοδοξίες, να ενοποιήσουν κατακερματισμένες απόψεις αλλά και κοινωνίες ολάκερες και όχι βεβαίως μέσα σε ατμόσφαιρες πολλές φορές καλής προαίρεσης.

  Αισθάνομαι ως επικεφαλής αυτής της Επιτροπής δημόσια σήμερα σε αυτή την εθνική συνδιάσκεψη, να ευχαριστήσω ονομαστικά όλα τα μέλη της Επιτροπής όπου επί ένα χρόνο μακριά από δουλειές, οικογένειες, δώσανε μια μάχη να εμπεδωθεί αυτή η διαδικασία εγγύησης, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός της Επιτροπής, να εγγυηθεί αυτές τις διαδικασίες, οι   οποίες εξελίχθηκαν σε όλη την Ελλάδα και σε πολύ στενή συνεργασία με τις δημοτικές οργανώσεις, τις νομαρχιακές, περιφερειακές, να περάσει μια άλλη αντίληψη διαβούλευσης όπου έγινε και κυρίως να ξεφύγουμε από στερεότυπα, που ακόμα όπως έλεγε ο ποιητής ο Παλαμάς «το άτι σου ακόμα μας πατά Ιμπραήμ» υπάρχουν και υπάρχει μια εξελεγκτική διαδικασία για να περάσουμε στην αντίληψη, να την οικειοποιηθούμε περί ανοιχτού κόμματος, που είναι πολιτισμική επιλογή και πολιτισμικό αγαθό πρώτα απ΄ όλα και μετά γίνεται πολιτικό ή οτιδήποτε άλλο κομματικό ή εκλογικό.

  Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τα τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι μέλη και της Επιτροπής, την Μιλένα Αποστολάκη, τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, τους βουλευτές τον Σαλαγιάννη Νίκο, τον Πέτρο Ευθυμίου, τον Βασίλη Γερανίδη και τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τον Λευτέρη  Κατσικαρέλη, την Τσιμπίδα Βάσω, τη Νότα Παπαδοπούλου και στο διάστημα που ήταν και τον Αντώνη Κοτσακά.

Θα ήθελα να κάνω ένα δεύτερο σχόλιο σε σχέση με τα πρόσωπα και με αυτό το οποίο εξακολουθεί και είναι ζητούμενο στη χώρα μας και είναι το θέμα της αποκέντρωσης και το ρόλο που παίζουν τα πρόσωπα στη διαμόρφωση της αντίληψης της αποκέντρωσης.

Θέλω να το επαναλάβω για άλλη μια φορά. Η αποκέντρωση δεν είναι διοικητικό σύστημα. Η αποκέντρωση είναι επιλογή συστήματος πολιτισμικών αξιών πάνω απ’ όλα. Δεν πάσχει η χώρα από διοικητικά συστήματα ούτε από διοικητικά μεγέθη. Πάσχει ακόμα από μια στέρεα απόφαση, την οποία μόνο κόμματα τα οποία έχουν αποδείξει ιστορικά ότι μπορούν να σηκώσουν το ιστορικό βάρος, να πείσουν την ελληνική κοινωνία και να διαμορφώσουν πλαίσια αυτοπειθαρχίας, είναι ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο εξουσίας.

Η αποκέντρωση είναι ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσα από αυτοδιοικητικά σχήματα αλλά όπου εκεί έχει μια βασική προϋπόθεση. Είναι πεδίο ευθύνης και πεδίο ευθύνης σημαίνει ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, δεν ξεκινούν να ασκήσουν εξουσία και αυτή είναι η βασική ιδεολογική μας διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά εν γένει αλλά εμφορούμενη από ιεραποστολισμό, από αυτοθυσία από αντίληψη ότι υπηρετούν και όχι εξουσιάζουν, χειρίζονται με δική τους ευθύνη και όχι ως υπεργολάβοι - όπως είπε ένας προηγούμενος ομιλητής - της κεντρικής εξουσίας. Και αυτό ισχύει ως αντίληψη αιώνες σε όλη την Ευρώπη, όπου έχει αποθεωθεί η           αποκέντρωση όχι ως διοικητικό σύστημα αλλά ως τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνιών τους.   

Σύντροφοι ίσως κάποιες άλλες εποχές πριν μερικά χρόνια το επίπεδο του προβληματισμού για το μέγεθος των αυτοδιοικητικών σχημάτων, τα   οποία θα υπηρετήσουν την ευθύνη της αποκέντρωσης να έχει κορυφαία σημασία.

Σήμερα έχει δευτερεύουσα σημασία, διότι πια δεν είναι στο πεδίο της αναζήτησης. Οι μεγάλες μεταβολές που γίνονται και οι εξελίξεις είτε από την τεχνολογική επανάσταση και εξέλιξη είτε από τα μεγάλα έργα υποδομής είτε από τις γενικότερες ανακατατάξεις, αυτό που έχουμε στην αντίληψή μας και είχαμε παγιωμένα αιώνες, γιατί έτσι ήταν ως μεγέθη διοικητικά, πολιτικά, φυσικά, αναπτυξιακά, αυτά έχουν πλήρως ανατραπεί.

Χρειάζονται άλλες διαχειριστικές κατευθύνσεις, γιατί την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να τη δεχτούμε ως σκοπό αλλά ως εργαλεία, για να μπορέσουν να υπηρετηθούν στόχοι, που έχουν να       κάνουν με τις ολοκληρώσεις των κοινωνιών και μικροκοινωνιών που δρουν με δικά τους χαρακτηριστικά σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Και κάθε τόπος έχει τα επιμέρους πολιτισμικά του στοιχεία σύντροφοι, τα οποία δεν μπορούμε να τα αγνοούμε. Όμως εδώ πρέπει να ισχύουν και ορισμένες αρχές, οι αρχές της αποτελεσματικότητας γιατί βλέπουμε μια ευκολία να διολισθαίνουμε σε θεοποιήσεις εννοιών αλλά όμως που       πρέπει να παραιτηθούν με πάγιες αρχές, τις οποίες δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε.

Δεν σημαίνει ότι αποκέντρωση είναι και ότι προκύψει. Αποκέντρωση αυτοδιοίκηση αλλά που οδηγεί κάπου συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατακερματισμούς. Μπορούμε να υποκαταστήσουμε την έννοια της αποκέντρωσης με τον πολυκεντρισμό των κοινωνιών αλλά αυτό σημαίνει ότι αυτοί που υπηρετούν εκεί, έχουν και μια παιδαγωγική αξία και συμπεριφορά. Ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ως αγάδες και μπέηδες νέας κοπής ή ως διαμεσολαβητές και αγωγοί τοπικών συμφερόντων, όπου μπορούν να εκμεταλλεύονται διαδικασίες.  Και είναι εύκολο σε μια χώρα τυπικών προσόντων όπως είμαστε και διαδικασιών να ποδηγετούν τις κοινωνίες.

Γι΄ αυτό είπα, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι πρώτα απ’ όλα μια   μεγάλη μέσα μας πολιτιστική αλλαγή, για να πάμε να πούμε πόσες περιφέρειες έχει η χώρα. Ούτως ή άλλως λίγες, γιατί μόνο η χώρα      ολάκερη των 10 εκατομμυρίων και αυτής της έκτασης, είναι μια     περιφέρεια σε μια χώρα της Ευρώπης. Αλλά το ζητούμενο είναι πως μπορούμε να προσδιορίσουμε συνθήκες λειτουργίας και μάλιστα προγραμματικής τα έχουν δει στις άλλες χώρες για να οδηγούν εύκολα και με ελαστικότητες στο αποτέλεσμα, το οποίο θέλουμε να         υπηρετήσουμε.

Σύντροφοι, το πώς θα πάμε εκεί σημαίνει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, το οποίο δεν εξαντλείται σε αναφορές γενικές, που     ευφραίνουν καρδίες μεταξύ μας όταν το λέμε. Θέλει τη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος με αυστηρή πειθαρχία, με μεθοδικότητα και συστηματικότητα από εκείνους οι οποίοι έχουν        αντίληψη των σύγχρονων εξελίξεων για να έχει εφαρμοστεί να ενσωματώνει τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται. Δεν μπορεί να είναι στατικό, πρέπει να οδηγεί σε δυναμικά πεδία, πρέπει να οδηγεί στην κατοχύρωση της πολιτικής και ιδεολογικής μας αντίληψης.

Και κλείνω με το εξής. Οι επόμενες εκλογές λένε όλοι ότι έχουν πολιτική σημασία. Εχουν. Γι΄ αυτό όμως που συζητάμε σήμερα σύντροφοι, αναδύει και μια άλλη βαθύτατη απομόνωση αλλά πρέπει να το λέμε όμως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ουσιαστικής διαφοράς μας με τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Το ΠΑΣΟΚ πολλές δεκαετίες τώρα, πήγαινε πάντοτε στις εκλογές να δώσει μια πολιτική μάχη και να κερδίσει. Να κερδίσει αν θέλετε και αριθμητικά, να κερδίσει και ποιοτικά και πολιτικά. Πήγαινε όμως μέσα από θεσμούς που έφερνε στη χώρα να κερδίσει και ιδεολογικά. Σε αυτές τις εκλογές που έχουμε και με αυτή την εσωτερική δύναμη των όσων συζητήθηκαν σήμερα και θα συζητηθούν, εμείς σε αυτές τις εκλογές θα  πάμε με μια πρόταση για τις επόμενες εκλογές και δεν θα πάμε όπως οι πολιτικοί μας αντίπαλοι όλοι δυστυχώς σχεδόν, πάνε μόνο για τις επόμενες αυτές και μόνο εκλογές.

Αυτή την τεράστια εσωτερική δύναμη μπορούμε, έχουμε εμπειρία,        υπάρχει συλλογική μνήμη και συνείδηση, υπάρχει ιστορική καταγραφή, υπάρχει μεγάλο ιδεολογικό οπλοστάσιο και γνώση να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε για να πούμε, πέρα από αριθμητικές ότι νικήσαμε στις εκλογές του Οκτώβρη. Ευχαριστώ. 

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home