21Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
(Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2000, ΄Ωρα 7.30 μ.μ., Ξεν. Ηilton)

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 21ο Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, της κορυφαίας απ’ ότι καταλαβαίνω επιστημονικής εκδήλωσης για την καρδιολογία που γίνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Γι’ αυτόν θέλω να συγχαρώ την οργανώτρια Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Όλοι μας συμφωνούμε ότι Συμπόσια και Συνέδρια καλά οργανωμένα και με διακεκριμένους ομιλητές συνεισφέρουν στον επιστημονικό διάλογο αλλά και στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και κατάρτισης των γιατρών. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή των ραγδαίων και μεγάλων επιτευγμάτων στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπου καθημερινά προστίθεται νέα γνώση και εμπειρία σε όλους τους τομείς και συνεπώς σταθερά η παλαιά γνώση, η εμπειρία και βέβαια η τεχνολογία απαξιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέσα σ’ αυτό τον ορυμαγδόν των ανακαλύψεων και εφευρέσεων που διευρύνουν συνεχώς τους ορίζοντες της ιατρικής και εμπλουτίζουν καθημερινά, το οπλοστάσιο μας ενάντια στην αρρώστια και τον θάνατο, ούτε απλοί θεατές μπορούμε να παραμείνουμε, ούτε βέβαια να υιοθετούμε άκριτα τα πάντα. Έχω τονίσει πρόσφατα ότι είναι ανάγκη να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο και να αναπτύξουμε μηχανισμούς ελέγχου, αξιολόγησης και συνεχούς ενημέρωσης στα νέα κυρίαρχα ζητήματα και ανάγκες που ανακύπτουν. Ποια είναι αυτά;

  • Πρώτο, ο αυστηρός έλεγχος στη διάχυση της ιατρικής τεχνολογίας μέσα στο σύστημα υγείας και βέβαια η ορθολογική της χρήση,
  • Δεύτερο η θέσπιση νέων και αυστηρών κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, που πρέπει να τηρούνται στο καθημερινό κλινικό και εργαστηριακό έργο του γιατρού,
  • Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο από τα τρία, η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης όλων των λειτουργών της υγείας και ιδιαίτερα των γιατρών.

Ούτε ο χρόνος ούτε και ο χώρος μου επιτρέπουν να επεκταθώ, θέλω όμως να πω δυο λόγια για αυτό το μεγάλο θέμα της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης. Είμαι βέβαιο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε και να εγκαταστήσουμε στο υγειονομικό μας σύστημα θεσμούς υποχρεωτικής μετεκπαίδευσης και ενημέρωσης, αλλά και εσωτερικές δοκιμασίες εξετάσεων και περιοδικής αξιολόγησης, με κριτήριο τη σύγχρονη επιστημονική και τεκμηριωμένη γνώση. Είναι καιρός όλοι μαζί, Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Ιατρικές Σχολές, Ιατρικοί Σύλλογοι και Επιστημονικές Εταιρείες να συζητήσουμε και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις. Τα Συνέδρια και τα Συμπόσια που κάθε χρόνο διοργανώνουν οι επιστημονικές εταιρείες βεβαίως και προσφέρουν προς την σωστή κατεύθυνση, δεν μπορούν όμως να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα στην εκπαίδευση και ενημέρωση των λειτουργών της υγείας, που καθημερινά μεγαλώνει.

Τώρα, όσον αφορά τα το θέμα του Συνεδρίου σας, και βέβαια τα επιτεύγματα της καρδιολογίας των τελευταίων χρόνων, τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα. Καθημερινά όλοι μας διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερο το επιδημιολογικό μας πρότυπο κυριαρχείται από τα προβλήματα της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Το παρήγορο είναι ότι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, επέτρεψαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περισσότερων από τα νέα λεγόμενα “νοσήματα του πολιτισμού” και βελτίωσαν το επίπεδο υγείας των πολιτών. Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλες τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Η καρδιολογία αποτελεί μαζί με την παθολογία και τη χειρουργική, τις κορυφαίες ειδικότητες, που βρίσκονται διεθνώς στην πρωτοπορία στον αγώνα ενάντια στην αρρώστια. Οι χώρα μας δεν έχει σχεδόν τίποτα να ζηλέψει. Οι Έλληνες καρδιολόγοι, είναι σήμερα όχι μόνο ενημερωμένοι για τα σύγχρονα επιτεύγματα, αλλά συχνά συμμέτοχοι και πρωτοπόροι στο πεδίο της έρευνας αλλά και της καθημερινής κλινικής αντιμετώπισης του Έλληνα καρδιοπαθή. Χαίρομαι μάλιστα όταν συχνά ακούω ή διαβάζω για το σημαντικό ερευνητικό έργο μερικών από σας, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς.

Κυρίες και Κύριοι

Υποχρέωση όλων μας είναι η διασφάλιση κατά το δυνατόν στους ασθενείς όλων των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας. Και βέβαια υποχρέωση της πολιτείας είναι η διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών άσκησης του καθημερινού κλινικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού σας έργου. Και πιστεύω ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια τόσο σε υποδομές και σύγχρονη τεχνολογία όσο και σε εξειδικευμένα τμήματα.

Όλοι θα συμφωνήσουμε όμως ότι δεν φτάνουν μόνο αυτά. Υπάρχουν προβλήματα που συνδέονται με την κακή οργάνωση και λειτουργία, που μας παραπέμπουν στην ποιότητα, την αποδοτικότητα των υγειονομικών πόρων, την αποτελεσματικότητα και ισότητα του συστήματος απέναντι στους πολίτες. Και βέβαια υπάρχουν καταγραμμένες συμπεριφορές και δράσεις μερικών από τους λειτουργούς της υγείας που καταδεικνύουν κοινωνική ανευθυνότητα αλλά συχνά και ιδιοτέλεια. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Θέλω μόνο να τονίσω την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

Είναι υποχρέωση όλων μας να προχωρήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Να απαλλάξουμε το ΕΣΥ από τα προβλήματα και τα συμφέροντα που το κατατρύχουν. Να διασφαλίσουμε το δημόσιό του χαρακτήρα. Για να πάψει ο πολίτης να νιώθει ανασφάλεια, για να σταματήσει η καθημερινή ταλαιπωρία του ασθενή.

Με τις σκέψεις αυτές, καλωσoρίζω τους διακεκριμένους Έλληνες και Ξένους Ομιλητές και όλους τους Συνέδρους, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home