Ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ

Ξενοδοχείο Divani - Caravel, 18 / 3 / 2006

(ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

 

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι αλήθεια, ότι ένα κριτήριο της μετάλλαξης - θα χρησιμοποιήσω μια τρέχουσα ορολογία, σε ένα σύγχρονο ανοιχτό που να το εννοούμε Κόμμα, είναι κατά πόσο μπορούμε να πετύχουμε την ιστορική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στις επιλογές υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων και νομαρχών να είναι για όλα τα   θέματα.

Και όχι μόνο εκεί όπου παρουσιάζεται μία ευκαιρία πολιτικής  αναπαραγωγής ή προώθησης προσώπων που έχουν να κάνουν με χαρακτηριστικά κομμάτων τα οποία ακόμα λειτουργούν όχι στην αληθή σχέση κοινωνίας και κόμματος με την έννοια της διάχυσης και εγγύησης της ευθύνης, αλλά που βεβαίως ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα ισχύει στο κόμμα μας, πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε μέσα από διαδικασίες να προωθήσουμε εκείνους που εμείς νομίζουμε, ότι μπορούν να διαφεντέψουν τα πράγματα στον τόπο.

Έχω πει κατ' επανάληψη και θέλω να το πω και εδώ, ότι κρίσιμο θέμα για όλους όσους ομνύουν και είναι πολλοί σ' αυτή τη χώρα και κυρίως    είναι το ΠΑΣΟΚ στην έννοια της αποκέντρωσης σαν πυρήνα της   ιδεολογίας και στήνονται βωμοί και θυσίες πάνω σ' αυτό το πράγμα, όπου αντλούνται επιχειρήματα και ο καθένας βεβαίως τα προσαρμόζει στη δική του αντίληψη, ότι η αποκέντρωση δεν είναι διοικητικό σύστημα. Αποκέντρωση δεν είναι επιλογή διοικητικού μοντέλου.

Αποκέντρωση είναι μια βαθιά πολιτική έννοια, έννοια βαθύτατα φιλοσοφική, έννοια που έχει να κάνει κυρίως με ένα απύθμενο χωρίς τέλος πολιτισμικό περιεχόμενο, είναι μια έννοια που την υιοθετούμε ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και έχει να κάνει με την έννοια της ευθύνης, την οποία εγγυόμαστε, οργανώνουμε όσον αφορά τη στήριξη, όχι τη διαχείρισή της σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Είναι η έννοια αυτή η οποία έχει μια διαδρομή αιώνων σε όλες τις σύγχρονες πολιτείες σε όλο τον κόσμο, όπου ο καθένας ο οποίος θέλει να διαχειριστεί τα πράγματα με εξουσιοδότηση από το λαό, διαχειρίζεται ευθύνη, πολιτική ευθύνη, βαθιά ευθύνη για τον τόπο και την προκοπή του και όχι είναι διαχειριστής εξουσίας. Η αποκέντρωση θέλει να    υπηρετήσει πεδία ευθύνης εν τέλει και όχι πεδία εξουσία.

Από εκεί και πέρα έρχονται τα μοντέλα: τα διοικητικά, βεβαίως κορμός   είναι η Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να υπάρχει αποκέντρωση χωρίς  Αυτοδιοίκηση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, ανάλογα με μια από τις ιστορικές διαμορφώσεις σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις  υπερβάσεις που η ίδια η σύγχρονη ζωή και εννοώ εδώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι πρέπει να δούμε την εξέλιξη των διοικητικών       συστημάτων της χώρας μας ανάλογα και με τις εξελίξεις τις γεωστρατηγικές, γεωοικονομικές και τις υπερβάσεις που κάνει η ίδια η οικονομική ζωή της χώρας και όχι μόνο, τη διαίρεση της χώρας.

Γιατί δεν μπορεί να είμαστε ακόμα με διαιρέσεις διοικητικού ή διαχειριστικού μεγέθους από την εποχή του Βυζαντίου με τα θέματα ή αργότερα με τα σαντζάκια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ακόμα ισχύουν σήμερα στην πατρίδα μας, ενώ ξέρουμε ότι πια οι ανάγκες, οι τεχνολογική εξέλιξη, οι οικονομικοί προσανατολισμοί δίνουν άλλες και μας επιβάλουν αν είμαστε, έτσι ένα σύγχρονο κόμμα, που έχουμε την ευαρμοστία να απορροφούμε τις εξελίξεις και εκεί είναι ο πυρήνας της μεταρρύθμισης μιας αποκέντρωσης μ' αυτά τα κριτήρια να μπορούμε να πάμε σε μεγάλες διαχειριστικές κατευθύνσεις, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τα οικονομικά και τα φυσικά και κυρίως τα ανθρώπινα διαθέσιμα της χώρας, εκεί που επιβάλλουν οι ανάγκες και η πρόοδος και η ευημερία του λαού μας και όχι μέσα σε διοικητικές οριοθετήσεις, αυτές που βολεύουν την αναπαραγωγή του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής τάξης της χώρας σε όλες τις διαβαθμίσεις.

Το λέω αυτό, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, διότι η διαδικασία την οποία αποφασίσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο και που είχε να κάνει με το     αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, της οποίας είμαι επικεφαλής, είναι ένα κριτήριο καθοριστικό και ζωοποιώ αν θέλετε με ποιους πάμε, ποιες επιλογές κάνουμε, τον τρόπο με τον οποίον το κάνουμε, αν μπορούν να υπηρετήσουν αντιλήψεις και όχι τους εαυτούς ή τους εαυτούς μας.

Και αυτή η πλατιά και μεγάλη πολιτική συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε και μετά την εισήγηση η οποία έγινε και σήμερα κάποια πράγματα   συζητήθηκαν ή χθες και ακούσαμε τα συμπεράσματα, είναι πολύ βαριά ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα ήταν και το πλαίσιο των εξελίξεων των διαδικασιών.

Και βεβαίως είπαμε και αποφασίσαμε και αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, ότι φέρ' ειπείν για τους Δήμους θα γίνουν δύο Ολομέλειες: η μία θα αφορά την ανάδειξη αυτής της βαθιάς αντίληψης περί αποκέντρωσης, όπου οι εκπρόσωποι προς τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τα διαθέσιμα και την εμπιστοσύνη, αυτή θα υπηρετήσουν πρωτίστως για να μπορέσει αυτό να γίνει οικείο στα μέλη μας, στους φίλους, στον κόσμο όλο.

Βεβαίως οι συνήθειες του παρελθόντος δεν μπορώ να πω και να  καταγράψω παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, εκεί που υπήρχε πολιτική επάρκεια των διαφόρων στελεχών, οι οποίοι σ' αυτές τις περιπτώσεις καθοδήγησαν, να χρησιμοποιήσω μια παλιά και προσδιόρισαν το περιεχόμενο της συζήτησης, έγινε όμως και εκεί που έγινε  πραγματικά διευκόλυνε μετά, διότι δημιούργησε αυτοπειθαρχίες αν μη τι άλλο για τις παραπέρα διαδικασίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξέρω αν είναι και οι περισσότερες, ήταν στο στιλ τι μας λες εδώ, εδώ ήρθαμε να συζητήσουμε απ' αυτή την ώρα ποιος θα είναι ο υποψήφιος.

Όμως οι διαδικασίες σύντροφοι, όπως και να το κάνουμε, ήταν πρωτόγνωρες για το Κίνημά μας και ως αντίληψη, έστω και αν υπήρχαν σε πολλές περιπτώσεις παρεκβάσεις, έστω και αν δεν γίνανε αντιληπτές ή έστω και αν δεν αφέθηκαν να γίνουν αντιληπτές, είναι ένας χώρος ο οποίος θα δείξει του τι σημαίνει άνοιγμα στην κοινωνία και όχι άνοιγμα εσωτερικό δικό μας εντός των πυλών.

Ήταν διαδικασίες οι οποίες εγώ είμαι βέβαιος, έστω και με τις αντιθέσεις οι οποίες υπήρχαν και με προσπάθεια διαστρέβλωσής τους, ανοίξανε μέσα στο ίδιο το Κίνημά μας αντιλήψεις, οι οποίες θα καρποφορήσουν στο      μέλλον. 

Δεν θα περίμενε κανείς και δεν είναι κανείς αφελής να πιστέψει, ότι από την πρώτη στιγμή θα υπάρχει σε ένα κόμμα ταλανισμένο από πολλά στοιχεία για τα οποία μας έκρινε και ο ελληνικός λαός στις εκλογές τις προηγούμενες, ότι θα είχαμε οβιδιακές μεταμορφώσεις.

Μπήκε η βάση και γίνανε Ολομέλειες και ανοίχτηκαν και γίνανε και Νομαρχιακά Συμβούλια για να κρίνουν και τους νυν Νομάρχες και Δημοτικά Συμβούλια να κρίνουν τους νυν Δημάρχους, δεν σας λέω με ιδανικό τρόπο, αλλά γίνανε και υπήρχε ένα άνοιγμα.

Και βεβαίως έπεσε ένα πολύ μεγάλο βάρος και στις δημοτικές οργανώσεις και στις νομαρχιακές και στις περιφερειακές οργανώσεις      πάνω σ' αυτή τη διαδικασία. Μετά ακολουθήθηκε η αξιολόγηση. Γίνανε διαβουλεύσεις σύντροφοι και αυτό είναι ένα νέο στοιχείο αυτών των πρωτόγνωρων διαδικασιών. Όχι μόνο διαβουλεύσεις διαπραγμάτευσης και ισορροπιών στο χαμηλό επίπεδο, που δυστυχώς και εκεί έγινε, αλλά γίνανε διαβουλεύσεις έξω και αυτό που λέμε με την κοινωνία και με συλλόγους και με φορείς και αυτό ήταν ένα νέο πρόσθετο στοιχείο.

Και γίνανε και προσπάθειες και ειλικρινά θέλω απ' αυτό το βήμα, παρά τα διάφορα φαινόμενα μικροφατριασμών τα οποία αναμένονταν, ήταν σημαντική η συμβολή σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό κυρίως  επίπεδο να ενοποιηθούν οι κοινωνίες, να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο σε ένα ψηφοδέλτιο, να μετασχηματιστούν οι αντιθέσεις, να αμβλυνθούν καταστάσεις, οι οποίες ερχόντουσαν από το παρελθόν και γίνανε        γιγάντιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό ήταν ένα θετικό στοιχείο.

Όπως γνωρίζουμε με απόφαση, η οποία πιστοποιήθηκε βεβαίως και από το Εθνικό Συμβούλιο το 80% κυρίως ίσως και παραπάνω των Δήμων της χώρας, εννοώ τους Καποδιστριακούς Δήμους, οι διαδικασίες αρχίζανε από τις τοπικές οργανώσεις, τις δημοτικές και ολοκληρώνονται στο επίπεδο των περιφερειακών οργανώσεων, δεν έρχονται στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών.

Θέλω να σας πω, ότι η δουλειά των Περιφερειακών Επιτροπών είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δική μας, γιατί όσο πιο χαμηλό είναι το        επίπεδο, πιο ολιγάριθμο οι εντάσεις και οι συγκρούσεις είναι μεγαλύτερες και δύσκολα διαχειρίσιμες, όπου εκεί μπορούν να εμφανιστούν    ομαδοποιήσεις πολύ πιο εύκολα και να συγκρούονται εμφανώς.

Και ειλικρινά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό γίνεται μια πολύ μεγάλη   προσπάθεια και από νομαρχιακές και από τις περιφερειακές που εν τέλει έχουν την απόφαση να πάει το ΠΑΣΟΚ όσο γίνεται πιο ενωμένο και   βεβαίως σαν εικόνα, αλλά και σαν ουσία να πάει με τις λιγότερες    αντιθέσεις.

Σύντροφοι, οι διαδικασίες αυτές οι πρωτόγνωρες, όπως είπα, και αληθώς πρωτοφανείς, έστω και με όποια αρνητικά στοιχεία και αν          ακολουθήθηκαν, θα συνεχίσουν με επιμονή και υπομονή παρά τα    προβλήματα τα οποία αναφύονται τόσο στο επίπεδο των Νομαρχιακών, Περιφερειακών, όσο και σε εκείνες τις Νομαρχίες και σε εκείνους τους   Δήμους που είναι τελικής αρμοδιότητος της Επιτροπής Εκλογών Διαδικασιών.

Τίθενται ή πλανώνται διάφορα ερωτήματα ως προς τον χρόνο       ολοκλήρωσης των διαδικασιών αυτών. Δεν ξέρω ποιοι είναι που            βιάζονται, αλλά από τη στιγμή που ανοιγόμαστε στην κοινωνία και από τη στιγμή που θέλουμε να πάμε ενωμένοι και από τη στιγμή που επιδιώκουμε σε νικηφόρο αποτέλεσμα, εκεί που χρειάζεται οι διαβουλεύσεις να συνεχίσουν, θα συνεχίσουν.

Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι, ότι εκτιμούμε και εκτιμούμε βάσιμα, ότι στο τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί, παρά την ανελαστικότητα όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που λόγω αυτών των πρωτόγνωρων διαδικασιών υιοθετήσαμε, που υιοθέτησε και το Εθνικό Συμβούλιο στην προηγούμενη αν θυμάμαι συνεδρίασή του, παρ' όλα αυτά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, θα ολοκληρωθούν όταν τις προηγούμενες φορές αρχίζανε.

Κι αυτό είναι ένα σημαντικό, γιατί πρέπει να τελειώσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, χωρίς την πίεση εκείνου που θέλει να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα ζωτικός χρόνος μπροστά, να συμπέσει η ολοκλήρωση με την αφετηρία μιας προσπάθειας επίπονης σε όλη τη χώρα να περάσουμε την αντίληψή μας, δηλαδή με την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση την οποία θα        κάνουμε. Και βεβαίως κατά νου να υπάρχει πέρα από όλα αυτά, ότι      πρέπει να υπάρχουν και κριτήρια τα οποία θα οδηγούν και σε ένα     αποτέλεσμα στις εκλογές οι οποίες έρχονται.

Σύντροφοι όμως πρέπει να πω και κάτι σε σχέση με την περίφημη    ανανέωση και είναι περίφημη και δεν το λέω έτσι με την αρνητική της εκδοχή, όπως επιχειρείται. Στις εκλογές τις οποίες θα έχουμε επιδιώκουμε το αριθμητικό αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών. Εντάξει. Όμως ο λαός μας μετά τις εκλογές στα εξαγόμενά του εκτός από την αριθμητική θα προσδιορίσει και εμάς σε σχέση με την ικανότητά μας όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά αν αντιληφθεί ότι αυτά που είπαμε για ανανέωση της εμπιστοσύνης μέσα από την ανανεωμένη σκέψη, μέσα από την επαφή με την κοινωνία, μέσα από τη γλώσσα του μέλλοντος και την προοπτική, αν αυτό το σηματοδοτούμε και με τα πρόσωπα που θα     επιλέξουμε όχι μόνο τους επικεφαλείς, αλλά σύντροφοι κυρίως και είναι πολύ καθοριστικό αυτό και είναι βαριά η ευθύνη εκείνων που θα τους εμπιστευτεί το Κίνημά μας, να εκπροσωπήσουν το Κίνημά μας οι τοπικές κοινωνίες, όπου εμείς εγγυούμαστε στο λαό μέσα από τις επιλογές που θα κάνουμε, ότι θα πάμε σε αυτές τις κατευθύνσεις, να κάνουμε ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων με ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, που έχουν επαφή με την κοινωνία, που δεν έχουν μόνο επαφή με τον εαυτό τους, στους μηχανισμούς ή τα οποιαδήποτε      συμφέροντα. Που δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τα δυναμικά πεδία πάνω στα οποία αυτή η περίφημη δημιουργικότητα των επόμενων ετών, μπορούν με την παρουσία της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο να γίνουν    πράξη όσα σε θεωρητικό επίπεδο εμείς εκπέμπουμε ή υποστηρίζουμε και πολύ καλά κάνουμε με πάθος.

Γι΄ αυτό σύντροφοι, το είπε προηγουμένως η κα Δαμανάκη, η συντρόφισσα στο θέμα της Επιτροπής της νεολαίας, που τα στοιχεία της είναι πραγματικά. Θέλω λίγο να επαναλάβω γιατί έχουν σημασία και να τα εμπλουτίσω. Είναι αλήθεια ότι νομαρχιακοί σύμβουλοι κάτω από 40 χρόνων είναι μόνο 150, στο σύνολο των 1.550 νομαρχιακών συμβούλων ενώ από το ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 62.

Όμως σύντροφοι υπάρχει και κάτι άλλο αν θέλουμε να έχουμε μια  διαχυμένη όπως τη διακηρύσσουμε όλοι μας εκπροσώπηση πραγματική στα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια. Γνωρίζετε ότι σε πολλά νομαρχιακά συμβούλια το 80 έως και 90% πέραν ότι δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά μιας ανοικτής παρουσίας, είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυτά πρέπει να τα δούμε συνολικά γι΄ αυτό είναι εκστρατεία πέρα από τον ορισμό του όποιου επικεφαλής έχει να κάνει και με αυτή την       αντίληψή μας, να δείξουμε και να αποδείξουμε στο λαό ότι πιστεύουμε στην ανανέωση, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με πρόσωπα που έρχονται για πρώτη φορά στη δημόσια ζωή. Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν και προβλήματα, νέοι άνθρωποι που πρέπει να μπουν στα δημόσια πράγματα που είναι και πιστοποιημένοι από την κοινωνία. Πολλές φορές εμείς τους παρεμποδίζουμε και δεν τους αφήνουμε σε τοπικό    επίπεδο να διεκδικήσουν αυτή την παρουσία και εν συνεχεία όπου     επιλέγονται, να τους προστατεύσουμε από πράγματα για τα οποία δεν θα τιμούσαν ποτέ το Κίνημά μας.

Τέλος σύντροφοι για τα θέματα των συνεργασιών. Ηταν απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Κατ' επανάληψη εκφράστηκε γι΄ αυτό ο Πρόεδρος. Πρέπει να δούμε πρώτον, ότι τα θέματα του κομματικού πατριωτισμού δυστυχώς τα συναντήσαμε ότι αποφάσεις, και μάλιστα επιχειρήθηκε και με ψηφοφορίες, που ξέρετε ότι τα όργανα σε μια διαδικασία δεν μπορούν να επιβάλλουν με ψηφοφορίες ολίγων κάποια πράγματα, πρέπει να είναι πιο ανοικτά, ότι πρέπει λέει ντε και καλά υποψήφιος να είναι από το κόμμα, να έχει κομματική ταυτότητα.

Είπαμε και αν το πιστεύουμε να το στηρίξουμε ότι πρέπει να πάμε ανοιχτά στην κοινωνία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώξουμε και για λόγους αρχής και προοπτικής και όχι μόνο για λόγο που έχουν να       κάνουν με την αριθμητική την προσθετική ή αποτελέσματος συνεργασίες με τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο είτε αναφέρεται σε συγκεκριμένα κόμματα είτε αναφέρεται σε κινήσεις πολιτών γνήσιες και αυθεντικές και όχι αυτές τις στημένες που στήνονται μόνο και μόνο για να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι, για να προκαλέσουν μέσα από τις αντιθέσεις μας τη λύση, πάμε σε μια τρίτη λύση, γιατί έχουμε και τέτοια φαινόμενα και με ανθρώπους με κύρος στην κοινωνία, οι οποίοι δεν έχουν από πίσω τους κομματικές αναφορές.

Και γίνεται μια επίπονη προσπάθεια προς αυτό, στην οποία νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρχει ένα αίσιο αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επίσης πιστεύουμε ότι εκτός από τη - γυναίκες μιλάω τώρα - τη συντρόφισσα τη Φώφη τη Γεννηματά υπήρχαν άλλοι δύο υποψήφιοι γυναίκες την προηγούμενη φορά ΠΑΣΟΚ, ήταν η συντρόφισσα η Γεωργιάδη - αν θυμάμαι καλά - στη Βέροια και επειδή κρατάω μια επιφύλαξη νομίζω στη Λακωνία στη Σπάρτη είχαμε μια άλλη υποψηφιότητα.

Και το θέμα δεν έχει να κάνει με εμμονές, ότι πρέπει να βάλουμε    γυναίκες μηχανιστικού χαρακτήρα, έχει να κάνει αν αυτό που λέμε ότι  είμαστε ανοιχτοί σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, να μην το έχουμε μόνο σε   θέματα οικονομίας. Κάποιος ο οποίος δηλώνει έτσι και έχει να κάνει με πολιτισμικές προσεγγίσεις όμως τεράστιας δυναμικής, αυτό πρέπει να το πιστοποιούμε και με ανοίγματα, τα οποία είναι γενικότερα και όπως τα προσδιορίζουμε και σε σχέση με γυναίκες, με τη γυναικεία παρουσία στα δημόσια πράγματα και βεβαίως και με τη νέα γενιά.

Σύντροφοι, η προσπάθεια συνεχίζεται. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τα μέλη της Επιτροπής εκλογικών διαδικασιών και θέλω με την ευκαιρία να πω ότι ήταν μια καινοτομία του Κινήματος. Στο προηγούμενο Συνέδριό μας, η Επιτροπή δεν είναι μια at hoc Επιτροπή,  είναι ένα ειδικής φύσης πολιτικό όργανο, μου είπαν κατά το ισπανικό πρότυπο, έχω πολλές αμφιβολίες, γιατί τροποποιήθηκε εν συνεχεία αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά, το οποίο έχει την ευθύνη της εγγύησης των διαδικασιών, της διευκόλυνσης των διαβουλεύσεων και βεβαίως των αποφάσεων εκείνων που στηρίζονται σε ουσιαστικά πολιτικά κριτήρια, γιατί εδώ πρόκειται για πολιτική διαδικασία και όχι για διαδικασίες όπως κάποιοι θέλουν να το διαστρεβλώσουν δημόσιας υπηρεσίας.

Η Επιτροπή δουλεύει με πραγματικά τρόπο αυταπάρνησης, υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τις περιφερειακές Επιτροπές και με τα άλλα όργανα του Κινήματος παρά τις εντάσεις, οι οποίες όπως είναι ευνόητο, γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και μέσα από αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τους επόμενους κανονισμούς, όχι πρόσωπα, να μην παρεξηγηθούμε.

Τον κανονισμό ανάδειξης των βουλευτών που και αυτό εντάσσεται στη διαδικασία της Επιτροπής από το επόμενο διάστημα αλλά είπα για να μην βγουν από εδώ πέρα οι διάφοροι μύθοι επικοινωνιακού χαρακτήρα, τα    θέματα κανονισμού ανάδειξης των βουλευτών για να αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο και ότι άλλο προκύπτει σε σχέση με τις διαδικασίες των δημοτικών εκλογών το επόμενο διάστημα.

Σύντροφοι, στη μάχη των εκλογών θα προσπαθήσουμε να πάμε με ότι καλύτερο έχουμε και σε ένα συνδυασμό πείρας και νέας ζωτικότητας. Οι συνθήκες ευνοούν, το πολιτικό κλίμα αλλάζει που είναι και αυτό μια   βαθιά προϋπόθεση. Το να κατακτήσουμε την ψυχή όμως του λαού μας και να μας εμπιστευτεί ξανά και αν θέλουμε αυτό να το δούμε            ανάγλυφα, πρέπει να μας δει ενωμένους σε αυτή τη μάχη και στην προβολή των απόψεων και των αντιλήψεων για το μέλλον που θα        θέλαμε να τους εμπιστευτεί ξανά σε μας, στο κόμμα μας και στην     παράταξή μας, οι εκλογές αυτές είναι και θα είναι και πρέπει εμείς να το διαμορφώσουμε, μια ευχάριστη δοκιμασία, ούτως ώστε με την        ολοκλήρωσή τους να φαίνεται ανάγλυφα ότι είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πλατύσκαλο για την ολοκλήρωση της νίκης μας.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home