ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ- ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ

ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Α’ , Β’ & Γ’ ΠεΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

(Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2001)

 

Νομίζω ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική. Η ορκωμοσία σας, η ορκωμοσία των πρώτων διοικητών – μάνατζερς για τα νοσοκομεία της Αττικής αποτελεί το δεύτερο μεγάλο σταθμό, ύστερα από εκείνο της λειτουργία των ΠεΣΥ, στο μακρύ και βασανιστικό δρόμο του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.

Προχωρούμε σταθερά σ’ αυτά που έχουμε εξαγγείλει. Υλοποιούμε όλα όσα προβλέπονται από τους τρεις πρώτους νόμους που έχουν ψηφιστεί και κυρίως τον 2889. Στην πορεία μας αυτή, και όσο προχωρούμε στην υλοποίηση, αποκτούμε καινούργια στελέχη και νέους συνεργάτες, όπως έχετε γίνει από σήμερα εσείς.

Μην νομίσει κανείς ότι τα πράγματα είναι έτσι απλά, όπως συνήθως φαίνονται σε τέτοιου είδους τελετές. Τόσο η λειτουργία των ΠεΣΥ όσο και η σημερινή σας ορκωμοσία κρύβουν πίσω τους και προαπαιτούν ένα τεράστιο όγκο δουλειάς με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, νέους οργανισμούς, προθεσμίες, προκηρύξεις, επιλογές, ενστάσεις, μια απίστευτη γραφειοκρατία, πολλή δουλειά, ανεξάντλητη υπομονή, συνεργασία, ευελιξία, επιμονή, αποφασιστικότητα και ένα σωρό άλλα πράγματα που δύσκολα μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί.

Θέλω από την αρχή να ξεκαθαρίσω κάτι. Η επιλογή των διοικητών – μάνατζερς έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή που προβλέπεται από τον νόμο. Οι θέσεις αυτές δεν είναι πολιτικές, όπως είναι για παράδειγμα αυτές των προέδρων των ΠεΣΥ. Αλίμονο εάν γι’αυτές τις θέσεις μέτραγαν πολιτικές σκοπιμότητες ή κομματικά πιστοποιητικά. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς όλα τα μέλη της επιτροπής για την άψογη και αμερόληπτη κρίση και την αξιοκρατική τους επιλογή.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική, αφού σημαδεύει και σηματοδοτεί κάτι καινούργιο για όλους μας.

  • Για σάς, τους νέους διοικητές- μάνατζερς,

  • Για μας εδώ στο Υπουργείο που δουλεύουμε για την μεταρρύθμιση,

  • Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία,

  • Και πάνω απ’ όλα για τους ίδιους τους πολίτες, που περιμένουν καλύτερες συνθήκες περίθαλψης από τα νοσοκομεία μας.

Η ανάληψη των καθηκόντων σας στα νοσοκομεία πρώτα απ΄’ όλα ενεργοποιεί και διασυνδέει διοικητικά το τρίτο επίπεδο, δηλαδή αυτό των νοσοκομείων, με την υπόλοιπη διοικητική δομή του συστήματος. Και αυτό είναι πολύ ουσιαστικό, γιατί πέραν από τον καθαρά διοικητικό – διαχειριστικό σας ρόλο, έχετε πλέον να παίξετε και ενεργό ρόλο στην ίδια τη μεταρρύθμιση.

Στη σημερινή χρονική συγκυρία που αναλαμβάνετε, ο φόρτος της δουλειάς και οι ευθύνες σας είναι πολλαπλάσιες. Ευθύνες για τη διοίκηση και τη λειτουργία του νοσοκομείου και ευθύνες και δουλειά που πρέπει να κάνετε για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης μέσα στα νοσοκομεία. Από τη δική σας δουλειά, από τις δικές σας προσπάθειες θα εξαρτηθεί όχι μόνο η καλή και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και σ’ ένα μεγάλο βαθμό και η ίδια η ουσία και η επιτυχία της μεταρρύθμισης. Γιατί κακά τα ψέματα, στα νοσοκομεία είναι που καθημερινά δοκιμάζεται η αξιοπιστία του ΕΣΥ και εξαντλείται η υπομονή του αρρώστου.

Η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων σας σηματοδοτεί μια καινούργια περίοδο για τη διοίκηση και το μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία. Η σημερινή μέρα δεν σημαίνει απλά αλλαγή φρουράς. Ότι δηλαδή φεύγουν κάποιοι παλιοί που απέτυχαν και έρχονται κάποιοι καινούργιοι που θα πετύχουν. Ούτε το ένα είναι αληθές, ούτε το άλλο. Φεύγουν πράγματι οι παλιοί, και θέλω με την ευκαιρία αυτή να τους ευχαριστήσω και δημόσια. Κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολους για τη χώρα και την υγεία καιρούς δούλεψαν και προσέφεραν πολλά. Έρχεστε εσείς και μαζί σας ξεκινά μια καινούργια περίοδος για το νοσοκομειακό μάνατζμεντ, αλλά και μια περίοδος ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ. Η πρώτη που γίνεται από συστάσεώς του.

Οι καιροί αλλάζουν, η τεχνολογία εξελίσσεται, οι ανάγκες και οι προσδοκίες πολλαπλασιάζονται. Σήμερα είναι η εποχή της τεκμηριωμένης γνώσης, της τεκμηριωμένης ιατρικής, της τεκμηριωμένης διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Μας κτυπάνε τα καμπανάκια ή καλύτερα τις καμπάνες από παντού.

  • Από την Ε.Ε., από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τον ΟΟΣΑ, ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας ρωτάνε τι κάνουμε για να μετρηθεί, να αξιολογηθεί και επιτέλους να διοικηθεί το σύστημα υγείας.

  • Μας πιέζουν τα ίδια τα προβλήματα, οι νέες συνθήκες και οι καινούργιες ανάγκες.

  • Μας το ζητάνε οι πολίτες που ταλαιπωρούνται.

  • Αλλά ακόμη και εάν αγνοήσουμε αυτά, νομίζω ότι είναι απαράδεκτο να ρίχνουμε περισσότερα από 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, σ΄ένα δημόσιο σύστημα αδιοίκητο που μοιάζει με τον Πίθο των Δαναϊδων, χωρίς να ξέρουμε τι τελικά παράγουμε.

Σήμερα λοιπόν ξεκινά μια καινούργια περίοδος για τη διοίκηση των νοσοκομείων. Κάποιοι θα μας πουν «σιγά μην αλλάξει τίποτα». Και δικαιολογημένα θα μας ρωτήσουν «τι αλλάξατε για να αλλάξει και ο τρόπος διοίκησης;" Τους απαντάμε ότι αλλάξαμε σχεδόν τα πάντα.

  • Αλλάξαμε ριζικά το θεσμικό πλαίσιο με πλήρη ανατροπή της εσωτερικής λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα συστήσαμε τα ΠεΣΥ, που θα βοηθήσουν σημαντικά την αποκεντρωμένη διοίκηση.

  • Φτιάξαμε καινούργια όργανα, όπως είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και το Επιστημονικό Συμβούλιο, και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η σύνθεση και οι αρμοδιότητες αυτών των οργάνων δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά αντίστοιχα όργανα που καταργούνται.

  • Δημιουργήσαμε νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς το έργο της διοίκησης. Αναφέρω το αυτοτελές τμήμα οργάνωσης και πληροφορικής που υπάγεται απευθείας στο Διοικητή και για νοσοκομεία άνω των 400 κλινών τη Διεύθυνση Πληροφορικής και τα αυτοτελή τμήματα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας, Συνεχιζόμενης Κατάρτισης και Προμηθειών.

  • Συστήσαμε σε κάθε νοσοκομείο οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και συμβούλων διοίκησης.

  • Πάνω απ’ όλα όμως τοποθετήσαμε επικεφαλής των νοσοκομείων άτομα που έχουν επιλεγεί με κριτήρια τις σπουδές, τις επιστημονικές γνώσεις, τις ικανότητες και τη διοικητική εμπειρία. Έχετε από το νόμο σαφείς, αποφασιστικές και ευρείες αρμοδιότητες σχετικά με τη διοίκηση και λειτουργία του νοσοκομείου. Είστε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έχετε ικανοποιητική αμοιβή και δεσμεύεστε με συμβόλαιο αποδοτικότητας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. ¨Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα και καινοτόμα για την ελληνική πραγματικότητα.

Αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης και τον όγκο της δουλειάς που έχετε επωμισθεί, γιατί ξέρω καλά τα προβλήματα των νοσοκομείων. Και επιπλέον τη δουλειά που πρέπει να κάνετε για την υλοποίηση όσων προβλέπονται από το νόμο. Και αναφέρομαι εδώ στη λειτουργία των ΤΕΠ, των Τμημάτων Υποδοχής Ασθενών, των Απογευματινών Ιατρείων, που όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα, ιδιαίτερα για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Δεν περιμένει κανείς ότι όλα μπορούν να λυθούν ως δια μαγείας. Απ΄ ότι ξέρω δεν είναι κανείς από σας ούτε μεσσίας, ούτε μάγος, ούτε θαυματοποιός. Περιμένω όμως σύντομα να φανούν τα πρώτα σημάδια της βελτίωσης και να δρομολογηθούν κάποια άλλα. Γιατί είστε όλοι επιστήμονες με ψηλά προσόντα και δεξιότητες, με μεγάλη διοικητική εμπειρία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον για τα ελληνικά δεδομένα είστε και καλά αμειβόμενοι.

Θέλω να καταλάβετε ότι δεν είστε απλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Είστε δημόσιοι λειτουργοί, με υψηλά καθήκοντα και ευθύνες, δουλεύετε για το δημόσιο και διαχειρίζεστε πόρους του δημόσιου. Απαιτείται σοβαρότητα στη διαχείριση και σεβασμός στο φορολογούμενο πολίτη. Ναι στη τήρηση της νομιμότητας, όχι στην τυπολατρία και την γραφειοκρατία. Και το λέω αυτό περισσότερο για όσους από σας προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα και δεν έχετε εμπειρία του δημοσίου.

Δεν επιτρέπεται να αγνοούμε ή να παρακάμπτουμε τους νόμους και το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο, ούτε βέβαια να παρακάμπτουμε την υπερκείμενη προϊσταμένη αρχή, που είναι για σας το οικείο ΠεΣΥ με το Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή του. Αντίθετα πρέπει να έχετε συνεχή και στενή συνεργασία μαζί τους. Οι αρμοδιότητες είναι ξεκαθαρισμένες. Η καθημερινή διοίκηση και λειτουργία του νοσοκομείου, οι μετακινήσεις προσωπικού, η τήρηση της λίστας αναμονής, η υπερωριακή απασχόληση, η πρόσληψη συμβούλων διοίκησης κλπ είναι αποκλειστικά δικά σας θέματα. Αντίθετα για κάποια άλλα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΠεΣΥ, όπως είναι για παράδειγμα η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης, η αναμόρφωση και τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Το ωράριο σας είναι…ελεύθερο ή κατά μια καλύτερη διατύπωση είναι 24ωρης διάρκειας, μια που και τα νοσοκομεία μας γίνονται πλέον 24ωρης λειτουργίας. Ούτε να το σκεφθεί κανείς από εσάς ότι μπήκε στο σύστημα για να «αράξει», ότι θα πηγαίνει στο γραφείο του στις 10, μέχρι τις 11 θα πίνει το καφέ του, θα κάνει τα τηλεφωνήματά και τις επαφές του και στις δύο το μεσημέρι θα φεύγει. Εκείνος που πιστεύει ότι μπορεί έτσι να διοικήσει ένα νοσοκομείο, είμαι βέβαιος ότι θα αναθεωρήσει τις απόψεις. Ούτε βέβαια να σκεφθεί κάποιος ότι μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση του για ιδιοτελείς σκοπούς. Εάν σε όλα τα άλλα είμαι αυστηρός, σ’ αυτού του είδους τις «παρεκτροπές» θα είμαι αμείλικτος.

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για σας. Ούτε μία ημέρα. Η αξιολόγησή σας αρχίζει από τώρα. Και δεν το λέω ούτε ως σχήμα λόγου, ούτε πολύ περισσότερο για να σας εκβιάσω ή να σας πιέσω. Από την πρώτη σας μέρα στο νοσοκομείο θα πειστείτε ότι υπάρχουν σωρεία μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Και θέλω να πιστεύω ότι αρκετά από αυτά θα τα αντιμετωπίσετε με επιτυχία μέσα στο πρώτο τρίμηνο της θητείας, για βελτιωθεί αυτό που λέμε καθημερινότητα του νοσοκομείου, δηλαδή η καθαριότητα, η ασφάλεια, η τήρηση του ωραρίου, η τήρηση του επισκεπτηρίου, η απαγόρευση του καπνίσματος και πολλά άλλα που εσείς θα δείτε και θα επισημάνετε από τις πρώτες μέρες.

Γνωρίζετε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων σας αναλαμβάνετε πλήρως όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το νόμο. Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρχουν δυσκολίες και αντιστάσεις. Ίσως στην αρχή πολύ περισσότερες από όσες περιμένετε, γιατί πρέπει να συνεργαστείτε με τα παλιά όργανα και τους σημερινούς προϊστάμενους. Θα κριθείτε όμως και από αυτό. Από τις δυνατότητες που έχετε στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου αυτό αποτελεί ένα εκ των ων ουκ άνευ χαρακτηριστικό και δεξιότητα κάθε μάνατζερ.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο αποδοτικότητας που θα υπογράψετε αμέσως μετά, αναλαμβάνετε μια σειρά από συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπευθυνότητες, που πρέπει να φέρετε σε πέρας. Εκτός από το έργο που έχετε για τη λειτουργία των ΤΕΠ, του Γραφείου Υποδοχής Ασθενών και των Απογευματινών Ιατρείων, πρέπει να:

  • έχετε αποτυπώσει πλήρως την κατάσταση στο νοσοκομείο,

  • να οριστικοποιήσετε τον προϋπολογισμό του 2002,

  • να εκπονήσετε εντός τριών μηνών το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του νοσοκομείου, στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού του ΠεΣΥ,

  • να εκπονήσετε το πρόγραμμα προμηθειών,

  • και βέβαια να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για την εκλογή ή τη συγκρότηση των καινούργιων οργάνων, όπως προβλέπονται από τον νόμο.

Παράλληλα πρέπει να συμμετέχετε στις διαδικασίες προετοιμασίας που πρέπει να γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία για τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου, με βάση το Ε.Π. του Υπουργείου και την εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι το 2003. Είναι το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου και της χώρας για ένα υγειονομικό σύστημα που πρέπει:

  • να αποτιμάται και σε αριθμούς,

  • που πρέπει να αξιολογείται με βάση στοιχεία

  • που πρέπει να ελέγχεται και να διοικείται αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Γιατί η τεκμηριωμένη διοίκηση απαιτεί αξιόπιστα και επαρκή στοιχεία. Γιατί ενά σύστημα που δεν μπορεί να μετρηθεί, πολύ δύσκολα μπορεί και να διοικηθεί.

Εκτός όμως από αυτά καλείστε το πρώτο τρίμηνο να βελτιώσετε την καθημερινότητα.

  • Να εντοπίσετε τις κύριες πηγές ταλαιπωρίας και εκνευρισμού των ασθενών και να λάβετε μέτρα βελτίωσης της κατάστασης.

  • Να εντοπίσετε τις μεγάλες εστίες κατασπατάλησης ή και «διαφυγής» πολύτιμων πόρων και να παρέμβετε.

  • Να ελέγξετε την τήρηση της λίστας αναμονής για προγραμματισμένες επεμβάσεις και βέβαια να μειώσετε τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, στις ακτινοδιαγνωστικές, μικροβιολογικές, παρακλινικές κλπ εξετάσεις.

  • Να ελέγξετε την τήρηση του ωραρίου και να εντοπίσετε όλους εκείνους που κατ’ επάγγελμα «διαλάθουν» μέσα στο σύστημα

  • Να κινητοποιήσετε και να αξιοποιήσετε καλύτερα το προσωπικό του νοσοκομείου και να διοικήσετε με ήθος και αξιοκρατία. Η αποτελεσματική διοίκηση δεν γίνεται ούτε με παρέες, ούτε με ομαδοποιήσεις και διαχωρισμούς που στηρίζονται σε προσωπικά ή πολιτικά κριτήρια

  • Να συνεργάζεστε στενά με το Συμβούλιο Διοίκησης και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Μην ξεχνάτε ότι είναι όλοι τους επιστήμονες, διευθυντές που κατέχουν νευραλγικές θέσεις στο νοσοκομείο που είστε υπεύθυνος.

  • Πρέπει να μάθετε να ακούτε άλλες απόψεις και ιδέες, να συζητάτε διαφορετικές γνώμες και άλλες προτάσεις, ιδιαίτερα εάν αυτές προέρχονται από τους προϊσταμένους των τμημάτων ή από άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου σας. Κανένας από μας δεν είναι παντογνώστης και αυθεντία.

  • Να βγείτε έξω από το γραφείο σας, να περπατήσετε στους διαδρόμους και στα τμήματα του νοσοκομείου. Να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τα προβλήματα και να ακούσετε τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Δεν σας θέλω κλεισμένους στα γραφεία σας που επικοινωνείτε με το προσωπικό μέσω της γραμματέως σας ή μέσω «σπασμένου τηλεφώνου».

  • Πρέπει να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε μια συνολική εικόνα του νοσοκομείου και να γνωρίζετε τα κρίσιμης σημασίας δεδομένα, όπως είναι τα κενά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία, τις απουσίες του ιατρικού προσωπικού. Αυτά είναι βασικές αρχές του νοσοκομειακού μάνατζμεντ.

Δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορώ να κάνω τίποτε γιατί δεν έχω προσωπικό» είναι απαράδεκτες σ’ αυτή την φάση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ελλείψεις που υπάρχουν, δεν θα δεχθούμε όμως αυτές να λειτουργήσουν ως άλλοθι.

Να ξεκαθαρίσω ακόμη κάτι. Μερικοί από εσάς έχουν επιλεγεί για νοσοκομεία με λίγα κρεβάτια και κάποιοι άλλοι για νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν σε παμπάλαιες υποδομές, προπολεμικές. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι αυτονόητο ότι τόσο οι ανάγκες, όσο και τα προβλήματα είναι διαφορετικά. Άλλα είναι τα προβλήματα του Θριασίου νοσοκομείου και άλλα της Πολυκλινικής ή του Λαϊκού. Γι’ αυτό και στις κρίσεις και στις αξιολογήσεις μας δεν θα είμαστε ούτε ισοπεδωτικοί ούτε μονόχνωτοι.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός μεγάλης έκτασης παρεμβάσεων για τις ανάγκες και τα προβλήματα όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές των νοσοκομείων της Αττικής. Υπολογίζω ότι μέχρι το τέλος του 2002 η εικόνα αυτών των νοσοκομείων θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Αλλά για το θέμα αυτό θα κάνω αναλυτικότερες δημόσιες δηλώσεις τις επόμενες ημέρες.

Θέλω να γνωρίζετε ότι κανείς δεν είναι μόνιμος σ’ αυτές τις θέσεις. Ούτε υπάρχει για κανένα από εσάς «λευκή επιταγή». Όλοι σας και όλοι μας κρινόμαστε. Την πολιτική ευθύνη όμως την έχω εγώ. Και δεν θα διστάσω να προχωρήσω σε όσα προβλέπει ο νόμος, εάν κάποιος από εσάς κριθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που υπαγορεύονται από τη θέση του. Εξάλλου οι δραστηριότητες σας θα βρίσκονται στην άμεση εποπτεία των ΠεΣΥ και του Υπουργείου.

Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Να σας ευχηθώ μόνο κουράγιο και δύναμη. Είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Θέλω να συνειδητοποιήσετε ότι πέραν από την προσωπική ευθύνη που έχετε αναλάβει, σας προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία να συνδέσετε το όνομα σας με αυτή την καινούργια εποχή του ΕΣΥ και του νοσοκομειακού μάνατζμεντ, που ξεκινά. Το πως θα είναι αυτή η σύνδεση, εάν θα είναι δηλαδή θετική, λιγότερο θετική ή και αρνητική, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εσάς τους ίδιους.

Όλοι μας εδώ στο Υπουργείο, εγώ, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, οι υπηρεσίες, αλλά και οι Πρόεδροι και οι υπηρεσίες των ΠεΣΥ θα είμαστε κοντά σας, για να σας στηρίζουμε και σας βοηθάμε. Εξάλλου η προσπάθεια είναι συλλογική, γιατί όλοι πιστεύω, νοιαζόμαστε για το ΕΣΥ και την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν σ’ αυτή τη νέα συναρπαστική προσπάθεια για ένα πραγματικά δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας και σας συγχαίρω για την επιλογή σας. Οι προσδοκίες όλων μας και ιδιαίτερα των ελλήνων πολιτών είναι αυξημένες. Έχουμε όλοι την υποχρέωση, και εμείς και εσείς, να δικαιώσουμε τις μεγάλες αυτές προσδοκίες.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home