ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΟΥ Πε.Σ.Υ ΗΠΕΙΡΟΥ

(Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2001)

 

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Είναι νομίζω κοινοτοπία να πω ότι είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην Ήπειρο μας και συγκεκριμένα – εδώ - στα αιώνια Ιωάννινα. για να εγκαινιάσουμε και επίσημα τη λειτουργία του Πε.Σ.Υ Ηπείρου. Είναι κατά σειρά το έβδομο Πε.Σ.Υ που ξεκινά και επίσημα τη λειτουργία του, για να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες και τα υπόλοιπα δέκα.

Η εγκατάσταση, η στελέχωση και η λειτουργία των Πε.Σ.Υ αποτελεί την αρχή μια μακράς και δύσκολης πορείας που έχουμε σχεδιάσει για τον εκσυγχρονισμό του υγειονομικού μας συστήματος. Και ελπίζω όλοι πλέον να έχουν πειστεί ότι τούτη τη φορά η μεταρρύθμιση δεν θα μείνει στα χαρτιά αλλά θα γίνει πράξη.

Οι περισσότεροι από σας γνωρίζετε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης και δεν είναι της ώρας να αναφερθώ σ’ αυτή με λεπτομέρειες. Μπορεί πράγματι ο «διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» όπως λέει ο Γκαίτε δια στόματος Φάουστ, αλλά λύσεις πάντοτε υπάρχουν, εφόσον όλοι συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

Θέλω όμως να τονίσω ότι παραμένουμε πιστοί στους βασικούς άξονες αυτών που έχουμε σχεδιάσει και εξαγγείλει και προχωρούμε βήμα – βήμα στην υλοποίηση τους.

- Γιατί πρέπει να φρεσκάρουμε το σύστημα, να του δώσουμε καινούργια πνοή και άλλη δυναμική.

- Για να το βγάλουμε από το σημερινό του βόλεμα και την αδράνεια, από την ευθυνοφοβία και το δομικό συντηρητισμό του.

- Για να του δώσουμε περιφερειακή διάρθρωση, με αρχές και κανόνες που θα του επιτρέψουν να διοικηθεί.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να έρθει κοντά στον πολίτη, να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας και να γίνει περισσότερο δίκαιο και αποτελεσματικό.

Εξάλλου από εκεί αξιολογείται το σύστημα, κρίνονται οι διοικητές των νοσοκομείων, οι Πρόεδροι των Πε.Σ.Υ, οι λειτουργοί της υγείας, όλοι μας. Και αυτή η καθημερινότητα είμαι βέβαιος ότι θα βελτιώνεται όσο προχωρούν και υλοποιούνται με επιτυχία αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Όταν δηλαδή εκτός από τη λειτουργία των Πε.Σ.Υ:

- θα έχουν τοποθετηθεί τον Οκτώβρη και Νοέμβρη οι νέοι Διοικητές - Μάνατζερς στα νοσοκομεία,

- θα λειτουργήσουν σύντομα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τμήματα Υποδοχής Ασθενών, τα Απογευματινά Ιατρεία και οι νέες μονάδες στα Νοσοκομεία

- θα αρχίσουν να υλοποιούνται όλες οι διατάξεις του νόμων 2889 του περασμένου Μάρτη, του 2920 για τους επιθεωρητές υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και του νομοσχεδίου για τις προμήθειες που εισάγεται τις προσεχείς ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση.

- Και έπεται συνέχεια με το δεύτερο κύμα των μέτρων και παρεμβάσεων για την ενιαία και ολοκληρωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τη Χρηματοδότηση και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων, για τη Δημόσια Υγεία, για την Πιστοποίηση και την Ποιότητα, για την Εκπαίδευση των γιατρών, για τον Ιδιωτικό Τομέα κλπ.

Όπως καταλαβαίνετε ανοίγουμε όλα τα θέματα. Η μεταρρύθμιση διαπερνά το σύστημα απ’ άκρου εις άκρον. Δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τομείς και προβλήματα ανέγγιχτα,, ούτε θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν καταστάσεις που συχνά υποθάλπουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, σπατάλης αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Αυτό το κλίμα που οδήγησε το σύστημα τα τελευταία χρόνια σε μια «γενικευμένη οργανωμένη ανευθυνότητα» δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Επειδή σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα την έναρξη λειτουργίας του Πε.Σ.Υ. Ηπείρου, θα ήθελα να πω δύο λόγια παραπάνω για το ρόλο και τη σημασία αυτού του καινούργιου θεσμού, αυτής της νέας επιτελικής υπηρεσίας.

Τα Πε.Σ.Υ. αποτελούν τον φέροντα οργανισμό που δημιουργούν στο σύστημα μια καινούργια αρχιτεκτονική. Πάνω του θα δέσουμε τις παλιές και τις καινούργιες δομές και λειτουργίες που σχεδιάζουμε.

Τους δώσαμε εκτεταμένες αρμοδιότητες που αφορούν θέματα σχεδιασμού, διοίκησης, προμηθειών, βιοϊατρικής τεχνολογίας, ελέγχου, έρευνας, εκπαίδευσης, τα «προικίσαμε» με την κατάλληλη διοικητική δομή και διάρθρωση, με σύγχρονους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, επιστημονικούς και διοικητικούς, που θα τους επιτρέψουν να παίξουν τον εποπτικό, ελεγκτικό και συντονιστικό τους ρόλο στην περιφέρεια.

Για να μπορέσει το Υπουργείο να ασκήσει τον επιτελικό του ρόλο, να σχεδιάσει μια Εθνική Πολιτική Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στα προβλήματα της χώρας. Ούτε πρωτοτυπούμε, ούτε πειραματιζόμαστε. Απλά προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα τη διεθνή εμπειρία και όσα η ανεπτυγμένη Ευρώπη υιοθέτησε εδώ και μισό αιώνα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης και διοίκησης και να διασφαλίσουμε αξιοπρέπεια, ισότητα, επάρκεια και ποιότητα στις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες.

Έχω αφήσει στο τέλος το ρόλο των Πε.Σ.Υ στην εκπόνηση του Περιφερειακού Χάρτη Υγείας. Μια σημαντική δραστηριότητα, ένα αναγκαίο εργαλείο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και κλειδί για την άσκηση της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής υγείας.

Για τη σημαντική αυτή δραστηριότητα των Πε.Σ.Υ θα σας μιλήσει εκτενέστερα η Κα Σπυράκη αμέσως μετά. Εγώ να σας διαβεβαιώνω μόνο ότι σήμερα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό, σε κάθε μονάδα υγείας. Και αποκτήσαμε αυτή την εικόνα από την επιτόπια επίσκεψη των προέδρων του Πε.Σ.Υ σε όλες τις μονάδες υγείας και τη συνεργασία που είχαν με όλους τους φορείς και την με την ίδια την κοινωνία.

Θέλω σ’ αυτό το σημείο όμως να αναφερθώ ειδικότερα στην περιφέρεια της Ηπείρου. Από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι είναι από τις περιφέρειες εκείνες που πολύ λίγοι ασθενείς αναγκάζονται να προσφύγουν για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Αυτό οφείλεται στην επιστημονική επάρκεια των γιατρών, πανεπιστημιακών αλλά και γιατρών ΕΣΥ, και στο υψηλό επίπεδο λειτουργίας των δύο μεγάλων νοσοκομείων των Ιωαννίνων, το Πανεπιστημικό και το Χατζηκώστα. Είμαι βέβαιος ότι με τη λειτουργία του Πε.Σ.Υ η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και το Πε.Σ.Υ Ηπείρου θα γίνει ένα Πε.Σ.Υ – πρότυπο.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και εμείς που λαμβάνουμε αποφάσεις εν ονόματι των πολιτών αυτής της χώρας, δεν επιτρέπεται να αφήσουμε το υγειονομικό μας σύστημα να μαραζώνει μέρα με τη μέρα και να ισορροπεί καθημερινά σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Γιατί και υψηλού επιπέδου επαγγελματίες υγείας διαθέτουμε, και καλές υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό έχουμε και σημαντικούς οικονομικούς πόρους ξοδεύουμε.

Γνωρίζουμε ότι τα υγειονομικά συστήματα είναι αυξημένης πολυπλοκότητας ζωντανοί οργανισμοί. Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα δεν αρκεί μόνο να εγκαταστήσαμε νέους μηχανισμούς και σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και διαχείρισης.. Απαιτούνται παρεμβάσεις και σε πολλούς άλλους τομείς όπως είναι η εκπαίδευση η αξιολόγηση, η ποιότητα, η μηχανοργάνωση, ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών και η ανανέωση και συμπλήρωση του εξοπλισμού. Και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και προγράμματα και πόροι για κάθε Πε.Σ.Υ. ξεχωριστά.

Για τα νοσοκομεία του Πε.Σ.Υ Ηπείρου και κατά την προγραμματική περίοδο του Γ΄ Κ.Π.Σ., 2000-2006 έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο προγραμματισμός έγινε με βάση τους πραγματικά διαθέσιμους πόρους, για να διασφαλίζεται κάθε φορά η λειτουργία της νέας μονάδας, αμέσως μετά την αποπεράτωση του έργου.

Το Πε.Σ.Υ. Ηπείρου συντάσσει ήδη το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα α’ Φάσης (2000-2003), τα οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργείο το επόμενο διάστημα. Κατά τη εκπόνησή του ελήφθησαν υπόψη τα κάτωθι:

- Οι δυνατότητες και η υποχρέωση υλοποίησης των έργων της α΄ φάσης σχεδιασμού έως το 2003.

- Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Υπουργείο, όπως είναι η αύξηση των ειδικών μονάδων των Νοσοκομείων (ΜΕΘ, ΤΕΠ, ΜΑΦ, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Εργαστήρια, και λοιπές μονάδες).

- Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που έγιναν τον προηγούμενο διάστημα μεταξύ της Πολιτικής Ηγεσίας, του Πε.Σ.Υ και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.

- Οι άμεσες ανάγκες εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων.

· Η συμβατότητα των προτάσεων με τους κανονισμούς των Προγραμμάτων (Τομεακό, ΠΕΠ, Εθνικό Πρόγραμμα, κλπ.).

- Το πρόγραμμα ψυχικής υγείας για την αποασυλοποίηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. (χωριστή χρηματοδότηση από Γ’ ΚΠΣ).

- Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει συνδυαστικά, από πόρους του Τομεακού Προγράμματος, του ΠΕΠ Ηπείρου, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου.

 

ΕΡΓΑ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Πε.Σ.Υ. ΗΠΕΙΡΟΥ

Α΄ ΦΑΣΗ 2000-2003

Πιο συγκεκριμένα:

Το Πε.Σ.Υ. Ηπείρου συντάσσει, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Νοσοκομείων του, για την α΄ φάση (2000-2003).

Ήδη έχουν γίνει συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (Πε.Σ.Υ. Ηπείρου, Υπηρεσίες Υπουργείου, ΔΕΠΑΝΟΜ, Αρχές Διαχείρισης Προγραμμάτων) και έχουν καταγραφεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν την ένταξη έργων α΄ φάσης.

Για τα Νοσοκομεία θα επιλέγεται κατά περίπτωση φορέας υλοποίησης το Πε.Σ.Υ., η ΔΕΠΑΝΟΜ ή και τα ίδια Νοσοκομεία που έχουν πλήρως στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά στην υλοποίηση του προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας.

Κατά νοσοκομείο προβλέπονται τα εξής:

Για το Π.Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στην α΄ φάση του προγραμματισμού ενισχύεται στις τριτοβάθμιες λειτουργίες του. Έχει ήδη εγκριθεί η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (ψηφιακός αγγειογράφος, ψηφιακή γ-camera, σύστημα εξωτερικής λιθοτριψίας κ.τ.λ.) ύψους 770 εκ. που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου, Γ΄ Κ.Π.Σ.

Λοιπές παρεμβάσεις για τις βελτιώσεις των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού του νοσοκομείου, θα αξιολογηθούν και θα προωθηθούν με βάση το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Νοσοκομεία του Πε.Σ.Υ. Ηπείρου.

Ακόμη, ολοκληρώνεται η μελέτη για το Κέντρο Αποκατάστασης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και του ΠΕΠ Ηπείρου.

Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

Ολοκληρώνεται η παρέμβαση στην παλαιά πτέρυγα του νοσοκομείου ύψους 1 δις που έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα INTERREG ΙΙ και Εθνικούς Πόρους.

Οι λοιπές παρεμβάσεις για τις βελτιώσεις των υποδομών και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Ηπείρου και Εθνικούς Πόρους με την κατάθεση των προτάσεων του Πε.Σ.Υ. Ηπείρου.

ΝΓΝ ΑΡΤΑΣ

Για το νέο Νοσοκομείο Άρτας, προγραμματίζεται η λειτουργία ειδικών μονάδων (ΜΕΘ κλπ) που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Ηπείρου και το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου.

Επίσης, μελετάται η λειτουργία Μονάδας Οξέων Εμφραγμάτων. Η αγορά Αξονικού Τομογράφου θα γίνει με δωρεά. Η ενίσχυση πρόσθετου εξοπλισμού θα γίνει από Εθνικούς Πόρους.

ΝΓΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Εκτελείται έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου (ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία, χώροι ειδικών μονάδων, εκσυγχρονισμός χειρουργείων κτλ.) προϋπολογισμού 1 δις που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου.

Ο πρόσθετος εξοπλισμός του Νοσοκομείου θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου και Εθνικούς Πόρους. Τέλος, προχωρούν οι μελέτες για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των παλαιών κτιρίων.

ΝΓΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ και ΤΕΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Η ΔΕΠΑΝΟΜ εκπονεί ρυθμιστική – προκαταρκτική μελέτη για τη δημιουργία νέας πτέρυγας και τον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών, καθώς και τη λειτουργική διασύνδεσή του με το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Με την ολοκλήρωση της μελέτης των επεκτάσεων, θα προσδιοριστεί το κόστος και το έργο θα αντιμετωπισθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου.

Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που συνδέεται λειτουργικά με το Νοσοκομείο Φιλιατών και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου. (2,5 δις).

Τέλος, η ΔΕΠΑΝΟΜ συντάσσει και θα δημοπρατήσει εντός του επόμενου μήνα επείγουσες παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών (Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, εγκατάσταση Αξονικού Τομογράφου, βελτιώσεις εξωτερικών ιατρείων, βελτίωση Μαιευτηρίου, χώροι Διοίκησης, εγκατάσταση Δικτύου Ιατρικών Αερίων κτλ). Το ύψος των παραπάνω έργων ανέρχεται στα 450 εκ. και η χρηματοδότηση τους θα γίνει από Εθνικούς Πόρους.

Αυτά είναι τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων Πε.Σ.Υ Ηπείρου, χωρίς να περιλαμβάνονται εκείνα που αφορούν άλλες δράσεις και τομείς όπως είναι η πρωτοβάθμια, η πρόνοια κλπ.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο έργο. Θέλουμε και επιζητούμε τη συνεργασία όλων. Δεν είμαστε αλάθητοι, πολύ περισσότερο δεν είμαστε θαυματοποιοί.

- Θέλουμε την καλόπιστη κριτική γιατί μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι,

- επιζητάμε τον αντίλογο και ακούμε τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις, εφόσον υπάρχουν,

- πάνω από όλα όμως κοιτάμε τον πολίτη και και ακούμε την κοινωνία, που δικαιολογημένα απαιτεί ένα περισσότερο λειτουργικό και πιο δίκαιο σύστημα υγείας.

- Εκείνοι, οι λίγοι που από ιδιοτέλεια θέλουν το ΕΣΥ «μόνιμα διασωληνωμένο και στην εντατική», ήρθε η στιγμή να αποφασίσουν «με ποιους θα παν και ποιους θ’ αφήσουν».

- Δεν γυρνάμε πίσω, και σε ένα κόσμο που όλα αλλάζουν, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια .

Εύχομαι στον Προέδρο, στον Αναπληρωτή Πρόεδρο, στα μέλη του Δ.Σ. και σε όλο το προσωπικό του Πε.Σ.Υ δύναμη και κουράγιο. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν, θα τα καταφέρουμε, γιατί «δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από μια ιδέα που έχει έρθει ο καιρός της» όπως λέει και ο Ουγκώ».

Σας ευχαριστώ

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home