ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΩΝ Α’ & Β’ ΠεΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2001, Ώρα 11.00)

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, με την επίσημη έναρξη λειτουργίας των δύο ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, στο μακρύ και δύσκολο δρόμο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Πέρα από την ουσία και το περιεχόμενο, η έναρξη λειτουργίας των ΠεΣΥ έχει και μεγάλη σημειολογική σημασία. Τι εννοώ με αυτό.

Ότι για πρώτη φορά από συστάσεως ΕΣΥ σχεδιάζεται, θεσμοθετείται και υλοποιείται μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είναι τα ΠεΣΥ Αυτό αποδεικνύει ότι μπορούμε να σπάσουμε το σκληρό κέλυφος παγιωμένων για χρόνια καταστάσεων και να εισάγουμε στο σύστημα νέους θεσμούς, που θα μας επιτρέψουν να το ελέγξουμε και διοικήσουμε αποτελεσματικά. Ως απλό γεγονός στέλνει από μόνο του μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τους πολίτες-ασθενείς. Αυτούς που δέχονται πλέον στωικά και αδιαμαρτύρητα την ταλαιπωρία ή ακόμα και την ταπείνωση, θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν εγγενή φαινόμενα του συστήματος, που ούτε μπορούμε να αποφύγουμε, ούτε και να αλλάξουμε. Η λειτουργία των ΠεΣΥ, μας κάνει όλους αισιόδοξους ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Και εμείς που ασκούμε εξουσία οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και με τις πράξεις και το έργο μας να στέλλουμε προς τους πολίτες μηνύματα αισιοδοξίας.

Όπως καταλαβαίνετε όμως, δεν προχωρήσαμε στη σύσταση και λειτουργία των ΠεΣΥ γι΄ αυτό και μόνο. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την οργανωτική και διοικητική ικανότητα του συστήματος, τομείς στους οποίους κατά γενική διαπίστωση και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερικών, επικρατεί το αδιοίκητο που οδηγεί στην αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και την ανευθυνότητα. Μπορεί η συγκεκριμένη παρέμβαση να είναι δομικού χαρακτήρα και να αφορά την περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ, θα έχει όμως ευεργετικές συνέπειες και θετικές επιπτώσεις σε επίπεδο λειτουργιών και διαδικασιών που θα φτάσουν μέχρι τον πολίτη. Και αυτό θα φανεί από τον επόμενο μήνα:

- όταν θα αρχίσουν να τοποθετούνται στα νοσοκομεία οι νέοι Διοικητές - Μάνατζερς,

- όταν στη συνέχεια θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τμήματα Υποδοχής Ασθενών, τα Απογευματινά Ιατρεία στα Νοσοκομεία

- και όλα όσα προβλέπονται από το πακέτο των μέτρων και για την αναδιοργάνωση του υγειονομικού μας συστήματος.

Μην ξεχνάτε ότι όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να κατατείνουν στη βελτίωση αυτού που ο πολίτης εννοεί και αντιλαμβάνεται ως καθημερινότητα. Από εκεί αξιολογείται το συστημα, από κεί κρίνονται οι διοικητές των νοσοκομείων, οι πρόεδροι των ΠεΣΥ, όλοι μας.

Δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να αναφερθώ με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σ΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της μεταρρύθμισης που έχουμε ξεκινήσει πριν από ένα περίπου χρόνο. Να τονίσω όμως ότι αυτή θα αγγίξει σε βάθος όλα τα θέματα και όλους τους τομείς, σε όλο το μήκος και το πλάτος του συστήματος. Όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το τοπίο στην υγεία να είστε βέβαιοι ότι θα είναι αρκετά διαφορετικό από το σημερινό.

Επιτρέψτε όμως σήμερα να αναφερθώ εκτενέστερα στη σημασία και στο έργο των ΠεΣΥ, αυτής της νέας επιτελικής και αποκεντρωμένης υπηρεσίας, που εγκαθιστούμε στο σύστημα.

Τα ΠεΣΥ αποτελούν το σκελετό του νέου συστήματος. Πάνω σ΄αυτό τον σκελετό θα δέσουμε τις παλιές και τις καινούργιες δομές και λειτουργίες που σχεδιάζουμε.

Με εκτεταμένες αρμοδιότητες, με κατάλληλη διοικητική δομή και διάρθρωση, αλλά και με υποστηρικτικούς μηχανισμούς, επιστημονικούς και διοικητικούς, καλείται να παίξει ρόλο εποπτικό, ελεγκτικό και συντονιστικό στην περιφέρεια.

Καλείται να συντονίζει, να εξειδικεύει και να ασκεί την πολιτική υγείας του Υπουργείου σε περιφερειακό επίπεδο, με εκτεταμένα καθήκοντα που αφορούν θέματα σχεδιασμού, διοίκησης, προμηθειών, βιοϊατρικής τεχνολογίας, ελέγχου, έρευνας, εκπαίδευσης και πολλά άλλα.

Για να μπορέσει το Υπουργείο να ασκήσει τον επιτελικό του ρόλο. Ούτε πρέπει αλλά ούτε και μπορεί το Υπουργείο να διαχειρίζεται την καθημερινότητα και τα προβλήματα των μονάδων υγείας, πολύ περισσότερο να αξιολογήσει αιτήματα και ανάγκες και να θέσει προτεραιότητες. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο περιφέρειας και μονάδας υγείας και αυτό το ρόλο έχουν τα ΠεΣΥ και οι διοικητές - μάνατζερς.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η περιφερικοποίηση του συστήματος και η αποκεντρωμένη διοίκηση, αποτελούν από χρόνια το μοναδικό και κατά κανόνα επιτυχημένο μοντέλο διοίκησης για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Απλώς ακολουθήσαμε το μοντέλο αυτό, έστω και καθυστερημένα. Γιατί κρίναμε ότι πρέπει:

να δώσουμε στο σύστημα καινούργιες ανάσες και δυνατότητες ανανέωσης και αποκέντρωσης,

να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης και διοίκησης που μας ταλανίζουν,

να διασφαλίσουμε αξιοπρέπεια, ισότητα, επάρκεια και ποιότητα στις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες υγείας.

Έχω αφήσει στο τέλος το ρόλο των ΠεΣΥ στην εκπόνηση του Περιφερειακού Χάρτη Υγείας. Μια σημαντική δραστηριότητα, ένα αναγκαίο εργαλείο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και κλειδί για την άσκηση της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής υγείας.

Αλήθεια, πως μπορούμε να αξιολογήσουμε, να σχεδιάσουμε, να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες χωρίς να γνωρίζουμε τα δημογραφικά και κοινωνικά δεδομένα, τις ανάγκες, το επιδημιολογικό προφίλ, τα προβλήματα και τις δυσκολίες κάθε περιφέρειας;

Για τη σημαντική αυτή δραστηριότητα των ΠεΣΥ θα σας μιλήσει εκτενέστερα η Κα Σπυράκη αμέσως μετά. Εγώ να σας διαβεβαιώνω μόνο ότι σήμερα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό, σε κάθε μονάδα υγείας. Και αποκτήσαμε αυτή την εικόνα όχι από αιτήματα και υπομνήματα που φτάνουν στο Υπουργείο, ούτε από τις δηλώσεις και διαμαρτυρίες που κατά καιρούς γίνονται στον τύπο και στην τηλεόραση. Έγινε ύστερα από τη δουλειά της ομάδας του Υγειονομικού Χάρτη, από την επιτόπια επίσκεψη των προέδρων του ΠεΣΥ σε όλες τις μονάδες υγείας και τη συνεργασία που είχαν με τη τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με τους τοπικούς φορείς, με την ίδια την κοινωνία.

Για την Κεντρική Μακεδονία, χάριν στη συνεργασία των Προέδρων των ΠεΣΥ έχουμε ήδη εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων. Θα έλεγα ότι είναι ένα πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα από τη λειτουργία των ΠεΣΥ. Και με την σημερινή ευκαιρία είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε. Πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας, με βάση τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και τους διαθέσιμους πόρους.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα - Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός των Α΄ & Β΄ ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ 2000-2006, περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση, τη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, του ξενοδοχειακού, ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των έργων θα ανταποκρίνονται πλήρως στους διατιθέμενους πόρους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία κάθε νέας μονάδας αμέσως μετά την αποπεράτωση του έργου.

Τα ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας ήδη συντάσσουν Αναπτυξιακά Προγράμματα Α΄ Φάσης (2000-2003), που αναμένεται να κατατεθούν για έγκριση στο Υπουργείο, στις αρχές Οκτωβρίου 2001.

Κατά τη σύνταξή τους λαμβάνονται υπόψη:

Η δυνατότητα υλοποίησης των έργων έως το 2003. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με εκείνη για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Έργων και την προετοιμασία της Θεσσαλονίκης για τη Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Οι προτεραιότητες του Υπουργείου για νέες ειδικές μονάδες και τμήματα στα Νοσοκομεία όπως είναι οι ΜΕΘ και ΜΑΦ, τα ΤΕΠ, οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, τα Εργαστήρια κ.λ.π.

Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ της Πολιτικής Ηγεσίας και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Οι άμεσες ανάγκες εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων.

Η συμβατότητα των προτάσεων με τους κανονισμούς των Προγραμμάτων (Τομεακό, ΠΕΠ, Πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων, Εθνικό Πρόγραμμα κ.τ.λ.).

Το πρόγραμμα ψυχικής υγείας για αποασυλοποίηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου (χωριστή χρηματοδότηση από Γ΄ Κ.Π.Σ.).

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει συνδυαστικά, από πόρους του Τομεακού Προγράμματος, του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», του Προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων, του Εθνικού Προγράμματος Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Όσον αφορά αναλυτικότερα και κατά ΠεΣΥ, τα ίδια τα έργα και τους εξοπλισμούς των νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας της πρώτης φάσης 2000-2003 υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

- Όπως έχει ήδη αναφερθεί, συντάσσονται από τα ΠεΣΥ τα Αναπτυξιακά Προγράμματα των Νοσοκομείων τους για την α΄ φάση (2000-2003), και θα κατατεθούν για έγκριση στο Υπουργείο τον επόμενο μήνα.

- Έχουν γίνει οι αναγκαίες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (ΠεΣΥ, Υπηρεσίες Υπουργείου, ΔΕΠΑΝΟΜ, Αρχές Διαχείρισης Προγραμμάτων κλπ.) και έχουν καταγραφεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν την ένταξη έργων α΄ φάσης.

- Για τα Νοσοκομεία του Νομού Θεσσαλονίκης έχει επιλεγεί ως κύριος φορέας υλοποίησης η ΔΕΠΑΝΟΜ, ενώ για την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία έχουν γίνει συνεννοήσεις με την Περιφέρεια για να αναλάβει την εκτέλεση έργων σημαντικού προϋπολογισμού. Στην υλοποίηση των έργων θα χρησιμοποιηθούν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

 

Αναλυτικότερα τώρα για τα νοσοκομεία του Α΄ ΠεΣΥ

Για το Π.Γ.Ν. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Έχει ενταχθεί στα Ολυμπιακά Νοσοκομεία και του διατίθεται το ποσό του 1,5 δις από Ολυμπιακούς Πόρους για κτιριακές βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ακόμη με τη μετακόμιση κλινικών του προς το Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» απελευθερώνονται χώροι για την εγκατάσταση νέων μονάδων (ΜΕΘ) και τον εκσυγχρονισμό των κλινικών του.

Για το Π.Γ.Ν. «ΑΧΕΠΑ»

Έργο προτεραιότητας είναι η κατασκευή των νέων χειρουργείων, ΜΕΘ, ΜΑΦ, κ.α., προϋπολογισμού 3.5 δις (Τομεακό Πρόγραμμα). Επίσης, εκσυγχρονίζονται τα ΤΕΠ και κλινικές του νοσοκομείου. Για τον εξοπλισμό του διατίθενται 300 εκ. από το ΠΕΠ και προγραμματίζεται ένταξη εξοπλισμού στο Τομεακό Πρόγραμμα.

Ακόμη με τη μετακίνηση κλινικών του προς το Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», απελευθερώνονται χώροι που επιτρέπουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του.

Για το Ν.Γ.Ν. «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Στα έργα της α΄ Φάσης εντάσσεται η ολοκλήρωση της ΜΕΘ, προϋπολογισμού 340 εκ. (Τομεακό Πρόγραμμα) καθώς και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Νοσοκομείων και εκπονείται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ ρυθμιστική μελέτη που θα προσδιορίσει το μέγεθος και την ποιότητα της επέκτασης.

Για το Ν.Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Το νέο Νοσοκομείο θα είναι έτοιμο κτιριακά στο τέλος του 2001. Η ΔΕΠΑΝΟΜ προχωρεί στην αγορά του ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 2,6 δις (ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας). Η λειτουργία του θα γίνει το Α΄ εξάμηνο του 2002.

Για το ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»

Προτεραιότητα είναι η διεκπεραίωση των διαδικασιών για την επέκταση των υποστηρικτικών λειτουργιών του (εργαστήρια, Διοικητικές Υπηρεσίες κ.λ.π.), στο κτίριο που στεγάζεται ο Ευκλείδης και η ολοκλήρωση του εξοπλιστικού του προγράμματος. Ήδη διατίθενται από το ΠΕΠ 100 εκ. για προμήθεια εξοπλισμού.

Για το Ν.Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Διατίθενται από το ΠΕΠ 3,2 δις για την επέκτασή του και την εγκατάσταση υποστηρικτικών λειτουργιών (χειρουργεία, Μ.Ε.Θ., Αιμοδοσία κ.α.) και 500 εκ από το ΠΕΠ για την ανακαίνιση των παλιών πτερύγων.

Για το Ν.Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Διατίθενται 1,3 δις για επέκταση και διαμόρφωση υφιστάμενων χώρων (χειρουργεία κ.λ.π.), και τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

 

Για τα νοσοκομεία του Β΄ΠεΣΥ προβλέπονται τα εξής:

Για το Π.Γ.Ν. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει αναθέσει την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού του σχεδίου. Με προτεραιότητα θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών πτερύγων, η κατασκευή νέων υποδομών (εργαστήρια, κ.τ.λ.), αλλά και η δημιουργία σύγχρονων ΤΕΠ και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Ο προϋπολογισμός των Έργων αυτών θα προσδιοριστεί με την ολοκλήρωση των μελετών και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Τομεακό του Υπουργείου. Επίσης στην 1η φάση, εκσυγχρονίζεται ο ιατροτεχνολογικός του εξοπλισμός με τη διάθεση ποσού 1 δις από το Τομεακό Πρόγραμμα.

Για το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

Έχει ενταχθεί στα Ολυμπιακά Νοσοκομεία, με πρόβλεψη για κατασκευή ελικοδρομίου. Διατίθενται από το ΠΕΠ 200 εκ. για προμήθεια εξοπλισμού.

Για το Ν.Γ.Ν. ΚΕΝΤΡΙΚΟ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Προγραμματίζεται η εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου και η βελτίωση των κτιριακών υποδομών του από το Π.Δ.Ε.

Για το Ν.Γ.Ν. «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

Χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ με 100 εκ. για συμπλήρωση του εξοπλισμού του και προγραμματίζεται η βελτίωση των κτιριακών του υποδομών από το Π.Δ.Ε.

Για το Ν.Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Εντάσσεται στο ΠΕΠ 2000-2006 με ποσό 4,6 δις για την αποπεράτωση του έργου κατασκευής νέου Νοσοκομείου και προγραμματίζεται ο βασικός εξοπλισμός του.

Για το Ν.Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ

Χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ με το ποσό των 3,5 δις για την επέκταση του για ειδικές και υποστηρικτικές λειτουργίες (Μ.Ε.Θ., χειρουργεία, φαρμακείο, ΤΕΠ, Αξονικός Τομογράφος).

Για το Ν.Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ

Χρηματοδοτείται με το ποσό των 500 εκ. από το ΠΕΠ για εκσυγχρονισμό των κτιριακών του υποδομών.

Για το Ν.Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

Εντάσσεται στο ΠΕΠ με 800 εκ. για ανακαίνιση των δικτύων του, δημιουργία υποστηρικτικών χώρων λειτουργίας και εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού.

Για το Ν.Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Δημιουργείται ΜΕΘ 6 κλινών δαπάνης 150 εκ., ενταγμένης κατά προτεραιότητα στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου.

Αυτά είναι κυρίες και κύριοι, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας. Συνθέτουν πιστεύω ένα ολοκληρωμένο κατά το δυνατό πρόγραμμα, με βάση πάντα τους διαθέσιμους πόρους και τις προτεραιότητες που υπάρχουν. Το ύψος της συνολικής δαπάνης προσεγγίζει το 30 δις, χωρίς να υπολογίζονται οι δράσεις που σχεδιάζονται σε άλλους τομείς όπως είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η Δημόσια Υγεία, η Πρόνοια κλπ. Σε κάποια από αυτά έχουν ήδη γίνει σχετικές μελέτες, έτσι ώστε με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων να είμαστε έτοιμοι για την ταχεία υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων και υποδομών.

Αναφέρω για παράδειγμα τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Master Plan για την ανάπτυξη δομών ΠΦΥ στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Και αυτό με δεδομένους και εξασφαλισμένους τους πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υγεία – Πρόνοια του Γ’ ΚΠΣ.

Από τα στοιχεία της μελέτης έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες και προβλέπεται να χωροθετηθούν νέες δομές ΠΦΥ στις εξής ζώνες:

Στη Ζώνη 2, Δυτική Θεσσαλονίκη (Εύοσμος, Κορδελιό)

Στη Ζώνη 4,Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία)

Στη Ζώνη 8, Νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη (Ε’ Δημ. Διαμέρισμα, Πυλαία)

Ακόμη, η μελέτη εξετάζει τις παραμέτρους και δυνατότητες αξιοποίησης του ακινήτου «Άγιος Παύλος», στην οδό Φράγκων για την λειτουργία Προτύπου Διαγνωστικού Κέντρου καθώς και τη δημιουργία δύο Κέντρων Διερχομένων, ένα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένα στη περιοχή Καλαμαριάς.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω τελειώνοντας να τονίσω με έμφαση ότι παραμένουμε πιστοί στο σχεδιασμό και στις εξαγγελίες μας. Συνεχίζουμε να βαδίζουμε μπροστά με ορίζοντα ένα καλύτερο, αποτελεσματικότερο και δικαιότερο σύστημα. Και η λειτουργία των ΠεΣΥ θα μας βοηθήσει σημαντικά. Γιατί είναι απαράδεκτο να ξοδεύουμε τόσους πόρους, να έχουμε καλές υποδομές, καλούς γιατρούς, σύγχρονη τεχνολογία και το σύστημα να βρίσκεται μόνιμα στον αυτόματο πιλότο, να παραμένει συγκεντρωτικό, ανοργάνωτο και αδιοίκητο.

Εύχομαι στους Προέδρους, στους αναπληρωτές Προέδρους, στα μέλη των Δ.Σ. και σε όλο το προσωπικό των δύο ΠεΣΥ κουράγιο και δύναμη. Και βέβαια γόνιμη και αρμονική συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τις διοικήσεις των οικείων μονάδων υγείας

Σας ευχαριστώ

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home