ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” (ΣΥΜΗ, 2 Σεπτεμβρίου 2001)
Κύριε Δήμαρχε της Σύμης Κύριοι Bουλευτές Κυρίες και Κύριοι της Δημοτικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φίλες και Φίλοι, Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συμποσίου αυτού για την Υγεία, εδώ στο μικρό και ακριτικό νησί της Σύμης. Γιατί πιστεύω ότι το όφελος από τέτοιου είδους επιστημονικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε απομονωμένες και ακριτικές περιοχές, είναι πολλαπλάσιο εκείνου από ανάλογες εκδηλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεισφέρουν νομίζω πολλαπλά και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Κλείνοντας αυτά τα εισαγωγικά να πω ότι αργά αλλά σταθερά το Αθηνοκεντρικό μοντέλο, τουλάχιστον στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των επιστημονικών συμποσίων αλλάζει, και σ’ αυτό η Σύμη έχει το δικό της σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και της αξίζουν συγχαρητήρια. Κυρίες και Κύριοι, Η ανάπτυξη και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά του Αιγαίου, που είναι και το θέμα του Συμποσίου σας, ήταν και συνεχίζει να αποτελεί για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Γιατί η διασφάλιση ολοκληρωμένης φροντίδας στους πολίτες αυτών των περιοχών, έχει πέρα από τις αυτονόητες υγειονομικές του διαστάσεις και ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές. Και είναι κοινοτοπία να πω ότι μια εγκαταλειμμένη υγειονομικά περιοχή, φθίνει οικονομικά και κοινωνικά και συρρικνώνεται δημογραφικά. Γι’ αυτό και η αποτελεσματική υγειονομική κάλυψη των ακριτικών μας περιοχών και ιδιαίτερα των πολύ μικρών νησιών μας, αποτελεί στην ουσία την αποτελεσματικότερη θωράκιση των συνόρων της χώρας. Η εκτεταμένη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου με τα πολλά και μικρά νησιά, που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ηπειρωτικές ακτές, αλλά και μεταξύ τους, στα οποία σε αρκετές περιπτώσεις διαμένουν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες κάτοικοι, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των αναγκών υγείας τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού, αποτελούν τις σημαντικότερες ιδιαιτερότητες της περιοχής. Γι’ αυτό και η υγειονομική κάλυψη των περιοχών αυτών είναι ένα δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα, που απαιτεί σύγχρονα μέσα, αυξημένους οικονομικούς πόρους, συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και των κοινωνικών φορέων, αλλά και συνεργασία και συντονισμό περισσότερων του ενός Υπουργείων. Αναφέρω για παράδειγμα ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα διακομιδών-αεροδιακομιδών χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις η συνεργασία των Υπουργείων Υγείας & Πρόνοιας, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών & Επικοινωνιών. Όλοι πιστεύω θα συμφωνήσετε, ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προόδου για την καλύτερη αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των νησιών του Αιγαίου. Για τη βελτίωση της στελέχωσης και την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των μονάδων, για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και τις αεροδιακομιδές, για νέες υποδομές και εξειδικευμένα τμήματα, για τηλεϊατρική σύνδεση των Κ.Υ και των Π.Ι. κλπ. Σε αυτό βοήθησε πολύ το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ιπποκράτης» που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας το 1996. Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί. Αντίθετα θα έλεγα ότι υπάρχουν ακόμα επείγουσες ανάγκες σε όλους αυτούς τους τομείς. Και η μεταρρύθμιση που έχουμε ξεκινήσει περιέχει και θα περιέχει και στα επόμενα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις που θα επιλύουν προβλήματα για την αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση των νησιών μας. Δεν θέλω να πάω πολύ πίσω. Επιτρέψτε όμως να αναφέρω μόνο πολύ επιγραμματικά μερικά από αυτά που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια για το Αιγαίο. Στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης:
Για τη βελτίωση της στελέχωσης και την κάλυψη των μεγάλων κενών που πράγματι υπάρχουν στις μονάδες υγείας η περιοχή του Αιγαίου έχει τα τελευταία χρόνια μια ευνοϊκή μεταχείριση στην κατανομή των εγκεκριμένων θέσεων από το Υπουργείο. Να αναφέρω μόνο ότι:
Στον τομέα της τηλεϊατρικής αρκετά Κ.Υ. και Π.Ι. του Αιγαίου έχουν συνδεθεί τηλεϊατρικά με μεγάλα νοσοκομεία, ενώ ένας άλλος μεγαλύτερος αριθμός εξυπηρετείται για καρδιολογικά περιστατικά μέσω φαξ. Πιο συγκεκριμένα:
Στον τομέα της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας:
Κυρίες και Κύριοι, Έχουμε πλήρη επίγνωση και των προβλημάτων και των αναγκών σε κάθε νησί ξεχωριστά και σε κάθε μονάδα υγείας, από το μεγαλύτερο νοσοκομείο μέχρι τα πιο μικρό και απομονωμένο περιφερειακό ιατρείο. Και το τονίζω αυτό με έμφαση, ιδιαίτερα σήμερα που αρχίζουν με τις όποιες δυσκολίες να λειτουργούν τα ΠεΣΥ, ο νέος θεσμός που πρόσφατα εγκαταστήσαμε στο σύστημα. Γνωρίζουμε πλήρως τις ανάγκες σε προσωπικό όλων των κατηγοριών για να στελεχωθούν καλύτερα Κ.Υ. και Π.Ι. και για να λειτουργήσουν εξειδικευμένα τμήματα και μονάδες όπως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Ρόδου, οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στην Κάλυμνο και την Κω και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Κάλυμνο. Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη ή την παλαιότητα ασθενοφόρων σε αρκετά νησιά. Τα περισσότερα και πλέον πιεστικά βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης και σύντομα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Αγαπητοί φίλοι, Θέλω τελειώνοντας να επαναλάβω ότι η υγειονομική κάλυψη περιοχών όπως αυτή των νησιών του Αιγαίου με τις ιδιαιτερότητές της είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που όμως χρόνο με το χρόνο την κερδίζουμε. Το έχουμε αποδείξει αυτό και εσείς εδώ ίσως το γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή είναι να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και η κατάσταση συνεχώς θα βελτιώνεται. Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με οικογενειακό γιατρό το υγειονομικό τοπίο στα νησιά του Αιγαίου και σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι πολύ καλύτερο από το σημερινό. Σας ευχαριστώ πολύ |
|