ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ»

(Παρασκευή 8 Ιουνίου, Ώρα 20:30, Ξεν. Divani-Caravel)

Αγαπητοί Σύνεδροι, Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ απόψε για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με θέμα «ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ». Αποτελεί πιστεύω ένα μεγάλο και δύσκολο θέμα, με πολλές πλευρές και σύνθετα προβλήματα, που θα προσεγγιστεί απ’ ότι είδα από το πρόγραμμα, από διακεκριμένους Έλληνες και Ξένους Επιστήμονες Γιατρούς και Νοσηλευτές. Είμαι βέβαιος ότι μετά τη διήμερη συζήτηση οι Σύνεδροι θα έχουν ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις νέες απόψεις και τεχνικές για την αντιμετώπισή του τραυματία και πολυτραυματία, που δυστυχώς για τη χώρα μας είναι καθημερινό φαινόμενο.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχω επανειλημμένα τονίσει τις μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές που καθημερινά συμβαίνουν στην ιατρική. Το τεράστιο όγκο καινούργια γνώσης και εμπειρίας, νέων τεχνικών και μεθόδων, βελτιωμένων φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων που συνεχώς προστίθενται στα παλιά, που μπαίνουν στη φαρέτρα του επαγγελματία της υγείας, στη μάχη ενάντια στην αρρώστια και στο θάνατο. Εσείς που ζείτε και εργάζεστε στο χώρο της υγείας το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.

Στη χειρουργική και την τραυματιολογία τα επιτεύγματα ίσως είναι περισσότερο εντυπωσιακά από κάθε άλλο τομέα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών προσέφεραν στη χειρουργική και την τραυματιολογία πολύ περισσότερα από εκείνα που συσσώρευσαν 2500 χρόνια ιατρικής, από την εποχή δηλαδή του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Αυτά που σήμερα πετυχαίνει η ιατρική, αυτά που σήμερα πετυχαίνει η τραυματιολογία, δεν θα μπορούσε ακόμη και ο πλέον ευφάνταστος γιατρός της δεκαετίας του ’50 να τα σκεφθεί.

Στους γρήγορους αυτούς ρυθμούς των εξελίξεων και των αλλαγών στην ιατρική, είμαι σίγουρος ότι βρίσκεται η χώρα μας και οι επαγγελματίες της υγείας. Στο χώρο της τραυματιολογίας αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων που απαιτούνται για την καλύτερη αντιμετώπιση του τραύματος, πιστεύω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε σχεδόν τίποτα από άλλες ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες. Γιατί έχουμε και υψηλού επιπέδου επιστήμονες, πλήρως εξοπλισμένα χειρουργεία και μονάδες και επαρκές σύστημα άμεσης διακομιδής και αεροδιακομιδής επειγόντων περιστατικών και πολυτραυματιών. Έχουμε ακόμη ελλείψεις, αλλά καθημερινά κάνουμε βήματα προόδου, γιατί παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες μας.

  • Μόλις πριν από 7 χρόνια είχαμε μόνο 190 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 380 και χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλες 200.

  • Μόλις πριν από ένα χρόνο το ΕΚΑΒ δεν είχε δικό του σύστημα αεροδιακομιδών, σήμερα έχουμε 5 ελικόπτερα και σε λίγο καιρό άλλα 6 μικρά αεροπλάνα.

  • Μόλις πριν από 6 χρόνια μόνο 17 νοσοκομεία διέθεταν αξονικό τομογράφο, ενώ σήμερα έχουν περισσότερα από 60.

Νομίζω όμως ότι δεν είναι της ώρας να αναφερθώ ούτε στις προόδους που συνεχώς κάνουμε για την ανανέωση, τον εξοπλισμό και την στελέχωση του ΕΣΥ, ούτε και στη μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θέλω να σταματήσω εδώ, καλοσορίζοντας τους διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και βέβαια όλους τους Συνέδρους. Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριο αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να πείτε και να συζητήσετε πολλά και καινούργια πράγματα, νέες απόψεις και πληροφορίες γύρω από το τραύμα και την αντιμετώπισή του.

Με τις σκέψεις αυτές κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home