Συνεδρίαση Τομεακών και Νομαρχιακών Επιτροπών
( 20 Μαίου
2000, Ξενοδοχείο CARAVEL)
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Στη διάρκεια του 20ου
αιώνα, η ιατρική επιστήμη και τα νοσοκομεία γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη και μεγάλες αλλαγές. Η ακτινοβολία, η μικροβιολογία, η αντισηψία και πολλά άλλα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, οδήγησαν στην έκρηξη των χειρουργικών ειδικοτήτων και των θεραπευτικών παρεμβάσεων σε τέτοια ύψη που μόνο τα σύγχρονα νοσοκομειακά συγκροτήματα μπορούσαν να συστεγάσουν πλέον. Τα νοσοκομεία έγιναν έτσι τα ιερατεία της σύγχρονης ιατρικής και ο νοσοκομειακός γιατρός ταυτίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με την πεμπτουσία του ιατρικού επαγγέλματος.
Οι θεαματικές αυτές αλλαγές δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν ορισμένα μονιμότερα χαρακτηριστικά που σφράγισαν τα νοσοκομεία στα πρώτα τους βήματα. Οι μεγάλοι θάλαμοι που στοιβάζονται οι άποροι των προηγούμενων αιώνων επιβιώνουν ακόμα και σήμερα, όπως επιβιώνει πολλές φορές η ιδρυματική διάσταση του νοσοκομειακού χώρου, η αυταρχική αντιμετώπιση των ασθενών, ο φυσικός περιορισμός τους και η κοινωνική τους απομόνωση, η έλλειψη ανθρώπινης επαφής και στοιχειώδους ψυχαγωγίας και κυρίως η απουσία επικοινωνίας του ασθενή με το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό που έχει συχνά ως αποτέλεσμα την πλήρη άγνοια του νοσηλευμένου σε ό,τι αφορά την αρρώστια του και τη φύση, το σκοπό, τις παρενέργειες της θεραπευτική τους αγωγής. Ήδη, από τη δεκαετία του 60, κοινωνιολογικές μελέτες διαπίστωναν πως η οργάνωση του νοσοκομείου παρεμποδίζει την παραγωγή και διακίνηση της πληροφορίας και τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και στήριξης των ασθενών.
Είναι φανερό, λοιπόν, πως ο θεσμός του νοσοκομείου χρειάζεται ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό. Πρώτα απ’ όλα, για να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην προάσπιση της υγείας, το νοσοκομείο πρέπει να αλλάξει ριζικά, να γίνει πιο ανθρώπινο και πιο ευχάριστο και κυρίως πρέπει να αποκατασταθεί μία ουσιαστική επικοινωνία του ασθενή με το επιστημονικό, οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, που θα του δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργητικά στη μάχη για την υγεία του και τη ζωή του.
Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλουν αποφασιστικά οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται ήδη σήμερα στα νοσοκομειακά συστήματα των προηγμένων χωρών, με την ανάπτυξη νέων εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών, που οδηγούν σταδιακά στην
αποδόμηση των νοσοκομειακών μονάδων.
Οι κλινικές και τα χειρουργεία ημέρας, η νοσηλεία στο σπίτι, οι ξενώνες ήπιας νοσηλείας και οι μονάδες αποκατάστασης, έχουν ήδη μετακινήσει ένα σημαντικό όγκο της νοσοκομειακής περίθαλψης εκτός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μειώνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς οι ανάγκες για νοσοκομειακά κρεβάτια.
Οι αλλαγές αυτές που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών και στη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, διαμορφώνουν ένα καινούριο τύπο του νοσοκομείου, που εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ως νοσοκομείο χωρίς τείχη.
Στην αφετηρία της νέας χιλιετίας, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου νοσοκομείου δεν μπορεί παρά να εντάσσεται στις γενικότερες αναζητήσεις για την αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας, ώστε να παρέχονται σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους βασικούς τομείς της πρόληψης, της θεραπείας, της αποκατάστασης και της προαγωγής υγείας.
Η συνάρθρωση όλων αυτών των υπηρεσιών σε ενιαίο ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης θα δώσει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα, ώστε να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κριτήρια της επάρκειας, της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ποιότητας.
Η προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναπτύξει την Προαγωγή Υγείας στα Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία έρχεται να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατεύθυνση αυτή. Η αναβάθμιση του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, η παροχή ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας, η ουσιαστική σύνδεση του νοσοκομείου με την κοινότητα, αποτελούν ασφαλώς προτεραιότητες στην άσκηση της σύγχρονης πολιτικής υγείας.
Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τη χώρα μας
να φιλοξενεί το 8ο
Συνέδριο Νοσοκομείων Προαγωγής Υγείας με τη συμμετοχή τόσων διακεκριμένων συνέδρων. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σας, σας εύχομαι επιτυχία στο έργο σας και καλή διαμονή στην φιλόξενη χώρα μας.
Σας
ευχαριστώ.
|