Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Σε οποιαδήποτε χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν και οι κρατικοί υπάλληλοι δεν αυθαιρετούν, μια ανακοίνωση σαν αυτή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ.Παπανικολάου θα προκαλούσε πλημμυρίδα αντιδράσεων και θεσμικών ενεργειών. Δυστυχώς μέχρι στιγμής το απαράδεκτο αυτό γεγονός διαλάθει ως ένα “τεχνικό ζήτημα”, χωρίς να προκαλούνται θεσμικά και πολιτικά αντανακλαστικά.

Αναφέρομαι στην πρόθεση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει σε υπέρογκους δανεισμούς προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου όχι για φέτος, αλλά δήθεν για του χρόνου, δηλαδή το 2010. Η πρόθεση του ΟΔΔΗΧ είναι ακατανόητη για τρεις κυρίως λόγους.

  • Πρώτον, μια υπεράντληση ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου από τη διεθνή αγορά για προχρηματοδότηση μελλοντικών αναγκών δημιουργεί αυτομάτως πρόβλημα ρευστότητας, αφού εξαντλούνται με αυτό τον τρόπο τα όρια που έχει θέσει η διεθνής χρηματαγορά για την συνολική δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας κατά το 2009.
  • Δεύτερον, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, όπως πρόσφατα του ΟΟΣΑ, για ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας περί το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και τους όρους του διεθνούς δανεισμού και προφανώς θα οδηγήσει στη μείωση των spreads. Συνεπώς η βεβιασμένη και ανεύθυνη προχρηματοδότηση θα επιφέρει τεράστιες ζημίες στο ελληνικό Δημόσιο.
  • Τρίτον, να γίνει αντιληπτό επιτέλους ότι η χώρα έχει νόμους που πρέπει να εφαρμόζονται. Για να προχωρήσει ένα πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και ως γνωστόν ο προϋπολογισμός του 2010 δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Συνεπώς το εγχείρημα αυτό στερείται και της απαραίτητης νομικής βάσης.

Εκτιμώ ότι είναι άλλη μία επικοινωνιακή πονηρία της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω συγκεκαλυμμένο δανεισμό για το 2009 με πρόσχημα τις δανειακές ανάγκες του 2010, αφού η πρωτοφανής καθίζηση των εσόδων και η αυξητική πορεία των δαπανών φέτος είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά και ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στην διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος και είναι απαράδεκτο ν’ αντιμετωπίζεται πολιτικά ως τρέχον γεγονός που αφορά τρίτους και όχι τον ελληνικό λαό, που τελικά είναι εκείνος που υφίσταται τις συνέπειες των όποιων αβελτηριών.

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2009

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home