8Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ
(Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2000, Ιωάννινα)

Κυρίες και Κύριοι,

Με πολύ χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, για να χαιρετήσω το 8ο Καρδιολογικό Συμπόσιο Ηπείρου, μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που γίνεται στην περιφέρεια.

Ζούμε, κυρίες και κύριοι, σε μια εποχή συνεχών και σημαντικών κοινωνικών μεταβολών αλλά και μεγάλων επιτευγμάτων στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Θέλω με αυτό να πω ότι οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία και στον τρόπο ζωής, άλλαξαν δραματικά το επιδημιολογικό μας πρότυπο, το οποίο κυριαρχείται σήμερα από προβλήματα της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Το παρήγορο όμως είναι ότι η επιστήμη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης και της βιοϊατρικής τεχνολογίας, επέτρεψαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περισσότερων από τα νέα λεγόμενα “νοσήματα του πολιτισμού” και βελτίωσαν το επίπεδο υγείας των πολιτών. Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλες τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Σημαντικό μερίδιο από τις προόδους αυτές οφείλεται στους καρδιολόγους και την καρδιολογία, που τα τελευταία χρόνια πέτυχαν θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων. Τα σύγχρονα αυτά επιτεύγματα βρίσκουν τον Έλληνα καρδιολόγο γιατρό, όχι απλά ενημερωμένο, αλλά πολλές φορές συμμέτοχο και πρωτοπόρο στο ερευνητικό και καθημερινό κλινικό του έργο. Ως Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας χαίρομαι ιδιαίτερα για το σημαντικό ερευνητικό σας έργο, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Το χρέος της πολιτείας δεν περιορίζεται όμως στην έκφραση ευαρέσκειας και συγχαρητηρίων για τα επιτεύγματά σας, ούτε στην απλή στήριξη των Συνεδρίων σας. Υποχρέωση μας είναι να προσπαθούμε για την διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών άσκησης του καθημερινού κλινικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού σας έργου. Και πιστεύω ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση τόσο σε υποδομές και σύγχρονη τεχνολογία όσο και σε εξειδικευμένα τμήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα μεταμοσχευτικά κέντρα.

Και επειδή βρίσκομαι στην Ήπειρο και σε καρδιολογικό συνέδριο, αναφέρω μόνο την καρδιολογική κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Παρέχοντας τα τελευταία 8 χρόνια υψηλού επιπέδου καρδιολογικές και καρδιοχειρουργικές πράξεις κατάφερε σε συνεργασία με την πολύ καλή καρδιολογική κλινική του “Χατζηκώστα”, να περιορίσει στο ελάχιστον τις ροές καρδιοπαθών ασθενών προς την Αθήνα ή και τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο συνέβη και στις άλλες περιφέρειες όπου λειτούργησαν σύγχρονα περιφερειακά νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα σ’ αυτά.

Παρά τα σημαντικά αυτά επιτεύγματα αλλά και τη συνεχή ποσοτική μεγέθυνση του συστήματος, όλοι συμφωνούμε ότι το υγειονομικό μας σύστημα ισορροπεί καθημερινά σε όλο και χαμηλότερα σημεία. Τα προβλήματα καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται και συνδέονται περισσότερο με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα. Είναι προβλήματα που παραπέμπουν στην οργάνωση και λειτουργία, στην αποδοτικότητα των υγειονομικών πόρων, στην αποτελεσματικότητα και ισότητα του συστήματος απέναντι στους πολίτες, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στον πληθωρισμό του ιατρικού επαγγέλματος και τη ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Οι άμεσες συνέπειες αυτών των προβλημάτων είναι η κατασπατάληση πολύτιμων υγειονομικών πόρων που πολλές φορές φτάνει σε επίπεδα λεηλασίας, η ταλαιπωρία και συχνά ο εξευτελισμός του ασθενή στην καθημερινή του επαφή με τις υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξη από τους επαγγελματίες της υγείας συμπεριφορών ιδιοτέλειας και ωχαδερφισμού και πολλά άλλα.

Είναι συνεπώς όχι μόνο αναγκαίο, αλλά επιβεβλημένο να παρέμβουμε σε μια σειρά από τομείς και επίπεδα του υγειονομικού μας συστήματος και να δρομολογήσουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το θέσουν σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σταθερά ανοδική πορεία και θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του συστήματος και η δια βίου εκπαίδευση των λειτουργών της υγείας που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ενδυναμώσουν την ιατρική που βασίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση.

Αγαπητοί φίλοι,

Η διαδικασία της μεταρρύθμισης είναι μονόδρομος και δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο ούτε να καθυστερήσουμε αλλά ούτε και να αποτύχουμε. Η δέσμη των 200 μέτρων που έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα και αφορά την Περιφερειακή Συγκρότηση του ΕΣΥ, τη Χρηματοδότηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, τα Νοσοκομεία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και τη Δημόσια Υγεία αποτελούν βάση για διάλογο με όλους τους φορείς. Με την ολοκλήρωση του διαλόγου και τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη και ψήφιση όλων των σχετικών νομοθετημάτων και στην κατά στάδια υλοποίηση, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2006.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως στη δική σας επιστήμη, όλα εξελίσσονται και μεταβάλλονται το ίδιο συμβαίνει και με τα συστήματα υγείας. Συνεχώς μεταβάλλονται είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. χωρίς ποτέ να ολοκληρώνονται. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας, πολιτεία, επαγγελματίες της υγείας αλλά και πολίτες-ασθενείς να αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Μόνο έτσι εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία.

Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home