ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

16 Μαϊου 2007

 

  Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας βρίσκεται στο κατώτατο σημείο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η καθυστέρηση των υποθέσεων έχει καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα όπου κυριαρχεί η αρνησιδικία. Χιλιάδες υποθέσεις είναι στοιβαγμένες. Στα Διοικητικά Δικαστήρια οι εκκρεμείς είναι πάνω από 300.000, στα Ποινικά Δικαστήρια οι υποθέσεις αναβάλλονται συνεχώς όπως επίσης και στις υποθέσεις αστικής φύσεως.

  Η κατάσταση είναι στα όρια της απελπισίας, διότι συντρίβονται άνθρωποι και δικαιώματα. Οι πολίτες έχουν γενικευμένη και καθολική αντίληψη ότι δεν προστατεύεται η τιμή και η αξιοπρέπειά τους από την αδυναμία της βραδυπορούσας Δικαιοσύνης να ολοκληρώσει το έργο της. Η κυβέρνηση, παρά τα υπεσχημένα, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση γιατί δεν είναι φαινόμενο μόνο της περιόδου αυτής, με επιλογές και ακροβασίες που έκανε για επικοινωνιακούς λόγους.

  Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει επιπτώσεις και γενικότερες πέρα από τους πολίτες. Έχει σημαντική αρνητική επενέργεια στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, αφού ακριβώς επειδή δε μπορεί να πιστοποιήσει μέσα από τις διαδικασίες και τις αποφάσεις της σε σύντομο χρονικό διάστημα, όσο τουλάχιστον απαιτείται από φυσιολογικές, εύλογες και λογικές συνθήκες και καθυστερούν επί πολλά χρόνια, οικονομικές λειτουργίες και δραστηριότητες είτε ν ‘αναστέλλονται, είτε ν’ αναβάλλονται και πολλές φορές να καταστρέφονται, επί ζημία όχι μόνο εκείνων οι οποίοι τις επιδιώκουν ή τις επισπεύδουν, αλλά υφίσταται γενικότερη ζημία η εθνική οικονομία.

  Αντί αυτού, η σημερινή ηγεσία και της Δικαιοσύνης  αλλά και η πολιτική ηγεσία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αρέσκονται περισσότερο σε μια προσπάθεια να ποδηγετούν τη Δικαιοσύνη προς όφελος των πολιτικών ιδιοτελειών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το επικυρίαρχο αίσθημα στον κόσμο είναι ότι έχει τρωθεί και το κύρος αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται τόσον της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στην πορεία, και από ενέργειες διοικητικής φύσεως, της φυσικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

  Σήμερα συζητήσαμε στο κοινοβουλευτικό Συμβούλιο και το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι το καταρρακωμένο κύρος της Δικαιοσύνης και την αξιοπρέπεια του δικαστικού λειτουργού που παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες, θα το αποκαταστήσει. Η Δικαιοσύνη είναι κορυφαία λειτουργία σε μια δημοκρατία και σε καμία περίπτωση αυτή τη θεσμική εξασθένηση της χώρας και κυρίως αυτού του θεσμού, δεν πρέπει να επιτρέψουν οι Έλληνες δημοκρατικοί πολίτες να χρησιμοποιείται σαν πολιτικό όργανο της κυβέρνησης προκειμένου, με βάση αυτό να οικοδομήσει τις αντιλήψεις της για το δικό της κράτος και για τη δική της αντίληψη, το πώς λειτουργεί μια σύγχρονη δημοκρατία σήμερα.

  Θα ήθελα να επισημάνω δυο θέματα ειδικότερα. Πρώτον: Είναι μια εβδομάδα από τότε που καλέσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παπαληγούρα, αντί ν’ αποφαίνεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Ρουσόπουλος, περί της επάρκειας ή μη των στοιχείων που διαβίβασε στη Βουλή του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ότι χρέος του είναι άμεσα, τώρα, αν υπάρχει αίσθηση ευθύνης για την τεράστια σημασία που έχει για τη λειτουργία της δημοκρατίας το κύρος του θεσμού του Προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης, να προχωρήσει εις την εφαρμογή του Συντάγματος, άρθρο 91 παρ. 1, προκειμένου με βάση αυτή την εγγυημένη δικαστική διαδικασία τη συνταγματική, να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση των όσων καταλογίζονται σε βάρος του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ν’ αποκατασταθεί το κύρος του ή, σε αντίθετη περίπτωση να εξελιχθούν οι διαδικασίες, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει με τη λήξη της θητείας του Προέδρου του Αρείου Πάγου τον επόμενο μήνα.

  Ερωτούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης πώς αντιλαμβάνεται, με βάση όλες αυτές τις αιωρούμενες καταγγελίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά και μεγάλες απορίες στον ελληνικό λαό και έχουν κλονίσει το κύρος και του ιδίου και του θεσμού της Δικαιοσύνης, ότι μπορεί ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να προεδρεύσει τον επόμενο μήνα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για την κρίση και τις επιλογές και προαγωγές των δικαστικών λειτουργών;

  Δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Παπαληγούρας ότι ως αρμόδιος Υπουργός δε μπορεί ν’ αφήσει τόσο το σημερινό Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κάτι το οποίο θα έπρεπε ν’ αντιληφθεί κι ο ίδιος, όσο και τον επόμενο Πρόεδρο, τον οποίο θα επιλέξει και να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο με τη βαριά σκιά η οποία ακυρώνει με αυτό τον τρόπο την παρουσία του ως  αρχιδικαστη της χώρας;

  Εμείς περιμένουμε από τον κ. Παπαληγούρα να πράξει το επόμενο διάστημα το καθήκον του. Ξέρετε, η υπόθεση αυτή θα διευκρινιστεί, δεν υπάρχει περίπτωση. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα η Ελλάδα, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, έχει μια μεγάλη εκκρεμότητα όσον αφορά το κύρος του κορυφαίου της Δικαιοσύνης και κυρίως το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης ως θεσμού ο οποίος πλήττεται και δεν προστατεύεται.

  Τώρα πάμε σ’ ένα δεύτερο θέμα: Θα πρέπει ν’ αντιληφθούν οι Εισαγγελικές Αρχές της χώρας ότι όταν, σύμφωνα με το νόμο, τους ανατίθεται μια προκαταρκτική έρευνα, σκοπός της έρευνας αυτής δεν είναι να υποκαταστήσουν τις ανακριτικές Αρχές. Σκοπός της έρευνας του Εισαγγελέως δεν είναι να διενεργήσει ανακριτικές πράξεις, ούτε να διαλευκάνει την υπόθεση ούτε να εντοπίσει τους δράστες.

  Η Ποινική Δικονομία είναι σαφής και οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία και την αποστολή της Εισαγγελικής Αρχής. Απαιτούν ένα μόνο: Να διερευνηθούν αν υπάρχουν ίχνη ή ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνου πράξεως, αν υπάρχουν δηλαδή ποινικές ευθύνες και αμελητί – και το τονίζω το αμελητί - άνευ υπαιτίου βραδύτητος, να διαβιβάσει το πόρισμά του με άσκηση παραγγελίας in rem στη Δικαιοσύνη και οι ειδικοί Ανακριτές θ’ αναλάβουν να διαλευκάνουν την υπόθεση και να κάνουν τις ανακριτικές εκείνες πράξεις και ενέργειες που προβλέπουν οι νόμοι της ελληνικής πολιτείας.

  Μέχρι στιγμής θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό ότι το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας, όπως είναι η λεηλασία των Ταμείων, γι αυτό το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη και έχει δημιουργήσει απορίες και εκστασιασμό για την έκταση και τα τεχνάσματα και τις επινοήσεις στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, 78 μέρες μετά την αποκάλυψή του, δεν έχει ασκηθεί ακόμη ποινική δίωξη και δεν έχει ασχοληθεί ακόμα η Δικαιοσύνη με το σκάνδαλο αυτό.

  Έχει λιμνάσει η υπόθεση όμως εις τα γραφεία των Εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα και νομίζω ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιωρούνται υποψίες –είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διατύπωση- ότι αυτό γίνεται προκειμένου να συγκαλυφθεί ένα σκάνδαλο το οποίο σαφώς έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά.

  Δε συμφέρει όχι μόνο την υπόθεση, δε συμφέρει ούτε τη Δικαιοσύνη και το κύρος της, ούτε τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Νομίζω ότι τόσον αυτή η υπόθεση όσο και άλλες υποθέσεις που δυστυχώς λιμνάζουν παρά το νόμο σε προκαταρκτικές έρευνες, το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να προωθηθούν εις την Δικαιοσύνη και το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώνονται αυτές οι έρευνες.

  Αυτή είναι η αποστολή της Δικαιοσύνης και μια σωστά και ορθή λειτουργία της δημοκρατίας μας και κυρίως προς τα εκεί κατατείνει η διασφάλιση και του δημοσίου συμφέροντος, και η προστασία των Ελλήνων  πολιτών οι οποίοι καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διασφαλίσουν την τιμή και την υπόληψή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν ερευνά τις κατηγορίες που γίνονται για τον κ. Κεδίκογλου με αφορμή το ότι ο ίδιος προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών, την υπόθεση των ομολόγων. Θεωρείτε μήπως αυτό το πράγμα, ότι τον καλύπτει γι' αυτό;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι η δημοκρατία και η κατοχύρωση της θεσμικής λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών όπως είναι η δικαιοσύνη, είναι έννοιες ταυτισμένες. Όμως εγείρονται όπως σας είπα βαριές υποψίες γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα, χωρίς να αποφαινόμεθα αν κάτι που βαραίνει κάποιο δικαστικό λειτουργό είναι αληθές ή μη αληθές.

  Εκείνο που οφείλει όμως η κάθε κυβέρνηση, η οποία είναι βασικός εγγυητής της θεσμικής λειτουργίας της χώρας, είναι να μη αφήνει να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα αιτιάσεις σαν αυτές που μου αναφέρατε, οι οποίες πράγματι κυκλοφορούν.

  Το καθήκον τους και όχι το δικαίωμα τους επιβάλει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι για να κατοχυρώσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και νομίζω ότι δεν μπορούν να υπεκφεύγουν. Οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους και η ευθύνη τους είναι βαριά και δεν είναι μόνο πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπόνοιες ότι η δικαιοσύνη δηλαδή δεν ασκεί αμερόληπτα και απερίσπαστα το καθήκον της;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα μέχρι σήμερα γνωρίσματα και συμπεριφορές, απόπειρες συγκάλυψης υποθέσεων, καθυστέρηση περαίωσης υποθέσεων, δείχνουν παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης. Σας υπενθυμίζω το απαράδεκτο και πρωτοφανές σε παγκόσμια χρονικά, ούτε στις χώρες τις αναδιφήσες τη δεκαετία του ’50 στην κεντρώα Αφρική δεν έχουμε τέτοιο συμβάν, να καλέσει Υπουργός Δικαιοσύνης τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να του υποδείξει να ασκηθεί αναίρεση σε μια χρηματιστηριακή υπόθεση, προκειμένου επικοινωνιακά να συσχετιστεί ότι η κυβέρνηση τιμωρεί όλα εκείνα τα φαινόμενα του Χρηματιστηρίου και του σκανδάλου εκείνου που έπληξε το ΠΑΣΟΚ το 1999.

  Και έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση στο σημερινό καίριο ερώτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γιατί η κυβέρνηση επί 3 χρόνια καθυστερεί και δεν ανοίγει τον φάκελο του Χρηματιστηρίου για να δούμε τι ακριβώς έγινε εκεί όπως η ίδια είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Και ελπίζουμε ότι θα το κάνει.

  Έχουμε και άλλες παρεμβάσεις πρωτοφανείς. Δεν μπορεί να βγαίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας και να κάνει δήλωση και να λέει ότι «παραλάβαμε μια δικαιοσύνη διεφθαρμένη. Κατ' αρχάς μια ανεξάρτητη Αρχή δεν παραλαμβάνεται από καμία κυβέρνηση και από κανένα κόμμα. Και αν αυτή είναι η αντίληψη ιδιοκτησίας της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της χώρας ότι παραλαμβάνει τη δικαιοσύνη και μάλιστα την διεφθαρμένη, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια θεσμική κρίση για το πώς η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας.

  Να σας υπενθυμίσω τις εγκυκλίους και τις παρεμβάσεις στο ουσιαστικό έργο των δικαστών, οι οποίοι γίνανε από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και μια σειρά άλλες καταγγελίες για διώξεις που γίνανε με πρόσχημα εσωτερικές διοικητικού χαρακτήρα διευθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις λειτουργών της δικαιοσύνης όπου υποκρυπτόταν βεβαίως δίωξη προσωπικού χαρακτήρα. Αυτά έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη. Μια κυβέρνηση οφείλει να απέχει από όλα αυτά, το αντίθετο να προστατεύει το κύρος της δικαιοσύνης από αυτές τις περιρρέουσες αιτιάσεις και υποψίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπαδόπουλε με τα όσα λέτε εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεστε μόνο στον κ. Κεδίκογλου ως ένα πρόσωπο το οποίο σας έχει δώσει την αφορμή να κάνετε κριτική στη δικαιοσύνη, αλλά φωτογραφίζετε και άλλους ανώτατους δικαστικούς, οι οποίοι για παράδειγμα χειρίζονται υποθέσεις τις οποίες εσείς αποκαλείτε μεγάλα σκάνδαλα, Π&Κ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, υποθέσεις τις οποίες χειρίζονται άλλα πρόσωπα και για τα οποία διαμαρτύρεστε ότι δεν έχει προχωρήσει η έρευνα.

  Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης μου αν μου επιτρέπετε, τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα λήξει η θητεία του αλλά δεν θα κλείσει το θέμα του κ. Κεδίκογλου;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως όλες οι υποθέσεις που αφορούν συμπεριφορές και προκειμένου να αποκατασταθεί το καταρρακωμένο ή τρωθέν κύρος των θεσμών, λειτουργών της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της δικαιοσύνης, αυτά πρέπει να εκκαθαρίζονται. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν μπορούν ούτε να παρακάμπτονται ούτε να παραγράφονται. Η θέση του ΠΑΣΟΚ πάνω σ’ αυτό είναι απόλυτη και έχει διατυπωθεί με καθαρό τρόπο σήμερα από τον Πρόεδρο του κινήματος μας στις δηλώσεις τις οποίες έκανε.

  Και γενικά αυτό που έχει σημασία στη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι να νιώθει ο κόσμος ασφάλεια ότι ο δικαστής είναι καταφύγιο και ότι ο δικαστής, ο κάθε δικαστής και για κάθε υπόθεση, θα εκδόσει την αντικειμενική και σύμφωνα με το νόμο απόφαση του. Αυτό δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας είναι κλονισμένο και δεν σχετίζεται μόνο με αυτή την υπόθεση που αναφερθήκατε εσείς και που βαρύνει τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

  Και θέλω να πω ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι μια σ’ αυτό. Εμείς ούτε απορρίπτουμε, ούτε υιοθετούμε καμία από τις αιτιάσεις. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ζητούμε να αποδειχτεί η αλήθεια ή η αναλήθεια μέσω της εγγυημένης διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα και μόνο. Έτσι υπηρετούμε τη δημοκρατία και μόνο και δεν σχετίζεται με το πρόσωπο του κ. Κεδίκογλου, σχετίζεται η απαίτηση μας αυτή από την κυβέρνηση με τον θεσμό του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Και νομίζω σ’ αυτό είμαστε καθαροί και απόλυτοι.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home