12ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
(Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2000, Ώρα 8.00, Ξεν. Hilton)
Κυρίες και Κύριοι της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής,
Διακεκριμένοι Ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό,
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακτινολογίας. Ενός Συνεδρίου που αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και των Ελλήνων ακτινολόγων, με μεγάλο ερευνητικό αλλά και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.
Ζούμε κυρίες και κύριοι, σε μια εποχή ραγδαίων και σημαντικών κοινωνικών μεταβολών, αλλά και μεγάλων εξελίξεων και επιτευγμάτων στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Από τη θριαμβευτική πορεία της φυσικής και των ηλεκτρονικών στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, φτάσαμε σταδιακά στο ζευγάρωμα της ιατρικής με τη βιολογία, αλλά και με την πληροφορική, την τηλεματική, τη βιοϊατρική τεχνολογία, τη γενετική μηχανική και με πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους. Τα επιτεύγματα και οι πρακτικές εφαρμογές στο καθημερινό κλινικό και εργαστηριακό σας έργο, από αυτό το ζευγάρωμα, έχουν δικαίως χαρακτηριστεί ως η “όγδοη μέρα της δημιουργίας”, αφού έχουν ξεπεράσει ακόμη και την πλέον καλπάζουσα ανθρώπινη φαντασία.
Οι ορίζοντες της ιατρικής διευρύνονται καθημερινά, το οπλοστάσιο μας ενάντια στην αρρώστια και τον θάνατο εμπλουτίζεται σταθερά και οι νέες τεχνολογίες βρίσκουν συνεχώς καινούργιες εφαρμογές στον αγώνα του ανθρώπου για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Αυτή η “νέα μηχανική ιατρική” που υποκαθιστά ταχύτατα την κλασική ιατρική δημιουργεί φόβους, προβλήματα και ανάγκες που έχουν σχέση με :
- τη διάχυση και ορθολογική χρήση της ιατρικής τεχνολογίας μέσα στο σύστημα υγείας,
- την ηθική και δεοντολογία στο καθημερινό κλινικό και εργαστηριακό έργο του γιατρού,
- την εκπαίδευση, την ενημέρωση και επιμόρφωση των λειτουργών της υγείας.
Αρχίζοντας από το τελευταίο θέλω να τονίσω ότι στην εποχή των ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των λειτουργών της υγείας δεν προβάλλει απλά αναγκαία, αλλά επιτακτική. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα ότι η ιατρική γνώση στο βαθμό που δεν ανανεώνεται και δεν εμπλουτίζεται, απαξιώνεται μέσα σε λίγα χρόνια. Η ανάγκη αυτή της συνεχούς εκπαίδευσης γίνεται πιστεύω ιδιαίτερα αισθητή σε σας τους ακτινολόγους, οι οποίοι βασίζετε την καθημερινή άσκηση του εργαστηριακού σας έργου, αποκλειστικά και μόνο στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας.
Και το λέω αυτό γιατί στα 100 περίπου χρόνια που πέρασαν από τότε που η επαναστατική για την εποχή εκείνη διεισδυτική ακτινοβολία Χ επέτρεψε στον άνθρωπο να παρατηρεί αντικείμενα στο εσωτερικό της ύλης, έχουν γίνει πραγματικά τεχνολογικά θαύματα στον τομέα της ακτινολογίας. Με τη συνεχή επιστημονική έρευνα οι εφαρμογές των ακτινοβολιών στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία έχουν πολλαπλασιαστεί με θεαματικά αποτελέσματα. Στην ακτινολογία τα επιτεύγματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, με αποκορύφωμα τη δυνατότητα εικονικής πλοήγησης εντός του ανθρωπίνου σώματος και όλων των ζωτικών του οργάνων.
Πρέπει λοιπόν να βρούμε και να εγκαταστήσουμε στο υγειονομικό μας σύστημα θεσμούς υποχρεωτικής μετεκπαίδευσης και ενημέρωσης, αλλά και εσωτερικές δοκιμασίες εξετάσεων και περιοδικής αξιολόγησης, με κριτήριο τη σύγχρονη επιστημονική και τεκμηριωμένη γνώση. Είναι καιρός όλοι μαζί, Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Ιατρικές Σχολές, Ιατρικοί Σύλλογοι και Επιστημονικές Εταιρείες να συζητήσουμε και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις. Τα Συνέδρια και τα Συμπόσια που κάθε χρόνο διοργανώνουν οι επιστημονικές εταιρείες βεβαίως και προσφέρουν προς την σωστή κατεύθυνση, δεν μπορούν όμως να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα στην εκπαίδευση και ενημέρωση των λειτουργών της υγείας.
Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά τη διάχυση και ορθολογική χρήση της ιατρικής τεχνολογίας μέσα στο σύστημα υγείας. Υποστηρίζεται ότι η κατακλυσμιαία και συχνά ανεξέλεγκτη είσοδος όλων αυτών των πανάκριβων μηχανημάτων στο σύστημα υγείας, αλλά και αλόγιστη και συχνά ιδιοτελής χρήση της από τους επαγγελματίες της υγείας, οδήγησε τις δαπάνες υγείας στα ύψη. Βεβαίως και ισχύει αυτό, σ' εκείνες τις περιπτώσεις που ούτε ουσιαστικές προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας υπάρχουν, ούτε μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης τηρούνται. Και αυτό συμβαίνει εν πολλοίς στη χώρα μας όπου αναλογούν 17 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο κατοίκους όταν η σχετική αναλογία είναι στη Δανία 5, στην Αγγλία και τη Γαλλία 6 και στην Ολλανδία 7 και όπου η χρήση της τεχνολογίας πολλές φορές δεν υπαγορεύεται από την ιατρική επιστήμη, αλλά από την ιδιοτέλεια και την κερδοσκοπία στις ποιο ακραίες τους μορφές.
Η εκπόνηση του υγειονομικού χάρτη, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η αξιολόγηση των γιατρών με βάση το καθημερινό τους κλινικό και εργαστηριακό έργο και βέβαια η εγκατάσταση ενός αυστηρότερου μηχανισμού ελέγχου της διάχυσης και χρήσης της τεχνολογίας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Πρέπει εσείς οι ίδιοι να αποκτήσετε συνείδηση του κόστους και η ιατρική να επανασυνδεθεί με τις Ιπποκρατικές της ρίζες, του Δικαίου και της Ηθικής. Και αυτό, κυρίες και κύριοι, γίνεται μέσα από συνεχή εκπαίδευση, με τη σταδιακή αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών. Γι’ αυτό και η μεταρρύθμιση του υγειονομικού μας συστήματος υποστηρίζω ότι είναι μια συνεχής, επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου.
Το τρίτο θέμα που άπτεται της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας αφορά
στην ίδια την ηθική και τη δεοντολογία. Κατά πόσο δηλαδή αξιοποιούμε θετικά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, με αποκλειστικό μας γνώμονα το καλό της υγείας του ασθενή, με σεβασμό στους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι δεν φτάνει μόνο το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και η λειτουργία των σχετικών επιτροπών. Χρειάζεται πάνω από όλα ηθικά ακέραιους επιστήμονες και κοινωνικά υπεύθυνους λειτουργούς της υγείας.
Κυρίες και Κύριοι,
Έχω τον τελευταίο καιρό μιλήσει κατ’ επανάληψη για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης. Νομίζω ότι ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος μου επιτρέπουν να επεκταθώ. Απλά θέλω να τονίσω ότι είναι υποχρέωση όλων μας να προχωρήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Να απαλλάξουμε το ΕΣΥ από τα προβλήματα και τα συμφέροντα που το κατατρύχουν. Να διασφαλίσουμε το δημόσιό του χαρακτήρα. Για να πάψει ο πολίτης να νιώθει ανασφάλεια, για να μην ταλαιπωρείται στην καθημερινή του τριβή με τους γιατρούς και τις υπηρεσίες υγείας.
Και με τις σκέψεις αυτές κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας, ευχόμενος κάθε επιτυχία.
Σας ευχαριστώ
|