Δηλώσεις κ. Α. Παπαδόπουλου με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχεδίου νόμου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και τω |
15 Ιουνίου 2004 |
"Το ΠΑΣΟΚ με τους αγώνες του, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να υπάρξουν διατυπώσεις για την προστασία και την ακώλυτη άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών, πολιτικών, θρησκευτικών, οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αντιταχθεί σε κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια που θα απαξιώνει τον άνθρωπο, τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του."τα παραπάνω δήλωσε ο Συντονιστής του τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Α. Παπαδόπουλος |
Το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε, εργάσθηκε μεθοδικά και συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και Δικαιοσύνης.
Στη διάρκεια των έντονων συζητήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων που έγιναν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην πλήρη διασφάλιση και προστασία των ατομικών ελευθεριών και των θεσμών του κράτους δικαίου.
Η τρομοκρατία αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις γι' αυτό και απαιτείται μια διαρκώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την από κοινού αντιμετώπισή της.
Η ασφάλεια αποτελεί ένα βασικό δικαίωμα των πολιτών.
Η ενίσχυση, όμως, της ασφάλειας θα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κατοχυρωμένες ελευθερίες των ατόμων.
Πάγια αρχή μας είναι ότι περισσότερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει συρρίκνωση των ελευθεριών, που αποτελούν άλλωστε βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού δικαιϊκού πολιτισμού.
Το ΠΑΣΟΚ με τους αγώνες του, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να υπάρξουν διατυπώσεις για την προστασία και την ακώλυτη άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών, πολιτικών, θρησκευτικών, οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Άποψη και θέση, όμως, του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα καταστολής. Θα πρέπει, η διεθνής κοινότητα με σύνεση και σοβαρότητα να αναζητήσει και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια (π.χ οικονομική εξαθλίωση χωρών του τρίτου κόσμου, θρησκευτικός φανατισμός, άσκηση πολεμικής βίας κ.α) που «γεννούν» τέτοιου είδους φαινόμενα. Μόνον έτσι θα καταστεί αποτελεσματικός ο αγώνας κατά του διεθνούς εγκλήματος.
Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα αντιταχθεί σε κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια που θα απαξιώνει τον άνθρωπο, τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του και τις ελευθερίες του.
Μετά τα ανωτέρω, στο σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση παρατηρούμε τα παρακάτω:
Α) Είναι απαράδεκτη η ενοποίηση δύο άσχετων μεταξύ τους κεφαλαίων (Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και διατάξεις που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας), δεδομένου ότι η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη και θα έπρεπε να κατατεθούν και να ψηφιστούν χωριστά.
Β) ΄Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί, κυρίως, με τη Γαλλία και τη Γερμανία, πρωτοστάτησαν ώστε η απλοποιημένη αυτή διαδικασία προσαγωγής στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο να τελεί υπό την προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού των συνταγματικών εγγυήσεων και της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Κυρίως όμως διασφαλίσαμε την αρχή « οι Έλληνες να δικάζονται στην Ελλάδα».
Γ) Για τα θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το ΠΑΣΟΚ έλαβε σημαντικές και επαρκείς πρωτοβουλίες κάτω από το επιβαρυμένο τότε κλίμα της εποχής για τον περιορισμό ή εξάλειψη του αρνητικού αυτού φαινομένου.
Όμως οι σημερινές διεθνείς συγκυρίες και τα σύγχρονα διλήμματα ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα μας καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς μετά το γενικώς διαπιστούμενο ετεροβαρές κλίμα σε βάρος των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων. Την επιφύλαξή μας αυτή, καθώς και τις βαθύτατες ανησυχίες μας θα τις διατυπώσουμε κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στη Βουλή. Όσο για τις επιμέρους διατάξεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα συμβάλλουμε με τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις μας. |
|