ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΆ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2007

19/12/06

 

Κύριοι συνάδελφοι,

Για τον στατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης     επισημαίνω μόνο το ‘‘αστρονομικό’’ ποσό των 115.000 ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα, που προορίζονται για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης καθώς και η απουσία κονδυλίων για μισθολογικές προσαρμογές των δικαστικών λειτουργών. Πέραν τούτων ουδέν.

Το πλέγμα του φοβικής εκκρεμότητας που επικυριαρχεί στον χώρο της Δικαιοσύνης από την παρατεταμένη προανακριτική διαδικασία σε συνδυασμό με τις εκ των ένδον παρεμβάσεις - και μάλιστα εν ονόματι της ανεξαρτησίας της, δημιουργούν - μια επικίνδυνη ασφυξία που απάδει για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει 20 εκατομμύρια ευρώ για την επανίδρυση της Αγροφυλακής, προσαυξημένο κατά 5 από το περσινό κονδύλιο των 15 εκατομμυρίων που προφανώς μετακυλήθηκαν στις απόρρητες      δαπάνες, για τις οποίες περιμένουμε την επίσημη απάντηση στη Βουλή, αφού οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Πολύδωρα περί Συμβουλίου της Επικρατείας ίσως τον εκθέτουν περισσότερο.

Οι ημαρτημένες προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις της   Κυβέρνησης στους αστυνομικούς κλπ. για βελτίωση των αποδοχών παραπέμπονται με προσβλητικό τρόπο από την Κυβέρνηση για μετά την άρση της επιτήρησης στο δεύτερο εξάμηνο, όπως τους είπαν.

 Ενώ πληθαίνουν τα φαινόμενα αυταρχισμού και έκνομης  συμπεριφοράς κάποιων αστυνομικών οργάνων, η εγκληματικότητα καλπάζει και η χώρα είναι στη διάθεση των εγκληματιών.

Δεν μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε το συμπαθές, κατά τα άλλα, παραλήρημα του κ. Πολύδωρα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω μας επαναφέρουν σε ατμόσφαιρες της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης δεκαετίας του ΄60.

Τα πράγματα εδώ εξελίσσονται επικίνδυνα και ο κ. Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη πλέον για τον Υπουργό του!

Κύριοι Συνάδελφοι,

Θέτω μερικά ερωτήματα για τον προϋπολογισμό.

  • Η χώρα έχει ζωτική ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους σταθερά δημοσιονομικά πεδία. Εσείς όμως αναθεωρήσατε 4 φορές τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2005 και πέσατε και τις 4 φορές έξω.
  • Μειώσατε λέτε στο μισό το έλλειμμα από πέρυσι. Υπάρχει όμως κάποια σοβαρή χώρα στον κόσμο που πέτυχε σε ένα χρόνο τόσο μεγάλη μείωση ελλείμματος; Δεν       υπάρχει!
  • Αυτό θα απαιτούσε γιγάντιες στην πράξη μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικά μέτρα. Πήρατε εσείς φέτος τέτοια μέτρα; Τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους υπέστησαν φέτος τέτοια ραγδαία μεταβολή; Όχι!
  • Ενώ καταγράφετε έλλειμμα φέτος 5 δις ευρώ, δανειστήκατε 11 δις; Ομολογείτε ότι δαπάνες 6 δις απλώς δεν τις     εμφανίζετε. Μήπως πριν μερικά χρόνια αυτό το         ονομάζατε αλχημεία;
  • Στην εισηγητική σας έκθεση λέτε ότι το 2012 θα μηδενίσετε το έλλειμμα. Για πείτε μας, γιατί χρειάζονται 6 χρόνια για να πετύχετε αυτό που δήθεν πετύχατε σε 1 μόνο χρόνο;
  • Πως μειώνετε τις επιστροφές φόρων, όταν θα αυξήσετε   λέτε τις εξαγωγές;
  • Πως μειώνετε τις δαπάνες των τόκων, αφού τα επιτόκια και το χρέος αυξάνουν;
  • Εξηγήστε μας τελοσπάντων τι είναι αυτές οι ‘‘περίφημες’’ εθνικολογιστικές προσαρμογές, που ξεκινούν από 450 εκατομμύρια ευρώ, πάνε στο 1,2 δις το 2006 και     φτερουγίζουν στο 1,7 το 2007; Έχετε να μας πείτε κάτι για αυτό; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

Η περιβόητη ‘‘άσπρη τρύπα’’ αποτελεί καταισχύνη για τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας. Ερωτώ:

  • Μπορείτε να μας καταθέσετε σήμερα την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ‘‘άσπρη τρύπα’’; Υπάρχει; Ολοκληρώθηκε ποτέ; Τότε από πού αρύεστε αξιόπιστων στοιχείων για τον προϋπολογισμό; Με ποιο δικαίωμα αυθαιρετείτε;
  • Κατέγραψε π.χ. ποτέ η Στατιστική Υπηρεσία τα ελλείμματα όλων ανεξαιρέτως των δήμων, των ασφαλιστικών ταμείων και των Ν.Π.Δ.Δ. για να προσμετρηθούν στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ ή μήπως επιλεκτικά διαλέγει κάποια αυτά και αφήνει έξω τους μεγάλους δήμους και τα ταμεία που είναι βαθιά ελλειμματικά;
  • Η Στατιστική Υπηρεσία υπέπεσε ή όχι στο βαρύτατο διοικητικό και ποινικό παράπτωμα της διοχέτευσης ψευδών στοιχείων για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας; Θα κινήσετε κάποια διαδικασία; Μάλλον όχι και ξέρουμε γιατί!

Για το ασφαλιστικό θα μιλήσουν οι αρμόδιοι και άξιοι συνάδελφοί μου. Όμως επειδή υπάρχει οργανική σχέση ζωής και θανάτου ανάμεσα στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό μας σύστημα θέλω να ρωτήσω:

  • Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ΙΚΑ έχει χρόνο αντοχής πληρωμής των συντάξεων μόνο μέχρι και το 2009 και όχι μέχρι το 2020, αφού το αποθεματικό των 5 δις ευρώ που διαθέτει το κατατρώει αποκλειστικά ο ελλειμματικός     πλέον κλάδος ασθένειας. Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε αυτή την εκτίμηση σήμερα, εδώ στη Βουλή και να αναλάβετε τις ευθύνες σας; Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για το ΟΑΕ και το ΤΕΑΜ;
  • Γιατί μεταθέτετε τότε την επίλυση του ασφαλιστικού την επόμενη τετραετία και δεν το επιχειρείτε τώρα; Δεν γνωρίζετε μήπως τους τρόπους επίλυσής του ή φταίει ο κλασικός οπορτουνισμός σας για αγορά πολιτικού χρόνου;

Κύριοι Συνάδελφοι,

Μερικά ερωτήματα για την πραγματική οικονομία.

  • Δείχνει ή όχι κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ο διπλασιασμός του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών;
  • Η Ελλάδα είναι επί των ημερών σας στην 121η θέση στον κόσμο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Με ποια τότε νέα παραγωγικά περιβάλλοντα θα αντέξει η Ελλάδα το βάρος του διεθνούς ανταγωνισμού; Μήπως με τη σημερινή αδύναμη πια παραγωγική δομή της; Έχει η χώρα ένα σύγχρονο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης; Έχουν, αντίθετα, οι γειτονικές μας αναδυόμενες χώρες σχέδιο οικονομικής προσαρμογής στα νέα δεδομένα; Σαφώς ναι!

Δεν είμαι αφελής να περιμένω απαντήσεις.

Η Κυβέρνηση ανέστειλε την κυβερνησιμότητα της για μετά τις εκλογές. Απλά χρησιμοποιεί κλασικές τεχνικές διακυβέρνησης που αδικούν και μικραίνουν τη χώρα.

Η Κυβέρνηση ας καταλάβει ότι έχει πλέον παρελθόν και ταυτόχρονα παρούσα και ζώσα ευθύνη.

Αν έχει και μέλλον, άλλοι θα το αποφασίσουν.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home