ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΠΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘‘ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ’’

21/5/2006

‘‘ΟΥΔΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΡΟΚΟΨΕ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ’’

 

Ήταν ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άλλοτε προκάλεσαν την    αντίδραση της ηγεσίας λόγω των απόψεων τους. Παρά την    αποδοκιμασία, ο Αλέκος Παπαδόπουλος επιμένει: ‘‘Αφού η κυβέρνηση αποθηκεύει προβλήματα, η αντιπολίτευση οφείλει να βγάζει στις      προθήκες νέες σκέψεις και πειστικές προτάσεις για να γίνει δελεαστική ως κόμμα που ζητάει να επιστρέψει στην εξουσία. Οι σκέψεις και οι ιδέες δεν μπορεί να πηγαίνουν στην αποθήκη για ωρίμανση’’.

Ο κ. Παπαδόπουλος, κόντρα στην περιρρέουσα φιλολογία, δεν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πάσχει από εσωστρέφεια, αλλά ‘‘από ανισορροπίες λόγου οι οποίες εύκολα ξεπερνιούνται, λόγω της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της ενότητάς του’’.

Τάσσεται, τέλος, κατά των διαγραφών.

Έχετε ζητήσει μέχρι τώρα να παραιτηθούν πάνω από πέντε υπουργοί. Αν εσείς ως υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ,      υποβάλλατε παραιτήσεις με το ρυθμό που το ζητάτε από τους αντιπάλους σας, θα μπορούσατε να το απαιτείται τώρα. Όμως δεν το κάνατε…

Εγώ δεν ζήτησα ποτέ να παραιτηθεί κανένας υπουργός. Αν αυτό όμως ζητείται, σημαίνει ότι το πολιτικό σφάλμα είναι πολύ μεγάλο και την  παραίτηση απαιτούν αναπόφευκτα οι περιστάσεις. Στην περίπτωση του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης, το ΠΑΣΟΚ διετύπωσε τη θέση του, με την οποία συμφωνώ.

 

Αντιπολίτευση με κορόνες και καταγγελίες για να επιστρέψετε    γρήγορα στην εξουσία ή αντιπολίτευση με προτάσεις ενίοτε αντιδημοφιλείς;

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν λύνει, αλλά αποθηκεύει προβλήματα. Η αντιπολίτευση, σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλει να    βγάζει στις προθήκες νέες σκέψεις και πειστικές προτάσεις, για να γίνει δελεαστική ως κόμμα που ζητάει να επιστρέψει στην εξουσία. Οι σκέψεις δε μπορεί να πηγαίνουν στην αποθήκη για ‘‘ωρίμανση’’. Πρέπει να      βγαίνουν στην κοινωνία για ζύμωση. Το πιο σημαντικό, όμως, σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι οι σκέψεις και οι προτάσεις πρέπει να ενοποιούνται και να υπηρετούνται από όλους. Δεν υπάρχουν δεδομένες θέσεις στην πολιτική.

Η πολιτική κρίνεται από την ικανότητα της να προσαρμόζει τις επιμέρους πολιτικές προς όφελος του λαού και όχι από την εμμονή της σε δογματικές θέσεις. Μόνο οι αρχές είναι σταθερές.

 

Το σαράκι της εσωστρέφειας ταλαιπωρεί ξανά το κόμμα σας. Είστε αυτοκαταστροφικοί ή μερικά στελέχη σας προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα προεξοφλώντας την ήττα;

Πάντοτε η εσωστρέφεια είναι αρνητικό σύμπτωμα, που αφορά τόσο τα κόμματα όσο και τους οργανισμούς. Η διολίσθηση, μάλιστα, από την εσωστρέφεια στον αυτισμό είναι ακόμα χειρότερη κατάσταση για κόμματα, τα οποία προετοιμάζονται για την εξουσία. Νομίζω ότι στο      ΠΑΣΟΚ αυτό που επικαλούνται ως εσωστρέφεια ουσιαστικά δεν υπάρχει. Εκείνο, όμως, το οποίο υπάρχει είναι ότι δημιουργούνται ενίοτε ανισορροπίες λόγου, οι οποίες όμως εύκολα ξεπερνιόνται κι αυτό γιατί στο ΠΑΣΟΚ η παρουσία του Γ. Παπανδρέου δεν αφήνει περιθώρια  αμφισβήτησης της ενότητάς του.

 

Ο Γ. Παπανδρέου θα γίνει Πρωθυπουργός; Κι αν γίνει, θα γίνει επειδή λέγεται Παπανδρέου ή επειδή θα το αξίζει;

Η ιστορία έχει καταδείξει ότι πολλές φορές γόνοι μεγάλων αρχηγών, αυτοκρατόρων, πρωθυπουργών δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρή παρουσία των προγόνων τους και εξαφανίστηκαν από την    ιστορία. Δεν αρκεί μόνο κάποιος να έχει γονέα πρωθυπουργό. Πρέπει κι ο ίδιος να κομίζει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του απόψεις και ιδέες για την κοινωνία. Αυτές τις ιδιότητες τις έχει ο Γ. Παπανδρέου και επειδή είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στην Ελλάδα, ενός κόμματος και μίας παράταξης δημοκρατικής, που στα δύσκολα σε αυτήν εναποθέτει τις ελπίδες του ο λαός, ο Γ. Παπανδρέου θα γίνει Πρωθυπουργός.

 

Υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός ενός κόμματος εξουσίας εδραιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας      δείχνοντας πυγμή, προχωρώντας ακόμη και σε διαγραφές προς γνώση και συμμόρφωση. Συμφωνείτε;

Άλλο να είναι κάποιος αρχηγός και άλλο να ‘‘αρχηγίζει’’. Ο αρχηγισμός  είναι προϊόν των κοινωνικοπολιτικών αντιλήψεων του βαλκανικού χώρου, που ακόμα ως κοινωνία σε ένα μεγάλο βαθμό μας κατατρέχει. Οι αρχηγισμοί δεν συμβαδίζουν ούτε με τους μετασχηματισμούς της εποχής αλλά ούτε και με την ανάγκη της χώρας να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Απ΄ τις κατασκευές και τα επικοινωνιακά τερτίπια   πρέπει να περάσουμε στην ουσιαστικότητα της σκέψης και των επιχειρημάτων και κυρίως να αποπνέουμε ως πολιτική τάξη τη βεβαιότητα στον λαό ότι αυτά και τα πιστεύουμε και έχουμε την ικανότητα να τα εφαρμόσουμε. Κανένας αρχηγός δεν έκανε προκοπή με διοικητικά μέτρα διαγραφών, μόνο πρόσκαιρα, αλλά μόνο με την ικανότητά του να εμπνέει, να καθοδηγεί και να κινείται με αρχές και  συνέπεια.

 

Το πιο κακό σχόλιο που έχω ακούσει για σας από συντρόφους σας  είναι ‘‘τον Αλέκο τον αποθεώνει ο Μητσοτάκης’’. Και το λένε αυτό ακολουθώντας τη γραμμή ‘‘αν σε επαινεί ο αντίπαλος, ψάξε να βρεις το λάθος σου’’. Πως τους απαντάτε;

Στην αρχαία Αθήνα το μεγαλύτερο βραβείο ήταν τα ‘‘εύγε’’ της Αγοράς. Στη σημερινή εποχή το να σου αποδίδει επαίνους η κοινωνία είναι θετικό γεγονός. Εάν το κάνουν, πράγμα όχι σύνηθες, και οι δικοί σου σύντροφοι και οι πολιτικοί σου αντίπαλοι, είναι και μέγα προνόμιο. Είμαι περήφανος που πολλοί, και όχι μόνο ο κ. Μητσοτάκης, από όλους τους πολιτικούς χώρους έχουν θετική άποψη για την παρουσία μου στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

Χειριστήκατε την υπόθεση της κ. Καραχασάν. Φαντάζομαι ότι θα περιμένατε τις αντιδράσεις. Δεν φροντίσατε όμως να την προετοιμάσετε, ώστε να δίνει πειστικές απαντήσεις στα ακανθώδη ερωτήματα. Την αφήσατε μόνη στο ‘‘λάκκο με τα φίδια’’…

Η επιλογή της κ. Καραχασάν ήταν μία βαθιά πολιτισμική επιλογή σε μια χώρα που έπρεπε επιτέλους να φύγει από τον εθνικοφυλετισμό, που την είχε καθηλωμένη ως μια περιθωριακή χώρα βαλκανικού τύπου, ώστε να γίνει μια χώρα με κοινωνία ανοιχτή, όπου όσοι ζουν, βιώνουν και είναι πολίτες αυτής της χώρας έχουν τα δικαιώματα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία ή οποιαδήποτε άλλη       διάκριση. Δεν συμμερίζομαι αντίθετες αντιλήψεις. Η κ. Καραχασάν είναι μια νέα, έξυπνη γυναίκα επιστήμων, που το μέλλον τη γενιά της  αφορά και όχι κάποιους από εμάς, που ζήσαμε στις εποχές του μίσους και των   πέτρινων χρόνων. Σε ό,τι αφορά την ίδια θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ έξυπνη και βαθιά πολιτικοποιημένη. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια και τα κατασκευάσματα   ανήκουν αλλού. Σε χώρους που πλανεύουν και δεν έχουν μέλλον.   Φοβάμαι, όμως, ότι το επόμενο διάστημα θα δεχθεί έναν ανηλεή πόλεμο από τις γνωστές δυνάμεις. Πιστεύω πάντως ότι στο τέλος θα πάνε όλα καλά γιατί και αυτή έχει τεράστια ψυχικά αποθέματα.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home