ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

ΣΤΙΣ 22 / 01 / 06

‘‘Οι νέοι υποψήφιοι θεωρούνται εισβολείς’’

 

Ο επικεφαλής της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών Α. Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι νέα πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συναντούν αντιδράσεις από τα ‘‘καπετανάτα’’ του ΠΑΣΟΚ, αλλά δηλώνει ότι ‘‘χωρίς να γίνουμε ιεροεξεταστές, θα στηρίξουμε νέους υποψηφίους’’.

Υπογραμμίζει ότι ‘‘το ΠΑΣΟΚ έχει μια αμήχανη στάση απέναντι στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ, που οφείλεται σε διαχρονικό πλέγμα αριστερής επιβεβαίωσης, αν και τα δύο αυτά κόμματα αντιπολιτεύονται μόνο το ΠΑΣΟΚ και ευκαίρως-ακαίρως μόνο την κυβέρνηση.

Για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας πιστεύει πως ‘‘πρέπει να προηγηθεί συζήτηση. Όμως ένα πακέτο διευθετήσεων είναι ανεξάρτητο από την αναθεώρηση και πρέπει να γίνει το συντομότερο’’.

Γιατί κάποιοι διαδίδουν ότι δεν ταιριάζουν τα ‘‘χνώτα’’ σας μ’ αυτά του Γ. Παπανδρέου στο θέμα της επιλογής υποψηφίων στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η παροιμία λέει ‘‘κουκιά τρως, κουκιά μολογάς’’. Είναι ανακριβές και αδιάφορο και αντί να χάνουν χρόνο κάποιοι μ΄ αυτά, καλύτερα να προσηλωθούν στην πραγμάτωση του σταθερού στόχου του Γιώργου Παπανδρέου για μια νέα αποκεντρωτική δομή και λειτουργία της χώρας, την οποία θα υπηρετήσουν οι νέοι Δήμαρχοι και Νομάρχες με συνέπεια, διαφάνεια, ιεραποστολισμό και πολιτικό ήθος.

 

Ακούμε για ανανέωση προσώπων, αλλά μαθαίνω ότι, όπου εμφανίζεται νέο πρόσωπο στις τοπικές κοινωνίες, οι ‘‘παλιοί’’ ξεχνούν τις διαφορές τους και συσπειρώνονται για να το εξουδετερώσουν.

Έχω πει και παλαιότερα ότι η ανανέωση των προσώπων δε μπορεί να συνδέεται με μηχανισμούς, παρέες, συμφέροντα, παράγοντες, ψευτοπαράγοντες, καπετανάτα, ομαδούλες και προφανώς ηλικίες. Έχουμε διάφορες κατηγορίες ‘‘νέων’’ προσώπων. Υπάρχουν οι αποδεδειγμένα άξιοι και αναγνωρισμένοι αλλά και εκείνη νέων σε ηλικία, αλλά χωρίς καμία απόδειξη ικανότητας, που δεν έχουν διατρέξει κάποια επαγγελματική ή άλλη διαδρομή που να τους πιστοποιεί.

Μια άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που ανεξάρτητα από ηλικία, αλλά με κοινωνικό κύρος και καταξίωση επιθυμούν, ίσως για πρώτη φορά, να προσφέρουν στην πόλη τους. Είναι αλήθεια ότι σε κάποιες περιπτώσεις συναντούν αντιδράσεις που τους αποθαρρύνουν, προκειμένου να απομακρυνθούν ως ‘’εισβολείς’’. Το στίγμα του Γ. Παπανδρέου για την ανανέωση των προσώπων και των αντιλήψεων επαναλαμβάνω έχει γιγάντιο ενδιαφέρον όχι μόνο για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως για την ανανέωση της πολιτικής σκέψης στη χώρα. Είναι ένα διαρκές πολιτισμικό, πολιτικό και κοινωνικό στοίχημα.

 

Πως θα αντιδράσετε;

Δεν είναι εύκολο, αφού σκληρά πλέγματα κατεστημένων αντιλήψεων, για να μεταλλαχθούν σε πιο υγιή πεδία, απαιτεί επίμονη και εξελικτική προσπάθεια ανατροπής της πελατειακής αντίληψης, που δε μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Προσπαθούμε μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, συνεχών συζητήσεων, ανοικτών κομματικών διαδικασιών, μετασχηματισμού των αντιθέσεων, να μπορέσουμε να στηρίξουμε νέους υποψήφιους, που κινούνται στο πνεύμα και στις απαιτήσεις της εποχής.

 

Τι ειδικότερες δυσκολίες αντιμετωπίζετε;

Υπάρχουν π.χ. εγγενή προβλήματα όπως η διεύρυνση εσχάτως των έμμισθων θέσεων των μελών του δημοτικού συμβουλίου, όπως η απαράδεκτη αύξηση των έμμισθων θέσεων των αντιδημάρχων και αντινομαρχών, των έμμισθων επιτροπών. Μετατράπηκαν επίσης σε έμμισθες οι τιμητικές θέσεις των προέδρων των νομικών προσώπων των δήμων, των δημοτικών επιχειρήσεων και των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων. Είναι ένα τραγικά διαλυτικό λάθος.

 

Με ποιές συνέπειες;

Πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι συναλλάσσονται με τους υποψήφιους δημάρχους τη συμμετοχή τους με μόνο κριτήριο την κατάληψη έμμισθης θέσης. Νομίζω ότι είναι ντροπή. Μάλιστα, μετά τις εκλογές όταν κάποιοι δεν ικανοποιούνται είτε ανεξαρτητοποιούνται είτε εκβιάζουν τους δημάρχους. Πρέπει να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς όπου οι θέσεις αυτές ήταν τιμητικές και άμισθες, όπως εξάλλου συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Διαφορετικά η αυτοδιοίκηση θα πληρώσει ακριβά αυτό τον εκχυδαϊσμό.

 

Εντέλει, θα κάνετε μεγάλη ανανέωση; Πότε θα ανακοινωθούν ονόματα;

Η ανανέωση με καινούριες υποψηφιότητες θα είναι εκτεταμένη κυρίως εκεί που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δημάρχους και νομάρχες. Έχω σαφή εικόνα σχεδόν για όλη τη χώρα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο σωστό πολιτικό χρόνο.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι η στήριξη που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ προσπαθούμε ν΄ αντανακλά τον απόηχο των τοπικών κοινωνιών και όχι οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Η λειτουργία της επιτροπής είναι μόνο εγγυητική των διαδικασιών. Δεν δίνουμε ‘‘δακτυλίδια’’, ούτε είμαστε ‘‘παιδονόμοι’’ και πολύ περισσότερο δεν θα γίνουμε ‘‘Τορκεμάδα‘‘ των αυθεντικών ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.

 

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ δεν ‘‘χαρίζουν κάστανα‘‘ στο ΠΑΣΟΚ και εσείς έχετε απέναντι τους μια συμπλεγματική συμπεριφορά.

Είναι ακριβές ότι το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός αντιπολιτεύονται μόνο το ΠΑΣΟΚ και, ευκαίρως ακαίρως, ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Είναι επίσης αληθές ότι απέναντι τους το ΠΑΣΟΚ έχει μια μάλλον αμήχανη στάση που ίσως να οφείλεται σε κάποιο διαχρονικό πλέγμα αριστερής επιβεβαίωσης. Εμείς πιστεύουμε σταθερά και όχι για λόγους εκλογικής αριθμητικής στη συνεργασία τόσο με το ΚΚΕ όσο και με το Συνασπισμό.

 

Οι φήμες περί υπόγειας συνεργασίας ΚΚΕ – ΝΔ στις δημοτικές πυκνώνουν. Έχετε αντίδοτο;

Ένα μόνο αντίδοτο υπάρχει. Η αποκάλυψη αυτών των υπόγειων συνεργασιών, όπου και αν υπάρχουν, και η αντίδραση του λαού απέναντι σε αυτές τις λογικές.

 

Οι γκρίνιες για αμυντική αντιπολιτευτική τακτική συνεχίζονται. Έχετε εξήγηση για την αιτία;

Δε μετέχω στο Πολιτικό Συμβούλιο για να μπορώ έτσι να έχω μια βαθύτερη γνώση του πως οικοδομείται η αντιπολιτευτική τακτική. Όμως  το ύφος, το περιεχόμενο και κυρίως ο χρόνος στον οποίο εκδηλώνεται ή κλιμακώνεται η αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα λεπτό θέμα, που δεν σχετίζεται ούτε με αυθορμητισμούς, ούτε με κομματικά τυφλά ένστικτα, ούτε με στείρους ‘‘επικοινωνισμούς’’. Πρέπει να είναι προϊόν ψυχρών πολιτικών εκτιμήσεων, που διασφαλίζουν ουσία και δυναμική και για να είναι αποτελεσματική να την αποδέχεται και ο λαός.

 

Η αναθεώρηση της κυβέρνησης δεν ακουμπά τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η ελληνική πολιτεία στη διαδρομή των δεκαετιών στήριξε την Εκκλησία, όπως επίσης είναι αληθές ότι μερικές φορές η Εκκλησία δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στην συμπεριφορά της απέναντι στην πολιτεία. Οι κατά καιρούς εντάσεις προκύπτουν από μη συμβατές συμπεριφορές εκπροσώπων της. Συνεπώς πρέπει να προηγηθεί μια πολύ βαθιά και συστηματική δημόσια συζήτηση, η οποία να μην περιπλέξει τα πράγματα, αλλά να τα αποσαφηνίσει. Ούτως ή άλλως, όμως, ένα πακέτο διευθετήσεων μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας είναι ανεξάρτητο από τη συνταγματική ή όχι αναθεώρηση και πρέπει να γίνει το συντομότερο.

 

Η κουβέντα, έστω και δειλά, για την άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα, άνοιξε. Θα έχουμε νέες πλατείες Κλαυθμώνος;

Δυστυχώς η συζήτηση για άρση της δήθεν μονιμότητας κινείται μέσα σε πλαίσια απύθμενης ανευθυνότητας. Είναι μια συζήτηση απίστευτου λαϊκισμού, συνδυασμένη όμως και με μια απίστευτη πολιτική δειλία και υποκρισία.

 

Τι εννοείται;

Μονιμότητα κατά το Σύνταγμα είναι η μη δυνατότητα της πολιτείας να απολύει δημοσίους υπαλλήλους που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου δημοσίου δικαίου, με δημοσίου δικαίου εξουσίες, παρά μόνο όταν καταργεί οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγγίξει το θέμα ως δήθεν άρση της μονιμότητας, λέγοντας ότι θα προσλαμβάνει υπαλλήλους αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου, χωρίς δημοσίου δικαίου εξουσίες, αλλά που θα τους δώσει κάποιες αρμοδιότητες παραπάνω από αυτές που έχουν σήμερα. Το αίτημα όμως του λαού για άρση της μονιμότητας σχετίζεται αποκλειστικά με τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων, με κάποιους που είναι επιλήσμονοι του καθήκοντος ή είναι διεφθαρμένοι ή αδιάφοροι ή  αγράμματοι ή οκνηροί και που δεν απολύονται.

 

Μπορεί να συμβεί αυτό;

Για να απολυθούν δε μας εμποδίζει η έννοια της συνταγματικής μονιμότητας, αλλά η πελατειακή λογική της πολιτικής τάξης της χώρας, που δεν  εφαρμόζουμε τους νόμους του κράτους, όπως ο υπαλληλικός κώδικας, που είναι πολύ αυστηρός. Αυτό δεν σχετίζεται με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όλα τα άλλα είναι παραπλανητικά και απατηλά επικοινωνιακά τερτίπια.

 

Το 38% των πολιτών λένε όχι και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Έχει πρόβλημα ο δικομματισμός κ. Παπαδόπουλε;

Ο δικομματισμός έχει και τα αρνητικά του, αλλά στην Ελλάδα, που το πολιτικό σύστημα δυστυχώς στηρίζεται ακόμη στην πελατειακή αντίληψη, έφερε σταθερές κυβερνήσεις. Όταν μετά από καιρό τα πράγματα εξελιχθούν σε άλλο πολιτικό αξιακό πεδίο, τότε μπορούμε να μιλάμε για πολυκομματισμό, πολυκεντρισμό και μια σειρά πολύ γοητευτικές έννοιες, οι οποίες προσιδιάζουν σε κάθε σύγχρονη κοινωνία, αλλά που φοβάμαι ότι ακόμη θα αργήσει.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home