ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»

ΣΤΙΣ 19/12/05

‘‘Όχι υποψήφιοι... κομματικού σωλήνα’’

‘‘Η ανανέωση δεν μπορεί να γίνει με παρέες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.’’

Με τη δήλωση του αυτή στα ‘‘ΝΕΑ’’ ο Αλέκος Παπαδόπουλος - ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη της επιλογής υποψηφίων για τις  δημοτικές εκλογές - καταθέτει τη δική του πρόταση για την ανανέωση στο κόμμα. Παράλληλα τονίζει με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να υποστηρίξει δημάρχους του κομματικού σωλήνα και επικρίνει όσους εξακολουθούν να ταυτίζουν την κομματική οργάνωση με την κοινωνία.

Με ποια στρατηγική πάει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και τι επιδιώκει πολιτικά από αυτές;

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πρωτοφανείς διαδικασίες χωρίς προηγούμενο. Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε υποψήφιους του κομματικού σωλήνα αλλά κυρίως να καταγράψουμε μέσα από διαδικασίες τον απόηχο της   κοινωνίας. Έχουμε ακόμα δυσκολίες, γιατί είναι πολλοί εκείνοι που εξακολουθούν να ταυτίζουν την κοινωνία με την κομματική οργάνωση, και μάλιστα ότι την εκφράζουν δήθεν αυθεντικά. Αρκετοί δυστυχώς πιστεύουν πως η δημοκρατία αρχίζει και τελειώνει εντός των κομματικών τειχών. Υπάρχουν ακόμα συγχύσεις και παρεξηγήσεις για το ρόλο του καθενός. Οι οργανώσεις είναι μόνο δίαυλος επαφής με την κοινωνία και όχι μικροσυστήματα εξουσίας, που επιβάλλουν μέσα από μηχανιστικές διαδικασίες δημάρχους και νομάρχες. Η επιτροπή θέλει να εγγυηθεί μια ανοιχτή λειτουργία. Το επιδιώκουμε και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, μέσα από μεγάλη προσπάθεια σύνθεσης και αντιμετώπισης άκρατων φιλοδοξιών, συμφερόντων, μηχανισμών. Συχνά δε, μέσα από πολλές αυταπάτες που έχουν οικοδομήσει πολλοί για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε καινούριους και νέους ανθρώπους              ν‘ ασχοληθούν. Πρέπει όμως να τους δημιουργήσουμε προϋποθέσεις διασφάλισης της αξιοπρέπειας τους για να δεχθούν την ευθύνη της δημόσιας προσφοράς. Να μη λαβωθούν από εκείνους που νομίζουν ότι η δράση στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι αποκλειστικό προσωπικό τους προνόμιο.

Η Νέα Δημοκρατία δίνει την εντύπωση ότι πάει με αυτοπεποίθηση σ’αυτή τη μάχη.

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει ενδεχόμενη νίκη στις δημοτικές εκλογές, με στόχο να αγοράσει πολιτικό χρόνο τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2007, όταν καθώς όλα δείχνουν προσανατολίζεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Θα εξαντλήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, όπως να ενισχύσει με επιπρόσθετα κονδύλια τους κομματικούς της υποψηφίους, παραβιάζοντας κάθε κανόνα και αρχή. Για το ΠΑΣΟΚ έχουν επίσης πολύ μεγάλη πολιτική σημασία και όσοι διατείνονται διαφορετικά πράγματα, δεν λένε την αλήθεια. Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία περνάει μέσα από αυτή την αναμέτρηση.

Με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ φαίνεται να μην υπάρχει δίαυλος  επικοινωνίας για πιθανές συνεργασίες.

Το ΚΚΕ επιδιώκει, μετά από ένα συνεπή ‘‘διμέτωπο‘‘ αγώνα εναντίον  κυρίως του ΠΑΣΟΚ, να αυξήσει τα ποσοστά του, και το μόνο που   φαίνεται να το ενδιαφέρει είναι το δόγμα ‘‘ο κοντινότερος εχθρός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός‘‘.

Ο Συνασπισμός, με μια μη ερμηνεύσιμη και ιδιαιτέρως μοναχική για τις περιστάσεις τακτική, προσπαθεί να αυτοεπιβεβαιωθεί με την εντύπωση της διατήρησης ενός ποσοστού άνω του 3%. Συμπέρασμα όλων αυτών   είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, για άλλη μια φορά, καθίσταται πεδίο πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στα κόμματα. Η διαφορά είναι ότι    τουλάχιστον εμείς δεν πάμε με πολιτικό κενό στη θεσμική μας πρόταση για την αυτοδιοίκηση. Υπάρχει συγκεκριμένη πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ για αποκέντρωση χωρίς όρια, που είναι η ταυτότητα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Όμως επειδή τα εξουσιαστικά σύνδρομα εξακολουθούν να κατατρύχουν ακόμη το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση αυτή απαιτεί γιγάντια πολιτική δουλειά για ν‘ αναδειχθεί ώστε να μην  κυριαρχήσουν μόνο οι φιλοδοξίες και η διαπάλη των προσωπικών μηχανισμών.

Πως θα προχωρήσετε σ’ αυτή την περίφημη ανανέωση;

Ό,τι γίνεται της μόδας, προσωπικά μου είναι απεχθές. Φαίνεται όμως πως η ανανέωση για κάποιους είναι πολιτικό εμπόρευμα, κάτι που δε      σχετίζεται με εκείνο που επαγγέλλεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη δεκαετία του ’80, ακόμα και του ’90, το πρόβλημα στους δήμους και στους νομούς ήταν η έλλειψη υποδομών. Για αυτό καλός δήμαρχος παρουσιαζόταν, είτε για λόγους ουσίας, είτε εντυπώσεων, εκείνος που  είχε την ικανότητα να κάνει έργα, γιατί αυτά είχε ανάγκη ο κόσμος. Τώρα θέλει άλλα πράγματα, που συνδέονται με το μοντέλο διαχείρισης κοινωνικών υπηρεσιών, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας, ενίσχυσης προγραμμάτων που κυρίως απευθύνονται στους νέους ανθρώπους, απασχόλησης, ανεργίας κλπ. Να αρπάξει ευκαιρίες δηλαδή παίρνοντας πόρους και ευθύνες από το κεντρικό       κράτος. Αυτές είναι βασικές προτεραιότητες στην εποχή μας. Εκείνοι που φιλοδοξούν να λάβουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσουν ότι κουβαλάνε καινούρια σκέψη. Ναι, με αυτή την έννοια ενθαρρύνουμε με επιμονή καινούρια πρόσωπα. Το έργο είναι πολύπλοκο.

Να μείνουμε στην ανανέωση. ’‘Λίστες δεν έχουμε‘‘ είπε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου για τα περί καταλόγου πιθανών υπουργών στη μελλοντική κυβέρνηση. Όμως αφού το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κυβερνήσει δεν θα πρέπει να διαμορφώσει από τώρα μια ‘‘ισχυρή‘‘ ομάδα και με ποια κριτήρια;

Το γεγονός ότι διάφοροι ‘‘πελταστές‘‘ που ενσκήπτουν στην πολιτική ζωή διοχετεύουν ονόματα μελλοντικών υπουργών, αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία. Το γεγονός όμως ότι θα πρέπει να γίνεται εμφανής μια ομάδα που θα αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, αυτό μάλλον είναι σωστό. Η διαμόρφωση αυτής της ομάδας δεν πρέπει όμως να γίνεται από ‘‘φίλιες‘‘ επιλογές, ούτε από επικοινωνιακές κατασκευές. Το σχήμα αυτό θα διαμορφωθεί κατά το επόμενο διάστημα, σιγά σιγά από την ικανότητα στελεχών να πιάνουν τους αέρηδες της εποχής και να δημιουργούν φωτοστέφανο εμπιστοσύνης στο λαό. Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥΣ

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκροτήσει πολιτικές για να κερδίσει από τη  φθορά της Ν.Δ. τονίζει ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει εκεί που η ΝΔ χάνει; Πως εξηγείτε την αντίφαση αυτή;

Η πολιτική δεν υπακούει στη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Δεν σημαίνει ότι όταν χάνει ο ένας, κερδίζει αυτομάτως ο άλλος. Για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας πρέπει το συντομότερο δυνατό να συγκροτήσει συνδυασμένες πολιτικές, χωρίς στρογγυλεύματα και λαϊκισμούς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ αποκτήσει καίριο λόγο. Ελπίζω αυτό να συμβεί το επόμενο διάστημα.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 10ΕΤΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ

Με επίθεση στα ασθενή εισοδήματα δεν λύνονται τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται 10ετές νοικοκύρεμα στα ‘‘ύποπτα’’ μεσαία και πάνω εισοδήματα, λέει ο πρώην υπουργός.

Πρόσφατα σε εκδήλωση του ΚΠΕΕ υποστηρίξατε την ανάγκη          μέτρων που συνιστούν κατ‘ ουσία μια δεκαετή πολιτική λιτότητας. Πως ακριβώς οριοθετείτε την πρόταση σας αυτή;

Η δεκαετής προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας δε  σημαίνει και δεκαετής πολιτική λιτότητας. Αυτό είναι ισχυρισμός εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν τον παρασιτισμό στη χώρα για να μη γίνει καμία απολύτως εξυγίανση. Είναι αυθαίρετο και ανήθικο. Όταν για πρώτη φορά το είπα σε συνέντευξη στα ‘‘ΝΕΑ‘‘ πριν από 8 μήνες υπήρξαν  αντιδράσεις. Όμως την ίδια άποψη εξέφρασαν πρόσφατα ο κ. Αλογοσκούφης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για πολυετή και 10ετή προσπάθεια προσαρμογής και αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους αντίστοιχα. Να το επαναλάβω. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν σημαίνει επίθεση στα ασθενή εισοδήματα. Σημαίνει νοικοκύρεμα που αφορά τα ’‘ύποπτα‘‘ μεσαία και πάνω εισοδήματα. Ταυτόχρονα να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη με νέες και καινοτόμες δυνάμεις για την παραγωγή νέου, υγιούς πλούτου. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, για να μην πω αθλιότητες των ουκ ολίγων λαϊκιστών και δημαγωγών που ανθούν στη χώρα.

 

Ασκείται έντονη κριτική στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις        ΔΕΚΟ. Τελικά δεν αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν διατάξεις που θα μπορούσατε να στηρίξετε;

Η Νέα Δημοκρατία υποδύεται και με αυτό το νομοσχέδιο το  μεταρρυθμιστή. Δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα των ΔΕΚΟ, καθώς σε πολλές από αυτές που θέλει δήθεν να εξυγιάνει, η ίδια τα τελευταία δύο χρόνια δημιούργησε νέες άχρηστες υπηρεσίες και τοποθέτησε νέους διευθυντές κομματικά προσκείμενους. Ειλικρινά δεν τους αναγνωρίζω αληθή πολιτική βούληση. Τρανό παράδειγμα η ΔΕΗ, που ήταν μια ανθούσα δημόσια επιχείρηση και την κατάντησαν μέσα σε ένα χρόνο προβληματική.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home