Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή
στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
20 Νοεμβρίου 2005
«Δεν πιστεύω ότι μια οικονομία για να είναι σοσιαλιστική πρέπει να είναι και ελλειμματική.»
Γιατί κατά τη γνώμη σας τόσος πανικός στο ΠΑΣΟΚ για το βιβλίο του κ. Σημίτη κ. Παπαδόπουλε;
Δεν είναι ασύνηθες στην Ευρώπη και στην Αμερική πρώην ηγέτες να γράφουν βιβλία. Η διαφορά με μας είναι ότι αυτές οι κοινωνίες αυτές είναι πολιτικά ανεπτυγμένες, γι΄ αυτό και είναι περισσότερο ψύχραιμες και δεν δημιουργούν πανικό για κάποιες απόψεις που διατυπώνονται, ούτε το αναγορεύουν σε μείζον πολιτικό θέμα και ούτε βεβαίως οδηγούν σε εσωστρέφεια τα πολιτικά κόμματα. Το θέμα πήρε περισσότερες διαστάσεις απ΄ ότι έπρεπε. Το διάβασα. Είναι ενδιαφέρον βιβλίο, ανεξάρτητα αν σε κάποια επιμέρους σημεία μπορεί να συμφωνήσει κανείς ή να διαφωνήσει μαζί του.
Και το θέμα της ανανέωσης; Τι ανανέωση πρέπει να γίνει;
Κάθε εποχή εκφράζεται από τους δικούς της ανθρώπους, ιδιαίτερα στην εποχή μας που τα πάντα εναλλάσσονται με ταχύτητα. Η ανανέωση της πολιτικής τάξης της χώρας οφείλει να ακολουθεί τον ρυθμό της εποχής. Η ανανέωση των προσώπων, κυρίως όμως των αντιλήψεων, δε γίνεται με μηχανιστικό τρόπο, ούτε ορίζεται μονοσήμαντα αλλά γίνεται με έναν οργανικό τρόπο και αυτός που τα νομιμοποιεί πάντα είναι ο λαός.
Ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει ότι η οικονομία ΄΄πάει καλά΄΄. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Η δημοσιονομική ανισορροπία γίνεται κάθε μέρα εφιαλτική. Η χώρα έχει εισέλθει ήδη σε μεγάλη αδιέξοδη περιπέτεια. Όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται δραματικά. Η ασθενής παραγωγική βάση γίνεται ασθενέστερη, οι επενδύσεις μειώνονται δραματικά μέχρι σε σημείου κατάρρευσης, όλα αυτά όμως, ενώ τα γνωρίζουμε, είναι λυπηρό ότι δεν γίνεται καμία δημόσια συζήτηση. Η κυβέρνηση δεν ασκεί καμία οικονομική πολιτική, αντίθετα φαίνεται ότι ασκεί αντιοικονομική πολιτική, μεταθέτει τα προβλήματα στο μέλλον χωρίς καν να κάνει μια στοιχειώδη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Έχει εγκαταλείψει κάθε συζήτηση για συνδυασμένες πολιτικές, όπως είχε αναπτυχθεί και εξελιχθεί τη δεκαετία του 90, επί ημερών μας. Η κυβέρνηση αυτή αδυνατεί να λάβει οποιοδήποτε μέτρο, διότι εκείνο που επικυριαρχεί στην όποια πολιτική της σκέψη είναι μια κομματική προσέγγιση στη λογική κόστους – οφέλους. Βεβαίως να μη μιλάμε για εθνικό σχέδιο αναδιάταξης της οικονομίας και για εθνική στρατηγική. Δυστυχώς σε αυτό τον τόπο σφυρίζουμε κλέφτικα και λίγοι είναι εκείνοι που έχουν συνειδητοποιήσει τις δραματικές στιγμές που περνάει η οικονομία και το μέγεθος του προβλήματος. Το ’93 η οικονομία που παραλάβαμε από τη Ν.Δ. ήταν αξιοθρήνητη. Όμως δουλέψαμε και αντιστρέψαμε την κατάσταση και δεν καταφύγαμε στην εύκολη λύση να επιρρίψουμε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, μη κάνοντας τίποτε. Και έτσι πετύχαμε ένα ’’μικρό θαύμα’’, τη στιγμή που κανείς δεν το περίμενε.
Κατά τη γνώμη σας, τι χρειάζεται σήμερα η οικονομία;
Μάλλον θα πρέπει να με ρωτούσατε τι δεν χρειάζεται η οικονομία. Στον βαριά άρρωστο δεν λες ποια είναι η επιθυμία του, αλλά τι να αποφύγει. Επειδή είμαστε μία από τις περισσότερο υπερχρεωμένες χώρες του κόσμου οι πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν είναι δεδομένες.
Υπερχρεωμένη οικονομίά σημαίνει ότι κάθε χρόνο πληρώνουμε μόνο για τόκους 10 δις ευρώ, τη στιγμή που τα κονδύλια για την παιδεία δεν ξεπερνούν τα 5,5 δις ευρώ, για την απασχόληση και το ασφαλιστικό είναι κάτω από τα 7 δις ευρώ και για υγεία 4,5 δις ευρώ. Υπερχρεωμένη οικονομία σημαίνει ότι τα λεφτά που λείπουν από την παιδεία, την υγεία και την ανεργία τα τρώει ο τόκος. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει!
Γι΄ αυτό η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς και από την ίδια την ανάγκη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστια. Εδώ πρέπει να διακρίνουμε την αξιοπιστία πάνω στις διάφορες πολιτικές υποσχέσεις, χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπάρχουν τομείς υψηλής προτεραιότητας και ευαισθησίας. Τολμώ να πω ότι κάθε πολιτικός από εμάς που υπόσχεται αύξηση κονδυλίων οφείλει να αποδεικνύει ταυτόχρονα και πειστικά πως για κάθε ευρώ που θα πηγαίνει σε αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να εξοικονομεί 2 ευρώ από τους υπόλοιπους τομείς. Ένα ευρώ για να ικανοποιήσει την υπόσχεση και ένα για την αναγκαία μείωση του ελλείμματος. Διαφορετικά θα έχουμε και πάλι ένα φτηνό πολιτικό εμπόριο, δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά μεγάλης ανευθυνότητας απέναντι σε κείνους που δήθεν προσπαθούν να προστατεύσουν. Αυτοί που παρασύρονται σ΄ αυτή τη λογική σας λέω από τώρα ότι είναι αξιοθρήνητοι δημαγωγοί ή πολιτικά αφελείς και επομένως καταστροφείς της οικονομίας.
Μήπως αυτό θεωρηθεί ως μία νεοφιλελεύθερη θέση;
Δεν πιστεύω ότι μια οικονομία για να είναι σοσιαλιστική πρέπει να είναι και ελλειμματική. Δεν πιστεύω ότι είναι σοσιαλισμός αντί να εξοικονομούμε λεφτά για τους ανήμπορους, την υγεία και την παιδεία να τα πληρώνουμε σε τόκους στους δανειστές του δημοσίου. Χωρίς αυτά τα χρήματα να τα κλαίει κανένας σε αυτή τη χώρα. Πιστεύω σοσιαλισμός σημαίνει νοικοκυρεμένη οικονομία, χωρίς υψηλά χρέη, με πρωτογενή πλεονάσματα για να ασκείται κοινωνική πολιτική και να υπάρχει ανάπτυξη.
Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πιστεύετε ότι θα μετατραπούν σε πολιτική μάχη;
Εάν συνεχίσει αυτή η καθοδική πορεία της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα πάρουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και πολιτικά εξαγόμενα.
|