Συνέντευξη στον Λάμπρο Καλλαρύτη
στην εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή»
8 Οκτωβρίου 2005
«Σε λίγο δε θα έχει ¨δράκο¨ το παραμύθι της Νέας Δημοκρατίας»
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η πολιτική Αλογοσκούφη είναι μονόδρομος για να «μαζευτούν» τα οικονομικά της χώρας.
Η κυβέρνηση αισθάνεται ήδη το αδιέξοδο της οικονομικής της πολιτικής. Η αγορά πολιτικού χρόνου δε σημαίνει επίλυση προβλημάτων, αλλά καταστροφή. Τα επίχειρα της τακτικής που συνδυάστηκε και με αρκετή δόση καταλογισμού ευθυνών στο ΠΑΣΟΚ, υπαναχωρήσεων, ενός πρωτόγονου ’’επικοινωνισμού’’ στη βάση ψευδεπίγραφων μεταρρυθμίσεων είναι εκρηκτικό μείγμα, που η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί. Κάθε μήνα θα οδεύουμε σε σμίκρυνση της ζωτικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε αφυδάτωση της εμπιστοσύνης και σε απίσχνανση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Η δημοσιονομική κατάρρευση η οποία πλέον είναι ανάγλυφη, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών πρωτοβουλιών μπορεί, όχι μόνο για τους ειδήμονες αλλά και για τους απλούς ανθρώπους, να δώσει σταθερή εικόνα για το τι θα συμβεί στη χώρα μας μετά από λίγους μήνες.
Τώρα, που η τιτλοποίηση δεν θα «προχωρήσει» και του χρόνου, τι προβλέπετε;
Το λογιστικό τρικ της τιτλοποίησης, δηλαδή η σύναψη δανείων από τις τράπεζες με ενέχυρο τα χρέη παρελθόντων ετών, κατέρρευσε μαζί με το υπερφίαλο σχέδιο προϋπολογισμού μετά τη δήλωση του κ.Αλμούνια, αλλά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα της οικονομίας. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο χειρισμό των πραγμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Το 1994, ως νέα κυβέρνηση τότε, διαχειριστήκαμε μια οικονομία που ήταν σε κατάσταση πραγματικής χρεοκοπίας. Υπενθυμίζω, 14,5% έλλειμμα, 22,5% τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, μηδενική ανάπτυξη, υπερδανεισμός, υψηλός πληθωρισμός, νομισματικές θύελλες. Τότε ακριβώς εμείς εργαστήκαμε με στόχο να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, για να αποτελέσει την αφετηρία να μπει η χώρα στην Ευρωζώνη. Εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό σε ακρίβεια δραχμής, όταν ο ίδιος ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπε ότι το Σεπτέμβριο του 1994 θα υπέγραφα, ως Υπουργός Οικονομικών, το διάταγμα της χρεοκοπίας της χώρας. Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την αδυναμία της με το επιχείρημα ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Σε λίγες μέρες όμως «το παραμύθι δεν θα έχει ¨δράκ層. Αυτό που οφείλει η κυβέρνηση να κάνει είναι να αφήσει τα φληναφήματα και να σταθεροποιήσει πρώτα την καταρρέουσα οικονομία. Αυτό όμως απαιτεί στέρεες αποφάσεις από κυβερνήσεις με στέρεες πολιτικές.
.
Οι δημοτικές εκλογές θα είναι μια καθαρά πολιτική μάχη;
Είτε θέλουμε είτε όχι, είτε το πιστεύουμε είτε το λέμε υποκριτικά, οι εκλογές έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Η πορεία της κυβέρνησης αυτής, ούτως ή άλλως θα οδηγήσει το λαό να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στις εκλογές αυτές. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται και από δύο βασικές προϋποθέσεις για να είναι νικηφόρες για το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, το νέο πολιτικό πλαίσιο σε σχέση με ένα πραγματικά αποκεντρωμένο κράτος ευθύνης των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι εδώ και αρκετό καιρό σε όλη την Ευρώπη, και το δεύτερο οι υποψήφιοι να είναι άνθρωποι της εποχής, να μιλάνε τη γλώσσα του μέλλοντος, να έχουν την έγνοια αλλά και ταυτόχρονα τη γνώση και να ασχολούνται με τη «Ρώμη» και όχι με τον εαυτό τους ή με την πολιτική τους αναπαραγωγή, άνθρωποι εγνωσμένου κύρους, με αντιστοίχιση με την κοινωνία. Συνεπώς όλο αυτό το διάστημα μέσα από μία ανηλεή διαβούλευση το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να προτείνει στο εκλογικό σώμα ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ήδη έχει ψηφιστεί ο κανονισμός ανάδειξης, ολοκληρώνεται η εγκύκλιος, θα ξεκινήσουν από τη μεθεπόμενη βδομάδα οι διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά θα πάμε συντεταγμένα.
Το ασυμβίβαστο θα ισχύσει;
Δε νοείται κάποιοι να θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες με απώτερο στόχο να έχουν επαφή με το εκλογικό σώμα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αυτή την υποψηφιότητα ως εφαλτήριο για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό νοθεύει εκεί που το ΠΑΣΟΚ επενδύει. Θέλουμε υποψηφίους αφιερωμένους στην αυτοδιοίκηση. Βεβαίως στον κανονισμό υπάρχει μία εξαίρεση, αλλά αυτή αφορά μόνο βουλευτές οι οποίοι ενδεχομένως θα στρατευτούν προκειμένου να είναι υποψήφιοι σε μεγάλους δήμους ή νομαρχίες. Ο κανόνας είναι ότι το ασυμβίβαστο θα ισχύσει απολύτως.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τι πρεσβεύει σήμερα;
Ο κόσμος δε ζητά πλέον λόγια και θεωρίες, αναζητά το συγκεκριμένο, σε πλήρη αντιστοίχιση με την πραγματικότητα. Στόχος της πολιτικής δε μπορεί να είναι η εξουσία, αλλά η κατοχύρωση της ευημερίας του λαού και της προόδου της χώρας μέσα στο χώρο και το χρόνο. Η ικανότητα αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης έχει καταδειχθεί από τα προηγούμενα χρόνια, καλείται όμως τώρα να αποδείξει ξανά ότι ακολουθώντας το άστρο το λαμπρό της ιδεολογίας του, μπορεί να προσαρμόσει τη χώρα, να την κατοχυρώσει στις διεθνοποιημένες συνθήκες και να φτιάξει τα νέα επίπεδα ασφάλειας, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, ώστε να μπορούν να οικοδομήσουν τη ζωή τους.
Οι εσωτερικές σχέσεις στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ομαλοποιηθεί…
Κάθε εποχή εκφράζεται από τους δικούς της ανθρώπους. Άλλη εποχή εξέφραζε ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν κήρυττε τη δημοκρατία, γιατί αυτό ήταν τότε το μεγάλο αίτημα, άλλη εποχή όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ως κοινωνικός διεμβολιστής έκανε τη μεγάλη κοινωνική ανατροπή και νομιμοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού μέσα στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, άλλη εποχή εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, όταν η χώρα είχε την ανάγκη να προσαρμοστεί στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα και βεβαίως αυτή την εποχή εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου η χώρα να μπει σε μια εντελώς διαφορετική πορεία εσωτερικής ποιοτικής λειτουργίας. Είναι ολοφάνερο ότι το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την ενότητα και κάθε μέρα εμπεδώνονται σχέσεις εμπιστοσύνης, και αν υπάρχουν προβλήματα, αυτά τα ξεπερνά η δυναμική των πραγμάτων, κυρίως όμως η ίδια η πίεση του κόσμου που απαιτεί ενότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα.
Η «εσωτερική ποιότητα λειτουργίας» προϋποθέτει και διαφάνεια στον δημόσιο βίο, αυτό που προέταξε η Νέα Δημοκρατία…
Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάστηκε πολύ καλά για την κατάληψη της εξουσίας αλλά απεδείχθη ότι δεν είχε καμία προετοιμασία για τη διαχείριση της χώρας. Αυτή η θανατική αντίφαση είναι που έχει εμπλέξει τη χώρα σε απίστευτα αδιέξοδα. Η προεκλογική χειραγώγηση συνειδήσεων με δημαγωγικές υποσχέσεις πρωτοφανούς ακράτειας πληρώνεται σήμερα. Συνεχίζει όμως να βλέπει τη δημόσια διοίκηση και το κράτος ως λάφυρο, και προσπαθεί να στεριώσει ένα δικό της status, γνωστό στον ελληνικό λαό από παλαιότερες εποχές. Η εικόνα αυτή δεν είναι ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Να το νιώσουμε. Η πελατειακή λειτουργία της χώρας χαλαρώνει τη θεσμική ευθύνη και έτσι αφήνει περιθώρια στην αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια στην νοσηρή επιείκεια, στην μετριότητα, στον κομματισμό, στην ανευθυνότητα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έφτιαξε κομματικό κράτος;
Θα είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απαλλαγμένο από ευθύνες. Όμως οφείλω να πω ότι στην ύστερη περίοδο της παρουσίας του, το ΠΑΣΟΚ είχε μια μεγαλύτερη θεσμική ευθύνη σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, δεν έκανε διακρίσεις ή δεν τις έκανε στο βαθμό που σήμερα γίνονται με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Θεσμοθέτησε νόμους, όπως ο νόμος του ΑΣΕΠ για τον τρόπο διορισμού των ελληνοπαίδων, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση, μπροστά στις δικές τις ανάγκες, καταπατεί (συνεντεύξεις κλπ.) απροσχημάτιστα. Νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με δημόσιες συζητήσεις που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία και για να οργανωθούν και για να δημιουργήσουν συλλογικές συνειδήσεις. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι θα μείνουμε ακόμη για πολύ με τους ατομικούς και τους συλλογικούς καημούς, τους οποίους κάθε φορά σε συνεντεύξεις σαν και αυτή ή σε διάφορες συζητήσεις κοινωνικών συναναστροφών ή σε διάφορα σεμινάρια απλά θα τα επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται ανατροπή.
|