Εφημερίδα  "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"

Πέμπτη 18 Μαρτίου  2001

Θύματα ψιθύρων ΠΑΣΟΚ και Xώρα

Αμήχανα λειτουργούμε μέσα στην νέα εποχή

 

 Στη σύγχυση και την αμηχανία για το νέο ρόλο της χώρας μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, αποδίδει ο Υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος,τα φαινόμενα εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαδόπουλος,σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης, επιτίθεται κατά των βολεμένων, που αντιστέκεται στις αλλαγές και μιλάει για όλα :

Την διεύρυνση και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, τα περί νέας ηγετικής ομάδας αλλά και τα επόμενα βήματά του στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ «είμαι προϊόν της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ και κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν με εμπόδισε, αντίθετα με στήριξαν» επισημαίνει.ww.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Με την βούληση οργάνων, όπως το Εκτελεστικό Γραφείο του ίδιου του Προέδρου του Κινήματος ή ηγετικών στελεχών μπορεί ν' ανατραπεί αυτό το κλίμα εσωστρέφειας ή χρειάζονται άλλα πράγματα να γίνουν

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δώσει κανείς πειστική απάντηση πρέπει ν' αναζητήσει το αίτιο. Η εξήγηση κατά την προσωπική μου άποψη είναι απλή. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε από το 1993 μέχρι το 2000 να μετασχηματίσει την χώρα και να ξεφύγει από την απομόνωση και να την εντάξει μέσα στην μεγάλη Πανευρωπαϊκή προσπάθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα, όμως μετά τις εκλογές που συνέπεσαν και με την ένταξη της χώρας μας στη Νομισματική Ένωση ίσως δεν έγινε ανάγλυφο το άλλο επίπεδο υποχρεώσεων, στο οποίο θα έπρεπε να αναλωθεί η χώρα σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για να μπορέσει να λειτουργήσει σαν ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς η πεποίθησή μου είναι ότι η νέα περίοδος μας βρήκε όλους αμήχανους.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Αυτό εξηγεί και την Κομματική εσωστρέφεια;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι η πιο αξιόπιστη εξήγηση. Το γεγονός ότι πια λειτουργούμε μέσα στην ΟΝΕ επιτάσσει άλλη λειτουργία και της κοινωνίας και κυρίως της πολιτείας και του κράτους. Άλλο οι συμπεριφορές και άλλο συνολικό σύστημα αξιών.

Επιτάσσει την απαλλαγή της χώρας από αγκυλώσεις, από μύθους και από βολέματα. Η χώρα μας πια είναι μέρος ενός όλου και όχι ενός αθροίσματος. Δυστυχώς όμως χαρακτήρας της ολότητας στο οποίο είμαστε ενταγμένοι επιβάλλει προσαρμογές. 

Οι προσαρμογές όμως αυτές δεν γίνονται στο βαθμό που έπρεπε να γίνουν κυρίως δεν συνειδητοποιούνται και αυτό αφορά και την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις. Χρειάζεται η ανατροπή της σημερινής ακαταστασίας σε όλους τους τομείς δράσης της κοινωνίας και της πολιτείας, υπάρχουν όμως και αντιστάσεις. 

Αντιστάσεις από βολεμένους, άλλοι τις συνειδητοποιούν και άλλοι όχι. Υπάρχουν και αδυναμίες από παγιδεύσεις, οι οποίες κατατρέχουν την χώρα τα τελευταία 50 χρόνια και αυτό έχει αντανάκλαση και στη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνούν Κόμμα.

Ειδικότερα δε τα τελευταία φαινόμενα που παρατηρούνται στο ΠΑΣΟΚ προσπαθώ να τα αναλύσω. Το πολύ επικίνδυνο, αλλά και το μελαγχολικό είναι πως όλα ήταν προϊόν διαφόρων ψιθύρων που δεν έχουν καμία αξία και καμία υπόσταση. Οι ψίθυροι, όμως, μας αποτραβούν από το βασικό στόχο να προχωρήσει η χώρα σύμφωνα με το κυβερνητικό έργο. 

Αυτά είναι διαδικασίες αναστολών και αυτά είναι που πρέπει να ξεπεράσουμε, αφού τα συνειδητοποιήσουμε.

Στο τέλος θα κριθούμε ως κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς θα κριθεί και η χώρα από το συνολικό αποτέλεσμα σε διάφορες περιόδους. Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε, αν όμως δεν προχωρήσει η χώρα, θα έχουμε και την βαρύτατη ευθύνη. Ο λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει τίποτα.

 

Ελλείμματα

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Η σύγκρουση του παλιού και του καινούριου και η αμηχανία εντάσσεται ή συνέβαλε στα περί κουρασμένων περιστεριών, τα περί χορτάτων, τα περί αλλαγής συμβόλων στο ΠΑΣΟΚ;

 Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όλη αυτή η φιλολογία νομίζω ότι είναι χαμηλών στόχων και μαζί με όλες τις ανασφάλειες, εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αμηχανίας. Δεν έχουν καμία αξία, ιδιαίτερα όταν γίνονται τέτοιες συμβολικού τύπου, μάλλον τύπου αναφορές, οι οποίες δεν έχουν έρμα.

Ο λαός δεν τις αξιολογεί και δεν τις κατανοεί. Ο κόσμος θέλει να ξέρει κάθε φορά τι κάνουμε για να ζει σε μια πολιτεία ευνομούμενη με ισοπολιτεία, η οποία ν' αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και ν' ανοίγει δρόμους.

Σ' αυτό το θέμα έχουμε ελλείμματα, τα οποία πρέπει να ξεπεράσουμε γρήγορα. 

 Π. ΣΙΑΝΗΣ :  Το ΠΑΣΟΚ έχει κουράσει και αντιμετωπίζει αυτή τη στασιμότητα αυτή την περίοδο ή είστε κουρασμένοι από τη διαχείριση της εξουσίας ;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Οι άνθρωποι κουράζονται και οι άνθρωποι κουράζουν τις κοινωνίες όταν δεν μπορούν να τους προσφέρουμε το καινούριο. Τα Κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιο κουρασμένα από τη στιγμή που δεν αναπαράγουν ιδέες και πολιτικές και ως χειρολαβές πραγματικές που να τις νοιώθει ο πολίτης και όχι κάνοντας δημαγωγίες ή πολιτικό εμπόριο ή δίνοντάς στην κοινωνία τυφλές χαρές και προοπτικές.

Και νομίζω ότι όλα αυτά εντάσσονται σε μια σύγχυση. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν κουράζεται τόσο εύκολα και δεν το λέω σχηματικά, το πιστεύω αυτό το πράγμα.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε πρόσφατα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια φθίνουσα πορεία και κινδυνεύει να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. 

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θα δείτε τα στατιστικά στοιχεία με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι διακυμάνσεις αυτές είναι συνήθεις στην Ελλάδα. Δεν δίνω σημασία σ' αυτά πράγματα, έχω όμως τις ανησυχίες μου σε σχέση με την ένταση των προσπαθειών, τις οποίες οφείλουμε να κάνουμε.

Και είναι ανησυχίες θετικές, διότι οι απαιτήσεις στην εποχή μας είναι διαφορετικές απ' ότι στις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση της προσπάθειας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη και εκείνο που δεν έχω διακριβώσει ακόμα είναι εάν οι απαιτήσεις που έχει σήμερα ο Ελληνικός λαός από την κυβέρνησή του είναι σε αντιστοίχηση με το έργο, το οποίο σήμερα παράγουμε.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Μιλάτε γι’ άλλο μοντέλο εξουσίας; 

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ένταση της προσπάθειας, δεν σημαίνει  ν' αφιερώσει κανείς περισσότερο χρόνο. Αφορά στο ποιοτικό περιεχόμενο και το ουσιαστικό περιεχόμενο της πολιτικής απόφασης για τον σχεδιασμό αλλά και για την εφαρμογή, χωρίς τον υπολογισμό σε πολιτικό κόστος του κυβερνητικού έργου και χωρίς πονηριές.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Οι πονηρίες είναι οι εκκρεμότητες;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ‘Έχουν να κάνουν με την έλλειψη καθαρού λόγου απέναντι στο λαό. Πολλές φορές βιάζεται η πολιτική από την προσπάθεια της επικοινωνίας, η οποία αφορά το επίχρισμα και τα χαριτωμένα πράγματα. Μετά, όμως, έρχεται η ίδια η πραγματικότητα να τ’ ανατρέψει και έχουμε πολλούς που παίζουν σήμερα, όλο και περισσότερους στο επικοινωνιακό πεδίο, χωρίς να κουβαλάνε τίποτα ουσιώδες πίσω τους.

Με ανησυχεί πολύ αυτό το θέμα. Μ’ ανησυχεί, επίσης, η δύναμη της τηλεόρασης να διαμορφώνει ήρωες προβολής, οι οποίοι δεν μπορούν να κουβαλήσουν τίποτα σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. 

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές ναι, τους πάντες.

 

Ανούσιες και επικίνδυνες οι συζητήσεις για ανανέωση

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Πως κρίνεται την συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ σε άλλους κοινωνικούς χώρους και δυνάμεις για την Κεντροαριστερά, για τα φόρουμ που λειτουργούν παράπλευρα στο ΠΑΣΟΚ; Φαίνεται να δημιουργούν και έναν εκνευρισμό εντός του ΠΑΣΟΚ για την διαδικασία που ακολουθείται. 

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχουν αμηχανίες, τότε υπάρχουν μετατοπίσεις σε άλλα πράγματα ανούσια και άνευ αντικρίσματος. Τα θεωρώ τριτεύοντα θέματα. Πάντοτε στο ΠΑΣΟΚ γινόταν με ανανέωση πολιτικών και προσώπων.

Κι εγώ ένα προϊόν ανανέωσης είμαι. Το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη ένα Κόμμα, όπου οι διαδρομές είναι πολύ εύκολες και γρήγορες, αρκεί βεβαίως να υπάρχει δυνατότητα, να υπάρχει αντίκρισμα με την κοινωνία και ικανότητα παραγωγής έργου.

Ουδείς εμπόδισε ποτέ κανέναν μέσα στο ΠΑΣΟΚ να ανελιχθεί, αλλά με κριτήρια αξιοσύνης. Όσες φορές επιχειρήθηκε με άλλα κριτήρια, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλα τα Κόμματα σ’ αυτό τον κόσμο, οι μύθοι αυτοί πέφτουν από μόνοι τους διότι δεν έχουν αντίκρισμα.

Οι κουβέντες οι οποίες γίνονται είναι ανούσιες και επικίνδυνες πολλές φορές, γιατί «ιονίζουν» την ατμόσφαιρα αρνητικά. Μετά τον αρνητικό ιονισμό το επόμενο στάδιο είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι η ατμόσφαιρα ηττήθηκε. Δεν είμαστε εκεί. Γι' αυτό πιστεύω ότι και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά και ο γόνιμος διάλογος στην Κεντρική Επιτροπή και αυτός που θ’ ανοίξει ενόψει του Συνεδρίου να βοηθήσουν να ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα πράγματα και να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα έχουμε να ολοκληρώσουμε το έργο και την ευθύνη και το χρέος απέναντι στην χώρα.

Άλλωστε ο καθένας κρίνεται ανάλογα με την δυνατότητα προσφοράς του και την αξιοσύνη του. Όσοι προσπαθούν με ίντριγκες, με τερτίπια, με διαβολές, μπορεί να έχουν κάποια πρόσκαιρη επιτυχία, αλλά μετά από λίγο η ίδια η πραγματικότητα θα τους εξαφανίσει και ας διδαχθούνε από την πρόσφατη ιστορία.

 

Κανείς δεν μπορεί να ορίσει ηγετικές ομάδες

Π. ΣΙΑΝΗΣ : Ποια είναι η άποψή  σας για τα περί νέας ηγετικής ομάδας με μυστικά δείπνα για νέα στελέχη; Πιστεύετε ότι υπάρχει μία επετηρίδα που καθηλώνει στην εξέλιξη των στελεχών ; 

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Θα μιλήσω εντελώς προσωπικά. Το 1993 ήμουν ένας άσημος βουλευτής, μικρής περιφέρειας. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινα πανίσχυρος Υπουργός Οικονομικών πρώτος τη τάξει υπουργός και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Ουδείς με εμπόδισε και ουδείς δημιούργησε σε όλη την πορεία κανένα πρόσκομμα, το αντίθετο, πολλές φορές από τους λεγόμενους ηγετικούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ είχα στήριξη. Νομίζω ότι οι επετηρίδες δεν διαμορφώνονται με βάση στοιχεία μηχανιστικών επιλογών και αυτό θέλω να το πω ξεκάθαρα.

Αν κάποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να ορίσουν ηγετικές ομάδες θ’ αποτύχουν, γιατί ιδιαίτερα στα κόμματα που είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν υπάρχουν περιθώρια τέτοια μηχανιστικών επιβολών. Οι οποίες επετηρίδες έχουν να κάνουν με αξιοσύνη, με αρχές μέσα από καταστατικές διαδικασίες και κυρίως στηρίζονται και τροφοδοτούνται με την εμπιστοσύνη, την οποία έχουν αποκτήσει από την κοινωνία. Και εκεί καταγράφεται.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν ο Κώστας ο Σημίτης, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός της χώρας όχι από μηχανισμούς, αλλά από την βοή της κοινωνίας που ήθελε εκείνη την ώρα να έχει και έναν πρωθυπουργό αντίστοιχο με το αίτημα της εποχής. Έτσι συμβαίνει πάντα.

Δεν εκδηλώνεται με επάρκεια η αλληλεγγύη στην κυβέρνηση

Π. ΣΙΑΝΗΣ :  Πολλοί συνάδελφοι έχουν πει δημόσια ότι αγωνίζονται μόνοι τους στην κυβέρνηση ;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Εγώ τουλάχιστον έχω μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους. Παρουσιάζονται όμως φαινόμενα πολλές φορές, αυτό μπορώ να το πω, ο υπουργός, να περνάει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και να μην εκδηλώνεται με επάρκεια η αλληλεγγύη και η υποστήριξη.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Γίνεται τελευταία πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό για το θέμα των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι μια ουσιαστική συζήτηση ή εντάσσεται στα όσα προαναφέραμε προηγουμένως;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάσσεται στις αμηχανίες, στη σύγχυση, σε ανασφάλειες και στα άνευ σημασίας θέματα. Αυτή είναι η άποψή μου. Αν παρατηρήσει κανείς στην Ελλάδα το θέμα των συνεργατών του κάθε πρωθυπουργού προκαλούσε πάντα μυθοποιήσεις και καχυποψίες. Καλά είναι να υπάρχει μία ιδιαίτερη προσοχή γιατί πολλές φορές δίνουν το δικαίωμα να δημιουργούνται καταστάσεις, οι οποίες μπορεί προβάλλονται με στοιχεία υπερβολής, αλλά κάνουν ζημιά.

 

Έτοιμος για πόλεμος με τα συμφέροντα στην Υγεία

Μπορεί αργότερα να κατονομάσω ποιοι επιχειρούν να  ροκανίσουν το ΕΣΥ

για να έχουν μερίδιο  στην πίττα των 3,5 τρις.

Τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης στην Υγεία εξηγεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος εξηγώντας το δεύτερο κύμα νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Στο Υπουργείο Υγείας, είχαμε το πρώτο κύμα μεταρρύθμισης. Πότε προσβλέπετε ν' αποδώσει το νέο περιφερειακό σύστημα με τα ΠεΣΥ και τους περιφερειάρχες, τους μικρούς υπουργούς υγείας που μέχρι πριν λίγο καιρό εγκαταστήσατε;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να περάσουν από την Βουλή για έγκριση μέσα στον Μάρτιο, μετά θα συγκροτηθούν τα Διοικητικά Συμβούλια, υπάρχουν ομάδες διοίκησης έργου σε όλη την Ελλάδα για την εγκατάστασή τους, εν συνεχεία μέχρι τον Ιούνιο θα επιλεγούν οι managers στα νοσοκομεία που θ' αντικαταστήσουν τα σημερινά διοικητικά Συμβούλια.

Όμως το μεγάλο κενό, το οποίον εξακολουθούμε να έχουμε είναι η κατακερματισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα είναι και ο πυρήνας της μεταρρύθμισης.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ:Αυτό είναι το δεύτερο κύμα;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτό. Το νομοσχέδιο σχεδόν το έχουμε τελειώσει. Θα μπούμε την επόμενη εβδομάδα σε μια διαδικασία συζήτησης με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους οργανισμούς κι ελπίζω να το δώσω στη δημοσιότητα, αρχές Απρίλη, για διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα είναι μια πολύ μεγάλη επανάσταση. 

Αντί της κατακερματισμένης σήμερα και μοναδικής στα παγκόσμια χρονικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πάμε σε μια ενιαία δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Ο βασικός πυρήνας των επιλογών είναι :

·    Ο ενιαίος οργανισμός διαχείρισης των πόρων υγείας για όλο το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί του σημερινού πολυδιασπασμένου συστήματος που σήμερα δεν ξέρει κανείς τι γίνεται αφού υπάρχει τεράστια διαρροή οικονομικών, αλλά και ανθρώπινων πόρων.

·    Η καθιέρωση προσωπικού-οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη. 

·    Η δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας.

Η συγκέντρωση

·    Ακόμα η ενσωμάτωση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών φορέων στα ΠεΣΥ, δηλαδή στο σύστημα υγείας, στην ενιαία δημόσια πρωτοβάθμια υγεία.

     Διότι το φαινόμενο να έχουμε πολλά συστήματα υγείας, δημόσια τα οποία να μην υπακούουν και να μην υπάρχουν για το Υπουργείο Υγείας σε μια χώρα, νομίζω ότι είναι πάλι ένα παγκόσμιο Ελληνικό φαινόμενο αυτό.

     Σήμερα το Υπουργείο Υγείας απευθύνεται μόνο στο 30-35% του Ελληνικού λαού. Οι υπόλοιποι για τα θέματα υγείας υπακούουν σε άλλα υπουργεία. Αυτά θέλουμε να τα συγκεντρώσουμε γιατί έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις νέες προϋποθέσεις.·     Υπάρχουν ήδη κάποιες αντιδράσεις πάνω σ’ αυτό τις οποίες ανέμενα και οι οποίες όμως δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Έχουμε επίσης σχεδόν έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την δημόσια υγεία, το μεγάλο μας ασθενή. Σκέφτεται κανείς πως θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν δεν οργανώσουμε αυτό το σύστημα; Επεξεργαζόμαστε, επίσης – είναι σχεδόν έτοιμο – νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας, ώστε να σταματήσει αυτή η άναρχη και ανεξέλεγκτη σημερινή κατάσταση.

·     Έχουμε, σχεδόν, ολοκληρώσει ένα νομοσχέδιο για την προνοιακή μεταρρύθμιση με το στόχο την ανασυγκρότηση αυτού του διαχυμένου, σήμερα, συστήματος.

·      Τέλος, ένα άλλο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζεται με ένα νομοσχέδιο, το οποίο, μέχρι το καλοκαίρι, θα το έχουμε έτοιμο, αφορά στην εκπαίδευση των γιατρών.

     Επίσης μας απασχολεί – και θα το αντιμετωπίσουμε - ένα άλλο πολύ σημαντικότατο θέμα, αυτό της πλήρους ανατροπής της σημερινής απύθμενης κατάστασης στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Περιμένετε αντιδράσεις ;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου, στις αρχές αυτού του μήνα, αισθάνομαι ότι τα πολλά μεγάλα ή και μικρά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν στον χώρο της Υγείας και απευθύνονται στο μυθικό ποσό των 3,5 τρις. δρχ., που είναι η ετήσια δαπάνη στη χώρα μας, δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα. Θα ροκανίσουν την προσπάθεια, θα μας υπονομεύσουν σε προσωπικό επίπεδο, θα μας δίνουν την εντύπωση ότι μας περιμένουν στην στροφή. Ίσως αναγκαστώ αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις, να πω πιο συγκεκριμένα πράγματα. Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο δρόμο να κάνουμε επίπλαστα πράγματα, τα οποία, δήθεν, βελτιώνουν την καθημερινότητα και μετά από λίγο ποδοπατούνται, ξεχνιούνται και επανερχόμαστε και αναπαράγουμε αυτό που ένοιωσε και νοιώθει σήμερα ο έλληνας πολίτης, δηλαδή την ίδια μίζερη κατάσταση. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού να φτιάξουμε ένα πραγματικό δημόσιο σύστημα Υγείας με αντοχές. 

 

«Αν υπάρχει πρόβλημα με το Γ’ ΚΠΣ, δεν θα φταίει η  γραφειοκρατία, αλλά το κακό μας ριζικό» 

 

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Πρόσφατα είχαμε την απόπειρα αυτοπυρπολισμού ενός εργαζόμενου. Ταλαιπωρούνται 11 χρόνια 150 άνθρωποι.  Υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το νομοθετικό καθεστώς. Υπήρχε ο θάνατος του 3χρονου στη Μυτιλήνη. Άφησαν δυσάρεστη γεύση για την κρατική αναλγησία, όλοι κρύβονται πίσω από διαδικασίες και ερμηνείες νόμων. 

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν γίνει θεαματικά βήματα στη χώρα μας. Όμως δεν φτάνουν. Η ακαταστασία συνεχίζεται στη χώρα μας και πολλές φορές αναπαράγεται. Η γραφειοκρατία είναι ένας τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής μην την συγχέομε, όμως, με την παράβαση των νόμων. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, οι νόμοι - και εκεί είναι το θέμα της πολιτικής ευθύνης - πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά στα δεδομένα που προκύπτουν από την κοινωνία και όχι να κατασκευάζονται.

Ξέρετε έχει ποτίσει το DNA του Έλληνα ότι το κράτος δεν είναι αυτός ο ίδιος, αλλά είναι αδιόρατος εχθρός, τον οποίον πρέπει ν' αντιπαλέψει, αλλά και το κράτος να θεωρεί τα 10 εκατομμύρια Έλληνες ως κακούς άνθρωποι που πρέπει να προστατευθεί.

Στη σύγχρονη εποχή μας αυτή η νοοτροπία είναι το μεγάλο εμπόδιο.

Πρέπει να το φωνάζουμε δυνατά αυτό για να ξέρουμε ποια και πού εντοπίζεται η πολιτική ευθύνη.

 Π. ΣΙΑΝΗΣ: Και στα δύο περιστατικά αν υπήρχε ευαισθησία θα μπορούσαν να είχαν προωθηθεί ….

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για το  ένα τουλάχιστον περιστατικό αν θα είχε ακολουθηθεί κανονική διαδικασία, θα είχε ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτομάτως. Κινήθηκαν διαδικασίες, οι οποίες ήταν αυθόρμητες σε κοινωνικό επίπεδο, πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί δείχνει ότι ο λαός μας έχει μεγάλη ευαισθησία, από εκεί και πέρα η προσαρμογή μέσα σε όρια υπάρχοντος νομικού πλαισίου δημιουργεί πάρα πολλές φορές τα προβλήματα.

Να σας πω ένα στοιχείο γραφειοκρατικής αντίληψης. Όλος ο κρατικός μηχανισμός πιστεύει ότι με το Γ’ ΚΠΣ θ' ακολουθήσουν οι ίδιες διαδικασίες με το Β’ ΚΠΣ και εκεί θα γίνουν παρατράγουδα,τα οποία τρέμουμε στην κυριολεξία. Πρέπει, όμως, να πειστεί όλος ο μηχανισμός, τα στελέχη των Υπουργείων, των Νομαρχιών, των Περιφερειών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι το Γ’ ΚΠΣ, πια, δεν είναι κάποια ταμείο που παίρνεις λεφτά και κάνεις ότι θέλεις, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές.

Σας το λέω και κρατήστε το μετά από 1-2 χρόνια : η αδυναμία και η μή θέληση προσαρμογής σ' αυτό το δεδομένο, θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα να κοπούν κάποια έργα, τότε θα τα ρίξουμε στην γραφειοκρατία, αλλά δεν θα φταίει η γραφειοκρατία θα φταίει το κακό μας το ριζικό.

 

Για την κόντρα με τους δημοσιογράφους :

« Αισθάνθηκα αδικημένος, δέχθηκα προσωπική επίθεση»

 

Π. ΣΙΑΝΗΣ : Δημιουργήσατε μια ένταση με το δημοσιογραφικό κόσμο τώρα τελευταία αρνούμενος ν' απαντήσετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούσαν το περιστατικό της Μυτιλήνης.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αισθάνθηκα βαθύτατα αδικημένος διότι η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη για το μέγα θέμα των μεταμοσχεύσεων. Ήδη για το θέμα της Μυτιλήνης είχαν γίνει από το Υπουργείο εκτενείς ανακοινώσεις με δελτία τύπου και ήδη είχα αναφερθεί προσωπικά στη Βουλή και ήταν γνωστές οι θέσεις μας. 

Πάντως, πως πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και μια συζήτηση στη χώρα μας, μέχρι ποίου σημείου, υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε μια άκαιρη, σκληρή ερώτηση, στην οποία ουδέποτε αρνήθηκα ν' απαντήσω και σε μια απρεπή ερώτηση.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Ακόμα και για τις απρεπείς ερωτήσεις, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες απαντήσεις;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ χρησιμοποίησα μια πάγια τακτική εκείνη την στιγμή, την οποίαν χρησιμοποιούνε όπως μαθαίνω πάρα πολύ πολιτικοί, ότι δεν απαντώ, άλλη ερώτηση. Και νομίζω δεν πρωτοτύπησα σ' αυτό το θέμα, είναι σύνηθες.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Η κόντρα τραυμάτισε το προφίλ σας;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είναι αναντίστοιχη η εικόνα, η οποία λυπάμαι, αλλά δυστυχώς σκοπίμως βγήκε, με το πραγματικό χαρακτήρα μου και με τις πραγματικές σχέσεις, τις οποίες έχω με τους δημοσιογράφους και με τον τύπο. Σχέσεις που ήταν πάντοτε ειλικρινής και θα είναι και προσηνείς.

Αλλά ταυτόχρονα είναι προσωπικό μου δικαίωμα να μην ανέχομαι προσωπικές προσβολές. Και δεν υποτάσσω καμία προσωπική αξιοπρέπεια στη σκοπιμότητα έστω και αν ξέρω ότι μπορεί μερικές φορές οργανωμένα να αλλοιώνεται η εικόνα. Μ’ ενδιαφέρει πώς νοιώθω εγώ. Λυπάμαι ειλικρινά για το περιστατικό.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home