ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ                                                          «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»                                  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ

11-12-2004

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η κριτική στο νομοσχέδιο για το βασικό άρθρο ποια είναι κύριε    Υπουργέ, ότι είναι αυστηρό άρα ανεφάρμοστο;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε νομοσχέδιο, πρόθεση μόνο κάποιων μέτρων που ήδη  ήταν γνωστά.

 Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα, αν η εκδήλωση προθέσεων γίνει νομικός κανόνας. Γιατί εκεί είναι τα δύσκολα ως προς την διακρίβωση του ανεφάρμοστου ή μη. Συνεπώς μπορούμε να περιμένουμε λίγες     μέρες.

 Σίγουρα όμως από τα μέχρι τώρα, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση     οδηγείται σε μια υπερ-ρύθμιση όπου η τελική κρίση εάν είναι  εφαρμοστέα ή όχι, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ανεξαρτήτως της πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν υφίσταται θέμα  διαπλοκής που πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί; Δεν είναι υπαρκτό;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Το θέμα των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής δεν το ανακάλυψε η    Νέα Δημοκρατία, σαν τον τροχό. Ισχύει από τότε που λειτουργούν με οργανωμένο τρόπο οι κοινωνίες.

 Τα προβλήματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Και εξαρτάται από τις θεσμικές θωρακίσεις και τις αυτοπειθαρχίες των κοινωνιών, αν είναι οξυμένα ή λειτουργούν με εντάσεις ή όχι.

 Όμως το θέμα των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής, που στην     Ελλάδα ονομάσαμε διαπλοκή, είναι διαφορετικό από αυτό της αδιαφάνειας και της διαφθοράς η οποία συναντάται στον δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι στο θέμα της καταπολέμησης της διαπλοκής η Κυβέρνηση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. 

 Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Υπάρχει ένα αξίωμα στην πολιτική. Όταν όλη την ενέργεια την διοχετεύεις για να κερδίσεις εντυπώσεις, στο τέλος χάνεις τις          υποθέσεις.

 Και τότε οι νόμοι των τελικών συμπερασμάτων είναι αδυσώπητοι. Στην όλη της πολιτική η Κυβέρνηση θα κριθεί εάν πράγματι μετά από ένα διάστημα πείσει τον ελληνικό λαό ότι οι επιλογές που επιχειρεί κινούνται σε ορατό αποτέλεσμα.

 Ο χρυσός κανόνας στην πολιτική είναι ότι πολιτική ίσον αποτέλεσμα. Δεν κρίνεσαι από τις προθέσεις και κυρίως στην πολιτική δεν κρίνεσαι από τις πρώτες εντυπώσεις.

 Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση βάζει ένα πολιτικό δίλημμα. Ή        αποδέχεσαι αυτά που προτείνω ή είσαι με τους απέναντι που εγώ πολεμώ. Νομίζω ότι αυτό το δίλημμα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο και μετά την οριστική κατάθεση, του νομοσχεδίου στην Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εκκαθαρίσει τις θέσεις του πάνω σε αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 Συμμερίζεστε την άποψη ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρέπει να ανοίγει τα δύσκολα θέματα; Όπως π.χ. το ασφαλιστικό, για να μη χρεώνεται το πολιτικό κόστος;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Τα μεγάλα θέματα των κοινωνιών δεν ανοίγουν και δεν κλείνουν με κριτήριο τον οπορτουνισμό της κάθε εποχής. Τα ανοίγει η πίεση της  ανάγκης και τα κλείνει όταν αυτά οριστικά διευθετούνται ή διαπιστώνεται επίσης η ανάγκη ότι μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

 Ιδιαίτερα το ασφαλιστικό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο τρόπος αντιμετώπισης θέλει πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και όσο γίνεται λιγότερη υποκρισία. Πιστεύω κάποια στιγμή θα περάσει η υποκρισία και τότε εκ των πραγμάτων το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα ενημερωθεί και όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν, θα    κινηθεί μια ουσιαστική διαδικασία σταθερής επίλυσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ορθώς έγινε η εξεταστική επιτροπή, για να μην υπάρχουν σκιές, ή δεν πρόκειται να καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Δεν συμμετέχω στην εξεταστική επιτροπή, και δεν γνωρίζω        λεπτομέρειες. Θα περιμένουμε την λήξη των εργασιών της και τότε ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το θέμα των πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έχει λήξει κατά την γνώμη σας;

 Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Η προσωπική μου άποψη είναι καθαρή.  Το θέμα αυτό είναι ήσσονος σημασίας, και η Κυβέρνηση ως έχουσα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να το κλείσει το συντομότερο δυνατό για να καθίσει να ασχοληθεί με τα μείζονα προβλήματα όπως είναι η οικονομία και κυρίως τα οξυμένα   εθνικά προβλήματα.

 Τα υπόλοιπα είναι τεχνάσματα τα οποία είναι ανάξια μιας σύγχρονης χώρας. Φοβάμαι ότι και σε αυτό το θέμα, υπάρχει έλλειμμα θεσμικής ευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αναφερθήκατε στην οικονομία. Αν δεν γινόταν η απογραφή, πως θα προχωρούσε ο οικονομικός σχεδιασμός, διότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μεγέθη που υπήρχαν ήταν εικονικά.

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Καταρχάς διαφωνώ με τον όρο απογραφή. Δεν είναι αποθήκη για να απογράφεται. Είναι αποτύπωση των δημοσιονομικών δεδομένων. Από την στιγμή που η Κυβέρνηση για τον α΄ ή β΄ λόγο και με όλη την προχειρότητα που την διέκρινε πάνω στις τεχνικές προσεγγίσεις των λογιστικών κανόνων, αποφάσισε να κάνει «απογραφή», υποχρέωσή της ήτανε να έχει και τα σχέδια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής   κατάστασης.

 Δεν είναι τυπικός κληρονόμος για να παραλαμβάνει με το ευεργέτημα της απογραφής. Κυβέρνηση είναι. Και στην Κυβέρνηση ισχύει ο απλός κανόνας. Λέω, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι το σχέδιό μου προκειμένου να επαναφέρω τα πράγματα σε ισορροπία.

 Αυτό κάναμε και εμείς το 1993-1994 όταν η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Δεν σταθήκαμε να λοιδωρούμε με εμπάθεια την προηγούμενη Κυβέρνηση. Τότε ο Ανδρέας ο Παπανδρέου και ο Γιώργος ο Γεννηματάς και εν συνεχεία εγώ ως Υπουργός Οικονομικών, που διαχειριστήκαμε αυτή την πολύ δύσκολο περίοδο, πήραμε μέτρα.

 Η Κυβέρνηση αυτή λειτουργεί με έναν τρόπο ανεύθυνο και κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να συγκροτήσει μέτρα πολιτικής. Και εκείνο που φοβούμαι είμαι ότι όσο καθυστερεί, τόσο η δυσκολία εφαρμογής θα είναι χειρότερη και κυρίως πολύ φοβούμαι ότι εκείνους που θα πλήξει είναι οι ασθενέστερες τάξεις και αυτό είναι το χειρότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Λέτε ότι υπήρξε, πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας που καταλογίζετε, τεχνοκρατική ανεπάρκεια στο χειρισμό της υπόθεσης;

Κος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Η τεχνοκρατική ανεπάρκεια συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ το δημόσιο χρέος είναι πραγματικό μέγεθος, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι λογιστικό μέγεθος. Και η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πολύ μεγάλη και σταματώ εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι χρονικά περιθώρια εκτιμάτε ότι υπάρχουν για να αποσαφηνιστεί η πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Υπάρχει ένας μύθος. Αποσαφηνισμένη πολιτική φυσιογνωμία υπάρχει. Η συγκρότηση των νέων πολιτικών που συνδέονται με τις σημερινές ανάγκες της χώρας είναι ένα ζητούμενο.

Για αυτό γίνεται το συνέδριό μας μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο,  χωρίς δογματισμούς και χωρίς καθηλώσεις σε   δογματικές αντιλήψεις, ώστε να οικοδομήσουμε την νέα εμπιστοσύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον λαό, αλλά στην βάση της     νέας προσδοκίας που πρέπει να είναι πειστική.

Γιατί ο λαός μας θα καταθέσει και την εμπιστοσύνη του μόνο εάν δει σε εμάς ότι προσδοκά πάνω στο πραγματικό και όχι πάνω σε ανούσιες διακηρύξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας του Συνεδρίου θα είναι ένα          αποτέλεσμα συνθέσεων ή ρήξεων;

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Νομίζω ότι αυτές οι συζητήσεις κινούνται στο πεδίο ελαφρού προβληματισμού. Το κριτήριο είναι ένα. Το άστρο το λαμπρό  υπάρχει, η ιδεολογία είναι δεδομένη, ο μετασχηματισμός της ιδεολογίας σε πολιτική πράξη με βάση τα πραγματικά δεδομένα του σήμερα, είναι το ζητούμενο.

 Και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Γιώργος ο Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνολικά.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home